internetová stránka

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
M. Krupa
Příspěvky: 139
Registrován: 24. 01. 2004, 23:13

internetová stránka

#31

Příspěvek od M. Krupa »

Jan napsal: Důvody pro:
PORTRÉT (tj. orientace stránky na výšku),
nebo
KRAJINA (tj. orientace stránky na šířku)?




Já jsem teda nikdy neuvažoval, jestli tvořím stránky typu PORTRÉT, nebo KRAJINA.

Můžete uvést nějaké příklady těchto dvou stylů?

---
Předpokládám, že se nejedná o otáčení monitoru o 90 stupňů. (to jsem viděl akorát u fotografa, když jsem si tam nechal dělat fotky na novou občanku )
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

internetová stránka

#32

Příspěvek od michal.b »

Priznam se zcela nerozumim tomu co se mysli orientaci na sirku. To jako ze se stranka neposouva vertikalne ale horizontalne?
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

internetová stránka

#33

Příspěvek od FunTomas »

Myslím si, že pokiaľ sa jedná o stránku, ktorá je určená na prezentáciu formou flash animácie, prípadne je dizajnovaná tak, že netreba rolovať obrazovku hore-dole, tak je vhodné využiť celú šírku monitora a stránku navrhnúť naležato. Veľká väčšina stránok, je však určená na čítanie textov a obrázkov v textoch. Ich obsah je väčší ako jedna obrazovka monitora a je potrebné rolovať hore a dole. V tom prípade je užitočnejšie mať stránku dizjanovanú nastojato.

Navyše prichádza ešte jeden ergonomický aspekt. Skúste napísať text na celú šírku monitora a potom ho čítať. Mne sa pri takýchto textových stránkach bežne stáva, že sa neviem vrátiť na správny začiatok riadka. V tomto prípade vôbec nie je na škodu urobiť stránku užšiu ako je maximálna čírka monitora. Po stranách doplniť prázdny okraj a text nechať v primerane úzkom stĺpci. Ak si niekto nechá stránku naťahovateľnú na celú šírku obrazovky (platí hlavne pre širokoúhle monitory), mal by umožniť dynamicky zmeniť veľkosť písma.

Ja osobne nemám žiaden širokoúhly displej, no napriek tomu používam prehliadač roztiahnutý len na 2/3 obrazovky. Zvyškom vidím čo sa deje na pozadí. Vnútro prehliadača mám ešte vyplnené bočnou lištou (opera), kde mám poruke rôzne informácie (email, nápoveda, história, info, sťahovanie súborov, poznámky, ...). Samotná obsah stránky potom zaberá v skutočnosti polovicu fyzického rozlíšenia displeja a stránky sú bez problémov čitateľné.
Ak sa nevmestia maximalizujem okno, no o autorovi stránky si potom myslím svoje.

Stránky Elektrometal sú hlavne o informáciach a to na niekoľkých obrazovkách, preto by mali byť uspôsobené na výšku. Šírka by sa mala dynamicky prispôsobiť šírke obrazovky - t.j. nemalo by byť nutné rolovať obrazovku. Text by sa mal lámať sám. Okrem prvej stránky to tak aj funguje.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

internetová stránka

#34

Příspěvek od Jan »

Dodatečně a pro ilustraci uvádím:

Šest příkladů WEB stránek s orientací zvanou KRAJINA  
WEB stránka je na ploše umístěna na šířku,  „na ležato“ s plným využitím obdélníkové plochy klasické obrazovky. Šířka stránky se automaticky a dynamicky přizpůsobuje rozměrům a rozlišení obrazovky.

http://rmass.free.fr/matos.html

http://www.nyaa-starfest.com/starfest/

http://www.pruvodce.com/veltrusy/

http://www.pruvodce.com/veltrusy/historie.php

http://www.ct-astronomer.com/astrophotos.htm

http://www.astro.zcu.cz/svetlo/skylight.html

Šest příkladů WEB stránek s orientací zvanou PORTRÉT  
WEB stránka je na ploše umístěna na výšku,  „na stojato“,  obdélníková plocha obrazovky není plně využita,  plýtvá se s ní, čímž se výška stránky zbytečně prodlužuje. Důsledkem je, že čtenář musí manipulovat s vertikálním posouváním textu. Aby stránky nebyly tak dlouhé, autoři si pomohou "berličkou" - zmenší výškový rozměr znaků, což ovšem nemusí vyhovovat všem čtenářům.

http://www.inter-informatics.cz/hello;j ... 996?sect=7

http://www.stellafane.com/tm/index.html

http://www.armexpublishing.cz/cs/bazar/

http://www.blesitrh.cz/zahrada/18051-kn ... opisy.html

http://www.botanicka.cz/generate_page.php?page_id=145

http://www.seznam.cz/

Z příkladů je zřejmý i rozdíl v estetickém dojmu, kterým dvě orientace působí. Z estetického hlediska je orientace PORTRÉT pro většinu čtenářů působivější, čehož si pracovníci v reklamě museli všimnout. Tím se i tato problematika stala součástí věčného sporu o prioritu mezi obsahem a formou.

Zdraví
Jan
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

internetová stránka

#35

Příspěvek od FunTomas »

Pozrel som si stránky. Už som pochopil čo znamená KRAJINA. Ja som si takú stránku predstavoval ako jednoobrazovkovú stránku vypĺňajúcu okno prehliadača. Aby som použil web terminológiu, ide o stránky s dynamickou šírkou (KRAJINA) a stránky s pevnou šírkou (PORTRÉT).

Dynamická šírka je dobrá, ak sa zároveň so šírkou stránky zmení aj veľkosť písma. Inak bude čitateľnosť textu (hlavne takéhoto http://www.pruvodce.com/veltrusy/historie.php) problematická.

Je to možno trocha subjektívne, ale to zúženie rozmeru stránky nie je plytvaním miesta. Uľahčuje čítanie. Je fakt, že sa to robí kvôli zjednodušeniu dizajnovania.

Uznávam, že tu nastáva aj opačný problém, keď slabo vidiaci ľudia potrebujú zväčšiť písmo. Potom budú mať pri fixnej šírke napr. 4 písmená na riadku a čitateľnosť je opäť stratená.

Osobne som za variantu s dynamickou šírkou stránky, no nie pri konštantnej veľkosti písma 10px.
Keďže variantu s dynamickou veľkosťou písma robí veľmi málo dizajnerov, radšej dám prednosť stránkam s pevnou veľkosťou písma ale vhodne nastavenou šírkou stránky (odstavec max. 400 - 450px).
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
Pavuk_
Příspěvky: 2037
Registrován: 21. 07. 2004, 22:49

internetová stránka

#36

Příspěvek od Pavuk_ »

pozn: Vidim, ze ma fun2mas predbehol s prispevkom, ale uz ho necham ako som ho napisal...
----
Otazka nestoji ci "nastojato" alebo "nalezato".
Aj nastojato je nalezato ak je na stranke malo textu t.j. ma malu vysku.

Otazka pred ktorou stoji tvorca webu stoji: ci pouzit pevny sirku stranky alebo plavajucu t.j. ci bude centrovana na 600px alebo 800px ... napevno, alebo sa prisposobi velkosti okna.

Prave druhe riesenie sposobuje nemale problemy so zalamovanim textu (nielen) (vsimnite si, ze od zarovnania justify sa upusta aj na vysokokomercnych weboch (ktore taktiez robime)). Je horsie mat zle zalomeny koniec vety (napr. spojka ci predlozka) ako to ze text bude sprava kostrbaty.

Takze hlavny dovod, preco sa stranky robia s pevnou sirkou je nezavislost vzhladu obsahu stranky od rozlisenia okna ci monitora ...

Niekto moze povedat, ze nie je vyuzita cela plocha... ano nieco za nieco. Vacsinou sa optimalizuju stranky na 1024x768 s tym aby boli citatelne aj pri 800x600.

Osobne som stal tiez pred podobnou dilemou (prerabam svoju houmpejdzu) a nakoniec to vyriesil tiez pevnou sirkou, ale sirsou ako 800px (prisposobil som si jeden template).
Uživatelský avatar
before
Příspěvky: 49
Registrován: 18. 06. 2006, 02:03

internetová stránka

#37

Příspěvek od before »

M. Krupa napsal:
Jediný drobný problém, který nastává je ten, že telefon si v paměti zachovává načtené stránky, a když se pokusím o "Otevření" -> "Zavření" -> a znovu "Otevření", tak už neotevře, protože při druhém otevření už se nepřipojuje, ale jen zobrazí stránku z paměti.
Vyřešit se to dá jednoduše vypnutím a zapnutím telefonu, čímž se paměť uvolní.
<?php
header("Content-type: text/vnd.wap.wml");
header("Cache-control: no-cache, must-revalidate");
header("Progma: no-cache");
echo("<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2"?>n");
echo("<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.dtd">nn");
?>
V hlavicke wap stanky by header("Cache-control: no-cache, must-revalidate");
header("Progma: no-cache"); mali zabranit ukladaniu stranky do pameti mobilneho telefonu.
Uživatelský avatar
Tomek
Příspěvky: 192
Registrován: 08. 09. 2004, 22:17

internetová stránka

#38

Příspěvek od Tomek »

Já bych tu měl jednu skromnou úvahu. Důvod, proč mít stránku na výšku je ten, že se snad každému z nás dělá pohyb myší shora dolů (při posouvání posuvníků) snáz a přesněji, než vodorovně (jde samozřejmě o zvyk!).
Navíc, podle mě je stránka typu "portrét" efektivnější. Monitor je podle mě svými proporcemi dimenzován právě na tento typ zobrazení, neboť se tak využije maximální plocha. Samozřejmě, jako argument proti možu brát to, že stránka může být nekonečně dlouhá, čímž problém s prostorem odpadá....
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 848
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

internetová stránka

#39

Příspěvek od Miloš Hroch »

Potřeboval bych drobnou radu. Nechtěl jsem zakládat nové téma, takže svůj dotaz přihodím sem. Nějaký čas dělám webové stránky a teď jsem narazil na docela zásadní problém. Chtěl jsem se vyhnout tabulkovému designu a používal jsem css pozicování, vše bylo OK do doby než jsem si včera přeinstaloval MSIE v 5.5 za verzi 6.0
Design se naprosto rozpadl, jako by tam žádné pozicování nebylo. Vůbec netuším čím by to mohlo být, snad kromě toho obligátního "je to přeci soft od Mrkvosoftu". Nevíte někdo co s tím? Procházím inet, ale zatím jsem na to nenarazil. Předem díky za pomoc.
Uživatelský avatar
A.K.
Příspěvky: 589
Registrován: 20. 08. 2003, 17:26

internetová stránka

#40

Příspěvek od A.K. »

A jseš si jistý, že je to změnou verze prohlížeče? Nebude chyba ve tvé definici CSS?
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 848
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

internetová stránka

#41

Příspěvek od Miloš Hroch »

Svoji chybu samozřejmě nevylučuji, protože jsem začátečník, ale až do včerejška než jsem vyměnil ty verze IE to bylo vše v pořádku. Ještě bych chápal, kdybych přešel na nějakou starou verzi, že to nebude podporovat, ale IE 6 není přeci až taková vykopávka, navíc ve verzi 5.5 to fungovalo.
Mám pocit, že se asi na css vybodnu, alespoň tedy na pozicování a udělám to postarém pomocí tabulek. Je celkem smutné, že po deseti letech fungování css je podpora u jednoho z nejrozšířenějších prohlížečů tak malá.
Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 848
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

internetová stránka

#42

Příspěvek od Miloš Hroch »

Sypu si popel na hlavu a tímto se omlouvám Bilovi. Procházel jsem znovu zdroják a z nějakého důvodu jsem u "y" souřadnic zapomněl napsat jednotky (px). Po opravě je to v pořádku. Z nějakého důvodu to ta starší verze skousla, ale ta nová ne.
Odpovědět