SkytechX

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3651
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: SkytechX

Příspěvek #271 od FunTomas » 04. 03. 2018, 20:00

Aha, tak díky za radu. Už som objavil problém. Predvolená hodnota typ horizontu je Nic. Takže vidieť len čiernu čiaru. Keď som zmenil typ na plochu, tak sa horizont ukázal. Netušil som ďalších nastaveniach, takže ešte raz díky.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1028
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #272 od BiF » 05. 03. 2018, 17:13

Stáhl jsem si katalog UCAC4 z odkazu na stránkách SkytechX.
SkytechX jsem v nastavení navedl na složku se stáhnutým katalogem, zaškrtl "Zobraz katalog UCAC4", přesto se mi katalog nezobrazuje (ať zoomuju jak chci, ať přidávám více hvězd jak chci, ...)

Máte někdo nápad, co mám kde nezaškrtlé?
Přílohy
SkytechX.PNG
SkytechX.PNG (26.9 KiB) Zobrazeno 1235 x
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1028
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #273 od BiF » 07. 03. 2018, 13:17

Dále jsem tedy zkusil USNO A2.0- ten mi to zobrazuje.

Přesto dávám dlouhodobě přednost UCAC4, takže prosím někoho o radu, co může být špatně.
Ve složce, kam jsem katalog stáhl mám:

md5sum.txt
soubory z001-z900 (soubory jsou bez přípony)
nic víc
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #274 od palkog » 07. 03. 2018, 17:03

Skusil som oblast z897 (Polarka) v adresari Downloads - nechcelo sa mi ho kopirovat inde... V SkytechX som len nastavil cestu a zapol katalog, zvysne nastavenia som nemenil. A hviezdy sa pekne zobrazuju - len som musel prizoomovat a zvacsit pocet hviezd.

Vygenerovali sa v zadanom priecinku subory *.acc? Ak nie, nemoze byt problem s pravami na zapis v adresari ProgramFiles? Mozno skusit iny priecinok...
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #275 od PavelM » 07. 03. 2018, 19:01

palkog píše:Vygenerovali sa v zadanom priecinku subory *.acc? Ak nie, nemoze byt problem s pravami na zapis v adresari ProgramFiles? Mozno skusit iny priecinok...


Ano pokud se nevytvori soubory *.acc tak to nebude fungovat.Ani to program neda na vedomi. Zkus tedy nahrat katalog jinam.
p.s. u USNO2 jsou tyto soubory jiz soucasi katalogu.

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1028
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #276 od BiF » 08. 03. 2018, 09:57

Katalog jsem přesunul do dokumentů, ale *acc soubory se mi stejně nevytvořily

Nastavení v SkytechX + obsah adresáře s katalogem (já nevidím problém)...
Přílohy
SkytechX2.PNG
SkytechX2.PNG (26.94 KiB) Zobrazeno 1137 x
SkytechX.PNG
SkytechX.PNG (38.45 KiB) Zobrazeno 1137 x
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #277 od PavelM » 10. 03. 2018, 23:02

Vypada to dobre ale ted nevim co s tim. Nahral jsem ty acc soubory zde http://www.skytechx.eu/download/ucac4_acc.zip tak si to nahraj k tomu katalogu. Takhle uz by to melo fungovat.

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1028
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #278 od BiF » 17. 03. 2018, 15:28

Díky moc, ale stále to nejede...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17059
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #279 od MilAN » 04. 06. 2018, 09:58

Při zobrazování polohy dalekohledu na mapu se posunuje jeho značka při změně v DEC o nějakých 5-10" , ale při pohybu v RA až při změně o 3s, t.j. o 45" . Při tom v ovládacím panelu EQMOD se číselná hodnota při pohybu mění, pohyb dalekohledu je reálný a např. v programu C2A se ten pohyb zobrazuje v RA po změně cca 1s. Nešlo by i zde nastavit při pohybu v RA větší přesnost zobrazení ?Přeci jen, při fotografování s malým zorným polem je nepřesnost ukazetel skoro o 1´už dost. Původně jsem se domníval, že to může být chybou enkodérů nebo přenosu do PC, ale tam je to OK.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #280 od palkog » 11. 07. 2018, 14:25

Mam taky zaujimavy problem. Ak dam hladat Mars, tak sa program zavrie. Skusal som rozne moznosti hladania (tlacitko, hladanie cez menu, pole na hladanie objektov), rozne polohy pozorovatela aj rozne typy mapy. Vzdy to iste. Pri ostatnych planetach nie je problem. Pouzivam linuxovu verziu programu.
Mohol by niekto vyskusat, ci mu to funguje normalne?

Edit:
Myslim, ze som na nieco prisiel... Nefunguje to ani pri hladani Marsu podla jeho suradnic. A tiez ak na mape prilis prizoomujem na Mars (na mape ho totiz vidim). Podla mna je nejaky problem s vykreslovanim textury. Pricom subor "Mars.png" s texturou som nasiel...

Edit2:
Problem vyrieseny! Pozeral som zdrojaky a v subore "cplanetrenderer.cpp" je nazov suboru s texturou "mars.png", ale subor sa realne vola "Mars.png". Pod Windowsom by to asi nemalo robit problemy, ale Linux rozlisuje velkost pismen v nazvoch suborov. Po premenovani suboru na "mars.png" uz vsetko funguje.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #281 od nosuh » 08. 08. 2018, 16:00

Snažim se najit ve SkytechuX planetu/asteroid Pluto, ale i kdyz stahnu databazi 10000 asteroidu a zadam do vyhledavace Pluto nebo (134340) Pluto, tak ho stejne nenajde..nevi nekdo, kde je problem?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #282 od palkog » 08. 08. 2018, 16:12

Problem je ze pri stiahnuti 10000 objektov tam Pluto nie je, lebo jeho cislo je az 134340 - su radene podla poradoveho cisla. Treba teda stiahnut aspon 134340 objektov. A prip. aj pouzit filter nazvu, aby vysledna databaza na pocitaci nebola zbytocne velka.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17059
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #283 od MilAN » 08. 08. 2018, 17:00

Nejjednodušší je , vložit si tam Plulo sám -( do: kalalog-- asteroidy - přidat položku ) . Dráhové elementy lze najít např.
https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi#top

stačí do vyhledávání zadat Pluto
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17059
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #284 od MilAN » 08. 08. 2018, 19:15

Vzpomínám si , že naposled, když jsem zadával elementy pro Pluta z JPL, výsledek byl dost mimo ( cca 5´) , i po několikerém překontrolování hodnot, zatím co jiné asteroidy sedí.
Takže jsem používal polohu přímo z Horizons pro daný okamžik ( po asi 2 hodinách zjišťování, kde je asi problém, jsem to vzdal :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #285 od nosuh » 08. 08. 2018, 20:40

Zajimavy je, ze doma na kompu ho nejakym zahadnym zpusobem ve SkytechuX mam, uz jsme to kdysi resil, ale za boha se nepamatuju, jak sem ho tam dostal, je tam totiž prave tech prvních 5000 asteroidu a Pluto:D
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (161.85 KiB) Zobrazeno 302 x
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti