EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17212
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #946 od MilAN » 04. 06. 2018, 15:05

Ještě - jakým dalekohledem fotíš a na jak velké pixely ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Kubus
Příspěvky: 34
Registrován: 29. 06. 2014, 10:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #947 od Kubus » 05. 06. 2018, 16:27

Jak na potvoru jsem poslední grafy s OAGem neuložil (nebo je nemůžu najít), a bavit se o staré konfiguraci je asi zbytečné. Takže vše dodám do správného vlákna až zas složím montáž. Pointace G1-300, Kamera Atik 460 za Paracorrem II, Baader Diamondtrack, Newton samodomo, 200/800 v karbonovém tubusu.

Kubus

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 930
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #948 od MayJ » 18. 06. 2018, 12:21

Zdar hoši,
mám dotaz. Vlastním EQ6R-Pro SynScan montáž. Stalo se mi, že o víkendu zřejmě z důvodu únavy a taky nepozornosti jsem zapomněl dát na montáž protizávaží. Dalekohled mám Meade SCT 10". No a když jsem začal dělat Aligment na 1 hvězdu, tak samozřejmě se jedno rameno na straně dalekohledu "svezlo" směrem ke mě, sklouzlo - zřejmě aretace rektascenze už to neudržela. Vše jsem samozřejmě vypnul a dal do pořádku.

Nic s montáží není, vše běží jak má, jen na co se mám případně podívat, jestli není něco poškozeno, ale jak říkám vše běhá jak má.
Dle mého laického pohledu se fakt jen povolila aretace.
Díky všem

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3294
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #949 od Bill » 18. 06. 2018, 13:06

Tohle vůbec neřeš. Mezi díly Ra osy je velká plocha, tam se nemá co pokazit. Pokud povolení/aretace funguje normálně, tak je vše OK.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 930
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #950 od MayJ » 18. 06. 2018, 13:23

vše je ok jen to prostě strana s dalekohledem neutáhla, díky za zprávu

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #951 od Karell » 18. 06. 2018, 15:49

Přesně totéž se mně stalo kdysi na EQ6 s Newtonem 305/1500. Byla to taková rána, že to promáčklo nohu od stativu. Na funkci to ovšem nemělo nejmenší vliv. :)

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 930
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #952 od MayJ » 18. 06. 2018, 19:43

Mě to trefilo naštěstí jen do ruky takže zhmozdenina.

Ferfex
Příspěvky: 50
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #953 od Ferfex » 25. 06. 2018, 19:22

Ahoj, mám dotaz. Už se to tu řešilo asi na stránce 55 ... pořídil jsem bazarovou EQ-6 a po zapnutí celkem slušně píská. Není to žádný nepatrný zvouček když se dá ucho k montáži, je to slyšet po celém obýváku i do vedlejšího pokoje. Řešilo se tu, že je to normální zvuk krokových motorů, nicméně já se ptám jestli je takový silný pískot stále ještě v pořádku. Pokusil jsem se to v odkazu níže natočit, ale těžko se tento zvuk zachycuje a ikdyž se zdá že je to nepatrně je to slyšet fakt hodně. Píská to vlastně ihned po zapnutí když motory ještě stojí a ikdyž dám STOP TRACKING. Pokud měním způsob trackingu pískot se mění..

>> VIDEO <<
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3294
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #954 od Bill » 25. 06. 2018, 19:34

Já neslyším nic divného. V kterém čase je slyšet to pískání o kterém je řeč?

V EQ6 moho pískat 2 věci - pulzní modulace řízení motorů, tu tam slyším a je normální. Ta je slyšet při pohybu. Když stojí motory, tak by to mohlo vydávat taky pískot monotónní. Pak je v EQ6 ještě měnič, který vyrábí vyšší napětí pro motory a ten bude určitě na vyšším kmitočtu a slyšet asi není. Ale jsem už starší kousek a sluch ve vyšších frekvencích už asi není dokonalý...
M:736 750 113

Ferfex
Příspěvky: 50
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #955 od Ferfex » 25. 06. 2018, 19:44

Bill píše:Já neslyším nic divného. V kterém čase je slyšet to pískání o kterém je řeč?


Pískání je od té doby co se to zapne. Při otáčení motorů to slyšet není to je klasický zvuk, ale jakmile zastaví začně být. Když se mění způsob sledování, tak se mění i frekvence a tón pískotu... jak říkám z videa toho moc slyšet není a to jsem vyzdvihl zvuk o 100%.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

Ferfex
Příspěvky: 50
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #956 od Ferfex » 25. 06. 2018, 20:03

Bill píše:V EQ6 moho pískat 2 věci - pulzní modulace řízení motorů, tu tam slyším a je normální. Ta je slyšet při pohybu. Když stojí motory, tak by to mohlo vydávat taky pískot monotónní. Pak je v EQ6 ještě měnič, který vyrábí vyšší napětí pro motory a ten bude určitě na vyšším kmitočtu a slyšet asi není. Ale jsem už starší kousek a sluch ve vyšších frekvencích už asi není dokonalý...


Dobrá dejme tomu, že to píská tak, že je to slyšet až do jiné místnosti ačkoliv se to na videu nezdá. Je to na škodu a mám to nějak řešit nebo si mám prostě zvyknout? :D
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 Black SkyScan

varan1975
Příspěvky: 12
Registrován: 28. 09. 2017, 22:34

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #957 od varan1975 » 15. 07. 2018, 21:20

Zdravím všechny,
mám montáž EQ6-R PRO, pointační hledáček APM 50/205, jako pointační kameru ASI120MC a jako pointační SW PHD2. Už asi 2 týdny se snažím to rozchodit, ale marně. Už radilo asi 10 lidí, zkoušel jsem všechno možné, ale nepointuje :-). Používám toto zapojení. Kamera přes USB do PC, PC s montáží propojené přes ručku V4 pomosí RS-232 kabelu. KAmera je navíc zapojeno do Autoguider vstupu na montáži pomocí kabelu ST4. Hlavní nastabení je takové, že jako camera: je nastaven ASI Camera driver (nativní ovladač), jako mount: je nastzaveno On-camera a jako Aux mount: je None. Je to nějaká evoluce rad a pokusů, pochopitelně zkoušeno s ASCOM drivery, bez nich, s PC Direct, bez něho, tisíce kombinací.

Hledám někoho, kdo používá stejný způsob propojení montáže (přes ručku). Montáž je plně funkční a přes ASCOM drivery funguje dokonale se všemi planetárii co znám, samotná montáž s ručkou funguje také bez chyb. Když dám v PHD 2 Connect, připojí se vždy ať jsem zkoušel jakýkoliv způsob. Až dosud je vše O.K. Ale nikdy neproběhne v pořádku kalibrace a pointace je už vůbec scifi. Hvězda okamžitě opustí kříž, putuje přes celé preview okno a montáž ji nesleduje ani náhodou. V grafu history jsou pohyby montáže cca +/- 12", což je nejspíš jen periodická chyba (vůle).

Jsem už z toho docela vyřízenej. Help please :shock:

Uživatelský avatar
Kubus
Příspěvky: 34
Registrován: 29. 06. 2014, 10:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #958 od Kubus » 19. 08. 2018, 09:14

Vážení zkušenáři,

Konečně je velká sestava zase v kupě, včetně znovaposkládané EQ6 a dle očekávání, někde něco nedrží. Přikládám 7 minutovou expozici (crop) ze včerejší noci. Zapnutý sidereal tracking, montáž naschvál neustavená. Při vyčítání pointační kamerkou bylo vidět že se hvězdy ca. 3 vteřiny nehnou, pak poskočí během 0.5 vteřiny, pak zas stojí. Když jsem montáž skládal, dotahoval jsem jen mírně, takže stopro potřebuje něco/všechno v montáži dotáhnout. Co mi hlava nebere, proč ten skokový pohyb. Dalekohled byl dost rozvážený, a není z nejlehčích, jak by se mohl zaseknout v nějaké poloze a pak 3 vteřiny viset, než ho zase něco šťouhne ? Nějaký nápad kde hledat ?

Myslím že někdo tu měl podobný problém, ale vyhledat se mi to nepodařilo... Díky za rady. Kubus
Přílohy
test08-20 - jen tracking_938S.jpg
test08-20 - jen tracking_938S.jpg (355.08 KiB) Zobrazeno 433 x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17212
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #959 od MilAN » 19. 08. 2018, 10:06

Takhle na dálku mi to připadá, jako bys měl nastavenou velkou mezeru mezi ozubenými koly motor/šnek.
A možná k tomu i dost "bezvůlově" šnek/šnekové kolo
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Kubus
Příspěvky: 34
Registrován: 29. 06. 2014, 10:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #960 od Kubus » 19. 08. 2018, 10:48

Díky za tip. S tím motorem to je určitě možné, prostě jsem rukou natlačil motor proti ozubenému kolu, ale jak se dotahují šrouby, mám pocit že to trošku ujede. Šnek/Šnekové kolo jsem ladil tak, aby se v celem oběhu šenkového kola motor nezarazil, ale zároveň nekolísal-nepřetěžoval se (po zvuku, jinak nevím jak to poznat). Před rozborkou to klasicky řachtalo, teď to jede jak po másle, takže asi to je víc natěsno než dřív...Myslíš že to je moc natěsno a mám ještě povolit ?

Kubus


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů