pozorovani

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
zacinam
Příspěvky: 2
Registrován: 24. 11. 2006, 22:09

pozorovani

#1

Příspěvek od zacinam »

Ahojte, jsem naprosty zelenac. Jelikoz me astronomie vzdy fascinovala na narozky mi byl konecne nadelen teleskop. Date mi nekdo par rad, jak zacit, aby me to zacalo bavit? Co sledovat atd...
Dik za vsechny rady Jirka
Uživatelský avatar
eastman
Příspěvky: 422
Registrován: 30. 08. 2006, 00:29

pozorovani

#2

Příspěvek od eastman »

Ahoj,
určitě si pořiď nějakou hvězdnou mapu. Bohatě stačí otáčivá mapka oblohy. Nauč se znát souhvězdí, hodně to pomáhá při orientaci a na té mapce uvidíš i zobrazené objekty vzdáleného vesmíru. Ale záleží na tom, co máš za teleskop. Zkus pročíst fórum, jsou tu cenné rady, které Ti pomohou. Určitě budeš koukat na planety a na měsíc. Dobrá je knížka Měsíc dalekohledem od pana Rückla. Pak pozorovat a učit se koukat ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
KoMar
Příspěvky: 605
Registrován: 16. 11. 2006, 19:41

pozorovani

#3

Příspěvek od KoMar »

Nejlepší je najít nějakou skupinu lidí, kteří jsou už delší dobu podobně postižení a nebydlí moc daleko. Pak se s nimi domluvit na společném pozorování. Většinou se tak podaří postižení ještě více rozvinout na obou stranách ke spokojenosti všech.

Jaký máš dalekohled (hlavně průměr objektivu nebo hlavního zrcadla) a kde bydlíš (velké město, menší město, venkov)? Podle toho se dá poradit co se s tím dá slušně vidět.
Uživatelský avatar
zacinam
Příspěvky: 2
Registrován: 24. 11. 2006, 22:09

pozorovani

#4

Příspěvek od zacinam »

Cau Eastmane i Komare,
diky za prvni rady. Pokud jde o dalekohled, tak to je Meade ETX-80BB Backpack Observatory Telescope a bydlim (pro tento ucel nastesti :-)) na venkove, takze ta nocni obloha tam je celkem fajn (nedaleko Benesova). Mate nejaky tip, kde nakupujete ty veci typu hvezdna mapa, knizky atd...?.Ahoj Jirka
Uživatelský avatar
eastman
Příspěvky: 422
Registrován: 30. 08. 2006, 00:29

pozorovani

#5

Příspěvek od eastman »

Venkov je na pozorování ideální :)
Mapku jsem kupoval v pražském planetáriu nebo se dá koupit tam, kde se prodávají dalekohledy. Nevím, jestli by byly k dostání v knihkupectví. Zkus nějakou nejbližší hvězdárnu ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2539
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

pozorovani

#6

Příspěvek od Duk »

Hvězdnou otočnou mapu koupíš zcela jistě na každé běžné hvězdárně, určitě i v lepším knihkupectví, no a v neposlední řadě možnosti je, si pomocí internetu objednat z nabídek našich hvězdáren. Věřím, že na dobírku jakoukoliv publikaci zašlou.
Znát souhvězdí je asi něco jako násobilka ve škole.
Vzpomínám, že moje první otočná mapa hv. oblohy byla stavebnice (vystřihovánka) v černobílém provedení a zakoupil jsem ji při školní exkurzi na hvězdárně v H.K. (1977)
O tom snad ani né, je to spíš nostalgie, ale co je podstatné, že na druhé straně byly názvy souhvězdí, jejich latinský název a značka. Doma nemohli pochopit, proč básnička dala tolik problémů a lat. názvy a zkratky souhvězdí jsem uměl během dvou dnů.
Tak to jsem se dostal až příliš do detailů, chci jen dodat, že pokud začneš znát oblohu, začneš do své mozkovny přidávat zajímavé objekty (hvězdokupy, mlhoviny, galaxie apod.)
Začneš od Měsíce, Slunce, planet, dál a dál... a jseš tam, kde každý z nás. ;D
Hodně zdaru a jasných nocí!
D.
Uživatelský avatar
Enik
Příspěvky: 10
Registrován: 07. 09. 2006, 18:03

pozorovani

#7

Příspěvek od Enik »

Pokud jde o mapku hvězdné oblohy, pak doporučuji stáhnout si program "Noční obloha" z:http://nio.astronomy.cz/indexnio.html Jeho součástí je i možnost vyrobit si otočnou papírovou mapku. Já jsem si tento program nainstaloval hned jak jsem si pořídil dalekohled. Program poskytuje informace i o aktuálních souřadnicích různých objektů na obloze a jejich momentální pozorovatelnosti. Pro začátečníka mi příjde velmi vhodná. Pokud je tu někdo, kdo má s tímto programem nějakou zkušenost, pak ať sdělí vlastní recenzi. Zdraví Enik.
3J

pozorovani

#8

Příspěvek od 3J »

cubik.m napsal: Zdravím všechny,
na těchto stránkách brněnské hvězdárny Mikuláše Koperníka,
http://vademecum.hvezdarna.cz/new/index.php#top je možné absolvovat astronomický kurz Váš průvodce vesmírem.
zkopírováno z vlákna doporučuji odkaz
pro začátečníka ideální kurz astronomie bez nutnosti docházet každý týden na hvězdárnu, stačí internet, a ten určitě máte , když jste na astro-fóru.... ;D
Uživatelský avatar
Tomek
Příspěvky: 192
Registrován: 08. 09. 2004, 22:17

pozorovani

#9

Příspěvek od Tomek »

zacinam napsal: Ahojte, jsem naprosty zelenac. Jelikoz me astronomie vzdy fascinovala na narozky mi byl konecne nadelen teleskop. Date mi nekdo par rad, jak zacit, aby me to zacalo bavit? Co sledovat atd...
Dik za vsechny rady Jirka
Tak bavit tě to buď začne, nebo nezačne. Ale spíš začne (si myslim), protože podle mapky lze objevit víc objektů než bez ní a tím zjistíš. že můžeš pozorovat kotel objektů, než jen Měsíc.
Myslim, že planety jsou dobrej začátek, lze na nich objevit spoustu zajímavých věcí (sám si vzpomínám, kdy jsem prvně pozoroval Mars blízko opozice, svým Newtonem 76/700 někdy k ránu a vzpomínky to ve mě zanechalo dotedˇ). Teď ale spíš doporučuju planetu Saturn, taky velkou mlhovinu v Orionu (M42) Taky doporučuju si objednat hvězdářskou ročenku, která má stále kvality v přehlednosti. Pouze sekce o kometách zde bývá méně aktuální.
Co se týká mapek oblohy, spíš než počítačová planetária doporučuju na pozorování mapky od E. Karkoschky, který jsou perfektní pro dalekohledy do 10cm. Kvalita je v její přehlednosti. Pošlu ti jí, máš-li zájem.
Good luck!
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Odpovědět