Flatfield
Flatfield
Ahoj, dostal jsem se k výrobě flatfieldu. Ale nevím jak má správně vypadat (jak má být proexponovaný) jestli spíše do šeda nebo k bílé. Nikde na fóru jsem nenašel ukázku ja by měl vypadat, pokud na tom vubec záleží. Prosím tedy o radu případně ukázku správného flatfieldu.
- Miloš Hroch
Flatfield
Expozice by měla ležet s maximem někde mezi 1/3 až polovinou histogramu. Alespoň já to tak dělám
Flatfield
Farbou sa trapit velmi nemusis, dokial to bude tak, ako pise hroch 
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Flatfield
Tak farbou sa žiaľ zaoberať musíš v prípade že fotografuješ farebným snímačom. Ak je FF obrázok farebne posunutý, tak ním delíš hodnoty v LF a teda delíš nepomerne rôzne kanály. Nápravou môže byť prevod FF do tónov šedej. Túto funkciu poskytuje napríklad IRIS.
Sú na to určené príkazy EQUALIZE_CFA alebo GREY_FLAT. Oba sú identické (synonymá).
Ak snímaš ČB kamerou, tak samozrejme farebnosť FF neuvažujeme, ale treba pamätať na to, že snímač má rôznu spektrálnu citlivosť a preto nie je vhodné fotografovať napríklad červený výkres
Sú na to určené príkazy EQUALIZE_CFA alebo GREY_FLAT. Oba sú identické (synonymá).
Ak snímaš ČB kamerou, tak samozrejme farebnosť FF neuvažujeme, ale treba pamätať na to, že snímač má rôznu spektrálnu citlivosť a preto nie je vhodné fotografovať napríklad červený výkres
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Flatfield
Tak farbou sa žiaľ zaoberať musíš v prípade že fotografuješ farebným snímačom. Ak je FF obrázok farebne posunutý, tak ním delíš hodnoty v LF a teda delíš nepomerne rôzne kanály.
Záleží v čem dělá kalibraci snímků. MaxIm DL aplikuje na flat (když se to povolí) nějaké průměrování (je to tam nazváno Box Car filter), který zlikviduje Bayerovu masku.
SubRAW od Honzy Špuláka totéž aplikuje na flat vždy (tím že je to SW pro DSLR).
Pochopitelně je ale rozumné fotit barevně neutrální plochu, aby se účastnily pokud možno všechny pixely stejnou měrou.
S čím si dovolím nesouhlasit, je ta věta o mono senzoru. Spektrální citlivost může být úplně fuk, když je senzor monochromatický, a snímaná plocha může mít jakoukoli barvu. Můžeš dělat klidně flat i na modrou oblohu za svítání... Stejně se v SW pro zpracování normalizuje do nějakého rozsahu, a je jedno, jaké byly absolutní hodnoty, pokud jsou v lineární oblasti převodní charakteristiky senzoru.
P.S. Díky za tip ty příkazy IRISu, nevěděl jsem o nich.
Záleží v čem dělá kalibraci snímků. MaxIm DL aplikuje na flat (když se to povolí) nějaké průměrování (je to tam nazváno Box Car filter), který zlikviduje Bayerovu masku.
SubRAW od Honzy Špuláka totéž aplikuje na flat vždy (tím že je to SW pro DSLR).
Pochopitelně je ale rozumné fotit barevně neutrální plochu, aby se účastnily pokud možno všechny pixely stejnou měrou.
S čím si dovolím nesouhlasit, je ta věta o mono senzoru. Spektrální citlivost může být úplně fuk, když je senzor monochromatický, a snímaná plocha může mít jakoukoli barvu. Můžeš dělat klidně flat i na modrou oblohu za svítání... Stejně se v SW pro zpracování normalizuje do nějakého rozsahu, a je jedno, jaké byly absolutní hodnoty, pokud jsou v lineární oblasti převodní charakteristiky senzoru.
P.S. Díky za tip ty příkazy IRISu, nevěděl jsem o nich.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Flatfield
Hm, áno. Keď si to tak premietam, tak Martin má s tým ČB snímačom pravdu. Je treba dodržať to snímanie v lineárnej oblasti prev. charakteristiky.
Ostáva len ten farebný snímač. Jednoducho ak odfotografuješ farebnú plochu, tak treba snímku upraviť tak ako je treba pre FF.
Ja mám overené, že ak mi z nejakých dôvodov FF snímka pred konverziou ťahala do nejakého farebného odtieňu, tak to malo vždy vplyv na výsledný obrázok. Skrátka bol rozdiel medzi oranžovým flatom alebo flatom po prevode do šedej.
Ostáva len ten farebný snímač. Jednoducho ak odfotografuješ farebnú plochu, tak treba snímku upraviť tak ako je treba pre FF.
Ja mám overené, že ak mi z nejakých dôvodov FF snímka pred konverziou ťahala do nejakého farebného odtieňu, tak to malo vždy vplyv na výsledný obrázok. Skrátka bol rozdiel medzi oranžovým flatom alebo flatom po prevode do šedej.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Flatfield
Ano, to nevyvracím. Pokud je FF ujetý do nějaké barvy (je vidět CFA rastr) je nutné ho nějak zlikvidovat (celkem lhostejno zda tím příkazem z IRISu, což je asi nejčistší varianta, nebo nějakým průměrováním - zde se to nesmí přehnat s velikostí oblasti, aby se nevyfiltrovaly i obrazce od prachu a podobě).
Pokud se použije FF jak je, s CFA rastrem, barevné podání snímku se po kalibraci změní. Mám vyzkoušeno stejně jako ty ;)
Pokud se použije FF jak je, s CFA rastrem, barevné podání snímku se po kalibraci změní. Mám vyzkoušeno stejně jako ty ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM