Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #16 od MilAN » 11. 08. 2018, 00:21

Myslím, že chápeš mylně pojem hybernace a home position.
Hybernace slouží k tomu, že montáž zůstane tam kde je a po probuzení jede z té pozice. Ta není nijak definovaná, čili, kdykoliv můžeš montáž v současné pozici hybernovat.( Netuším, jestli ji lze při tom vypnout napájení !)
Home position :
Samozřejmě, že tě montáž při startu vyzve, ať ji dáš do výchozí pozice ( resp. ať potvrdíš start z téhle pozice) - standardně definované těmi značkami. Pokud ji tam máš, nic neděláš a montáž ví, kde je a startuje z té pozice.Zadáš datum a čas, ona si to spočítá.
No a druhá možnost je definovat si výchozí pozici sám - viz ten postup výše. A montáž bude startovat z ní pokaždé a rovněž ví, kde byla zaparkována.
A také do té polohy při opětovném zaparkování zajede. (Na rozdíl od hybernace -tam zůstane , kde zrovna je)
Musím samozřejmě dát pokyn k zaparkování, pokud bych jen vypnul, tak samozřejmě při startu montáž nemůže vědět kde je. Ale Home position jsem si uložil, takže to ví

Kdyby tohle montáž neuměla, bylo by nesmyslné definovat si vlastní Home position. Umí to ostatní montáže, nevidím důvod, proč by to mělo být u CG5 Adv. jinak. Zvláště, když je k tomu u nich návod, jak to udělat.
Myslím, že vymýšlíš vymyšlené. Možná bys měl dřív , než od toho budeš vyžadovat úplnou automatizaci, vyzkoušet přesnost najíždění GoTo, abys nebyl překvapen nepřesnostmi, s kterými asi teď, dle toho co píšeš, neuvažuješ.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13787
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #17 od MMys » 11. 08. 2018, 00:38

pavelseb píše:ok, zkusím to jinak:
Normálně když zapnu montáž, montáž nejede a čeká co bude. Vybídne mě, ať nastavím ručně montáž na vyznačenou pozici.
The hand control will ask the user to set the mount to its index position. Move the telescope mount,
either manually or with the hand control, so that the index marked in both R.A. and Dec are aligned
(see Fig 2-8). Press Enter to continue.

Dále musím nastavit čas a datum a pak si zvolím jestli kalibrovat na hvězdy, nebo použuji "last alignment". Ta "Home position" se vůbec nepoužije. Ta je jen na to, aby bylo jednoduché montáž po pozorování rrychle "uklidit". Ale po zapnutí nemá na nastavení žádný vliv.


To chceš říct, že to nejde nastartovat po zapnutí napájení bez ručního zadávání něčeho (datum, čas) na ručce ? Pouze přes ASCOM či přímo NexStar protokol ?
V tom případě je ta montáž ale asi na dálkový provoz nepoužitelná.
A navíc to neřeší ani ta hibernace. Pokud si to po vypnutí napájení nepamatuje datum a čas, tak jak to po zapnutí ze stavu hibernace má spočítat kam to míří, když to neví jak dlouho to bylo ve stavu hibernace. Ten čas se na ručce zadává i při probuzení z hiberance, nebo ne ? A lze v tom stavu vypnout napájení ?

Skoro si říkám, že od toho chceš asi něco, na co to primárně nebylo dělané. Softwarový simulátor ručky k tomu není ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #18 od MilAN » 11. 08. 2018, 00:42

Ale totéž, co zadává z ručky, může přes Ascom nebo Nexstar protokol. Pak to jde dálkově.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13787
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #19 od MMys » 11. 08. 2018, 00:44

No tím si právě nejsem tak jistý, pokud je ten ASCOM driver odfláknutý a některé funkce tam nejsou implementované, tak má smůlu.
(leda napsat vlastní)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #20 od MilAN » 11. 08. 2018, 00:51

Jasně, ale to je potřeba zkusit a ne diskutovat nad manuálem :) a fantazírovat nad automatickým ovládáním. Je to montáž za pakatel a chceme od ní špičkové výkony. To jde trochu proti sobě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13787
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #21 od MMys » 11. 08. 2018, 09:06

Tak znova, vycházejme z dokumentace k tomu Ascom driveru, kde se, jak píšeš, říká:

Park and Unpark Mounts that use the NexStar Plus HC, version 5.22 or more use new serial control methods to integrate the ASCOM SetPark, Park and Unpark methods with the mount Home, Hibernate and Wakeup commands as follows:

SetPark:
This will send a Set Home command to the mount. The current mount axis position is recorded as the park position. Subsequent ASCOM Park and HC Goto Home command will use this position.

Park Command:
The Park command will move the mount to the Mount Home position and send a Hibernate command. This stops tracking and saves the mount parameters. It is now possible to turn the power to the mount off.

The scope close down process is:

- Send a Park command. The mount will move to the park position and Hibernate. This command will not return until it has completed.
- Once this happens the scope can be powered off.

Unpark Command:
The Unpark command will send a wake up command to the mount. If it's hibernated it will wake up. Tracking will start and the previous alignment will be restored.
It is important that the time is accurate. To do this the Unpark command will check if a GPS is installed. If it is the GPS time is assumed to be good, otherwise the PC time is used.

The scope start up procedure is:

- Apply power to the mount. The Wake up prompt will be shown on the HC.
- It may be necessary to wait for the GPS to connect.
- Start the driver and connect to the mount.
- Send the Unpark command to the mount. This will restore the alignment.


Kde je tedy zakopaný problém ?
Předně: Máš ručku s firmwarem verze 5.22, kde jsou implementované ty SetHome, Park, Unpark ASCOM příkazy ? Pokud ne, není dál co řešit, bez toho to nepůjde. Tak vyměnit, přehrát FW jestli to jde.

Předpokládejme dále, že firmware je OK, a že poprvé tu kalibraci an hvězdy uděláš ručně. Tedy zapneš, umístíš na značky, najedeš na hvězdu(y) a dokalibruješ přesně. Pak si najedeš do nějaké polohy, kde to nevadí zavírání, a uděláš přes ASCOM nebo ručku funkci SetPark. Tím mu definuješ parkovací polohu.

Pak můžeš pozorovat dle libosti, a nakonec uděláš přesně to, o čem se píše. Ve svém SW pro ovládání observatoře (co na to používáš, MaxIm DL, APT ?) dáš Park. Dle popisu ASCOM příkaz Park dělá přesně to, co chceš, tedy že najede do parkovací polohy, a následně aktivuje režim hibernace. Pak můžeš vypnout napájení.

Postup vzkříšení je opačný. Zapneš napájení, počkáš až si ovladač zjistí, jestli je připojená GPS pro čas, pokud ne, tak až si čas PRÝ :D vezme z PC.
Pak máš nastartovat ovladač a připojit montáž, a poslat Unpark příkaz.

Trošku mě tam skřípe jedna věc - po zapnutí ta montáž pochopitelně musí znát čas, což bez GPS nezná, a tudíž se nemůže správně inicializovat. Pohádce o tom, že si po startu vezme čas z PC nevěřím. Jak, když v tom okamžiku ještě není připojený driver. A i kdyby byl, montáž sama si ho z PC nijak vyčíst nemůže, na to není v protokolu žádná cesta. Existuje pouze opačný příkaz, že PC do montáže ten čas a datum pošle, k tomu určeným příkazem. Což ale musíš udělat ty, respektive ten SW, co k tomu ovládání používáš. Otázkou je kdy. Dělal jsi to vůbec ? Jak se to vlastně chová ? Pokud se tam ten správný čas nedostane, je to přesně ten tvůj probém. Leda že by to naládovaní času udělal ten vlastní Unpark ASCOM příkaz ten čas poslal, aniž o tom víš. Aby to mohlo fungovat, musí být chování takovéto:

- Po zapnutí z hibernace montáž sice spustí tracking, ale je blbě čas, je to tak ? Pochopil jsem že ručka nemá zálohovaný RTC ?
- Tím pádem je i blbě RA, DEC by měla sedět.
- Když nyní přes ASCOM nastavíš správný čas a datum, měla by se RA změnit na správnou hodnotu podle rozdílu hvězdého času. Chová se to tak ?

Alespoň takto to mám implementované já ve své stoleté řídící jednotce k EQ6 a zrovna tak korektně to má PulsarII, co mám na velké montáži. Ty si navíc čas pamatují, takže po Wake-Up příkazu je všecko správně.

Pokud to takto nefunguje, a dodatečné poslání času už ty soyřadnice nesrovná, tak je podle mě jediná cesta dokoupit si k tomu ten GPS modul, aby to po zpanutí z hibernace bylo hned OK se právným časem.

V nejhorším případě, pokud to pořád nebude fungovat, se dá normálně odchytat komunikace na otevřeném COM portu přes který to komunikuje, a podívat se, jaké NexStar příkazy tam ten ASCOM driver posílá.

Jo, a ještě si zkontroluj, jaký čas má být v ručce, jestli UTC, nebo SEČ (SELČ) + pak musí být dobře nastavené časové pásmo, jinak to po vzkříšení z hibernace a poslání času stejně sedět nebude.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 866
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #22 od pavelseb » 11. 08. 2018, 11:42

MilAN píše:Jasně, ale to je potřeba zkusit a ne diskutovat nad manuálem a fantazírovat nad automatickým ovládáním. Je to montáž za pakatel a chceme od ní špičkové výkony. To jde trochu proti sobě

Já už sem právě lesco vyzkoušel. Protokol i ASCOM driver znám skoro nazpaměť, umím je ovládat jak ze svého SW tak to ověřit z cizího. Ale prpotže jsem i přes to nedošl k výsledku potřebuji poradit.
Jinak právě ASCOM driver a ručka se trochu liší. Například ručka nemá funkce Park a ASCOM driver od celestronu zase "Home" funkcionalitu.
A hlavně v ručce ta hibernace je ale v ASCOM není a hlavně ani není protokolu NexStar. Lépe řečeno je v té verzi Nexstar+ s FW 5.22 a vyšší.

MMys píše:Máš ručku s firmwarem verze 5.22


A to je právě ten problém. Ale to jsem avizoval už v příspěvku: 2467 (ale neuvedl jsem verzi FW, tj pravda)
pavelseb píše:Ta moje ručka jako zaparkování provede nájezd na souřadnice které se zadaly přes SetPark a vypne tracking ale nic neuloží. Dozvěděl jsem se, že existuje nová ručka NextStar+ (od roku 2012) která už podporuje Hybernaci jak má

Ten FW 5.22 a vyšší je právě pro tu ručku NexStar+.

Martine, zbytek co píšeš jsem už všechno zkoušel laborovat. Mám vlastní SW na ovládání a nebo používá Sequence Generátor. Z vlastního SW umím jak poslat příkazy přímo do ručky (včetně PathThrough příkazů na jednotlivé motory) tak využít ASCOM driveru.

Čas umím poslat (jak přes ASCOM tak přímo NextStar příkazem). Čas přes ASCOM se posílá UTC, přímo příkazem si teď nejsem jistý oba způsoby fungují - čas se nastaví. Co se zdá že zatím nefunguje, je že když zadám jen čas a zapnu tracking, tak se to jeví že si to nedopočítá ty RA/DEC.

Zkoušený postup byl v podstatě jak si navrhoval ty:
Nejdříve jsem zkalibroval montáž ručně (přes ručku). Pak jsem najel na "bezpečné" souřadnice pro otevření a nastavil SetPark.

Vypnutí - softwarově:
Zavolání Park funkce - provede se -> montáž najede na "bezpečnou" pozici.
Vyčetl jsem si Alt/Az souřadnice a uložil (u sebe na PC)
Vypnul jsem napájení montáže (mám možnost SW ovládat napájení)

Zapnutí:
Zapnul jsem napájení montáže -> ručka nedělá nic jen čeká
Nastavil jsem čas
Nastavil (synchronizoval) jsem uložené souřadnice Alt/Az
Zapnul jsem tracking

No a když jsem vyčetl Ra a dec tak Ra byla 12:0:0 a Dec 0. Takže se to jeví, jako by si nepřepočetl tu Ra/Dec.
Zajímavý je, že říkáš že na EQ6 ti to chodí. Ona tu Hybernaci má implementovanou (tzn. po zapnutí si pamatuje pozici a po zadání času si sesynchronizuje Ra/Dec)? Páč když sem prolítl manuál k ASCOM driveru tak sem to nenašel, že by to uměl.

Můj záměr je/byl že tu hibernaci nějak obejdu tím, že si uložím stav SW v PC a pak té ručce to nějak vnutím.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #23 od MilAN » 11. 08. 2018, 12:09

pavelseb píše:Zajímavý je, že říkáš že na EQ6 ti to chodí. Ona tu Hybernaci má implementovanou (tzn. po zapnutí si pamatuje pozici a po zadání času si sesynchronizuje Ra/Dec)? Páč když sem prolítl manuál k ASCOM driveru tak sem to nenašel, že by to uměl.
.

Ručka ani ASCOM u EQ6 nemluví o hybernaci. Má 3 polohy možného startu. A ze všech po startu ví, kde je a dovede ( ručka tedy po zadání data a času, ASCOM + EQMOD přebírá systémový čas - jak to dělá, je celkem jedno, uživatel o tom neví), zobrazit polohu a najet na zvolený objekt dobře. Je zbytečné spekulovat, co je v manuálu , prostě takhle to chodí a bez jakéhokoliv zásahu uživatele. Kdyby to neuměla, -a že těch uživatelů EQ
je tu dost-, určitě by se o tom už před mnoha lety zde mluvilo. Ve všech případech to funguje tak, že z PC zadám připojit dalekohled, zvolím objekt a dám najet.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13787
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #24 od MMys » 11. 08. 2018, 15:56

Pokud ručka je starší verze a nepodporuje hibernaci, kterou ten ASCOM driver vyžaduje a po příkazu Park ji tam na úrovni Nexstar protokolu pošle. Tak je ten ASCOM driver prostě napsaný. Pokud tvoje ručka ten příkaz pro hibernaci ve svém protokolu nemá, tak to je těžké pořízení a já se ani nedivím, že to nechodí. Prostě se to chová jenom jako kdybys dal povel pro najetí do home pozice a pak najednou bez varování vypnul napájení. Nic se neuloží.

Takže ti zbývá asi jediné docela nešikovné řešení. Prostě si po zaparkování opsat RA a DE a čas (pokud máš na to svůj SW tak je to lepší, můžeš si to někam uložit). Pak při zapnutí, když nebyl mód hibernace a tudíž jsou tam nesmysly, jen nastavíš zpět aktuální čas a deklinaci, a RA dopočítáš z rozdílu hvězdného času v době vypnutí a aktuálního hvězdného času (samozřejme musíš počítat jako rozdíl v RA pouze zbytek hvězdného dne, celistvý N-násobek hvězdného dne musíš zahodit).

Možná ještě někde najdu kus kódu v C, když jsem to kdysi dávno psal do mikrokontroléru své řídící jednotky pro EQ6 (v době kdy SynScan nebyl).

Já to tam dokonce mám udělané tak, že jakmile se začne propadat napájecí napětí z 12V asi pod 7V, tak procesor rychle do flash paměti uloží ty potřebné údaje (RA, DE, čas) než spadne i jeho napětí na pod 2.7V. Vždy po zapnutí se tam pak podívá, vyčte ty hodnoty RA a DE + ze zálohovaného RTC obvodu aktuální čas, spočítá ten rozdíl v RA a souřadnice jsou zase správně. Tedy když to na louce na hodinu vypnu, nebo si vykopnu kabel, kalibrace se neztratí :-)

No, na tvém místě bych si koupil novější ručku :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 866
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #25 od pavelseb » 11. 08. 2018, 18:35

MMys: Díky. Tak sem nějak uvažoval, že si musím něco uložit a něco dopočítat a pak to ručce vnutit. Pokud bys vyhrabal kus kódu, byl bych vděčný.
Koupit novou ručku je samozřejmě řešení. Ještě se znovu zeptám, není jednodušší dopočítat RA a DEC z ALT/AZ a aktuálního času? Lze to?

jinak tady je pro zajímavost kód metody Park s ASCOM driveru celestronu:

Kód: Vybrat vše

      if (CelestronMount.CanHibernate)
      {
         if (CelestronMount.isGem)
         {
            CelestronMount.ScopeCommand(NexStarCommand.gotoHome);
         }
         else
         {
            CelestronMount.SlewAltAz(CelestronMount.parkAzimuth, CelestronMount.parkAltitude);
         }
         CelestronMount.SlewStateT.Reset();
         do
         {
            System.Threading.Thread.Sleep(500);
         }
         while (CelestronMount.Slewing());
         CelestronMount.ScopeCommand(NexStarCommand.hibernate);
         CelestronMount.isAligned = false;
      }
      else
      {
         bool flag = CelestronMount.tracking;
         CelestronMount.Tracking = false;
         CelestronMount.tracking = flag;
         if (CelestronMount.isGem)
         {
            CelestronMount.SlewAxis(CelestronMount.parkAzimuth, CelestronMount.parkAltitude);
         }
         else
         {
            CelestronMount.SlewAltAz(CelestronMount.parkAzimuth, CelestronMount.parkAltitude);
         }
         do
         {
            System.Threading.Thread.Sleep(500);
         }
         while (CelestronMount.Slewing());
      }
      CelestronMount.atPark = true;
      
Kde CanHibernate:

return CelestronMount.scopeProtocol == ScopeProtocol.nexStarGps && ((CelestronMount.isGem && CelestronMount.version >= HcVersion.version522 && CelestronMount.version < HcVersion.versionBeta) || (CelestronMount.version >= HcVersion.version524 && CelestronMount.version < HcVersion.versionBeta));



Z toho je vidět že ta hibernace je opravdu pro SW 5.22 který ale nemůžu nahrát do své ručky :(

MilAn: Nemůžu mluvit za EQ6, ale když zapnu ručku tak pokud není v probuzena po hibernaci tak po zapnutí neví nic. Proto vyžaduje nastavit montáž ručně na vyznačené značky na montáži.
Nyní, abych mohl použít ASCOM driver, musím nejprve ručně najet na vyznačené polohy, na ručce nastavit čas/datum, a zvolit "last alignement" (nebo jinou kalibraci). Pak teprve můžu připojit ASCOM a je to OK.

Pokud po zapnutí (bez nastavení montáže) připojím ASCOM, vrací nějaké hodnoty (asi výchozí) ale pokud ta montáž není ve vyznačení poloze, nesouhlasí to se skutečností a je to celý špatně!!!
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13787
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Příspěvek #26 od MMys » 11. 08. 2018, 22:06

Výpočet přepočtem na Alt-Az a zpět v jiném čase taky jde, ale potřebuješ tam ty samé vztahy. Tím pádem je jednodušší opravdu pouze spočítat rozdíl v hvězdném čase a opravit tu RA, a DE nechat stejnou.

Přepočet do AltAz a zpět má ještě další nectnosti. Singularitu v zenitu, kde vztahy nejsou definované (nemají řešení) a okolo zenitu větší zaokrouhlovací chyby a hrozí přetečení/podtečení. I když to byl problém hlavně s omezenou aritmetikou na mikrokontroléru, v PC s tím mít problém nebudeš.

Ten kód jsem teď našel, ale dávat ho sem nebudu, protože je značně neprůhledný, vztahy počítané na několikrát s různými mezivýsledky, právě kvůli rozsahům proměnných v mikrokontroléru, to by bylo zavádějící.

Lepší bude když ti rovnou pošlu ty vztahy. Koukni sem: http://foto.astronomy.cz/AstroForum/rov_eq-az.pdf

Z těch vztahů využiješ to, pomocí čeho se počítá místní hvězdný čas (Sm). Spočítáš ho dvakrát, jednou pro uložené datum a čas vypnutí, a podruhé pro datum a čas zapnutí. O rozdíl hvězdných časů opravíš uloženou RA, DE použiješ stejnou. Na precesi to kašle. To jsou zanedbatelné odchylky.

Předpokládám, že když spočítáš novou RA a DE, a tuto ještě společně s časem pošleš jako Sync příkaz do montáže, která má po zapnutí a neinicializování nějaké úplně blbé RA a DE, že pak už to bude fungovat správně. Pokud je tam ale opravdu nutný ten ruční zásah s ustavením na značky a najetí někam, tedy nejde to bez toho přes ASCOM rozjet, tak tě asi fakt nemine výměna ručky či montáže.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Hajs
Příspěvky: 444
Registrován: 16. 10. 2005, 23:31

Re: Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Příspěvek #27 od Hajs » 21. 08. 2018, 22:27

Ahoj,
mám podobný problém s odparkováním HEQ-5 v pozorovatelně. Montáž mám připojenou přímo přes převodník ttl/RS232 do PC a ovládám ji přes EQMOD.
Po ustavení a alignmentu montáž najiždí na objekty bez problému. Zaparkuji montáž ,vypnu pouze SW EQMOD, spustim EQMOD a po odparkování mi SW hlásí uplně jinou pozici. viz z printscreen:
po zaparkování jsem na této pozici
Obrázek
stačilo jen znova spustit EQMOD a odparkovat a jsem uplně jinde...
Obrázek

Neřešil jste někdo podobný problém v kombianci EQMOD a palnetaria Carts Du Ciel ?
SW ED80, NWT 200/1000, scopos 66/400, HEQ5 SynTrek, canon EOS350Da, QHY9

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16921
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Příspěvek #28 od MilAN » 21. 08. 2018, 22:55

S CdC ne, ale jinak se to nastavuje :

1/ nechat zaparkovat- nevypínat
2/ v nastavení EQMOD rozkliknout políčko P(arkování) - viž šipka
3/ v podokně, která se otevře, nechat uložit jak polohu parkování, tak odparkování - (je to poloha, v které je momentálně dalekohled) ]
4/ zavřít, vypnout
PARK_UNPARK.jpg
PARK_UNPARK.jpg (360.91 KiB) Zobrazeno 132 x
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host