Amatérská astronomie a finance

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Amatérská astronomie a finance

#16

Příspěvek od MMys »


Nejsou nebo alespoň nemají to být stesky a pláč nad nesprávným hrobem. Má to být konstatování skutečnosti.
Vláďo, ty mi snad chceš tvrdit, že dostupnost astronomického vybavení pro jednotlivce, který to má jako koníčka, je v dnešní době horší, než před rokem 89 ??? Převážná většina astronomů amatérů si dnes může dovolit za celkem přijatelný peníz (a vbec to nemusí být statisíce) dovolit koupit to, co jim umožní provozovat jejich zálibu na poměrně slušné úrovni, s minulými časy nesrovnatelné. Připadá mi, jako by jsi strašně rychle zapoměl, jak to tady vypadalo.

To přirovnání k autu zase tak moc nepokulhává. Slušná ojetina, do které naložím rodinu a dalekohled, pod nějakých 100 000,- stejně nepůjde (tedy pokud nemám za dva roky vysolit stejnou částku znovu). Nemluvím teď třeba o finanční situaci některých starších lidí a tak, ale naprostá většina lidí v produktivním věku, což je z nás astronomů amatérů opravdu asi většina, si podle mne může dnes dovolit koupit slušný dalekohled za rozumné peníze, aniž by to zruinovalo jejich rozpočet. Podívej se, jaké dalekohledy se tady občas prodávají třeba v sekci bazar, nebo na ceny našich prodejců.

Výběrový efekt není podle mne nijak výrazný. Znám astronomy-amatéry z dost širokého rozpětí majetkových poměrů, a nikdo si nestěžuje, že by nemohl astronomii provozovat z finančních důvodů, a hlavně v poslední době se již prakticky každý k nějakému slušnému vybavení dostal, pokud chtěl a skutečně o to stál a nedělal z toho vědu.

Pomíjím teď samozřejmě 15-leté kluky, kteří se shlédnou v krásných obrázcích v časopisech a podobně, a po roce je po zájmu (mimochodem, právě takoví jsou výborným zdrojem levných dalekohledů Nedávno tady někdo takový v bazaru prodával 20-ku dobsona s kompletním vybavením, a já mám ještě v živé paměti, jak jsme mu tenkrát pomáhali s výběrem).

Podle mne prostě ten, u koho zájem vytrvá, dosáhne po určité době svého vytouženého. Ceny jsou akorát takové, že každý, kdo skutečně u tohoto koníčka zůstane, tak většinou může do doby, kdy je pro dané vybavení zralý a ví co s ním, na něj bez problémů našetřit, nebo se k němu dostat jinak. Uvědom si, že tohle je koníček na celý život, a není to ve stylu, že si jako svůj první dalekohled půjdu koupit Takahashi BRC250 I když i takhle může občas někdo začít, ale asi se to moc často nestane, a skoro všichni, kdo dnes mají vybavení za statisíce (třeba ti zde jmenovaní), začínali od píky.

Podle mne je zásadní problém těch, co si dnes stěžují na nedostupnost, ten, že třeba chtějí na začátku moc. Chtějí prostě přeskočit ten postupný vývoj, který jim umožňuje proniknout více do hloubky a vstřebat a získat hromadu vědomostí. Pozor - ne teoretických - myslím praktických zkušeností, byť třeba s jednodušší technikou, a využít ji až na hranice jejích možností, a taprve pak si pořídit lepší.

A také si dávej pozor, co čteš a nevěř všemu. Hlavně po internetu, a samozřejmě i na tomhle fóru, se válí hromada informací, které už nejsou (a nebo dokonce ani nikdy nebyly) pravda. Dnes se všechno (a technika obzvlášt) vyvíjí velmi rychle, a fakta stará několik let již mohou být historií.

A nakonec sáhni si do svědomí, a poctivě si spočítej, kolik jsi již proinvestoval ty sám do svého vybavení (včetně všech výdajů na stavbu něčeho, co se třeba nakonec nepovedlo a podobně), a možná se budeš divit.

Teda, to se to zvrhlo, ale já si nemůžu pomoct, prostě mě vždycky nějakou tvou poznámkou tak nadzdvihneš, že se pak nedokážu krotit ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Amatérská astronomie a finance

#17

Příspěvek od MMys »

VK napsal: Uvádím informaci, o kterou tady původně byl zájem, totiž, na kolik přišel robotický dalekohled FRAM. Tak OTA je skutečně od Drbohlava, cena 12 000 Kč.

Mám i informace o dalších komponentech, které jsou podstatně dražší. Zájemcům pošlu soukromě na e-mail.

V. K.

Nevím, co tajit. Cena montáže Losmandy G11 je všeobecně známá a CCD kamery také lze celkem dobře identifikovat (kromě jedné, té hlavní na Cassegrainu)

A pokud vím, Tak MilAN se bavil o dalekohledu, nikoli o montáži a robotizaci. Jen chtěl naznačit, že i obyčejný Cassegrain může být v dnešní době různých "exotických" špičkových soustav velmi dobře použitelný . Nic víc.

V tom smyslu a o vhodnosti takového dalekohledu jako univerzálního pro všechno, se tady také diskutovalo. Do doby, než jsi začal s "hmotnou nouzí amatérů" a "křemíkovým prokletím české astronomie" . Pak se to samozřejmě zvrhlo jinam (tomu nešlo asi zabránit, a k čemuž jsem samozřejmě dopomohl i já, to nepopírám.

Navrhuji tuhle nesmyslnou diskuzi o tom, kolik co stálo a kdo na co má, nebo nemá a jestli vynakládá peníze účelně, UKONČIT. My to tady nevyřešíme, a každý si stejně koupí jen to, co chce, a na co má.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vah

Amatérská astronomie a finance

#18

Příspěvek od vah »

Pravda je, že EU a jiné státy jsou schopny zajistit dotace pro naše hvězdárny - to je opravdu dobrá cesta. Nedávno jsem někde četl o nabídce grantu z Japonska 15 mil. pro jednu hvězdárnu.

Koníček je otázka preference priorit. Pro někoho je priorita vlastní dům, rodina a dovolená u moře, pro někoho byt v pronájmu a jeho koníček. Plakat nad tím, že nemám peníze je sice hezké, ale existuje mnoho příležitostí je vydělat. Dnes si můžeš koupit i dalekohled na splátky, takže to není tak tragické a v době, kdy dalekohledy jsou skutečně dostupné pro každého je jich nepřeberné množství. Pokud je někdo "chudý" astronom a vydělává si průměrný plat, pak jenom proto, že investuje peníze (240 tisíc ročně) jinam, do potřebnějších věcí. Vím, že např. ve východních Čechách se žije mnoho lidem mizerně, to nepopírám a na jejich úkor se tam žije mnoha lidem skvěle (mám namysli lidi, kteří zaměstnávají ostatní za 35 Kč/h, to je tragedie). Tohle ale pánové nevyřešíme. Věřím jedné věci, že pokud člověk něco chce, dosáhne toho, pokud nechce, pláče nad špatným osudem či údělem.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24319
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Amatérská astronomie a finance

#19

Příspěvek od MilAN »

Díky Martine, přišel jsem k počítači až teď, jinak bych řval daleko dříve.
Protože, pokud si někdo ten úvodní příspěvek ještě jednou přečte, měla by alespoň polovina úvah o penězích asi zmizet.  Jednak o ně vůbec nešlo a jednak mi šlo hlavně o to, aby si nováčci a adepti astronomie uvědomili, že i špičková věda se dá provozovat  i našimi, mnohdy opovrhovanými přístroji, vyráběnými u nás (často též opovrhovanými výrobci) a že to vůbec není otázka peněz
(Naši filosofové si buhužel myslí opak)
........
VK : otázku , co to stálo, sis položil Ty. Nikoho to nezajímalo. Je dobře , že sis na ni i sám odpověděl.
Takhle se dá totiž vést nekonfliktní diskuse o tom, co Tě  zajímá .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Amatérská astronomie a finance

#20

Příspěvek od VK »

MMys napsal:

Nevím, co tajit.  Cena montáže Losmandy G11 je všeobecně známá a CCD kamery také lze celkem dobře identifikovat (kromě jedné, té hlavní na Cassegrainu)

A pokud vím, Tak MilAN se bavil o dalekohledu, nikoli o montáži a robotizaci. Jen chtěl naznačit, že i obyčejný  Cassegrain může být v dnešní době různých "exotických" špičkových soustav velmi dobře použitelný . Nic víc.

V tom smyslu a o vhodnosti takového dalekohledu jako univerzálního pro všechno, se tady také diskutovalo. Do doby, než jsi začal s "hmotnou nouzí amatérů" a "křemíkovým prokletím české astronomie"   . Pak se to samozřejmě zvrhlo jinam (tomu nešlo asi zabránit, a k čemuž jsem samozřejmě dopomohl i já, to nepopírám.

Navrhuji tuhle nesmyslnou diskuzi o tom, kolik co stálo a kdo na co má, nebo nemá a jestli vynakládá peníze účelně, UKONČIT. My to tady nevyřešíme, a každý si stejně koupí jen to, co chce, a na co má.

Já myslím, že to mělo svůj smysl. Udělal jsem si o některých lidech obrázek, o jiných jsem si ho zpřesnil. Poznal jsem lépe, jak myslí, jak argumentují, to je pozitivní. :)

V. K.
AstronomyGreenHorn
Příspěvky: 133
Registrován: 24. 08. 2005, 01:54

Amatérská astronomie a finance

#21

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

Peniaze, vecna tema od vzniku civilizacie....
Suhlasim s vacsinou, ze pre "chudobnejsieho" amatera je to beh na dlhe trate.
Na zaciatku to je trochu vacsia investicia pri kupe (alebo) stavbe prveho dalekohladu a potom to pomaly odskrtava po par tisicoch.
to V.K.
Myslim, ze aj v cechach existuje par bohatsich ludi ktori maju nas drahu techniku, ale to neznamena ze im trebaa zavidiet, alebo im vycitat ze maju co maju??

Zijem v zahranici a ucastnil som sa zatial iba jednej miestnej star party. Ked som videl aku techniku tu drzia v rukach miestni padol som na zadok (30inchove astrography, 60cm dobsony s 500dolarovymi okularmi a podobne).
Prvu minutu som myslel najchudobnejsi astronom v Ontariu a ani nebudem vytahovat tu moju hracku. Po dalsom tulani sa po luke som si uvedomil ze su tu ludia s lacnejsim (a mozno kurioznejsim) vybaveni ako ja a nebolo vidno, ze by zavideli ostatnim. Skor naopak vsetko to bolo v milej a priatelskej atmosfere, plnej spoluprace a vzajomnej ochoty.
Tie drahe stroje pritiahli zvedavcov a mozno sa niektori rozhodli pod uvedenym vplyvom venovat hvezdarstvu.
Mozno mas pravdu, ze ak niekto mohol investovat do techniky 500.000 tak sa snazi komunikovat s jemu podobnymi.
Mam vsak kontra-otazku, preco potom niektori s nich komunikuju s nami "chudobnymi"?.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Amatérská astronomie a finance

#22

Příspěvek od MP »

AstronomyGreenHorn napsal:
Suhlasim s vacsinou, ze pre "chudobnejsieho" amatera je to beh na dlhe trate. Pro bohatsiho take. Jen ho to stoji vic penez ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
AstronomyGreenHorn
Příspěvky: 133
Registrován: 24. 08. 2005, 01:54

Amatérská astronomie a finance

#23

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

Pro bohatsiho take. Jen ho to stoji vic penez ...Takze sme na to vsetci rovnako a mozeme sa dalej vsetci spolocne obmienat skusenostami
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Amatérská astronomie a finance

#24

Příspěvek od VK »

AstronomyGreenHorn napsal: to V.K.
Myslim, ze aj v cechach existuje  par bohatsich ludi ktori maju nas drahu techniku, ale to neznamena ze im trebaa zavidiet, alebo im vycitat ze maju co maju??
Nevím, jestli jsem tu poznámku správně pochopil: rozhodně neříkám, že někomu něco závidím.

Pouze konstatuji stav věcí - ovšem původně to bylo myšleno jako okrajová poznámka. Neočekával jsem tolik reakcí a rozhodně ne tolik reakcí emotivních. Je vidět, že jsem se dotkl čehosi citlivého a naléhavého.

V. K.
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1322
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Amatérská astronomie a finance

#25

Příspěvek od Achernar »

Pratele, asi takhle: vsechno na svete lze delat levne i draze a vsechno na svete lze delat dobre a spatne. A takrka vsechno lze delat dobre a levne, nevylucuje se to nijak bezpodminecne. Jde-li o nasi ciste visualni astronomii, myslim, ze je to jasne. Hvezdarstvi ma navic jednu obrovskou vyhodu - jakkoli hodne z nas ma v dalekohledu znacne financni hodnoty, je to zpravidla investice jednou provzdy(u reflektoristu snad jednou za cas nova vrstva na objektiv, refraktoristi jednou za cas sfouknou prach). Abych byl konktretni, cely svuj dalekohled, tedy na objednavku vybouseny objektiv(cicka 140/1200), sest okularu, cela montaz, veskera prace(ta, jiz jsem nedelal sam), prepravni bedna, sakumprask kolem 50.000.Nejsem zadnej bohac, jen muzikant, ktery nektery mesice nema ani korunu. Ted uz ale jen semtam koupim tuhu do versatilky a jednou za rok hvezdarskou rocenku. Takovzhle naklady zvladne kazdej, zvlast, kdyz to nikdy nebylo vic nez 20.000 najednou.
Urcite by to slo jeste o trochu levnejc, se zrcadlem misto cocky pak i o hodne levnejc a porad bych mohl mit skvelej dalekohled. Jakou praci a jak s nim potom delam uz je kazdeho vec a prave na tom zalezi, co z toho nakonec vyleze.
Abych to tedy nejak uzavrel, nemam vubec duvod k nejakym steskum, ke srovnavani cehokoli s cimkoli, delam si to, co me bavi a tesi zpusobem, ktery me bavi a tesi.A brani-li mi necem financni moznosti(ano, chtel bych refraktor 300/4500, jiste,jiste..), nebrecim, ze mam maly dalekohled, ale snazim se toho sveho maleho dalekohledu vyuzit a mit radost z toho, co na tom nebi muzu videt za fantasticke veci, jak daleko a ostre vidim tam, kam jeste zadna sonda nedoletela, jak vzdalenych svetu mam plne zorne pole, jake stiny vrhaji mesicni horstva a Jupiterovy mesicky. Hvezdarstvi(to je pro nase visualni koukani lepsi termin nez astronomie) je zkratka v primem rozporu s nejakym prizemnim uvazovanim. Znamena to mit mysl a pohled upreny nahoru, k idealu a vesmirne nadhere, ne ke klackum pod nohama a sajrajtem okolo. Tak to bylo uz za staroveku, jen dneska se to ztraci, jak uz to vsechno zname, vime co a jak a proc jsou galaxie, kvasary, dvojhvezdy, spektralni analysa, extrasolarni planety, komety, protuberance, precese, blablabla. a k tomuhle se muzeme vratit prave proto, ze uz to na nas, amaterech, nestoji.
Vic k tomu nemam co rict..
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Amatérská astronomie a finance

#26

Příspěvek od michal.b »

Achernar napsal:
Abych to tedy nejak uzavrel, nemam vubec duvod k nejakym steskum, ke srovnavani cehokoli s cimkoli, delam si to, co me bavi a tesi zpusobem, ktery me bavi a tesi.A brani-li mi necem financni moznosti(ano, chtel bych refraktor 300/4500, jiste,jiste..), nebrecim, ze mam maly dalekohled, ale snazim se toho sveho maleho dalekohledu vyuzit a mit radost z toho, co na tom nebi muzu videt za fantasticke veci, jak daleko a ostre vidim tam, kam jeste zadna sonda nedoletela, jak vzdalenych svetu mam plne zorne pole, jake stiny vrhaji mesicni horstva a Jupiterovy mesicky. Hvezdarstvi(to je pro nase visualni koukani lepsi termin nez astronomie) je zkratka v primem rozporu s nejakym prizemnim uvazovanim. Znamena to mit mysl a pohled upreny nahoru, k idealu a vesmirne nadhere, ne ke klackum pod nohama a sajrajtem okolo. Tak to bylo uz za staroveku, jen dneska se to ztraci, jak uz to vsechno zname, vime co a jak a proc jsou galaxie, kvasary, dvojhvezdy, spektralni analysa, extrasolarni planety, komety, protuberance, precese, blablabla. a k tomuhle se muzeme vratit prave proto, ze uz to na nas, amaterech, nestoji.
Vic k tomu nemam co rict..
To se mi moc libi, opravdu hezky receno :)
3J

Amatérská astronomie a finance

#27

Příspěvek od 3J »

Taky souhlasím lépe bych to sám neřek
;)
jestli s toho někdo zase udělá anketu tak přísahám bohu budu ji ignorovat ;D
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Amatérská astronomie a finance

#28

Příspěvek od VK »

Přátelé, nastalo tady určité nedorozumění - tedy přinejmenším s těmi, kteří napsali svoje příspěvky jako poslední.

Nejsem zakladatel tohoto tématu. Toto téma založil shodam - administrátor, mě prohlásil za zakladatele a vymyslel název Amatérská astronomie a finance. Správně by ten název měl znít Porovnání finančních možností astronomů-amatérů a lidových hvězdáren. Každé slovo v tomto názvu má svoje opodstatnění, třebaže název je to poněkud dlouhý. Jakmile totiž některá slova vynecháme, dostane se případná diskuse úplně někam jinam.

Téma je poznamenáno skutečností, že vzniklo o několik dní později, než příspěvky, které dnes tvoří jeho podstatnou část. "Zakladatelským příspěvkem" shodam učinil jeden z mých příspěvků v tématu Dalekohledy/Robotický dalekohled FRAM. Jelikož byl tento příspěvek odtržen od kontextu, ve kterém původně byl, jeho význam se posunul - to ale není moje práce. Navíc ten příspěvek byl myšlen jako okrajová poznámka k tématu Dalekohledy/Robotický dalekohled FRAM. Proto ten příspěvek vypadá, jak vypadá.

Shodama patrně k této restrukturalisaci přiměla skutečnost, že diskuse "metastázovala" do tématu Všeobecná diskuse/Ztracené hvězdárny. Myslel to dobře, ale ani on patrně zcela nepochopil kontext, ve kterém diskuse vznikla.

Potíž je i se samotným tématem Robotický dalekohled FRAM. Je to totiž robotická hvězdárna, nikoli dalekohled. Původně jsem nechtěl do tématu Robotický dalekohled FRAM dále přispívat, ale cítím, že by mělo být řečeno něco, co řečeno nikým nebylo (dále viz téma Dalekohledy/Robotický dalekohled FRAM).

V. K.
Odpovědět