Push-To a SkySafari 7

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Kikidixi
Příspěvky: 134
Registrován: 29. 03. 2021, 17:09
Bydliště: Ostrava
Věk: 45

Push-To a SkySafari 7

#1

Příspěvek od Kikidixi »

Potřebuji poradit.Mam taurus dsc push-to ,skysafari 7plus a samsung galaxy A32 5G verze android 13.Dsc s telefonem mám spárované.Problém je,když zapnu Skysafari a chci se připojit přes Bluetooth napíše mi to tohle:
sky safari plus cant make a wireles connection to the scope .
If youre using a bluetooth seriál adapter,make sure its turned on and paired with this android device.
If youre using WiFi make sure youve joined the scopes WiFi network and entered its IP adress correctly.
Připojí se to jednou z cca 15 pokusů.Už se mi i stalo ,že se při spojení nezobrazí kurzor pro align.Tak nevím jestli je telefon šunt a neumí spojit aplikaci s dsc,nebo skysafari 7 plus není vhodná pro tento účel.Těmto věcem nerozumím,má to nějaké řešení?Díky za příp. informace.
N150f5 eq5...kk ES2"...okulary ES 82/68°...Lumicon UHC,OIII ...
Uživatelský avatar
L@dis
Příspěvky: 488
Registrován: 09. 03. 2010, 14:08
Bydliště: Sedlec
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Push-To a SkySafari 7

#2

Příspěvek od L@dis »

Ahoj.
Aktualne pouzivam OnStep s SkySafari 7 PRO, kde vse funguje v pohode, ale kdyz jsem mel jeste PushTo, mel jsem ten samy problem. Vzdy pomohlo vypnuti a zapnuti telefonu (Xiaomi Note 10 5G - Android 11). Zapnul jsem PushTo, vypnul a zapnul telefon. Pak uz bylo vse ok a i behem par hodin pozorovani zustalo vse pripojene. Patral jsem na webu, v nastaveni telefonu i SkySafari, ale duvod tohoto problemu jsem nenasel..
12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Uživatelský avatar
PetrŠ
Příspěvky: 830
Registrován: 12. 05. 2019, 19:33
Bydliště: Vrátkov
Věk: 51

Re: Push-To a SkySafari 7

#3

Příspěvek od PetrŠ »

Podle obrázku vidím, že má i WiFi, proč to nezkusíš přes ní?
Kikidixi
Příspěvky: 134
Registrován: 29. 03. 2021, 17:09
Bydliště: Ostrava
Věk: 45

Re: Push-To a SkySafari 7

#4

Příspěvek od Kikidixi »

Jdu s prosbou o radu.Mám push to od Tauruse a potřeboval bych poradit,jak zarovnat na dvě hvězdy,nějak se mi to nedaří.Pravda zkoušel jsem to dnes poprvé v terénu. Zkoušel jsem Polárku dal align a uzamknout polohu,tím se vycentrovala na střed Sky safari.Poté jsem zvolil Arctura ,najel podle aplikace na hvězdu a v aplikaci jsem byl na něm ale v okuláru dost mimo ZP,zkolimováno bylo podle hotechu,vše utažené .Jak tu druhou hvězdu zarovnat ?Jediné co mě napadá, jestli enkodéry nevyžadují rovinu ?Měl jsem to postavené v trávě na dece na ne zcela rovném terénu(drny)dalekohled se nepohupoval,zakladna drzela pevně.Zkoušel jsem I jiné hvězdy (Capellu,Pollux)se stejným výsledkem. Poradíte, docela mě to s..e(štve).Díky za odpověď
N150f5 eq5...kk ES2"...okulary ES 82/68°...Lumicon UHC,OIII ...
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11597
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Push-To a SkySafari 7

#5

Příspěvek od Psion »

Uživatelský avatar
PetrŠ
Příspěvky: 830
Registrován: 12. 05. 2019, 19:33
Bydliště: Vrátkov
Věk: 51

Re: Push-To a SkySafari 7

#6

Příspěvek od PetrŠ »

U většiny AZ push to se začíná tím, že dalekohled nasměruješ na sever k horizontu. To jsem dělal najetím na Polárku a pak sklopením dobsona k horizontu, pro vodorovnou polohu dalekohledu jsem tam měl přilepenou miniaturní vodováhu.
To je výchozí poloha. Pak jsem zapnul PushTo jednotku. Ve SkySafari pak uvidíš že dalekohled míří přimo na severní horizont. Teprve teď spouštíš zarovnání na dvě, nebo tři hvězdy. Používej na tři.
Jako hvězdu pro zarovnání nedávej Polárku, její blízkost u pólu tam vnáší velké chyby. Vyber tři hvězdy zhruba jihovýchod až jihozápad, v různých výškách nad obzorem. Vybíral jsem v pásu zhruba +30 až +70 ALT a fungovalo to celkem uspokojivě.
Jak přesně ti to najede na první hvězdu záleží u AZ montáže na tom, jak moc se ti povede postavit montáž (dobsona) v terénu rovně, takže není vhodné mít postavený dalekohled na moc šikmé ploše. On si ten systém pak samozřejmě dokáže právě podle poloh těch tří hvězd které vybereš a trochy matematiky spočítat v jaké poloze ten dalekohled vlastně stojí a funguje to dobře i tak, ale proč vnášet do systému chybu, kterou můžu odstranit tím, že postavím dalekohled na rovinu.
Pro vycentrování hvězdy při zarovnání jsem používal okulár se zorným polem kolem půl stupně, myslím, že se tam dá celkem dobře odhadnout střed zorného pole a nevzniká velká chyba.
Když máš takto ustaveno na tři hvězdy, můžeš začít pozorovat. Pokud je všechno správně, měl bys mít bez problému objekty v okuláru s cca půlstupňovým zorným polem.
Ještě taková vychytávka pro pozorování slabých objektů, které nejsou vidět na první pokus a špatně se odhaduje poloha v zorném poli, obzvláště, když jsem nevěděl, jestli díky součtu chyb montáže, alignementu atd. nebude někde u kraje zorného pole.
Pokud jsem objekt neviděl, našel jsem si v blízkosti objektu hvězdu viditelnou pouhým okem. Najel jsem si na ni středem zorného pole ve SkySafari.
Při pohledu do okuláru byla díky těm nepřesnostem například ne ve středu pole, ale čtvrtinu od kraje vpravo nahoře.
Přejel jsem si na objekt tak, abych ho měl opět ve středu zorného pole ve SkySafari. No a hledal jsem ve stejné poloze v zorném poli okuláru jako byla ta hvězda na které jsem zkoušel předtím tu chybu. Snad jsem to vysvětlil srozumitelně.
Alamrob
Příspěvky: 182
Registrován: 01. 02. 2018, 14:43
Bydliště: Zastávka
Věk: 51

Re: Push-To a SkySafari 7

#7

Příspěvek od Alamrob »

Ahoj, zrovna v noci ze včerejška na dnešek jsem s Push-To (sice od Astro Gadged, ale ustavení je nejspíš stejné) a Sky Safari taky poprvé bojoval :-). Po počátečním tápání jsem problém vyřešil. Volba Lock nebo Unlock nemá na Align vliv. Při zarovnávání je normální, že ukazatel nenajede na tu druhou hvězdu, ale je kousek vedle. Je potřeba tu hvězdu vybrat a znova ťuknout na Align. Ukazatel skočí na vybranou hvězdu (předpokládám, že je vycentrovaná v okuláru). Tím Sky Safari přepočte (nebo nastaví, nevím jak to přesně nazvat) rovnice, podle kterých pak počítá polohu na obloze.
Takže postup je tento:

1. Vybrat první hvězdu
2. Vystředit první hvězdu v okuláru
3. Ťuknout na Align
4. Potvrdit, že skutečně chceš udělat align na vybranou hvězdu
5. Vybrat druhou hvězdu (ťuknutím na ni)
6, Vystředit ji v okuláru (i když ukazatel ve Sky Safari ukazuje kousek vedle)
7. Ťuknout na Align (tím ukazatel skočí na vybranou hvězdu a Sky Safari přepočte a nastaví rovnice)
8. Potvrdit, že i druhá hvězda je ta, na kterou chceš ustavovat.

Pokud se něco během ustavování pokazí, pak je v potvrzovacím okně kromě potvrzení, že skutečně chceš použít tu hvězdu na zarovnání, možnost vybrat ještě buď Cancel (tím se zruší výběr druhé hvězdy do ustavování) nebo Restart Align (nebo Resume, teď přesně nevím). A s tím jsem měl chvíli problém. Logické mi přišlo, že když zvolím Resume (Restart?) Align, tak se vše vynuluje a začne se s ustavováním znovu - tedy že se po odkliknutí vybírá znova první hvězda. Ale není to tak. Tím, že se zvolí Restart, tak se nic nevynulovává, ale hned se ta hvězda, která je už vybraná, porvrdí jako první do nového ustavení a poté se vybírá hned druhá hvězda.

Doplnění: Však je to ukázané v tom videu od Psiona :-), které sem vložil, zatímco jsem psal tento příspěvek.
Doplnění 2: Ustavení na dvě hvězdy funguje i bez toho, abych měl dalekohled při zapnutí Push To nasměrovaný na sever a nastavený vodorovně. Ustavení nepotřebuje nějakou konkrétní výchozí polohu. Je ale pravda, že používám dobson na eq plošině, kde žádná taková výchozí poloha na horizontu neexistuje. Jediná výchozí poloha by byla směr Polárka.
Naposledy upravil(a) Alamrob dne 01. 04. 2024, 11:12, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24319
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Push-To a SkySafari 7

#8

Příspěvek od MilAN »

Ten postup s 1. a 2. hvězdou je ale stejný u všech Go-To systémů, jak Alt/AZ tak i RA/DEC. Nedělejme z jednoduchosti vědu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alamrob
Příspěvky: 182
Registrován: 01. 02. 2018, 14:43
Bydliště: Zastávka
Věk: 51

Re: Push-To a SkySafari 7

#9

Příspěvek od Alamrob »

To je pravda. Myslím, že problém Kikidixiho byl jen s tím, jak to konkrétně udělat ve Sky Safari.
Kikidixi
Příspěvky: 134
Registrován: 29. 03. 2021, 17:09
Bydliště: Ostrava
Věk: 45

Re: Push-To a SkySafari 7

#10

Příspěvek od Kikidixi »

Pánové, díky moc za cenné rady a podrobné návody jak to pořešit.Zkusím tedy zvolit okulár s menším ZP(dělal jsem to s 24mm cca necelý 1°)a dát si pozor aby byl Bobík co nejvíc vodorovně.Video je fajn ,ale anglicky nerozumím ani prd.Přesně jak píše Alamrob ,myslel jsem že restartem align začíná vše na novo.JÓ zelenáč se pozná😀.Tak klobouček před Váma zkušenýma za ochotu poradit.Díky Pepa
N150f5 eq5...kk ES2"...okulary ES 82/68°...Lumicon UHC,OIII ...
Alamrob
Příspěvky: 182
Registrován: 01. 02. 2018, 14:43
Bydliště: Zastávka
Věk: 51

Re: Push-To a SkySafari 7

#11

Příspěvek od Alamrob »

Ještě poznámka k ustavení, jak ho dělá Sky Safari, přeložená z anglického návodu (z které je jasné, že není nutné dalekohled ustavovat do vodorovné roviny):
Pro Push-to systémy založené na encodérech, jako ...(teď jsou uvedeny příklady výrobků)..., SkySafari nyní (míněno asi poslední verze) umožňuje ustavení na dvě hvězdy. Tím se eliminuje potřeba nejprve nastavit teleskop do vodorovné roviny. Prostě postavte teleskop na zem, zamiřte dalekohledem na první ustavovací hvězdu, vyberte tu stejnou hvězdu ve SkySafari a ťukněte na Align. Proces opakujte s druhou hvězdou a zvolte znovu Align. Encodéry by nyní měly být správně ustavené vzhledem k obloze. Můžete pokračovat v ustavování další hvězdou, ale Sky Safari k ustavení použije pouze dvě poslední hvězdy, takže tu první zapomene. Pokud chcete, aby SkySafari zapomnělo předchozí ustavovací hvězdy a poslední vybranou použilo jako první hvězdu, vyberte Restart Alignment.
Ujistěte se, že dvě ustavovací hvězdy jsou minimálně 10 stupňů od sebe, nejlépe však ideálních 90 stupňů. SkySafari zobrazí varování, když jsou hvězdy příliš blízko u sebe nebo v případě, že jejich pozice neodpovídá - například když omylem vyberete jinou ustavovací hvězdu ve SkySafari, než na kterou dalekohled skutečně míří.

Zkušeným pozorovatelům je to jasné, pro méně zkušené z toho plyne, že není nutné zdržovat se jakýmkoliv ustavováním dalekohledu do vodováhy či mířením na severní horizont.
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 4148
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Push-To a SkySafari 7

#12

Příspěvek od biker.fm »

Jeste by se nemelo zapomenout na jednu informaci. Pokud navigace nefunguej spravne, je pak lepsi nastavit rucne pocet kroku u enkoderu a nenechavat to na automatice.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Odpovědět