EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 134
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 43

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #931 od caradoc » 18. 04. 2018, 20:37

dobrý den, prosím o radu,
nevím zda toto je správné vlákno ale zkusím to.. mám montáž EQ-6R Pro, funguje velmi dobře, ale dotaz k překladu montáže, když najede na nadhlavník. Goto nalezne objekt k fotografování, ale na CMOS snímači je příkladně hvězdokupa mimo střed fotky, takže ručkou dojedu teleskopem aby hvězdokupa byla přesně ve středu fotografie.... potaď vše OK, ale když montáž projede nadhlavníkem, tak je potřeba překlopit teleskop na opačnou stranu montáže,... jenomže funkce Goto hvězdokupu zas posune někam mimo střed fotky, což je logické.
Můj dotaz zní,.. umí tyto stroje funkci když si ručně dokoriguji příslušný objekt pro focení na střed fotky tak toto nastavení uložit, aby při případném překlopení montáže po přejetí nadhlavníku byl objekt sice vzhůru nohama vůči předchozím fotkám, ale znovu ve středu fotky???
Po vypnutí montáže když vše zapomene je mě šuma fuk, to si vždy před započetím focení dokoriguji sám...

děkuji za reakce,.. Caradoc

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 473
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 39

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #932 od dablik » 18. 04. 2018, 20:40

Hledej konickou chybu.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R a HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #933 od MilAN » 18. 04. 2018, 20:49

Problém je v tom, že každý dalekohled na montáži má nějakou kónickou chybu ( pokud tedy tomu někdo nevěnuje dost času na seřízení) a také montáž má nějakou periodickou chybu jednak na šneku a jednak na šnekovém kole. Takže krokováním motorem nenajede absolutně. K tomu by musela být montáž vybavena přesnými absolutními enkodéry.
Něco lze trochu vylepšit alignmentem na 3 hvězdy, ale to také není absolutní.
Takže odpověď je , že tohle s těmi montážemi a jejich SW nedosáhneš.
Ale dá se přeci plánovat focení tak, aby se nemusela montáž prokládat a nebo v rámci nějaké tolerance přejela před meridián. Sky Watcheru přejetí meridiánu SW nebrání, jen je potřeba vědět hodinový úhel, kam až můžeš jet a nenarazit dalekohledem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

martin b
Příspěvky: 210
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #934 od martin b » 19. 04. 2018, 08:06

Pokud najíždí špatně už napoprvé, tak se to dokorigovat dá. Je potřeba jednou zmáčknout ESC, tím se dostat o úroveň v menu výš a pak znovu ESC podržet delší dobu.
Zobrazí se něco jako “recenter object”, pak stačí šipkami vycentrovat a Enter. Tím se celkově zpřesní najíždění v dané části oblohy.
Pokud to pak najede špatně i po přeložení, tak je to tou kónickou chybou, kterou lze částečně eliminovat tím ustavením na 3 hvězdy.

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 134
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 43

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #935 od caradoc » 22. 04. 2018, 18:16

Martine, to je přesně ono,... upravím si objekt a po podržení "Esc" se objekt přecentruje,... moc děkuji,

Caradoc

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #936 od MilAN » 22. 04. 2018, 18:20

A když se montáž proloží, opět to nebude ono :) . To byl tvůj původní dotaz - to nemá žádné SW řešení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

martin b
Příspěvky: 210
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #937 od martin b » 22. 04. 2018, 18:49

Řeč byla o tom, že už napoprvé najede dalekohled nepřesně, a pak se musí znovu ručně centrovat i po přeložení. Jde tedy primárně o nepřesnost ustavení na hvězdy. Pokud má člověk nulovou kónickou vadu, tak s tou funkcí PAE, kterou jsem popsal, to najede po přeložení znovu přesně na střed.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #938 od MilAN » 22. 04. 2018, 21:35

martin b píše: Pokud má člověk nulovou kónickou vadu, tak s tou funkcí PAE, kterou jsem popsal, to najede po přeložení znovu přesně na střed.

To je ovšem podmínka těžko dosažitelná ( tedy v předpokladu samozřejme ne.) Navíc se po přeložení k "nulové" kónické chybě přidá průhyb všeho na druhou stranu, nepřesnost šnekového kola a tím zcela určitě ne otočení o přesně 180°--což je samozřejmý předpoklad. . Opravdu bych chtěl vidět někoho v reálu, komu to takhle najíždí s montáží EQ dle teoretických předpokladů. Funkce PAE není všemocná. Daleko jednodušší je při alignmentu zvolit druhou hvězdu co nejblíže objektu, který chci fotografovat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 134
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 43

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #939 od caradoc » 23. 04. 2018, 00:07

Milane, mám naprosto amatérské astro foto vybavení, o které by sis ani kolo neopřel. Spíše mne zaujala věc že někdy je objekt třeba M99 ve středu fotky a na druhou noc je M99 třeba v levé třetině fotky,.. Se strojem EQ6 se učím, bohužel mám omezený výhled na oblohu takže co je nyní ve Lvu mne po čase focení čeká proložení montáže,... to co se fyzicky děje s motory a teleskopy při proložení montáže je úkon, který dokáže zanést dostatek chyb do navádění na objekty,... můj dotaz zněl ve snaze se tomuto "nepřesnému" najetí ubránit, ale dám na tvojí radu a zkusím kalibrovat na hvězdu blízkou focenému objektu. Star Alignment dělám vždy na 3 hvězdy, v současnosti Aldebaran, Caph a Vega nebo Dubhe,... jenže fotil jsem ve Lvu, což je mírně směr k jihu,...
já ten Recentering ještě zkusím v praxi, s proložením trojnožky,... zatím jsme jej zkusil pouze na nečisto a ta funkce na ručce po držení Esc je,...
dám vědět,... ale obávám se že objekt bude tancovat na fotce tam a zpět,.... budu se muset naučit po proložení objekt ručně dostat do středu fotky,... většinou je nepřesnost v RA,..
všem děkuji za reakci a přeji jasné nebe.
Kamil,

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #940 od MilAN » 23. 04. 2018, 00:29

A ty si myslíš, že mně to i při dobrém ustavení najíždí výrazně lépe ? Jen to prostě dál něřeším, docentruji a hotovo. A když to jde, vyhnu se prokládání dalekohledu. Myslím, že je zbytečné teoretizovat, jak by to mohlo chodit, v reálu tam je dost příčin, které tomu zabrání- o některých jsem už psal.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Howking
Příspěvky: 1413
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02
Bydliště: Ostrava - Mar. Hory
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #941 od Howking » 23. 05. 2018, 21:15

Vždycky po nějaké době, cca rok, mi začne blbnout display ručky a zobrazuje místo mezer černé čtverečky a sem tam splete nějaký znak (ale jinak funguje bezvadně) a vždy mi pomůže přehrát firmware. Tak jsem se pro to rozhodl znova. A ejhle. Objevil jsem, že vyšel nový firmware pro verzi 3. -> 3.39.05 (už skoro před rokem)
http://skywatcher.com/download/software ... -firmware/
Taky jsem při updatu zjistil jednu věc. Připojil jsem ručku na Li-Pol, ze které obvykle montáž živím. A i když byla plně nabitá 12.6V tak ručka po stisknutí 08 a zapojení napájení jen pískala a dál nic. Už jsem si myslel, že ten minulý upgrade byl ten poslední, ale ještě jsem to zkusil ne z baterky ale s originál trafíčkem a ona najela. Tak kdyby jste se někdo školil podobně.
10" Newton SkyWatcher 254/1000, EQ6 Pro Synscan - http://astrofotky.cz/~Howking - Velmi osobní inzerce!

Uživatelský avatar
Kubus
Příspěvky: 32
Registrován: 29. 06. 2014, 10:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #942 od Kubus » 04. 06. 2018, 13:17

Dobrý den,

prosím EQ6 zkušenáře o názor:
Po neustálých problémech s pointací jsem rozebral NEQ6 (model Karell, takže už má dost najeto) za účelem seřízení a promazání. Vevnitř vše dle očekávání, jen mě překvapila gigantická vůle na převodech krokového motoru v RA. Původní mazivo to drželo docela stabilně, po odmaštění se na obou motorech v převodu projevuje vůle. V DEC podle mě docela očekávaná (mírný vakl je cítit v prstech), v RA bych to ale odhadl tak na čtvrt kroku motoru, což už mě příjde hodně. Na netu jsem se našel zmínky o podkládání nebo výměně převodů, ale nikdo tak nějak nehodnotí opravdový vliv na chod montáže. Můj názor je, že vzhledem k dalšímu zpřevodování to není zas tak kritické, a radší bych se nějakému laborování s převodem vyhnul. Máte pocit že bych s tím měl něco dělat rovnou? Jaké je elegantní řešení ? Do řemenů jít nechci.

Díky za názor

Kubus

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16415
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #943 od MilAN » 04. 06. 2018, 13:26

"Elegantní" řešení je tam dát mazivo s podobnými vlastnostmi a nic neřešit. Převod RA je ve stálém záběru a žádný vakl mu nemůže vadit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Kubus
Příspěvky: 32
Registrován: 29. 06. 2014, 10:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #944 od Kubus » 04. 06. 2018, 14:22

Já bych do toho vůbec nevrtal, ale už rok se mi nedaří slušně pointovat, a nemůžu příjít na to čím to je. Přešel jsem na OAG, vyztužil co šlo, uklidil káble, pointuju přes ST4 i přes EQDirect, PHD2 i SIPS, a i když se výsledky zlepšily (hlavně ten OAG pomohl), furt to není upointované, a montáž líta sem tam jak zběsilá (RA i DEC). Tak jsem otevřel montáž jestli tam není nějaký průšvih. Ale asi ne. Kromě podivné rýhy na těle šneku RA a té vůle u převodů nic nevidím. No nic. Souhlasím, že tímhle to asi nebude, sága pokračuje...

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2878
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #945 od Bill » 04. 06. 2018, 14:41

Kubus píše:montáž líta sem tam jak zběsilá (RA i DEC)


Přilož grafy z PHD a příklad snímku - nejlépe do jiného vlákna: viewtopic.php?f=17&t=9062
M:736 750 113


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů