AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #226 od nosuh » 31. 07. 2018, 11:50

Super, diky!
Jeste:
KpS píše: mít nastavený "Dialog Alignment"

Co si pod tim mam predstavit? To je nastaveni v montazi, v ASCOMu nebo v CDC? Googlil sem, ale nic takovyho na me nevypadlo..zatim
KpS píše:rozumné "Home Position"

Tim, ze to stavim pokazdy na louce od piky, park position je celkem jasna, a sice klasicka parkovaci. Je rozumna?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3112
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #227 od Bill » 31. 07. 2018, 12:03

nosuh píše:Tim, ze to stavim pokazdy na louce od piky, park position je celkem jasna, a sice klasicka parkovaci. Je rozumna?


Jaký máš vlastně důvod na louce používat EQ direct a ne ručku? Nemyslím to ve zlém - taky jsem o tom uvažoval, ale vždy jsem to zavrhl.

Přišlo mi lepší pro nějaké "advanced" funkce ustavenou montáž jenom připojit dodávaným kabelem k počítači a ručku ponechat funkční...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #228 od nosuh » 31. 07. 2018, 12:19

No chtel bych fotit nektere objekty, ktere v rucce nejsou, treba nektere mnlhoviny Sh katalogu nebo Barnard katalogu a nebo VdB katalogu, ktere nemaji ekvivalent u NGC nebo jinych katalogu v rucce. A pak taky komety..v CDC jsou aktualizovane polohy denne, kdezto do rucky bych musel zadavat pozici pred kazdym pozorovanim..
Ja sem si taky rikal, ze je to celkem nadbytecny, ale tedka jak uz skorem vsechno ovladam pres PC, tak me prijde naopak komfortnejsi rozchodit to tak, abych na montaz v podstate nemusel ani hrabnout. Minimalne to chci vyzkouset.
Naposledy upravil(a) nosuh dne 31. 07. 2018, 13:56, celkem upraveno 2 x.
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1919
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #229 od KpS » 31. 07. 2018, 12:22

nosuh: Psal jsem o tom, jak používám AZEQ6-GT s CdC a EQMOD. Montáž připojím v CdC přes ASCOM a vyberu EQMOD. Všechna nastavení jsou tam. Opakem "Dialog Alignment" je nastavení, kde můžu s pomocí Sync vytvářet síť bodů třeba pro celou polokouli. To má smysl jen v případě stálé pozorovatelny a GOTO má pak zmapovanou celou oblohu. Home position podle oka samozřejmě stačí. Po zapnutí EQMOD předpokládá, že je v ní. Navíc to lze v nastavení ještě před použitím GOTO potvrdit.
Karel

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #230 od nosuh » 31. 07. 2018, 12:24

to Kps:
Super, diky..przatim asi staci, az dorazi kabel, vyzkousim a uvidime:D Diky!
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Maser
Příspěvky: 2162
Registrován: 22. 08. 2006, 03:41
Bydliště: Rumburk
Věk: 38

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #231 od Maser » 09. 08. 2018, 14:51

Měl bych dotaz na zkušenější majitele této montáže.
Potřebuji si mechanicky vymezit vůle na šnekovém převodu obou os, ale nevím, jak velký vliv má nynější (v podstatě pokojová) teplota na ono vymezení. Obávám se, že až budu používat montáž v zimě, v teplotách pod bodem mrazu, aby ta vůle na šneku nebyla zase moc utažená vlivem tepelné roztažnosti, respektive "smrsknutí" v mrazu. Je lepší to na letní a zimní sezonu vymezovat zvlášť, nebo to vymezit v teplotách někde mezi oběma extrémy, nebo se toho nemusím vůbec bát a převody budou pak dobře chodit i v mrazu?
Pokud se to tu řešilo, tak mě tam prosím odkažte, opravdu nemá čas pročítat celé vlákno. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16919
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #232 od MilAN » 09. 08. 2018, 15:13

Tu vůle v podstatě ničemu nevadí. Asi bych je vymezoval až později na podzim, až to půjde někde k nule a nechal to i trochu uvolněné. Je dobré sundat řemínky, aby šlo točit kolem, co je na šneku hezky s citem rukou. Tam se ta vůle pozná nejlépe.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3112
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #233 od Bill » 09. 08. 2018, 15:13

No a máš nějaký problém, že to chceš dělat?
V Ra musíš vůli nechat a v Dec na ni zas tak moc nezáleží - aspoň pro foceni.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #234 od nosuh » 09. 08. 2018, 15:40

Taky by me zajimalo, jestli ma smysl ty vule nejak resit? Stejnak to nemuze byt nikdy bez vuli a to ani v podstate neni zadouci. Nebo mas pocit, ze jsou nejak vetsi, nez by mely byt?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Maser
Příspěvky: 2162
Registrován: 22. 08. 2006, 03:41
Bydliště: Rumburk
Věk: 38

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #235 od Maser » 09. 08. 2018, 20:05

Díky MilAne. Toto jsem chtěl vědět. A sundání řemínků je dobrý nápad. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #236 od nosuh » 14. 08. 2018, 08:52

Bill píše:
nosuh píše:Jaký máš vlastně důvod na louce používat EQ direct a ne ručku? Nemyslím to ve zlém - taky jsem o tom uvažoval, ale vždy jsem to zavrhl.


Tak kabel uz mam, ale pro me ucely to zatim nefunguje, tak jak jsem si predstavoval..prozatim tedy rucka funguje lip.
CDC a montaz jsem synchronizoval na Veze (Vega) a najeti na objekty kolem Lyry, Labuti jakztakz, ale jakmile jsem dal neco co bylo dal, ak odchylka od stredu zorneho pole byla uz dost vysoka a musel bych delat zkusebni snimky kvuli kontrole kompozice.
Takze jsem nakonec vse zarovnal s ruckou a tohle si necham na dalsi studium.
Blby bylo taky, ze kdyz jsem chtel najet na tu Vegu, tak bez rucky to clovek ovlada pouze na PC, ale zaroven musi koukat do okularu, hledacku..to je trochu nepohodlny..
Takze tak
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16919
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #237 od MilAN » 14. 08. 2018, 08:58

nosuh píše:CDC a montaz jsem synchronizoval na Veze (Vega) a najeti na objekty kolem Lyry, Labuti jakztakz, ale jakmile jsem dal neco co bylo dal, ak odchylka od stredu zorneho pole byla uz dost vysoka a musel bych delat zkusebni snimky kvuli kontrole kompozice.

Jakou jsi měl reálnou odchylku od objektu ( v nějaké míře - dost velká = kolik ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 646
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #238 od nosuh » 14. 08. 2018, 09:13

odhadem 30-40´ ( zorne pole fotaku mam 60x90´). Jen podotykam, ze montaz uz byla ustavena na Polarku a Vega byla skoro v zenitu. A presnost jsem testoval na najeti na Mars,takze cca nad horizont.
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16919
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #239 od MilAN » 14. 08. 2018, 18:04

Problematika montáže AZ -EQ6 je trochu složitější. A vzhledem k tomu, že už jich dost u nás funguje , mě celkem překvapuje, že se zde ještě neřešil problém přesnosti navádění téhle montáže.
Když jsem tuhle montáž před cca 3,5 lety pořídil , kromě pozitiv mě celkem nemile překvapily 2 věci
a/ PE je sice menší než u EQ6, ale za to během 8 minut se křivka zupakuje 4x - tedy rychlé změny
b/ přesnost najíždění na objekty je výrazně horší než u staré EQ6
S obojím se dá žít, takže jsem to dále neřešil . Problém byl akutnější, když jsem začal fotit 2m ohniskem a s kamerou ATIK , kde mám pole 15´x11´ .To už mi nepřesnost v najíždění dost vadila, a zvlášť v okamžiku, kdy jsem potřeboval od blíké hvězdy popojet třeba jen 5 ° a měl jsem po najetí objekt i po tak krátké dráze mimo zorné pole. A protože jsem ( asi jako většina ) typ, který bere manuál do ruky , až už nic jiného nepomáhá, dočetl jsem se v něm , že doplňkové enkodéry, kterými je montáž vybavena, jsou vhodné na ruční navádění. ALE , pokud vyžadujeme přesnější navádění, je potřeba je vypnout.( jedna z funkcí v ručce. A po dalším pátrání v internetu jsem objevil názor, že alespoň na alignment je potřeba enkodéry vypnout. A protože k ovládání nepoužívám ručku, kde by to šlo vypnout, ale EQMOD přes EQDIR, další zajímavá informace byla, že v tom případě enkodéry určitě nepoužívat. Nikde jsem se nedopátral, jak vlastně montáž při běžném provozu ty enkodéry využívá. Co je ale jisté je to, že údaje , které se zobrazují, pocházejí z těchto enkodérů - které jsou ale méně přesné , než odečítání z krokových motorů. A najíždění , parkovací poloha a pod. vychází z těchto údajů a časem se přesnost najetí na 1. objekt stává už neúnosnou a dalekohled v parkovací poloze míí evidentně někam jinam.
Naštěstí je náprava velmi jednoduchá.
Protože enkodéry nelze v EQMOD vypnout (nepomáhá ani předchozí vypnutí přes ručku !) , je jen jedna cesta. Odšroubovat čelní panel( s konektory) a při pohledu na montáž v levém horním rohu vytáhnout 2 krajní konektory - jsou označeny enkoder RA a enkoder DEC. Potom stačí zapnout montáž z parkovací polohy ( nějak od oka nastavené) , nechat najet na 1. hvězdu, nesahat na jemné elektrické pohyby, povolit ustanovky a dostrkat dalekohled hezky ručně co nejpřesněji na hvězdu. Po opětovném utažení ustanovek dát pokyn k zaparkování.
Dalekohled si najde správnou polohu k zaparkování.Zde je potřeba v nastavení EQMOD uložit parkovací polohu a je vhodné na montáži si nastavit dělené kruhy na 0. Pokud budeme kdykoliv manipulovat s odaretovanou montáží, lehce nastavíme parkovací polohu zase s dostatečnou přesností.
Pokud jste nějakou dobu používali montáž s těmi enkodéry, budete mile překvapeni, o kolik se zpřesní najetí na 1. hvězdu a jak po synchronizaci přesně ta montáž najíždí. A to bez ohledu na vzdálenost, na kterou se přesouvá ( samozřejmě, vzhledem k nějaké nepřesnosti ustavení montáže se vzrůstají vzdáleností nepřesnost narůstá), ale i tak přesnost najetí vyhovuje a dosahuje prakticky lepších výsledků, než deklarovaná hodnota 5´.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2205
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #240 od biker.fm » 14. 08. 2018, 19:00

MiLaNe, zajimave informace o kterych jsem nemel ani tucha (enkodery). Ten problem s nepresnosti diky enkoderum se tyka jen tech starsich AZ-EQ6 nebo i tech vyrobenych v posledni dobe ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host