Astrofoto - začít fotit na film nebo digitálně ?

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Rambo
Příspěvky: 149
Registrován: 27. 07. 2004, 23:48

Astrofoto - začít fotit na film nebo digitálně ?

#16

Příspěvek od Rambo »

MMys napsal:
Ve srovnání s filmem je dynamický rozsah toho foťáku určitě lepší než u diapizitivu, a za negativním filmem rozhodně nijak nezaostává, prakticky bych řekl, že to vyjde nastejno. Výhodou je možnost okamžité kontroly výsledku, a kratší doby jednotlivých expozic. Nevýhodou je trochu složitější zpracování nasnímaného materiálu, pokud chceš mít ty snímky špičkové. Ale řekl bych, že se tím digiťákem nechají udělat lepší snímky, než na film.

Co se CCD kamery týká, tak kvalitnější typy překonají citlivostí a dynamikou naprosto spolehlivě, ale zpracování snímků je docela věda, a bez něj to nejde. Nároky na kvalitu montáže a dalekohledu jsou u CCD vysoké, a do terénu navíc povinně taháš notebook.

To je zajímavé, měl jsem, za to že dynamika u DF (CCD) je nižšší, jelikož se vždycky zdůrazňuje, že po přechodu od analogu k digitálním fotoaparátům má fotograf právě v této oblasti (přepálené pixely) největší problémy, což jsem sám samozřejmě poznal, když jsem si DF koupil.
U klasiky, jsem se o to nikdy moc nezajímal(mám teď na mysli běžné foto, ne astro), prostě jsem udělal snímek a ono to (skoro) vždycky nějak vyšlo, kdežto u DF jsem se podíval na histogram a zjistil jsem, že je to přepálené, nebo podexponované – přinejhorším oboje zároveň a pak jsem to musel fotit tak dlouho, až jsem byl spokojen (někdy se mě to nepovedlo nastavit nikdy) – toto jsem prostě s analogem neřešil.
Uživatelský avatar
Rambo
Příspěvky: 149
Registrován: 27. 07. 2004, 23:48

Astrofoto - začít fotit na film nebo digitálně ?

#17

Příspěvek od Rambo »

vla napsal: Koukal jsem na Vaše stránky, vhodnost vybavení na focení prakticky minimální. Osobně bych radil začít na film a zjistíte, kde máte největší problémy, (bude to zřejmě světelnost dalekohledu a montáž), ta by mohla být vhodná tak na foťák, který máte a max. tak 200-300 mm teleobjektiv. Dokud s nějakou takovou soustavou neuděláte slušně upointovanou klasickou fotku nemá cenu řešit drahé zařízení na focení(záznam obrazu). Digitální záznam je na pointaci ještě náročnější než film, takže doporučuji začít na film, je to levné a lze začít hned, až zvládnete základy zřejmě pořídíte jinou montáž, dalekohled a pak i snad přejdete na digitální záznam obrazu. Se současným vybavení lze zkoušet pouze afokálně Měsíc, Slunce a jasné planety, ale i na tom se lze hodně naučit.
No, můj dotaz nesměřoval na to, že bych se rozhodoval nad koupí DF k astro focení, protože možnosti své techniky samozřejmě znám a nejsem bláhový, ale pro získání informací v teoretické rovině.
Fotím tak nějak už hodně dlouho (vždy ale nepointovaně, na to jsem neměl nikdy vhodné vybavení), fotíval jsem i na klasický film a sám jsem si černobílý mat. vyvolával a dělal fotky. Jenže než jsem si našel vždycky čas udělat fotky (vyvolání bylo hned) tak to bylo nadlouho (zabrat doma koupelnu, nebylo vždy jednoduché) navíc problémy s gradacemi papíru, či použití různých filtrů(pro kontrastní záběry, kde se jinak musí použít např. zakrývání rukou jasnějších partií) se mě zdálo nakonec moc složité než použití digitální techniky – tam to sice není o moc jednodušší, zase se mě ale nezkazí vývojka ;D a dá se rozpracovaná práce uložit a dodělat později.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofoto - začít fotit na film nebo digitálně

#18

Příspěvek od MMys »

Dynamika u kvalitních astro CCD kamer je vysoká, protože ty kamery mají pixely s velkou kapacitou a 16-bitový A/D převodník. To žádný digiťák nemá. Na druhou stranu, CCD kamera není použitelná na normální focení.

Existují digitální fotoaparáty, které ukládají tzv. RAW formát, který má třeba 12bitů na kanál. To umožňuje při zpracování snímek zkonvertovat tak, aby přepálená místa nebyla. Funguje to opravdu dobře, úplně zpackanou expozici to samozžejmě nezachrání, ale běžná do běla vypálená místa při focení na slunci se tím zvládnou bez problémů. Je pravdou, že u digitálních fotoaparátů , co neumí RAW, jsou některé scény s velkým rozsahem jasů prostě nezvládnutelné. Při focení na negativní film jsi tohle řešit nemusel. Ten film má velikou expoziční pružnost, a zbytek práce za tebe odvedla obsluha labu, někdy lépe, někdy hůře...

Pokud máš zkušenosti se zpracováním černobílé klasiky, zkus tedy začít takhle. Uvidíš, co z vybavení pro astrofoto stačí nebo nestačí, a ty první pokusy nebudou moc stát.  
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět