severní Plzeňsko - Bezvěrov

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

severní Plzeňsko - Bezvěrov

#1

Příspěvek od michal.b »

Rád bych se podělil o jednu dobrou lokalitu na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. Jedná se o okolí obce Bezvěrov - na místních polích a pastvinách je vhodných stanovišť více, já jsem zatím vyzkoušel louku asi 3 km jižně od vesnice a pak také louku přímo pod místním vysílačem Krašov (což je mimochodem 2. nejvyšší stavba u nás). Nadmořská výška se zde pohybuje kolem 700m, kraj je velmi řídce osídlený a zdroje světelného znečištění se nacházejí relativně daleko. V okruhu 10km není žádné sídlo s více než 500 obyvatel a veřejné osvětlení v okolních vesničkách je tvořeno povětšinou 1-2 lampami na návsi. Z jihovýchodu ruší zejména Plzeň (35km daleko) a pak několik menších světelných čepic nad městy v různých směrech. Když se povede dobrá noc, obloha je na úrovni Bortle 3/4 s MHV kolem 6.5 (což považuji za výborné, uvážíme-li že se jedná o vnitrozemí, nikoliv nějakou horu na hranicích). A to nejlepší nakonec: vzhledem k tomu, že tudy prochází silnice I/20 (Plzeň - Karlovy Vary), cesta z kraje Plzně (kde bydlím) sem trvá pouhých 30 minut autem.

odkaz na mapy zde

Pro ilustraci jihovýchodní obzor:


Plánuji další návštěvy, takže info časem ještě rozšířím a přidám i nějaké fotky.

EDIT: vice informaci na mych strankach
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24321
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

severní Plzeňsko - Bezvěrov

#2

Příspěvek od MilAN »

Je to oblast, která byla vyzkoušena  tuším 12-ti. ročníky Dovolené s dalekohledem, takže  existuje dosti zkušeností. Ta Plzeň opravdu trochu vadí a zvláště v  letním obdoí v době  zemědělských prací   je tu dosti zakaleno prachem.  Po přechodu studené fronty je to však vynikající,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

severní Plzeňsko - Bezvěrov

#3

Příspěvek od michal.b »

No jo, to je vlastne pravda, DsD byvala ve Zhorci kousicek odsud. A ja porad premyslel proc je mi ten Zhorec povedomy... :)
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

severní Plzeňsko - Bezvěrov

#4

Příspěvek od michal.b »

Pridavam sem dalsi zajimave misto pobliz Bezverova - vyrazny dvojkopec Trebounsky - Branisovsky vrch (mapa). Jedna se o nejvyssi vrchol Tepelske vrchoviny s vyskou pres 800m.n.m, diky cemuz je z nej videt opravdu daleko - na severu jsem videl Krusne hory s Klinovcem, na JZ vrcholky Sumavy, na JV Brdy. Problem je, ze cely vrch je zalesneny, takze se clovek musi spokojit s mytinami a smirit se s tim, ze uvidi vzdy jen mensi cast horizontu najednou. Jeste jsem ovsem neprosel celou (pomerne rozsahlou) nahorni plosinu a tak je mozne, ze tam nakonec nejaky slusny vyhled bude. Ponekud problematicky je pristup - legalne se nahoru autem nesmi, i kdyz tam vede (ponekud drsnejsi) lesni cesta.

Nejvice stale rusi Plzen na JV, obce a prumyslove zony v okoli D5 se pak staraji o cely jizni obzor :-/ Na severu uz je bohuzel dost blizko Touzim, coz je vyznamny lokalni zdroj SZ a uz je take patrna svetelna cepice nad Karlovymi Vary / Sokolovem.
Obecne se vsak jedna o dobre misto, protoze v podobne vysce uz clovek neni utopeny v prizemnim humusu a az na pas podel horizontu je obloha opravdu slusna.

A tady je me rodne mesto ze vzdalenosti 40 kilometru (klik)

Odpovědět