Vyjímečná zrcadlovka

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2539
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

Vyjímečná zrcadlovka

#1

Příspěvek od Duk »

"Olympus E-330 - první zrcadlovka s plnohodnotným fotografováním pomocí displeje v praxi"
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Vyjímečná zrcadlovka

#2

Příspěvek od VK »

Tomu výrazu "plnohodnotné fotografování" moc nerozumím. Můžeš to upřesnit?

V. K.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Vyjímečná zrcadlovka

#3

Příspěvek od MP »

VK napsal: Tomu výrazu "plnohodnotné fotografování" moc nerozumím. Můžeš to upřesnit?Fotografovani je (snad) plnohodnotne i bez displeje :)
E330 umoznuje proti vetsine jinych zrcadlovek dve veci :

1) Sklopeni zrcatka, otevreni zaverky a sledovani obrazu na displeji, snimaneho primo MOS chipem, ktery porizuje snimky ( podobnou moznost ma napr. Canon EOS 20Da ). V tomto modu pochopitelne neni obraz v optickem hledacku a nefunguje ani autofocus ani mereni, po stisknuti spouste nasleduje asi 1sec. prodleva ( zavreni zaverky, vraceni zrcatka, mereni a normalni prubeh expozice )

2) V hledacku je druhy, maly snimac, ze ktereho se promita obraz na displej i pri nesklopenem zrcatku a zavrene zaverce. Ten snimac ma male rozliseni, tak akorat pro displej, takze obraz nejde zoomovat, moc se podle nej neda ostrit ani odhadovat hloubka ostrosti, ale cela zrcadlovka vcetne optickeho hledacku, mereni expozice i AF pritom funguje standardne.

Jinak nevim, jestli je to zrovna zrcadlovka vhodna na astrofoto : ma horsi sumove vlastnosti pri vyssi citlivosti, nez Canony a Nikony a ani rozliseni neni zadny zazrak ( u carovych testu se v rozich objevuje moire ). A hledacek je maly a tmavy ( cast svetla se odvadi na ten maly senzor ). Cely opticky hledacek je pritom resen dost podivne, sklopne zrcatko odrazi obraz na stranu a za svislou matnici jsou dve dalsi zrcatka ( misto hranolu ), to druhe je polopropustne ( kvuli tomu "hledackovemu" senzoru ). Na pohled to ani nevypada, jako zrcadlovka, ale muze to byt i dobry napad - vyuziva toho, ze u DSLR vlevo od sklopneho zrcatka neni kazeta s filmem, takze je tam misto na matnici i dalsi zrcatka a hranol neni potreba, cele telo je kompaktnejsi. Stejne je reseny i E-300 ( jen bez toho snimace v hledacku ), zatimco E-500 je klasicka zrcadlovka.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět