Win10 a RS232

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Win10 a RS232

Příspěvek #1 od marcellino4 » 17. 05. 2018, 12:58

Ahojte,

neviem kam by som tuto temu zaradil, tak dufam ze si to niekto v tomto vlakne precita :(

Z nazvu je uz asi jasne s cim mam problem, a je to teda dost velky problem :( cez zimu som aktualizoval Win10 a zrazu mi nefunguje pripojenie k Celestron Nexstar cez klasicky RS232 to USB kabel. Skusil som rozne ovladace, niektore som spustal cez rezim kompatibility a aj ako spravca. Win vidi nejaky novy device, ale nedokaze ho prinutit fungovat spravne.

Napadlo ma obnovit system, len neviem ic je to zaruka do akeho stavu sa vrati Win10, kedze povodne prebytocne 1GB som vymazal...

Som z toho na prasky a neviem kam sa dalej pohnut. Preto by som uvitial akukolvek radu :(

Vdaka chlapi :(

Uživatelský avatar
Howking
Příspěvky: 1488
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02
Bydliště: Ostrava - Mar. Hory
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #2 od Howking » 17. 05. 2018, 13:18

10" Newton SkyWatcher 254/1000, EQ6 Pro Synscan - http://astrofotky.cz/~Howking - Velmi osobní inzerce!

Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #3 od marcellino4 » 17. 05. 2018, 13:56

Vdaka za tip, zial u mna to nefunguje :(

Predpokladam, ze nove aktualizacie overuju originalitu suciastok pouzitych v prevodnikoch.

Ma niekto skusenost s tymto? http://www.supra-dalekohledy.cz/kabel-c ... 18560.html

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3608
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #4 od FunTomas » 17. 05. 2018, 14:06

Ovládače určite neoverujú originalitu súčiastok. Maximálne tak operačný systém overuje podpis ovládačov, či ho má medzi "dôveryhodnými" výrobcami.
Neviem ako prebehol upgrade. Je možné, že sa niektoré informácie zabudnú. Mne pravidelne pri veľkých aktualizáciach systém zabudne čím otvárať JPG súbory a pod.
Skúsil by som nainštalovať ovládač nanovo, potom pripojiť zariadenie.Ak bude nejaký problém, mal by sa objaviť v informáciách správcu zariadení (device manager). Skús to pozrieť, prípadne odfotografovať tú obrazovku, ak tam bude problém.
Osobne nemám žiadnu negatívnu skúsenosť s pripojením podobných prevodníkov aj na WIN10.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13578
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #5 od MMys » 17. 05. 2018, 14:18

FunTomas píše:Ovládače určite neoverujú originalitu súčiastok. Maximálne tak operačný systém overuje podpis ovládačov, či ho má medzi "dôveryhodnými" výrobcami.


To se pleteš, FTDI to dělá (dělalo ?) Nová verze driveru pro čip FT232, která byla součástí Windows update, zlikvidovala čip, pokud zjistila že jde o klon:

https://www.root.cz/zpravicky/nove-ovla ... lane-cipy/

Sám jsem to tenkrát několikrát řešil na několika zařízeních s Arduinem, kde ty falešné FT232 jsou velmi často. Pokud to bylo po update windows po nějaké delší době asi 4 let, tak to může být ono.

marcellino4:
podívej se ve správci zařízení na VID a PID toho nerozpoznaného zařízení, z toho jde určit, co to je. Pokud je to klon FT232, tak je to zralé na jiný převodník.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16560
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #6 od MilAN » 17. 05. 2018, 14:24

Měl jsem převodník USB -EQDIR (Prolific) , který již nefunguje s WIN 8 a WIN 10. A byl to jediný problém, týkající se astronomie, na který jsem narazil při přechodu z XP na Win 10 ( kromě toho, že už nespustím moje oblíbené planetárium Megastar, jehož vývoj skončil už před asi 20 lety a protože je americké , tak jediné , co v něm chybí je ovládání přes ASCOM)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 222
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 46

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #7 od Jarous1 » 17. 05. 2018, 14:50

Pravost součástek od jisté doby kontroluje i Prolific...
U něj je ještě jeden problém, a to ukončování podpory starších verzí těch brouků v nových Windows. Mám něco podobného doma, sice asi originál Prolific, ale už starší a tím pádem pod Windows 8 nahoru oficiálně nezprovoznitelné. Mno, nějak se mi to ale povedlo rozchodit i ve Win10 ;)
Teď momentálně nedám odkaz, to jedině až večer z domova (po hokeji ;) ), matně si ale vzpomínám, že to byla verze 3.2.0.0 toho ovladače, nebo tak nějak....

EDIT: Tak např. tohle by mělo být ono. I s návodem jak na to... Pozor také na tu automatickou aktualizaci ovladače přes Windows Update, je to tam napsané.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3608
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #8 od FunTomas » 17. 05. 2018, 16:02

MMys píše:
FunTomas píše: Nová verze driveru pro čip FT232, která byla součástí Windows update, zlikvidovala čip, pokud zjistila že jde o klon...


Na toto by som zareagoval len jedným spôsobom, ale na to tu má vyhradené právo Horolezec. Tak som ticho. :(
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
IvanM
Příspěvky: 77
Registrován: 23. 05. 2010, 20:28

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #9 od IvanM » 17. 05. 2018, 16:06

Tiež som riešil pripojenie prevodníka USB->RS232 s FTDI na tablet s W10, automatická inštalácia to nevyriešila, po stiahnutí aktuálnych ovládačov od výrobcu bolo treba aktualizovať ovládač manuálne a vybrať zo zoznamu najprv USB SerialConverter a potom v druhom kroku potom USB Serial Port.

IvanM
trieder 12x34, Theo 10 (55/130mm ?), MAK SW 102/1300mm, Celestron 10x50
okuláre set 25mm a 10mm, 32 mm
Canon PowerShot SX200 IS + CHDK, ASI 120MC
EQ-5 + AstroEQ ,

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2083
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #10 od biker.fm » 17. 05. 2018, 19:42

Jak to tady tak ctu, zlaty Linux ... Na NB mam vedle Linuxu i Win7 a to tak zustane, tedy do doby nez se naucim a zprovoznim INDI KStar. SIPS (bezi jen na Windows) uz nebudu pak potrebovat.
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 17. 05. 2018, 20:34, celkem upraveno 1 x.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #11 od marcellino4 » 17. 05. 2018, 19:47

Tak chlapi vidim, ze je to vseobecny problem pre vsetkych...skor ci neskor to postihne asi kazde PC

tu su moje print screeny:

http://www.imagehosting.cz/?v=1uwu.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=2lpl.jpg

Takze moj "RS232 kabel" ma oznacenie "FT230X Basic UART"

Vdaka za dalsi tip na driver. Vecer, ked bude viac casu skusim kam az sa mi podari dopracovat s novym postupom :) A dam spatnu vazbu pre vsetkych.

Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #12 od marcellino4 » 17. 05. 2018, 21:10

Jarous1 píše:EDIT: Tak např. tohle by mělo být ono. I s návodem jak na to... Pozor také na tu automatickou aktualizaci ovladače přes Windows Update, je to tam napsané.


OK tak som to skusil a zasekol v 11.bode, vid foto:

http://www.imagehosting.cz/?v=ddxd.jpg

Aj ked som .exe nainstaloval, tvari sa ze nie...netusim ako to...overit...

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2945
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #13 od Bill » 17. 05. 2018, 21:18

Zkus vybrat ten starší (2012) a dej ďalej....

Problém je v tom, že ty levné chipy jsou pirátské klony a oficiální drivery s nimi nefungují - jenom nějaké "historické"... :-(
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13578
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #14 od MMys » 17. 05. 2018, 22:56

No, s ohledem na cenu převodníku bych se na ty pokusy asi vykašlal, a koupil si novej, pod WIN10 podporovanej.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
marcellino4
Příspěvky: 49
Registrován: 27. 09. 2014, 12:38

Re: Win10 a RS232

Příspěvek #15 od marcellino4 » 17. 05. 2018, 23:28

Vdaka za rady, samozrejme ze som skusil vsetko co mi PC ponuklo, zial neuspesne :(

Tiet mi pride rozumnejsie napr do toho:

http://www.supra-dalekohledy.cz/kabel-c ... 18560.html

Chcem sa este opytat ci ma niekto tento kabel a ci ho popripade "predlzoval" napr niecim takymto:

https://www.alza.sk/oem-usb-2-0-predlzo ... lternativy


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host