Sloupek pro astrofoto na balkon

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2889
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Sloupek pro astrofoto na balkon

#31

Příspěvek od Homer »

Pokud pod stávajícím betonem ještě žádná izolace není a bude se teprve pokládat na současný povrch, pak o to lépe. Zajistit vodotěsný průchod pro kotevní šrouby není až takový problém - netěsní se tlaková voda.
Položit izolaci, v místě kotev zhotovit otvory, vyvrtat a zalepit kotvy ( doporučuji nerez ). Na kotvy navléknout čtverce z izolační fólie s těsným otvorem, u kotvy nestahovat fólii až dolů, ke spodku lepit kvalitním silikonem, např. MAPESIL od MAPEI. Opatlat kolem dokola kotvy, zalepit přetažený čtverec. Lze s úspěchem použít i obyčejnou tavnou pistoli - mám vyzkoušeno. Na šroub a vrch čtverce fólie možno ještě navléct třeba smršťvací bužírku a horkovzduškou stáhnout. Možností je víc, už popisuji detaily.
Při betonáži horní mazaniny ( pokud to je tato varianta a nečeká to už jen na finální nášlapnou vrstvu ) bych na kotvy navlékl kousky trubek jako malé bednění, po vytvrdnutí betonu vytáhnout a vzniklou mezeru vyplnit tekutou izolací, Mapesilem, bitumenem apod. Něčím co těsní a je pružné ve větším rozsahu teplot.

Druhá varianta není až tak náročná. Příklepové vrtáky větších průměrů mají běžně topenáři a instalatéři, taky jsem v minulosti takhle využil známého. Předvrtat menším a potom dodělat. Vrtat není třeba kdoví jak hluboko a šlo by o jednu díru. Takto zhotovený otvor bych čistil vhodným kartáčem a potom vyfoukat už čímkoliv.
Ale uznávám, nějaké vybavení třeba bude, možností je mnoho a tazatel si nakonec zvolí něco jiného, jak už to bývá :-).
Odpovědět