Win10 a RS232

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 47

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #16 od Jarous1 » 18. 05. 2018, 00:53

Hmm, divné...
Tak kdyžtak ještě zkus jet podle návodu s novější verzí 3.3.2.102. Důležité je ručně navést to na adresář kam jsi rozbalil ten zip soubor.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #17 od marcellino4 » 18. 05. 2018, 23:28

Dakujem za dalsi tip...ani toto nezabralo... :(

Proste moj tablet sa rozhodol, ze ziadne aktualizacie neprijme. Spyta sa mi ci som si isty a ze to moze ovplyvnit funkcnost celeho PC. Ale aj ked potvrdim ze s tym suhlasim, tak ten mi to zarazi, restartne PC s hlaskou, ze to nie je dobry ovladac...

Dufam ze ak si kupim drahy original kabel, ze to bude stat za to...

Aj tak vdaka za snahu chalpi, aspon som mal nadej a skusal som co to dalo... ;)

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #18 od Ferfex » 11. 10. 2018, 11:57

Ahoj, mám podobný problém. Koupil jsem kabel i převodník na alliexpressu a ejhle ... kupodivu nefunguje to. Nejprve zkouším propojit montáž se Stellariem. Ikdyž mám všechny ovladače nainstalované a Stellarium ukazuje "připojeno" montáž se ani nehne. Nedalo mi to a koupil jsem si novej kvalitní převodník u nás a stejný problém. Teď řeším jestli je na kabelu správně koncovka RJ-11. Google mi našel asi 3 různá zapojení. Máte tady někdo prosím kompletní schéma jak ten kabel má vypadat ? Zapojení koncovky je nakreslené v návodu k montáži, ale nevím jak je to v tom konektoru DB9.

Teď jsem se ještě tady dočetl, že je problém s win10, tak zkusím win7.

Díky.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
stawq
Příspěvky: 170
Registrován: 03. 04. 2013, 07:36
Bydliště: Ratměřice
Věk: 57

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #19 od stawq » 11. 10. 2018, 12:13

A jaký typ je ten "kvalitní převodník" ?

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #20 od Ferfex » 11. 10. 2018, 13:58

stawq píše:A jaký typ je ten "kvalitní převodník" ?


Kvalitní myšleno žádná noname čína. Značka je to PremiumCord. Konkrétně tento: https://www.mall.cz/kabely/premiumcord-usb-2-0-rs-232-prevodnik-kratky. Ten čínskej měl čip Prolific.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 188
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #21 od hades » 11. 10. 2018, 14:26

Nejlepší převodníky dělá FTDI. A pokud jde o připojení montáže k PC, tak je třeba aby měl 5V logiku, ne 3,3V. Tyto kabely koupíš levně na ebay a nebo několikrát dráž i v českých obchodech. Pak už jen stačí nakrimpovat RJ12 nebo RJ45 konektor, podle toho, zda to chceš provozovat s nebo bez ručky
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
DNA
Příspěvky: 67
Registrován: 26. 04. 2016, 08:48
Bydliště: Most

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #22 od DNA » 11. 10. 2018, 14:54

Mám Win10 x64 a na EQ6 se připojuji přímo nebo přes ručku a používám převodníky s Číny.
A to jsem si koupil i univerzální USB/TTL/RS232 a bez problémů.
Je pravda že když jsem připojil špatně CAN9 s spřevodníkem tak to převodník nerozchodil.
Pokud jedu bez ručky tak pře převodlík USB-TTL (PL2303).

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13878
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #23 od MMys » 11. 10. 2018, 18:43

POZOR na dvě věci:
devítipinový CANON konektor na EQ6 není totožný se snadrardním zapojením RS-232 konektoru. Jsou tam úplně jiné sinály pro ručku, a kromě jiného i napájení 12V, pokud s ním trefíš nějaký datový pin převodníku, obvykle je po něm, v horším případě to odnese i elektronika montáže.

napěťové úrovně jsou TTL, nikoli +/-12V, jako na standardním RS-232. Z koupeného převodníku (a musíš koupit typ s TTL výstupy, nikoli RS-232 +/-12V výstupy) si musíš nabastlit vlastní kabel. křížený, tedy Tx z převodníku na Rx montáže a naopak Rx převodníku na Tx montáže, a pochopitelně spojit GND.

Zapojení pinů na montáži jde najít třeba tady:
http://eq-mod.sourceforge.net/eqdirect2.htm
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #24 od Ferfex » 11. 10. 2018, 19:13

Já se to tedy snažím připojit přes RJ-11. Tedy hlavní 8-pinový RJ-45 z montáže do ručky a pak druhý RJ-11 z ručky přes převodník do PC. Abych bastlil vlastní plošňáky na to kašlu. YouTube je plnej videí typu kabel - převodník - pc - zapojit do sebe a jede to. Tak proč to nejede? Zas tak nutně to nepotřebuju, jen se mi zamlouvají některé funkce jako je třeba v APT GoTo++ apod.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13878
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #25 od MMys » 11. 10. 2018, 19:39

To je ale něco jiného, pokud to neděláš přes EQmod, ale přes ručku, tak potřebuješ převodník se standardním 9-pinovým RS-232 konektorem jako je na PC, a následně na něj zapojit PC kabel dodávaný výrobcem montáže přímo k ní, který to má nadrátované správně, nebo si ho postavit.

Ale tohle nikam nevede, dokud prostě nenamaluješ obrázek, kam jsi jaký pin konektoru zapojil, a jaký typ převodníku máš, tak ti nikdo neřekne, co je špatně.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #26 od Ferfex » 11. 10. 2018, 20:29

No mě by spíš zajímalo jak to má být, než jak to mám teď.

Převodník mám tento: https://www.mall.cz/kabely/premiumcord-usb-2-0-rs-232-prevodnik-kratky. Montáž EQ6 SynTrek doplněnou o ručku SkyScan verze 3.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #27 od Ferfex » 11. 10. 2018, 20:38

Našel jsem tento obrázek z anglického manuálu EQ6. Zkusim to zapojit a dám vědět. Obrázek
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13878
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #28 od MMys » 11. 10. 2018, 20:41

No, tak k tomu pouze potřebuješ kabel pro připojení k PC, co byl dodaný k montáži. Máš ho ?

tenhle:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... oller.html

A nebo si vyrobit sám, takhle:
Obrázek
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Ferfex
Příspěvky: 42
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #29 od Ferfex » 11. 10. 2018, 21:15

Ne montáž mám z druhé ruky a origo kabel nemám, jen z alliexpressu. Nicméně zrovna jsem to zkusil "nakryplovat" podle toho obrázku (jsou shodné) a stejně mi to nejde. Až se dostanu k nějakému pc s win7 zkusím štěstí tam.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 188
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #30 od hades » 11. 10. 2018, 21:24

Bacha na označení toho konektoru, co jde do ručky. Nevím jak u verze 3, ale verze 4 nemá konektor RJ11 ale RJ12. Ten má 6 pinů, zatímco RJ11 jenom 4
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů