Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 1000
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 76
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1531 od Beda » 18. 09. 2020, 13:09

LukasNestak píše:Primárne zrkadlo bolo otestované na 1/6 až 1/7, takže tam by problém nemal byť. Ešte by to mohlo byť sekundárne, ale asi skôr je problém v tuhosti.
Jediné čo ma napadá ako to vystužiť je pridať jeden až dva kruhy Pôvodný majitel mal 4, takže tuhosť mohol byť dôvod prečo ich bolo tak vela.
Ešte druhá vec čo by mohla pomôcť je pripevniť z vonkajšej strany 3mm Al plech okolo tubusu, šírky 18-20cm. Ten spriahnuť s vnútornými vystužovacími kruhmi + s obrubou pavúka.
Plech + 2x kruh pridá hmotnosť cca 2kg.
Iné ma už nič nenapadá.

to vystužení ti tady asi každý jenom pochválí. Ale u takového fidlátka, o jakém zde píšeš, je kvalita sekundáru stejně důležitá, jako u primáru. Můžeš odzkoušet jednoduš sám : Sežeň nebo zapůjči si malý kvalitní refraktor s aperturou zhruba shodnou s malou osou sekundáru a použij to zrcátko k pohledu "za roh". Obraz musí být stejně ostrý, jako při přímém pohledu na objekt bez zrcátka. Nejlépe se to realizuje na prkně, s Tesa páskou a s dětskou plastelinou ;)

Uživatelský avatar
zbignieww
Příspěvky: 1647
Registrován: 23. 02. 2007, 18:54
Bydliště: Ostrava
Věk: 78

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1532 od zbignieww » 18. 09. 2020, 15:28

Cztwerec píše:Mel jsem 0,8x i 0,6x a kromě efektu zkrácení f to nemělo valného významu, v rozích byl pořád celkem dost neostrý i při deklarované vzdálenosti od čipu a jeho laborováním, mám dojem že vykreslí jen opravdu malé čipy. Taky proč ne za tu cenu... Spíš bych to bral jako mírně lepší reduktor, ale korektor ne.


Ale Ty jses mel FF, jo ? - ja chci do DSLR - Canon 650 d
Cassegrain GSO 8", TS APO 115/f.7, EQM-35 GoTo, Skytee-2,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20489
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1533 od MilAN » 18. 09. 2020, 15:55

Myslím, že i DSLR je moc. I tak to chce 4 čočkový korektor/reduktor.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 925
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1534 od pavelseb » 18. 09. 2020, 21:08

Ahoj, řeším problém že mi najednou sestava nevykresluje rohy. V rozích jsou hvězdy šišaté!
Sestava GSO 150/750, Komakorektor TS 0.95x, Canon 450D
Při předchozím objektu bylo vše OK.

IC 1805 jeden snímek, 300s

Ale najednou jsou rohy úplně v pytli.

IC 1848 jeden snímek, 300s

Skoro to vypadá jakoby to nevykreslil komakorektor ale proč by najednou? Nebo kolimace?

IC 1848, rozostřený jeden snímek, 30s
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1563
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 37

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1535 od LukasNestak » 21. 09. 2020, 09:21

Niekedy sa mi stane že keď fotím "zároveň pointujem" a prebehne mi popred objekt mrak, tak montáž trochu utečie a objekt už nie je v dobrej polohe. Je normálne, že keď PHD stratí hviezdu tak to takto zablbne? Dá sa tomu nejako predísť, alebo mám blbo nastavené PHD?
Prípadne ako to máte vyriešené?
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 758
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 42

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1536 od majklus » 21. 09. 2020, 15:09

pavelseb : Mě se na newtonu 150/600 s GPU korektorem a canon 1000D stávala někdy dost podobná věc. Na kolimaci jsem si dával majzla a přesto byly někdy rohy úplně rozjetý. Doiteroval jsem k tomu, že za to asi může křivě upnutý korektor s foťákem ve výtahu. Vyříznul jsem tam třetí upínací šroub, vyhodil pero a upínal pečlivěji a o dost se to zlepšilo.

Vliv určitě bude mít co nejpřesnější vzdálenost čipu od korektoru...
ES ED127/952, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 925
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1537 od pavelseb » 21. 09. 2020, 15:25

majkulus: Díky za info. Mě zarazilo že to u předchozího objektu bylo ok (a nejen u předchozího ale fotím tak několik let) a najednou velký špatný! No, ale už sem na to asi přišel. Přece jenom se hla kolimace! A zjistil jsem že sem měl rozkolimovaný kolimátor :) Takže sem to všechno poladil a mnohem lepší!
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 385
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 48

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1538 od mirkovacik » 16. 10. 2020, 14:36

Raspbery vs. Windows?

Ahojte, chcem si obstarať riadiace zariadenie na fotenie.

Hľadám tých, ktorí vedia, prečo nepoužívajú riešenie na Linuxoch alebo Raspbery. Prečo používate Windows? Aké sú dôvody neodísť od Windows?

Doteraz mi túto funkciu plnil windows notebook, teraz to chcem nahradiť. Buď
  1. mini PC s Windows - čiže de facto to, čo poznám, alebo
  2. niečo na Raspbery PI alebo niečo podobné - ale to nepoznám.

Malo by to riadiť montáž SW EQ6-R, dithering, autoguiding, foťák Canon C6 alebo ASI 1600.
Malo by to mať podporu na ostrenie cez bathinova, fwhm, live view, ukladanie teploty čipu DSLR pri snímku... V lepšom prípade aj guiding na kométu.
A v budúcnosti filtrewheel a možno elektronický focuser.

Windowsy - používam zatiaľ Canon Backyard EOS, Deep Sky Stacker Live. (Bez guidingu a iných fičúrií, iba riadenie DSLR.)

Mám chuť skúsiť Linux a Raspbery, ale nie som si istý. Viem, že existuje napr. Ekos. Ale teraz by som skôr chcel počuť názor iný ako nadšencov maliny a linuxu.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1468
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1539 od hades » 16. 10. 2020, 14:45

Byl jsem dřív v podobné situaci jako ty. Odjakživa používám Windows a tak jsem se přechodu na Linux bál a hledal alternativy. Ale v té době neexistoval tak komplexní a podporovaný software jako KStars/Ekos. Teď už existuje Nina, na tu se zkus podívat N.I.N.A.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1376
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1540 od juh » 16. 10. 2020, 16:11

Tak asi prvá vec, ktorú treba posúdiť, je nejaký obslužný SW, ktorý tam bude bežať. Či k nemu existuje podpora pre Windows, alebo pre Linux, alebo pre obidva OS. Ďalšia vec je podpora HW a očakávaný výkon. A tiež treba pouvažovať nad tým, ako sa to bude obsluhovať. Mini PC môže bežať rovnako na Windowse ako aj na Linuxe, to nie je problém.
Mám barebone (mini PC) s Wndowsom a aj Raspberry s Raspbianom. Na ovládanie používam barebone. Raspberry používam viacmenej len na testovanie a nejaké pokusy.
Prečo? V mojom prípade rozhodlo hlavne to, že mám kúpenú licenciu na APT a ten momentálne nie je portovaný na Linux. Keď som si skladal barebone, Raspberry mal len 4x USB 2 porty s prenosovou rýchlosťou okolo 20 MB/s. Potreboval som USB 3 porty a vyššiu rýchlosť prenosu dát na disk, pretože som potreboval snímať rádovo 2 snímky, prípadne viac za sec so 4/3 čipom. Ďalšie obmedzenie je veľkosť disku. Raspberry používa 32 GB SD kartu, ak treba viac miesta, potom je už len možnosť pripojenia externého disku. Na barebone mám 2x 250GB SSD disky, ktore sú zrkadlené, tak je tam vyššia bezpečnosť uloženia dát. Ďalej som riešil WiFi pripojenie na > 50 m. Raspberry nemá konektor na pripojenie externej antény, používa sa len integrovaná anténa na doske. Na barebone mám konektor na pripojenie ľubovolnej veľkej externej antény. Takže vzdialenosť pripojenia cez WiFi neriešim. Na WiFi karte je 2.4 a aj 5 GHz, má aj bluetooth, tak tam nie je nejaký podstatný rozdiel. Čo sa týka napájania, Raspberry vyžaduje 5V, ak nie je zdroj s takýmto napätím (ak sa na napájanie používa 12V batéria) je tam potrebný nejaký prevodník (adaptér). Barebone napájam priamo z 12V zdroja. Čo sa týka portov, Raspberry má v posledných verziách 2x USB 2, 2x USB 3. Na barebone mám 2x USB 2, 4x USB 3 a čo je hlavné, ak k nemu napojím priamo 3 kamery (z toho 2 s väčšími snímačmi), tak nemám problém pointovať a snímať súčasne s oboma kamerami s väčšími snímačmi. Ďalej tam mám priamo COM port, tak na ovládanie neriešim prevodníky z USB na RS232. Hlavná nevýhoda barebone je omnoho väčší rozmer a váha oproti Raspberry. V skratke toľko k môjmu rozhodovaniu prečo zatiaľ Raspberry nie.

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 673
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1541 od nou » 16. 10. 2020, 16:23

juh: no to ale je skor o tom ze ti nestaci raspebrry pi ohladom vykonu a moznosti priopojitelnosti. V RPi mam 64GB kartu a daju sa aj vacsie. RPi4 uz teraz ma aj USB3 a pri spojeni s SSD by nemal byt problem s rychlostou prenosu.

Kstars/Ekos sa da vyskusat aj na tom notebooku co pouzivas aktualne. Naistalovat to do dualboot naistalovat Kstars a vyskusat ci to bude vyhovovat. INDI podporuje siroku skalu zariadeni.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4339
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1542 od Bill » 16. 10. 2020, 17:38

mirkovacik píše:Mám chuť skúsiť Linux a Raspbery, ale nie som si istý. Viem, že existuje napr. Ekos. Ale teraz by som skôr chcel počuť názor iný ako nadšencov maliny a linuxu.


No já jsem si Malinu koupil a ani po spustě hodin studia a pokusů se mi nepodařilo uspokojivě vyřešit problém s časem. Mám USB GPS, která normálně funguje(přes CLI dostanu přesný čas i pozici), ale všechny návody nějak zklamaly... Tak ji mám někde v šuplíku.

Taky nevím, zda existuje nějaká odpovídající náhrada DSS Live. Vlasně ani nevím, k čemu bych tu Malinu měl, když stejně místo monitoru bych měl pořád zapnutý noťas a Malina by jenom zvyšovala spotřebu. Mám několik sestava a žádná není natolik "automatická", abych ji mohl nechat fotit samotnou.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1468
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1543 od hades » 16. 10. 2020, 21:01

Bill: taky jsem nerozchodil čas z GPS. Zato RTC modul funguje zcela spolehlivě. Náhrada za DSS live existuje, umí to ASTAP.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 385
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 48

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1544 od mirkovacik » 18. 10. 2020, 07:37

Takže ako som pochopil - hlavný problém Raspberry je výkon. Mňa oslovovala primárne rozmermi a spotrebou a sekundárne tým, že nemusím platiť windows licenciu.

Takže vidím, že výkon treba, teda aj rozmery a spotrebu... Čiže by som šiel do takéhoto dačoho UMAX U-Box J41 Pro. Toto asi bude stačiť výkonovo, čo si myslíte?

Či Linux alebo Windows, to sa ešte uvidí.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1468
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Prosím poraďte

Příspěvek #1545 od hades » 18. 10. 2020, 08:03

Proč by měl být u RPi problémem výkon? Jistě, s plnohodnotným PC to srovnávat nelze, ale pro astrofoto je výkon RPi 4 zcela postačující. A postupnými úpravami maliny si ten výkon dokážeš zvýšit, především použitím SSD.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti