Rybinové lišty

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Rybinové lišty

#1

Příspěvek od MartinV. »

Zdravím na fóru

Jako skoro každý tak i já jsem si položil otázku jak vhodně a efektivně a vzájemně propojit fotografické vybavení konkrétně refraktory SkyWatcher 80ED a Borg 77ED k montáži Synta EQ6 SkyScan. Jelikož propojení dalekohledů napevno, pomocí lišt s otvory nebo drážkami mi připadalo dosti neohrabané už z důvodu že s oběma dalekohledy chci fotografovat / pointovat a každý tak bude jinak zatížen. Po konzultaci s kolegy z astrofora jsem se nakonec rozhodl pro ne zrovna levnou a nelehkou variatnu použití rybin. Základem pro výrobu byly rozměry profilu rybinové lišty Losmandy. Dalším požadavkem pro toto zařízení bylo propojení dalekohledů vedle sebe (pro menší páku) a nad sebou, tuhost sestavy, materiál byl zvolen dural. Jako kopito (představu) jsem čerpal ze stránek produktů Robin Cassady často používaných na montážích AP, Takahashi.
Celá hotová sestava se skládá z původní rybinové lišty SkyWatcher L=210mm. Na této je pomocí šroubů připevněne duralová deska se dvěmi vodícími drážkami pro kleštiny. Kleštiny (L=200mm) mají ve svém dně šastici otvorů pro nastavení třech poloh. Do kleštin se vkládají samotné rybinové lišty L=300mm s otvory pro distanční podložky na které se připevňují upínací kruhy dalekohledu. Lišty mají na obou koncích jistící šrouby proti vysunutí. Nastavení rybinové lišty v kleštinách je rozdíl +/-50mm. Lišty jsou ke kleštinám připevněny dvojicí čelistí, které jsou vedeny dvěma kolíky a dotahovány pomocí tvarovaných šroubů.
Celá sestava nese černý matný elox. S dalekohledy pro vyvážení lze manipulovat v jedné ose společně v druhé nezávisle na sobě. Celý blok bez dalekohledů važí necelé 4Kg.

Tady je pár fotografií:
http://album.volny.cz/martinvv/view.php ... page=0#img
http://album.volny.cz/martinvv/view.php ... page=2#img
http://album.volny.cz/martinvv/view.php ... page=3#img
http://album.volny.cz/martinvv/view.php ... page=4#img
http://album.volny.cz/martinvv/view.php ... page=5#img


MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Uživatelský avatar
josef01
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 05. 2005, 02:02

Rybinové lišty

#2

Příspěvek od josef01 »

Krasny unikat,skoda,ze nebyl zhotoveny ve vice kusech....
Odpovědět