EQdirect

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14373
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #46 od MMys » 02. 12. 2018, 11:20

Proč myslíš ? Já žadnou takovou specifikaci neznám. Timeout může být definovaný pro každou aplikaci jinak, to není součástí specifiakce RS-232.
Tam je jediný validní konec jednoho byte definovaný stop-bity (jedním nebo dvěma) po které musí zůstat linka ve vysoké úrovni.

Ten timeout v tom RS-232 Wi-Fi převodníku jenom udává, po jaké době nečinnosti na lince to odešle paket s posledními znaky.
na 9.6 kbps trvá jeden znak maximálně 1-1.15ms (startbit, 8x data, 1x či 2x stopbit).

A teď záleží na tom, jak je napsané to odesílání v montáži, a jak je naprogramovaná aplikace v tom androidu. Pokud počítá, že je tam drát, nebo něco s minimální latencí, a je to odlaborované k té montáži, můžou tomu ty prodlevy nějak vadit.

Zkus dvě varianty.
Jednu prasečinu, tedy zabalit každý znak do jednoho paketu a hned odeslat :-)
A druhou pak přesný opak, nějaký dlouhý timeout, aby vše, co se odposílá z té montáže v jednom bloku, také přiletělo v jednom paketu, ne třeba roztržené ve dvou. Zanalyzuj si, kolik a jak často ta montáž odpovídá, a třeba to bude jasné.

Jinak netuším důvod, proč by to nemělo funovat, když testovací aplikace na Androidu funguje. Podle mě to opravdu bude jen problém té konkrétní aplikace.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 250
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43

Re: EQdirect

Příspěvek #47 od Evzen » 02. 12. 2018, 15:51

To mě nenapadlo, že by se to mohlo trhat do několika paketů. Těch 5ms je meziznakový T-O, jehož obecně doporučovaná hodnota bývala, tuším v trvání 33 bitů (3-4 znaky). Takže 5ms je tak akorát. Koukal jsem na data z montáže skopem a žádné přetržky jsem tam neviděl.
Ale jdu to zkusit a podám zprávu.
Dík,
E.
Dobson 250/1270, triedr 15x70, TS102 APO/700, Canon FD 300mm/2.8, HEQ5, Vixen GP2, Atik460

Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 250
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43

Re: EQdirect

Příspěvek #48 od Evzen » 02. 12. 2018, 16:53

Tak 50ms -> žádný pokrok...
Kratší než 5ms (nebo velikost bfru = 1) jsem nezkoušel neb mi to připadá téměř úchylné.
Dobson 250/1270, triedr 15x70, TS102 APO/700, Canon FD 300mm/2.8, HEQ5, Vixen GP2, Atik460

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14373
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: EQdirect

Příspěvek #49 od MMys » 02. 12. 2018, 17:37

Hm, odhadoval jsem právě ty přetržky, ale když nejsou, tak by se to mělo tvářit transparentně, jako drát, pouze s malým zpožděním. To je přeci divný, když ty data na ten Android doletěj, do jiný aplikace. On je pro ty SynScan mobilní aplikaci přdepsaný nějaký jejich specifický převodník od Skywatcheru, nebo to má fungovat s čímkoli (třeba se SkyFi adaptérem) ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 250
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43

Re: EQdirect

Příspěvek #50 od Evzen » 02. 12. 2018, 18:49

Aplikace funguje s tímhle adaptérem: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p10135_Sky-Watcher-SynScan-WiFi-Adapter-for-GoTo-mounts.html
Já to budu stejně ovládat z NB - to funguje bezvadně.
Asi to zůstane jako nevyřešený problém (nakonec takových mám dost).
Díky za podporu!
Dobson 250/1270, triedr 15x70, TS102 APO/700, Canon FD 300mm/2.8, HEQ5, Vixen GP2, Atik460

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 450
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #51 od hades » 17. 01. 2019, 13:35

Včera jsem si udělal EQDir kabel postavený na tomto kabelu: https://cz.farnell.com/ftdi/ttl-232r-5v ... dp/1740361
Stačilo ucvaknout jack konektor a místo něj dát RJ45. Propojení je pak následující:
USB <-> RJ45 (barva vodiče již nakrimpovaného RJ45 konektoru pro použití v počítačové síti, přímý kabel)
černý <-> pin 6 (zelený)
červený <-> pin 5 (modro-bílý)
oplet <-> pin 4 (modrý)
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2284
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51

Re: EQdirect

Příspěvek #52 od biker.fm » 17. 01. 2019, 13:44

to hades: V datasheetu je uvedena podpora (drivery) pro WinXP, Millenium a 2000. Pod Win7 asi nebude problem, ale co Win10 ? Linux je (tak jak snad vzdy ;-)) v pohode.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17677
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #53 od MilAN » 17. 01. 2019, 13:52

Tak napiš, jak ti to běhá a jaké je výhoda zaplatit výrobek a poštovné a pak to dodělat, oproti koupi hotového výrobku, včetně záruky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

storno77
Příspěvky: 41
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: EQdirect

Příspěvek #54 od storno77 » 17. 01. 2019, 14:12

Já jsem nakonec objednal z AliExpress asi 200,-. EQ6-R tam má přímo uvedenou, neměl by tedy být problém.
Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI 120 MC

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 809
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: EQdirect

Příspěvek #55 od juh » 17. 01. 2019, 14:36

biker.fm píše:... Pod Win7 asi nebude problem, ale co Win10 ? ...

Minulý víkend som si prešiel anabázu s inštaláciou ovládača pre Arduino Nano pod Win10, ktorý bez akýchkoľvek problémov chodí pod starými oknami až do verzie 8.1.

Celý problém je v tom, že ovládače pre 10-kové okná musia byť podpísané Microsoftom. Správa k tomu je tu: Microsoft - Driver Signing Policy
V prípade ovládača pre Arduino Nano nie je možné vyhľadať ovládač pre Win10 na nete, pretože nie je certifikovaný Microsoftom. Manuálna inštalácia je tiež zbytočná, pretože ovládač nie je podpísaný.
Hľadal som nejaké dočasné riešenie, existuje možnosť inštalácie nepodpísaného ovládača, ak sa Win10 rebootne do modu, kedy je vypnuté vynútenie podpisu ovládača (vynútenie podpisu ovládača je štandardný mód, v ktorom beží Win10). Postup je popísaný na stránke How to Install Unsigned Drivers in Windows 10. Sú tam popísané 3 spôsoby, ako sa to dá. Skúšal som ich. U mňa bol realizovateľný len ten prvý.

Neskôr som sa bavil s kolegom, ktorý sa doma tiež vŕta v jednočipákoch. Spomínal mi, že s Arduinom nemal žiadne problémy, ale on preinštalovával Win7 na Win10, tak mu asi zostal nejaký starý nainštalovaný ovládač ešte z čias z Win7. O verzii Win10 sme sa nebavili.

Myslím, že podobný problém bude aj s ostatnými zariadeniami, ktoré sa k PC/NB/... pripájajú cez USB rozhranie a WIN10 k nim odmieta nainštalovať ovládač.
Naposledy upravil(a) juh dne 17. 01. 2019, 14:49, celkem upraveno 3 x.

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 450
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #56 od hades » 17. 01. 2019, 14:42

biker.fm: mám to připojeno na RPi, takže to funguje bezvadně. Jinak FTDI mají ovladače pro Win10 https://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm
MilAN: běhá to zatím výborně, dnes jsem celý den testoval, jestli nevypadne tracking, jak se mi stávalo u DirectPC modu přes ručku. Výhoda pro mě je ta, že jsem ten kabel už měl doma, takže mě výroba nestála ani korunu, snad jenom těch pár minut pájení. Řečnická otázka: Záruka u kabelu je dobrá k čemu? :D
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17677
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #57 od MilAN » 17. 01. 2019, 15:25

Tak on to je převodník s čipem. Na ten drát asi není třeba záruka.
Jinak ta otázka není od věci, jeden takový bazmek mě hořel asi 5cm plamenem u NB
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

storno77
Příspěvky: 41
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 33

Re: EQdirect

Příspěvek #58 od storno77 » 29. 01. 2019, 10:16

storno77 píše:Já jsem nakonec objednal z AliExpress asi 200,-. EQ6-R tam má přímo uvedenou, neměl by tedy být problém.


Včera vyzkoušeno a připojení montáže v pořádku, bez ručky, přímo z USB do RJ45.
Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI 120 MC

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 450
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQdirect

Příspěvek #59 od hades » 29. 01. 2019, 10:42

Jedna věc je připojení a druhá pak následná stabilita. Stačí malé škobrtnutí a vypne se tracking. Počkal bych na chvalozpěvy až po několikahodinovém testu, nemusí být v terénu
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17677
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQdirect

Příspěvek #60 od MilAN » 29. 01. 2019, 10:47

hades píše:J
Stačí malé škobrtnutí a vypne se tracking.

Mohl bys popsat, co si pod tím lze představovat. Měl jsem postupně 3 různé převodníky, ale nikdy se mi nestalo, že by s nimi byl jakýkoliv problém za jakékoliv situace.
No, a pakliže by s těmi kabely měl být takový problém, potom bych nechápal tvoji řečnickou otázku v předcházející diskusi : " Řečnická otázka: Záruka u kabelu je dobrá k čemu? :D "
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host