Kovový vodík a jeho vlastnosti

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
voko
Příspěvky: 792
Registrován: 25. 04. 2005, 22:56

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#16

Příspěvek od voko »

Musím se trochu zastat Ebelky - na vlastnosti tuhého (potažmo kovového) vodíku (o héliu ani nemluvě) je i odborná literatura dost skoupá, natož aby se něco takového probíralo na střední nebo dokonce základní škole (možná spíš jenom jako perlička). I Standou citované odkazy jsou až z poloviny 90. let.
Ale je pravda, že vývoj jde rychle dopředu a vlastně ani nevím, co se v tomto směru teď na středních školách vyučuje.
Co se týká periodického systému (pokud byla výtka myšlena tímto směrem), tam je to samozřejmě jiné.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Uživatelský avatar
Eryn
Příspěvky: 460
Registrován: 06. 02. 2006, 21:56
Kontaktovat uživatele:

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#17

Příspěvek od Eryn »

MMys napsal: Mám pocit, že periodická soustava a vlastnosti prvků jsou učivem základní školy :-)
No, v našej základnej škole sme nikdy nebrali nič ako kovový vodík a kvapalné hélium. Celé učivo ohľadom chemických prvkov sa scvrklo na to, že stačilo pri odpovedi odrecitovať latinský názov a skratku nejakého prvku a u tých najznámejším aj ich súradnice v Mendelejovej tabuľke. Okrem toho sme museli vedieť už len to, že každá látka môže nadobúdať pevné, kvapalné a plynné skupenstvo. Niajké výnimky tam neboli spomenuté. Preto, keď som prvýkrát čítala o kvapalnom héliu, kládla som si v duchu otázku, ako asi musí vyzerať hélium pevné.
Je mi jasné, že učebnica nie je písmo sväté a tiež že tam nemusí byť úplne všetko. Ale tú problematiku zmeny skupenstiev vodíka a hélia tam teda fakt mohli spomenúť. :-/
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#18

Příspěvek od MMys »

Nemyslel jsem na té základce ten kovový vodík, to je jasné, ale tu základní informaci, že vodík je v alkalických kovech, kdežto helium vzácný plyn. Ale to je jedno. Myslím, že teď už si to bude pamatovat nadosmrti :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
krape
Příspěvky: 3
Registrován: 25. 03. 2007, 23:22

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#19

Příspěvek od krape »

MP napsal: He...I kdyz je otazka, co je to pevne skupenstvi - pri absolutni nule urcite nepotece, ale je to pevna latka ?divil by ses ale potece :o
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#20

Příspěvek od MP »

krajo1 napsal:
divil by ses ale potece :o
Nedivil. Jen bych mel pro tento pripad dalsi otazku : co je to tect ? A co je to teplota ? Tect znamena pohybovat se. A teplota je dana pohybem castic. Takze kdyz neco tece, nema to teplotu absolutni nuly. Ono ji tedy nema nic ( viz "nulove kmity" apod. ), ale tekouci helium je od ni dal, nez stojate helium ;)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Eryn
Příspěvky: 460
Registrován: 06. 02. 2006, 21:56
Kontaktovat uživatele:

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#21

Příspěvek od Eryn »

krajo1 napsal:
divil by ses ale potece  :o
Tak o tom pochybujem. Pri absolútnej nule sa predsa s hmotou dejú veľmi divné veci, ale aké presne, to som sa nikde nedočítala. ??? Najčastejšie som sa stretla s myšlienkou, že pri absolútnej nule hmota zaniká, čo si teda vôbec neviem predstaviť - ako môže hmota zaniknúť len preto, že tepelný pohyb jej častíc sa zastavil? Ale to už asi patrí do inej témy. Možno by bolo dobré založiť tému: Čo sa deje s hmotou pri absolútnej nule?
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#22

Příspěvek od VK »

Já mám doma knihu, myslím, že je to kniha "Tajemství chemie" asi z roku 1960, ve které jsou různé fyzikální a chemické tabulky, také body tání a varu prvků. U helia tam je i teplota tání. Je někde mezi teplotou varu a absolutní nulou.

Mě totiž to tvrzení, že helium nemá pevnou fázi, poněkud překvapilo. Je možné, že pokročila statistická fyzika a dokázala to vypočítat, že to tak je.

K té absolutní nule: i při teplotě 0 kelvinů konají základní částice látky (např. atomy) nějaký pohyb. Takže i z kvantověmechanického pohledu nemůže hmota při absolutní nule zanikat.

V. K.
Uživatelský avatar
MIZ
Příspěvky: 353
Registrován: 13. 08. 2004, 18:40

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#23

Příspěvek od MIZ »

Navíc můžeme být klidní, když absolutní nuly nelze dosáhnout... ;)
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
Uživatelský avatar
krape
Příspěvky: 3
Registrován: 25. 03. 2007, 23:22

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#24

Příspěvek od krape »

To MP: tect? He nikdy neudela zadnou strukturu, nedochazi k vazbam mezi He.
To Eryn: Jak napsal VK tepelni pohyb castic je neco jineho jako pohyb samotneho atomu a spise elektronu kolem. Protoze to by si pak pokazila zakladnu hypotezu kvantovemechaniky, ze nemuzme zjistit hybnost a polohu zaroven. Je nejaka terorie ze pri neskutecne velike kineticke energii elektronu obihajici kolem jadra se tak stane, jenom nanestesti ten elektron jiz prahdavno uleti Toz pri absolutni nule, by se samotne atomi nemeli pohybovat ale kmitat budou na svem miste, tohle kmitani bude straslive male oprtoti kmitani tepelnemu
Uživatelský avatar
bzucino
Příspěvky: 261
Registrován: 08. 04. 2002, 21:21

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#25

Příspěvek od bzucino »

Eryn napsal: Mňa by zase zaujímalo, či existuje kovové hélium. Každá látka predsa musí byť schopná prejsť do pevného skupenstva, ak je teplota dostatočne nízka.
Neni pravda. Kovove helium ako jedine nema pevnu fazu. Aj pri teplote absolutnej nuly ma vdaka svojej strukture dostatocne velku energiu (z principu neurcitosti), aby nikdy nezaujalo krystalicku mriezku. Supravodivost a supratekutost su dosledkom tychto kvantovych vlastnosti tiez.

Ide o to, z fyzikalneho hladiska, ze energia castice ma vo viazanom stave tvar

E = 2 * pi * (1/2 + n) * Planckova konstanta * frekvencia kmitov

Frekvence kmitu je dana sustavou, da sa presne spocitat. n je prirodzene cislo alebo 0. Ak teda zaujme atom zakladny energeticky stav (teda ma teplotu 0 kelvinov), stale bude mat nejaku energiu. Mno a u helia je tato energia dostatocna na to aby sa nikdy nedostalo do pevnej fazy.
Uživatelský avatar
css94381672
Příspěvky: 260
Registrován: 08. 11. 2005, 19:03

Kovový vodík a jeho vlastnosti

#26

Příspěvek od css94381672 »

bzucino napsal: u helia je tato energia dostatocna na to aby sa nikdy nedostalo do pevnej fazy....za běžného tlaku. Za tlaku kolem 30MPa a teplot okolo 1K Helium přechází do pevné fáze, krystalizuje v kubické soustavě. Jinak pokud pevné helium podchladíme pod nějakých 175mK, stává se suprapevným - tj. vakance (=místa v krystalické mřížce, kde by měl být atom He, ale není tam - typ poruch kryst. mř.) se mohou volně, bez jakéhokoliv odporu pohybovat mřížkou...  ::)
Odpovědět