Montáž EQ2

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #16 od MilAN » 29. 08. 2017, 12:47

Jackxl píše: V ose RA se pohnul nahoru (snad to správně chápu, ale na EQ to přece nemůže jít přímo vertikálně nebo horizontálně) . Když posunu dalekohled v RA, tak tam objekt zase je a žádná změna v deklinaci se nekoná....

Takže ne v ose RA nahoru/dolů, ale podél osy.
Jak může být dalekohled vyvážen v jedno místě a v jiném ne? Je prostě nevyvážený. Určitě je z hlediska těžiště nesymetrický.Takže v některých polohách bude trochu nevyvážen - to by se musel nejdříve vyvážit tak, aby se nechoval jako asymetrický ) - ale to by už nemělo mít zásadní vliv na pohon.
Tak nějak by se s tím fotit asi dalo, ale je otázkou , na jakém ohnisku to přestává být focení a začíná už jen vztek, jak se nedaří. A to bych tipoval , že s tímhle pohonem bude od 100 mm ohniska a 30s expozic. A dělat na tom něco na pointaci - to jsou snad jen vyhozené peníze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 374
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #17 od majklus » 29. 08. 2017, 14:30

Jak píše MilAN, pokoušet se fotit na EQ2 je nejrychlejší cesta k finančnímu provaru na astrobazaru a do blázince...
Zvlášť pokud je plán fotit přes ten 130/900 newton, tam bych to viděl max na planetární / Měsíční foto s nějakou rychlou kamerkou alespoň na úrovni QHY5L-II či ASI120. To by s barlowem 2 - 2,5x mohlo nějaký výsledek udělat. DSO opravdu nepůjdou, můj newton 150/600 (tedy s o třetinu kratším ohniskem) byl tak-tak na HEQ5 - což je montáž o tři ligy jinde - a stejně jsem nakonec pořídil NEQ6, protože už při malým větříku to nebylo fakt nic moc...

Možná i s tím 100mm ohniskem bude víc strasti než radosti, krátkých nepointovaných expozic bude potřeba udělat kopa, což znamená tunu času při zpracovávání, bez ditheringu budou v obraze pruhy... Navíc slušný 100mm objektiv stojí jak tři montáže EQ2...

Nechal bych si EQ2 na pozorování a pokud je opravdu touha fotit doporučuju pro začátek HEQ5-ku s nějakým ED80. Do EQ2-ky bych žádný peníze už necpal - to je lepší dát je na charitu.

Mohlo by se zdát, že je svět plnej masochistů, co to budou zakoušet stále dokola, ale já to chápu, prošel jsem si tím totiž taky. :-) Taky jsem si říkal že na "to moje focení" stačí kde co, nepotřebuju mít přece fotky jak na plakát - jenomže už po půl roce jsem si něco na tu zeď vyfotit chtěl a tak jsem prakticky celou původní výbavu odepsal - nakonec včetně tý montáže...
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #18 od Jackxl » 29. 08. 2017, 14:58

Zkouším planety, hvězdy a M31 zrcadlovkou D3100 :) Pořízení ED80 na slušné montáži už taky není zrovna levné. Až přijde čas, tak koupím ten 203/1000 na EQ6. Ten je snad už ok, ne ? No každopádně, kdybych měl ten lepší motor, tak si můžu být jistý, že to není vůbec motorem a jen vyvážením. On ten původní už prošel menší úpravou, protože drhla hřídel. Investice do toho motoru není zase tak velká ve srovnání s koupí lepšího dalekohledu a můžu si zase s něčím hrát a zkoušet :roll:
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 374
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #19 od majklus » 29. 08. 2017, 15:26

Ad novej motorek:
OK, když to bereš takhle, tak v pohodě, kdo si hraje, nezlobí :-D Jen od toho neměj přehnaný očekávání - i s perfektním vedením RA osy bude montáž pořád přetížená, ten newton je dlouhej s těžkým zrcadlem na jednom konci a OV se zrcadlovkou na druhým, to je spousta setrvačnýho momentu. Pořád se bude blbě ustavovat a u neustavený montáže je ti dokonalej pohon bez pointace pro focení k prdu...
Navíc je ten newton pomalej - F7, takže budeš potřebovat 2x tolik expozice než při "standardním" F5.

Ale možná na oběvování problémových aspektů je to dobrá škola. :-)

Ad newton 203/1000 na EQ6:
K tomuhle jsem se dopracoval po těch 2,5 letech a blbnu s tím teď. Opravdu to ale není podle mě vhodný pro začátky, ten osmipalec je na tu montáž rozumný maximum (no, možná by unesla 250/1000) a je tu spousta "nových" problémů, 1m ohnisko je už docela náročný na pointaci, i malej vítr už s tím docela cvičí... bejt tebou koupil bych nejdřív tu montáž a k ní nějakej newton 150/750 když je ED80 moc drahý, ten bude za pár korun a později ho možná relativně dobře prodáš, pointoval bych přes hledáček a učil se. Větší bojlery bych fakt nechal na později, protože to, co tě bude u koníčku držet je především úspěšný výsledek a tohle je podle mě k němu asi nejkratší cesta a ač se to nezdá asi i nejlevnější...
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 221
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 46

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #20 od Jarous1 » 29. 08. 2017, 15:45

No, a pak postupně přijde zjištění, že na astrofoto není moc vhodný ani ten Nikon... ;)
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 374
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #21 od majklus » 29. 08. 2017, 16:00

Ono těch zjištění příjde celej seriál, třeba že je potřeba slušnej komakorektor, co stojí pomalu jak ten newton (proto bych býval radši začínal s tím malým refráčkem, ikdyž tam je zase potřeba reduktor...), pak že ten newton je potřeba skoro celej předělat - typicky výtah, držák sekundáru, případně celej sekundár, pokud je z výroby malej nebo v blbý objímce, haluze s filtrama - CLS ničí barvy, H alfa je k DSLR opravdu na dvě věci, IDAS stojí další randál a přitom bez filtru už skoro nemůžu fotit, nakonec plíživě přijde další zjištění - že by asi byla lepčí místo DSLR nějaká ta kamerka... :-D

A nakonec že bude potřeba slušný auto, nejlíp 4x4, aby se dalo jezdit za tmou. :-D

To ale asi už patří spíš do Astrofoto pro začátečníky nebo tak...
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #22 od Jackxl » 29. 08. 2017, 21:26

OK. Díky za rady.
Dobré místo na pozorování už jsem našel :)
- tma, že na 30m od dakohledu ho vůbec nevidím
- příjezd po asfaltové cestě, takže nepotřebuji 4x4
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 374
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #23 od majklus » 30. 08. 2017, 09:48

Tak to mohu tady u Prahy jen tiše závidět... :-(

Ale zpět k EQ2, tohle jsi četl? Je tam pár docela zajímavých věcí k EQ2...

http://astrobling.weebly.com/

https://stargazerslounge.com/topic/205006-eq2-improvements/
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #24 od Jackxl » 20. 10. 2017, 07:54

Nečetl. Počtu...nicméně jsem tedy koupil ten lepší motor a funguje to mnohem lépe. A když jsem upřesnil ustavení montáže driftovou metodou, tak to bylo naprosto v pohodě.
SW130/900 na EQ6-R.

Plutisimo
Příspěvky: 14
Registrován: 13. 02. 2018, 11:29
Bydliště: Třebechovice pod Orebem
Věk: 23

Hodinový pohon - problém

Příspěvek #25 od Plutisimo » 25. 05. 2018, 07:02

Zdravím, na svojí EQ-2 jsem dokoupil jednoduchý hodinový pohon, hlavně kvůli manželce, aby jí pozorování více bavilo, jenže jak se zdá, hodinový stroj je spíše půl hodinový a bohužel bez možnosti korigovat rychlost, objekt a to hlavně planety mi utíkají přibližně stejnou rychlostí, jako kdybych pohon neměl, jen na opačnou stranu. Napadá někoho v čem by mohl být zakopanej pes ?

http://www.supra-dalekohledy.cz/pohon-s ... -4442.html
SW 130/900 EQ-2

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 310
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Kladno/Slaný
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodinový pohon - problém

Příspěvek #26 od ok1in » 25. 05. 2018, 07:08

Jak máš ustavenou montáž? Koukni sem
73! Petr - OK1IN, Newton 210/730, 110/440, refr. SW 102/500, LX-50, EQ-5M, QHY5...
http://www.ok1in.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Hodinový pohon - problém

Příspěvek #27 od MilAN » 25. 05. 2018, 07:38

Plutisimo píše: objekt a to hlavně planety mi utíkají přibližně stejnou rychlostí, jako kdybych pohon neměl, jen na opačnou stranu. Napadá někoho v čem by mohl být zakopanej pes ?

Na pohonu je přepínač pro severní a jižní polokouli. Přepni ho na N
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Plutisimo
Příspěvky: 14
Registrován: 13. 02. 2018, 11:29
Bydliště: Třebechovice pod Orebem
Věk: 23

Re: Hodinový pohon - problém

Příspěvek #28 od Plutisimo » 25. 05. 2018, 10:57

MilAN píše:
Plutisimo píše: objekt a to hlavně planety mi utíkají přibližně stejnou rychlostí, jako kdybych pohon neměl, jen na opačnou stranu. Napadá někoho v čem by mohl být zakopanej pes ?

Na pohonu je přepínač pro severní a jižní polokouli. Přepni ho na N


To byla první věc, co jsem udělal, když jsem ho vybalil z krabice, fakt je, že pak už jsem nekontroloval, zda jsem to omylem nepřepnul. Bylo by fajn, kdyby to byla takový banalita. Protože montáž mám ustavenou správně, při manuálním ovládání vše funguje a otáčením ozubeného kolečka jsem si vždy korigoval objekt ke středu.
SW 130/900 EQ-2

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #29 od Jackxl » 27. 05. 2018, 13:25

Co na té montáži máš za sestavu a jaký je to motor ? Na EQ2 je více druhů motorů.
SW130/900 na EQ6-R.

Plutisimo
Příspěvky: 14
Registrován: 13. 02. 2018, 11:29
Bydliště: Třebechovice pod Orebem
Věk: 23

Re: Montáž EQ2

Příspěvek #30 od Plutisimo » 28. 05. 2018, 10:51

Jackxl píše:Co na té montáži máš za sestavu a jaký je to motor ? Na EQ2 je více druhů motorů.

Mám tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/pohon-s ... -4442.html. Jinak newton 130/900
SW 130/900 EQ-2


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů