Optické pojmy

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Odpovědět
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Optické pojmy

#1

Příspěvek od FunTomas »

Pre Zdenka? Vie niekto vysvetlit inak ako anglicky co znamenaju pojmy Strehl ratio a Wavefromt RMS pouzivane pri hodnoteni kvality optickej plochy? Ako sa da na zaklade tychto hodnot urcit kvalita plochy?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 866
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Optické pojmy

#2

Příspěvek od zdenek »

Oba pojmy uzce souvisi s tvarem vlnoplochy (idealnim a realnym), popr. jejich obrazy v prostorove-frekvencni oblasti.

SR je velmi univerzalni koeficient (velmi zjednodusene - pomer realne a skutecne vlnoplochy), z jehoz hodnoty lze primo usuzovat na kvalitu dane OS (podobne jako napr. ze SPOT diagramu - vyhodou zde je, ze jde jen o jedno cislo) . SR je v idealnim pripade 1 v praxi samozrejme mnohem nizsi. Dokonala opt. soustava cca 0.98, zrcadlo s plochou o presnosti la/14 ma cca SR=0.8, ... .

Ona pozadovana presnost vlnoplochy la/14 je prave RMS wavefront (jde v podstate o stredni odchylku vlnoplochy od ideal. tvaru)Existuje i napr PV wavefront, ktera udava odchylku max-min (vrchol-udoli) odchylku. Velmi casto se vyuziva i pro charakteristiku/pozadavky presnosti vyroby opt. ploch. Na rozdil od SR jiz ale neni RMS wavefront sama o sobe tak jednoznacna.

Mrkni se do ceske napovedy k programu Oslo na mych strankach  ;). V casti "Analyza optickych soustav" tam s nimi operuji. Link primo na analyzu OS: http://sweb.cz/astrotech/Optika/OSLO/analyza.htm.
podrobnejsi popis dalsich zernikovych koeficientu najdes i na webu, anglicky napr. zde: http://www.optics.arizona.edu/jcwyant/Z ... rnikes.pdf.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Optické pojmy

#3

Příspěvek od FunTomas »

Vyborne vysvetlenie. Vedel by niekto takto kvantifikovat plochu zrkadla? To znamena dal by som mu zrkadlo a povedal by mi, ze jeho SR je napriklad = 0,52? Taky optik zase nie som, aby som pohladom na foucaltov obraze vedel urcit kvalitu plochy. Na druhej strane mam 2 zrkadla a jedno mam overene pozorovanim, ze dava krasny ostry obraz. Keby som vedel jeho SR a nejako zistil SR toho druheho, tak by som mohol porovnat ich vzajomnu kvalitu?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět