Příspěvek #24 od MaG » 25. 09. 2009, 16:06
Pomalu končí Mezinárodní rok astronomie a nevybavuji si, že bych někde repliku Galileiho dalekohledu viděl.
1) dá se koupit?
2) jaké má parametry?
Nakonec jsem to vyřešil po svém, ukázalo se, že moje hračka sice není přesná replika co do vzhledu, ale téměř co do funkce. Můj zvětšuje cca 4x a je to pohled jak do klíčové dírky. Podle informací od p. Dr. Šolcové byl první vyroben z olověné trubky a zvětšoval 3x.
Každopádně sem kopíruji její informace, které laskavě poskytla, protože k článku v jí odkázaném časopise jsem se zatím nedostal. Mimochodem zdroj je tento (kdybyste někdo mohl poskytnout, budu rád):
článek p. Zamarovského: 400 let astronomického dalekohledu v 2. čísle časopisu Pokroky matematiky, fyziky a astronomie 2009,
(č. 2-2009, str. 94 - 111)
Parametry:
Galileo postavil více dalekohledů. Ten první zvětšoval jen třikrát a byl zhotoven z olověné trubky. Měl plankonvexní spojku a plankonkávní rozptylku (jedna strana čočky je plochá).
Později používal dřevěný tubus nebo z navinutého vyztuženého papíru. Lepší kousky polepil kůží se zlatým zdobením.
Průměry objektivů byly: 51 mm, 26 mm, 37 mm a 58 mm. Kvůli optickým vadám čočky zaclonil na asi polovinu průměru.
Další dalekohledy zvěšovaly 14x, 20x, 34x.
Ohnisková vzdálenost objektivů 1327 mm, 956 mm, 1689 mm.
Zorné pole bylo velmi úzké - cca 1/4 stupně, tj. polovina Měsíčního kotouče, čili 3 1/2 u okuláru. Další podrobnosti viz zmíněný článek kolegy Zamarovského. Do repliky Galileova dalekohledu jsem se dívala již víckrát, nehodí se k pozorování, není divu, že Kepler hledal lepší řešení.
Martin Gembec,
Astronomické událostiCelestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50