EQdirect

Otázky, rady, tipy, návody...
storno77
Příspěvky: 55
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: EQdirect

Příspěvek #61 od storno77 » 06. 02. 2019, 10:26

hades píše:Jedna věc je připojení a druhá pak následná stabilita. Stačí malé škobrtnutí a vypne se tracking. Počkal bych na chvalozpěvy až po několikahodinovém testu, nemusí být v terénu

Včera konečně ověřeno testem v poli, fotil jsem v době od 19-22, teplota -3°C. Celou dobu bez problémů.

Jednu drobnost mám :-) - jak je na RJ45 konektoru gumová ochrana, aby se neulomila ta packa, tak mi nešla rukou zmáčknout, jak zimou ztuhla - musel jsem si pomoct klíčem od bytu :-). Pro příště to trochu seříznu, abych to šlo lépe.

Myslím tuto:
ochrana-konektoru-rj45-1821000400-06-k0141-jpg-big_ies1142173.jpg
ochrana-konektoru-rj45-1821000400-06-k0141-jpg-big_ies1142173.jpg (5.12 KiB) Zobrazeno 582 x
Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI 120 MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17912
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #62 od MilAN » 06. 02. 2019, 10:31

Hades nám asi neodpoví na otázku , kterou jsem položil v příspěvku č. 60, co tím vlastrně myslel ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 576
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #63 od hades » 06. 02. 2019, 10:47

storno77: díky za test a ověření, že i ta levnější varianta funguje. Já jsem takové štěstí neměl
milan: Myslel jsem tím nedostatečně stabilní připojení k montáži přes RS232 převodník. Mám nějaký noname převodník a když jsem s ním chtěl udělat update firmwaru ručky tak to nikdy nedoběhlo do konce. Stejně tak mi po nějaké době vypadávala komunikace na trase USB-převodník-ručka a to mělo za následek, že se vypnul tracking. Update ručky jsem pak provedl až z počítače, který měl RS232 přímo na základní desce. Samozřejmě že u trackingu mohla být na vině ručka, jak už bylo mnohokrát zmiňováno.
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17912
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #64 od MilAN » 06. 02. 2019, 11:02

U prvních montáží měla většina uživatelů problém nahrát nový firmwar přes tehdejší no name převodníky z USB.
Pro přímé připojení EQDIR (USB -montáž -bez ručky) jsem nikdy nezaznamenal nějaký problém.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 179
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: EQdirect

Příspěvek #65 od myXall » 17. 02. 2019, 17:34

Zdravim,
pred nejakym casom som narazil na problem, ktory opisujem vo vlakne APT+PHD2... (prispevok). Vcera, ked som chcel spravit video Mesiaca cez SharpCap (skusil som aj Firecapture) s kamerou ASI120MM, som narazil na podobný problem... EQMOD mi zamrzol hned ako som spustil snimanie z kamery. EQDirect spolu s kamerou som mal zapojeny cez napajany USB hub do NB. V ramci pokusu som zapojil priamo do NB kameru a aj EQDir ale nepomohlo to. Kameru som potom skusal pustat cez nativny a aj ASCOM driver, ale stale EQMod zamrzal. Nakoniec som vsetko odinstaloval (ZWO ASCOM driver, ZWO nativ driver, EQASCOM a aj ASCOM platform), stiahol najnovsie verzie a opat nainstaloval, ale nic, ani toto nepomohlo.

Co mam este vyskusat aby som sa dopracoval do zdarneho konca? Nech mozem ovladat montaz cez EQMOD a sucasne snimat Mesiac, pripadne pointovat a sucasne nechat cvakat zrkadlovku cez APT...

Mna napada uz iba jedina vec - vymenit notebook :shock:
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17912
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #66 od MilAN » 17. 02. 2019, 18:19

Já tedy používám nejjednodušší zapojení: EQDIR do svého USB, vše ostatní přes napájený HUB do jiného USB. Žádnou kameru přes ASCOM, každá běží vždy pod svým softwarem přes svůj ovladač. Nikdy jsem neměl žádný problém, na 2 NB, na XP ani na WIN 10
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 576
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #67 od hades » 17. 02. 2019, 20:19

myXall píše:Mna napada uz iba jedina vec - vymenit notebook :shock:

Toto je správná úvaha. Už se mi mnohokrát osvědčilo se jako na první věc podívat na HW a až pak na SW
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 179
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: EQdirect

Příspěvek #68 od myXall » 18. 02. 2019, 10:25

MilAN píše:Já tedy používám nejjednodušší zapojení: EQDIR do svého USB, vše ostatní přes napájený HUB do jiného USB. Žádnou kameru přes ASCOM, každá běží vždy pod svým softwarem přes svůj ovladač. Nikdy jsem neměl žádný problém, na 2 NB, na XP ani na WIN 10

To najjednoduchsie zapojenie som skusil aj ja, svoje vlastne USB v NB mal EQDIR a aj kamera. Odinstaloval som aj ZWO ASCOM driver a spustal kameru cez nativny driver, ale bez uspechu. Asi nemam stastie na NB...
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 179
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: EQdirect

Příspěvek #69 od myXall » 18. 02. 2019, 10:31

hades píše:Toto je správná úvaha. Už se mi mnohokrát osvědčilo se jako na první věc podívat na HW a až pak na SW

Keby som mal doma nejaky dalsi NB tak to urcite vyskusam na nom. Pokusim sa nejaky si pozicat a ak to pojde, tak risknem kupu hoc aj bazaroveho NB, na astro bavenie by to mohlo stacit.
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17912
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #70 od MilAN » 18. 02. 2019, 11:04

Při kombinaci mnoha SW bych hledal problém spíše v nich, ne všechno je vhodné napojit přes jeden HUB....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 179
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: EQdirect

Příspěvek #71 od myXall » 03. 03. 2019, 18:32

Doplním ešte jednu zaujímavosť na ktorú som prišiel počas fotenia pred pár dňami.
Pointujem cez PHD2 a snímam s DSLR pomocou časovača (pokus o APT bol, ale kvoli problémom s USB v NB som sa vrátil k časovaču).
Po nejakom čase pointovania zrazu PHD2 spolu s EQMod zamrzli, potom sa v EQMode zobrazila hláška "Connect Error: Timeout" následne som odpojil montáž z programu Stellarium Scope, taktiež z PHD2, vytiahol USB ktoré spája NB a USB hub a všetko nastavil znova. Problém sa opakoval.
Nedalo mi to, tak som po pár pokusoch skúsil vymeniť kábel ktorý ide z (napájaného) USB hubu do NB: 1.5m dlhý (plochý) USB 3.0 kábel. Použil som starý 3m dlhý USB 2.0 kábel z nejakej tlačiarne a zrazu PHD2 spolu s EQModom pekne fungovali :shock:

Keby som toto vyskúšal pred týždňom, tak by som z vyše trojhodinového session na balkóne nemal iba hodinu expozícii... :?
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host