Re: Kritika na astroforu

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Re: Kritika na astroforu

#16

Příspěvek od MP »

Myslim, ze jde hlavne o to, aby kritika byla opravdu konstruktivni. Vadi mi, kdyz nekdo reaguje jen proto, ze ma potrebu za kazdou cenu neco zkritizovat, nebo se mu obrazek po pravu nelibi, ale nevi proc, tak si neco vymysli. X-krat se mi zde dostalo "dobrych rad", ktere nejen, ze byly k nicemu, ale jeste mne nutily vysvetlovat, proc je to jinak. Obcas se ovsem objevi i cenna rada, coz je duvod, proc tady porad jeste sem tam nejaky obrazek zverejnim. Jenze podil tech cennych rad je tak 20% k 80% nesmyslu, takze pro zacatecnika to muze byt i dost zavadejici. Trval bych na tom, aby :

1) kritika byla spojena s jasnym a logickym zduvodnenim, nebo aspon upresnujicim dotazem a uvedenim moznosti, co by mohlo byt spatne

2) pokud obsahuje "dobre rady", mela by obsahovat i nazorny priklad z vlastni tvorby kritika, aby rada mela nejakou duveryhodnost
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
SKYMASTER
Příspěvky: 871
Registrován: 05. 02. 2004, 05:32

Re: Kritika na astroforu

#17

Příspěvek od SKYMASTER »

Souhlasim s MP a dodam:

A co kdybychom se vsichni zacali zase venovat astronomii a vecem kolem a otazku kritiky nechali byt, at se netocime porad dokola kolem toho sameho.

Proste se smirme s tim, ze obcas treba nekdo napise jinak nez se nam libi a mozna to treba ani tak nemyslel, protoze psane slovo je horsi nez mluvene v tomto smyslu.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Uživatelský avatar
SKYMASTER
Příspěvky: 871
Registrován: 05. 02. 2004, 05:32

Re: Kritika na astroforu

#18

Příspěvek od SKYMASTER »

Jo a tu anketu bych asi fakt smazal. Je to asi uplnej nesmysl a mam chut kliknout na Zakazat ankety :)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
3J

Re: Kritika na astroforu

#19

Příspěvek od 3J »

Souhlasim s MP a dodam i když si koleduju o kritiku:

Ať na astro-fóru či jinde v životě musí našinec používat zdraví selský rozum, jako filtr adekvátnosti a pravdivosti poznámek. Ať už mají pozitivní či negativní povahu.

Kdysi jeden národ věřil před volbama programu jedné strany .... a měl jako vůdce Hitlera.

Aneb - ;D Věř , však komu věříš měř . ;D
Uživatelský avatar
Habl
Příspěvky: 2872
Registrován: 29. 05. 2004, 18:05

Re: Kritika na astroforu

#20

Příspěvek od Habl »

mc napsal: Podle předšlých psaných poznámek je asi nejlepší se k ničemu nevyjadřovat, protože každý má na kvalitu a provedení naproto jiný názor.

Nežijme proboha v návodech, jak se chovat a co psát, to si musí určit každý sám.
Myslet si, že jsi napsal konstruktivní kritiku je něco jiného, než napsat dobrou a hlavně fórem přijatelnou kritiku.
Kritikem se člověk nerodí a toto postavení by si měl umět získat. Samozřejmě, že konstruktivní kritika je přijímána jinak, než ta anketa která se zde objevila.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

Re: Kritika na astroforu

#21

Příspěvek od ceres »

Tak som sa zasa pobavil... VDAKA :P

Mam taky pocit, ze sa tu zamienaju pojmy s dojmami. Kritika ako taka by mala spocivat predovsetkym v tom, ze jej autor - kritik - je dostatocne oboznameny s problematikou, o ktorej je rec a svoje tvrdenia nalezite odovodni. Navyse, kritik by mal mat na vyslovenie svojej kritiky nejaky mandat, bud je to objednavka nejakej autority alebo praxou respektovane postavenie. Myslim si, ze vacsina tunajsich prispevkov tykajucich sa prace niekoho ineho nie je kritikou, su to vacsinou NAZORY. A nazor ako taky je v dnesnej dobe nepostihnutelny, chvalabohu.

Druha vec je, ze vyslovovanie najma negativnych nazorov na (pracu) niekoho ineho je dost ozehave, pretoze nikdy nie je vopred jasne, ako bude nazor pochopeny (vid vacsinu tohto fora :-/).

Predpokladam, ze vacsina ucastnikov tohto fora sem umiestnuje vysledky svojho snazenia najma z dvoch pricin, pricom prva je zrejma, prvoplanova, druha je trochu skryta a podvedoma:
1. pochvalit sa a podelit sa s ostatnymi o svoje vysledky
2. v ocakavani NAZORU (samozrejme, najma pozitivneho) ostatnych ucastnikov fora

Klucom k celej zvade okolo tohto problemu je prave bod 2., a to najma v tom, ze nie vzdy je ohlas na zverejneny prispevok taky, ako autor ocakava. Je myslim naivne predpokladat, ze autori sami nevedia, na akej urovni je ich obrazok (napokon, maju pristup na internet a lahko si najdu porovnanie). Tu ide zrejme skor o to, ze (najma ti zacinajuci amateri) v snahe prezentovat svoje usilie prezentuju vysledok, ktory casto nesplna predstavy "kritikov" o tom, co by malo byt na fore zverejnene.

Forum (kazde) ako take je vsak miestom prave aj pre takyto druh prezentacie. Je zarazajuce, ze tato kauza nevznikla napriklad v pripade "resenmut", ale pri snimkach Jupitera, ktore by este pred desiatimi rokmi budili zasluzeny obdiv. Kdesi tu padla zmienka o olympiade. Treba len poznamenat, ze prave olympiada vo svojej prapodstate sa niesla v duchu "nie je dolezite vyhrat (byt najlepsi), ale zucastnit sa". Zial, toto heslo sa dnes dostalo skor do roviny "najdolezitejsie je vyhrat, a to za kazdu cenu", a mam hlodavy pocit, ze tento paskvil sa niekedy premieta aj do "kritiky" ci "nazorov" na tomto fore.

Cize:
1. bolo by dobre, keby si kazdy trufol hodnotit (pracu) ineho az po zrelej uvahe
2. hodnotenie (prace) ineho by malo byt vecne, teda prihliadat na okolnosti a vychadzat z relevantnych stanovisk
3. namiesto "kritiky" by bolo vhodnejsie pouzit asertivnejsi sposob vyjadrovania, napriklad radu, vlastnu skusenost a pod.
4. bludy treba nekompromisne odhalovat (to by mala byt praca moderatora)

A este zaver:
Snimat Jupiter nie je vobec jednoduche. Pokusali sme sa o to aj s nasou kamerou a vyslo nam, ze klucom k dobrym hotkam je predovsetkym velky priemer objektivu, dlhe ohnisko a kvalitna draha luca v pouzitej optickej sustave. Nepokoj vzduchu a snimac az tak velku rolu nehraju. A v neposlednom rade velmi zalezi aj na tom, ako sa nasnimane obrazky spracuju. Zo skusenosti viem, ze 10, 20, 50, ani 100 zaberov na dobry obrazok nestaci. Proste treba nasnimat co najviac dat (webkou tak 5000 framov, kamerou, fotakom aspon 500 snimkov), najhorsie vylucit a zvysok citlivo spracovat.

A (moja) idealna (amaterska) zostava pre snimanie planet?
- 14" SC/MC/Cass
- f/30
- TouCam/LPI/astropix + filtre
- AstroArt 3.0/Registax 3
- 2 GB dat
- trpezlivost ;)


Howgh!
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11389
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: Kritika na astroforu

#22

Příspěvek od MaG »

Děkuji za vynikající příspěvky Skymastera a Cerese. Já se k tomu už více vracet také nebudu, řekněme že názor jsme si vyměnili. Uznávám mc, že jsi se vyjádřil konstruktivně ale na můj vkus ne moc asertivně, jak tu zaznělo. Navíc nepoužil jsi jako důkaz svou, nýbrž cizí práci. Nicméně asi jak já a někteří mně podobní, tak mc a jemu podobní měli pádné argumenty, které bylo dobré slyšet. Díky a pojďme zas pozorovat :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Algol77 (Jakub Koukal)
Příspěvky: 1502
Registrován: 26. 01. 2004, 21:47
Bydliště: Kroměříž
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Kritika na astroforu

#23

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Myslím, že místo debaty o ničem by bylo vhodnější zvednout zadky a jít pozorovat, astronomii jsem vždycky dělal proto, že mě baví, ne proto, abych se ukazoval se svými výsledky v lepší společnosti, dálepak je ovšem pravdou, že spousta kritiky, alt. názorů na cokoliv tady má do věcnosti značně daleko a tomu, kdo by měl dostat rady ke zdokonalování to určitě nepomůže, maximálně bude na pisatele oprávněně naštvaný, poněvadž se bude domnívat, že sežral všechnu moudrost...ale jak sem již napsal, vzhůru pod hvězdy, léto se blíží a třeba bude někdy pěkně.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Re: Kritika na astroforu

#24

Příspěvek od VK »

Slova jsou nástrojem mozku.

Podle mě je toto téma poněkud nešikovně postavené. Nejenom ta anketa, jestli kritika ano nebo ne. Ale vůbec to, že se použilo slovo kritika. Slovo kritika má určitý lehký negativní podtón. Tak trochu se předpokládá, že kritizovat znamená říkat o někom něco špatného, i když všichni víme, že to tak není. Spíše se mělo použít neutrálnější slovo hodnocení.

Lze provádět různá hodnocení, například:

- hodnotit jen výsledky (je to "čistý" přístup, ale je přitom opomenut člověk; výsledky jsou ovšem spjaty s tím člověkem tak těsně, že vlastně hodnotíme člověka prostřednictvím jen jeho výsledků; z takového hodnocení vycházejí nejlépe lidé s nejlepšími výsledky)
- hodnotit výsledek s přihlédnutím k podmínkám (z takového hodnocení vycházejí nejlépe lidé, kteří dělají to nejlepší, co umějí s tím, co mají)
- hodnotit výsledek s přihlédnutím k přístupu člověka (z hodnocení nejlépe vycházejí lidé pozitivní, kteří k tomu mají vřelý, láskyplný vztah a navíc velmi dobré výsledky - totiž profesionálové, amatéři z něj nemohou vyjít dobře)

Lze mít i jiné přístupy, případně klást na něco větší důraz.

Otázka je, jaký přístup je fórem žádaný.

Zde se nejčastěji setkávám s hodnocením jen výsledků. Napomáhá tomu i částečná anonymita uživatelů, zvláště některých. Vytváří se tak prostor, někdy dokonce pobídka k nespravedlnosti. A ta nespravedlnost (zvláště je-li pociťována jednostranně), to je podle mě to, co vrhá na hodnocení špatné světlo. Proto možná to upřednostnění slova "kritika".

V. K.
Uživatelský avatar
Dominik
Příspěvky: 465
Registrován: 24. 10. 2009, 21:39

Re: Kritika na astroforu

#25

Příspěvek od Dominik »

Pavuk_ napsal:

Prosim ?? To je co za otazka ? Zakaz ? co sme v nejakej totalite ? Co chces komu zakazovat ?

Este raz si precitaj vetu,ktoru si napisal: "Otázka: Jste pro zákaz kritiky na astroforu?"
...dobre sa nad nou zamysli, podla mna takto sformulovane je to ciry nezmysel

Predpokladam, ze si tou otazkou myslel uplne nieco ine, tak to prosim objasni....
Vôbec som so tu nečítal lebo nemám čas, ale myslím, že keď je nejaké fórum, musí mať minimálne pravidlá čiže tu ale nemôžme hovoriť o totalite... Keď bude pravdilo, zákaz ktitiky, musí sa tu dodržať, samozrejme aj nemusí, ale inteligentný tvor ho dodrží, alebo bude proti nemu. Kritika patrí k životu aj tvrdá, ale musí byť správna, "na mieste" a musí brať ohlady na to v akom je postavení ten človek...
Odpovědět