Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 42
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2521 od Vladimir Nadvornik » 22. 01. 2019, 10:23

K pouziti akcelerometru jsem nasel tohle:
Accurate Telescope Mount Positioning with MEMS Accelerometers

Mam v planu to vyzkouset. Cilem je zaparkovat eq6 tak, aby se dala zavrit strecha, takze presnost na jednotky stupnu by mela stacit.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17942
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2522 od MilAN » 22. 01. 2019, 10:27

Jenže k tomu, aby ti EQ6 zaparkovala v nějaké zvolené poloze, nic z toho nepotřebuješ. Jednou ji tam ručně navedeš, označíš to jako parkovací polohu a příště to tam zaparkuje samo. Na to stačí manuál k EQ6
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 42
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2523 od Vladimir Nadvornik » 22. 01. 2019, 10:59

Pokud vim, tak eq6 nema absolutni enkodery a kdyz z nejakeho duvodu ztrati aktualni pozici tak parkovani prestane fungovat.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17942
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2524 od MilAN » 22. 01. 2019, 11:05

A ten důvod ztráty aktuální pozice je jaký ? Už se ti to někdy stalo ? Pokud by k ní došlo, nebude dobře fungovat GoTo.
Parkování v libovolné pozici je součástí softwaru ručky a je to v podstatě jen jedna z funkcí GoTo.
EQ6 nemá enkodéry, není určena na ruční (nemotorové) ovládání. ale krokování motorů má i na montážích Synta s enkodéry vyšší přesnost
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

xarrow
Příspěvky: 41
Registrován: 13. 06. 2018, 14:44

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2525 od xarrow » 22. 01. 2019, 12:12

MMys píše:Všechny tyhle metody mají moc nízké rozlišení, přesnost v řádu jednotek stupně u kompasu, v řádu desítek arcmin u akcelerometru, tedy použitelné pouze na velmi hrubé určení polohy dalekohledu. Navíc kompas je velmi ovlivňován ocelovými díly dalekohledu a montáže.


Při čtení tohodle mě napadlo použít gyro pro sledování polohy dalekohledu a nastavení štěrbiny. Ale jestli je přesnost dostatečná jsem ještě nepočítal.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17942
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2526 od MilAN » 22. 01. 2019, 12:43

Ale montáž přesně ví, kam míří, tenhle údaj je k dispozici. Jak v RA/DEC tak i ALT/AZ. Jen to to moc nepomáhá, d, tak se alekohled není v ose kopule a tak je potřeba provést přepočet pro polohu dalekohledu vůči ose otáčení kopule ( pokud tedy nemáš ALT /AZvidlicovou montáž nebo i ekvatoreální s křížením os v ose kopule -tam není dále potřeba nic řešit.) Ale není potřeba žádná další čidla - montáž ty úhly "zná".
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 42
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2527 od Vladimir Nadvornik » 22. 01. 2019, 18:59

MilAN píše:A ten důvod ztráty aktuální pozice je jaký ? Už se ti to někdy stalo ?

Už se mi stalo hodně věcí: proklouznutí montáže kvůli nedotažené aretaci, chyba v driverech, výpadek napájení, ...

V některých případech se na dálku nedá poznat, že se něco stalo. Při použití nezávislého snímače s jistotou hned poznám, že je monáž jinde, než si myslí. Když budu mít štěstí, tak půjde na dálku i s rozumnou přesností zaparkovat.

Jinak souhlasím, že při normálním provozu jsou údaje z monáže přesnější.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17942
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2528 od MilAN » 22. 01. 2019, 22:32

Vladimir Nadvornik píše:V některých případech se na dálku nedá poznat, že se něco stalo. Při použití nezávislého snímače s jistotou hned poznám, že je montáž jinde, než si myslí. .

Tak to snad je vidět vždy. Jak můžu nepoznat, že je montáž jinde , než jsem chtěl? Přeci vím, co chci pozorovat. A pokud se tedy něco stane, nezbývá stejně nic jiného, než se vypravit k dalekohledu
-----
Na jakou vzdálenost ten dalekohled ovládáš?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14550
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2529 od MMys » 23. 01. 2019, 14:59

Já tada, když se mi to ztratí, tak používám tyhle postupy:

1) mám v kopuli webkameru, takže se můžu na dálku podívat, co to dělá.

2) pokud to něco nabouralo a ztratilo se (a nechce se mi najížděta na inicializační koncové spínače montáže, které ta tvoje EQ6 stejně nemá), tak to odhadem podle kamery namířím někam na oblohu, cvaknu snímek, a pustím na něj off-line astrometrii přímo v MaxIm DL (nebo jakýkoli jiný SW co to umí), bych zjistil, kam to míří.

3) pokud to náhodou neklapne nebo trvá věčnost (pohledem na webkameru jsem moc neohadl, kam to míří a počáteční bod pro astrometrii byl moc mimo) tak ten snímek raději nahraju na astrometry.net, a počkám si pár minut, až mi to vrátí souřadnice.

4) udělám sync montáže na zjištěné souřadnice a pokračuji vesele dál, i když jsem 100km daleko od kopule.

Mimochodem, k určení azimutu nepotřebuješ ani ten nepřesný kompas. Stačí ti jen ten tříosý akcelerometr na tubusu. Jednou osou rovnoběžně s osou tubusu, další orientovaná třeba ve směru DE osy. Rozkladem tíhového zrychlení na tři složky pak zjistíš orienatci tubusu vůči obzorníkovým souřadnicím. Přepočet na ekvatoreální je už jen trocha vzorečků. Jo, a pokud bys tím chtěl hlídat, jestli lze zavřít střechu, tak pozor, stejný výsledek vrátí dvě možné polohy, s tubusem na jedné a druhé straně od hlavy montáže. A v jedné z nich je tubus výše.

Kamerea by byla při dálkovém provozu to první, čím bych začal.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 42
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2530 od Vladimir Nadvornik » 23. 01. 2019, 19:25

Až bude vše fungovat, tak bych to chtěl provozovat na 100km. Zatím jsem ale neměl odvahu to zkusit a tak fotím jen o víkendech, když jsem u toho.

Kamera a astrometry.net je samozřejmost, nicméně oboje potřebuje internet. Nejhorší scénář, který bych chtěl mít pokrytý je, že přijdou mraky a po chvíli začne pršet, montáž nebude tam, kde má být a zároveň vypadne internet. Akcelerometry, senzory počasí a nějaké skripty by to měly řešit.

MMys píše:Mimochodem, k určení azimutu nepotřebuješ ani ten nepřesný kompas. Stačí ti jen ten tříosý akcelerometr na tubusu. Jednou osou rovnoběžně s osou tubusu, další orientovaná třeba ve směru DE osy. Rozkladem tíhového zrychlení na tři složky pak zjistíš orienatci tubusu vůči obzorníkovým souřadnicím. Přepočet na ekvatoreální je už jen trocha vzorečků. Jo, a pokud bys tím chtěl hlídat, jestli lze zavřít střechu, tak pozor, stejný výsledek vrátí dvě možné polohy, s tubusem na jedné a druhé straně od hlavy montáže. A v jedné z nich je tubus výše.


Ano, ty vzorečky jsou na tom linku, co jsem dal výše.
Strana tubusu by se měla dát rozhodnout právě podle toho kompasu. Pokud to nebude fungovat, tak další možnost je druhý akcelerometr na RA ose.

zuzi
Příspěvky: 322
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 34

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2531 od zuzi » 23. 01. 2019, 19:57

Akcelerometr ze své podstaty měří zrychlení, nevím zda je to rozumné používat jako senzor polohy. Pro výchylku je potřeba provést dvojtou integraci a to je zatíženo jak velkou chybou směrem k nízkým frekvencím, tak problematickým integrováním u neperiodických dějů.
Pokud to bude vzdáleně provozováno a je obava z výpadku internetu, je asi nejjednodušší testovat dostupnost nějakého serveru a pokud není dostupný, zavřít štěrbinu a vyčkat :-) bude to chtít i mít dobře vyřešené zálohovaní napájení, aby při výpadku bylo možné zavřít štěrbinu.

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 42
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2532 od Vladimir Nadvornik » 23. 01. 2019, 20:24

Akcelerometr přímo ukazuje směr gravitace, integrace není potřeba.
Nemám kopuli ale otevírací střechu, která při některých polohách dalekohledu nejde zavřít, takže je to komplikovanější.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14550
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2533 od MMys » 23. 01. 2019, 20:42

Jasně že akcelerometr měří zrychlení, tedy i to gravitační ;) A když se s ním nehýbě s nějakým dalším zrychlením, tak to gravitační je jediné, které detekuje, čehož lze využít k detekci směru, kam ten tubus míří. Lze to ale jen na EQ montáži, kde je otáčení okolo jiné než svislé osy. Na Alt-Az montáži ten systém selže, lze měřit pouze výšku nad obzorem.

V principu ta součástka zatížení či deformaci nějakého obvykle polovodičového MEMS tenzometrického elementu, na kterém visí nějaká hmota. A na tu působí síly úměrné zrychlení. Ať už je jakéhokoli původu.

Zuzi: dvojí integraci z akcelerometru jsem kdysi programoval, a se vším co píšeš, jsem se natrápil, a to už při frekveních v jednotkách i desítkách Hz. Na určení polohy dalekohledu ve smyslu, jak jsi myslel, tedy že by se 2x integrovala všechna zrychlení za dobu používání a přičetla se k počáteční známé poloze, tak to je opravdu nesmysl. To jít nemůže. Užitečný signál bude zcela znehodnocený různými signálovými offsety a zanedbanými pomalými jevy, které bud pod rozlišovací schopností akcelerometru a A/D převodníku.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

zuzi
Příspěvky: 322
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 34

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2534 od zuzi » 23. 01. 2019, 20:59

MMys: Jasný, já dnes měřil a dvojně integroval, tak mě to hned praštilo do očí, protože klasický akcelerometr od DC měřit neumí a i ty hodně drahé v ceně lehce jetého zahraničního automobilu to neumí ;) (kdyby někoho zajímalo, víc rozvedu do SZ nebo někam kde to nebude OT) . Ale je pravda že ty kombinované piezorezitivní MEMS snímače fungují slušně od DC. Ona je to taková jakási obdoba MEMS gyroskopu, ale to jsem nechtěl radit, protože s tím mám praktické nulové zkušenosti.

A musím říct, že je to elegantní kontrola, MEMS snímač stojí pár dolaru a může to být parádní kontrola přibližné polohy. Nezkoušel jsi na jakou přesnost se dá takto dostat?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14550
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2535 od MMys » 23. 01. 2019, 21:56

Nezkoušel, ale možná to zkoušel někdo na Astronomickém ústavu, Honza Štrobl jednou po mě jednou chtěl tip nejaké levné absolutní enkodéry, pro hrubou orientaci při ztráte polohy, které by šly přidělat na montáž, u níž ale nejsou snadno přístupné osy a zachycení otáčení proti něčemu pevnému. A montáž nelze odtahnout do dílny a tam ji nějak modifikovat. Tak jsem mu poradil právě tohle. Jak to dopadlo nevím. Můj odhad podle nějakých datasheetů byl v desítkách arcmin, pod stupeň určitě. Problém je, že chyba určení polohy v RA/DE je proměnlivá, v závislosti na tom kam to míří a jaké jsou jednotlivé složky po rozkladu g. zrychlení. Ještě pak Honzu napadlo umístit druhý akcelerometr na polární osu, čímž by byl známý její úhel natočení (tam by se využívala x a y složka, které jsou svázané sin/cos takže jedna z nich je vždy rozumně velká a úhel polární osy se dá určit hezky) a výpočet je pak značně robustnější.

Pokdu by šlo jen o určení Alt/Az, bude to asi vycházet lépe. Ten přepočet do polárních trpí singularitou okolo zenitu (v něm není definovaný azimut), a v jejím okolí je to velmi citlivé.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů