AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #211 od nosuh » 10. 05. 2018, 09:32

Jj, diky za rady. No proste ono v polnich podminkach to pokazdy takhle vychytavat je na dlouho..priste to proste budu zarovnavat vsechno na stred hledacku a bude to lepsi. Takhle jsem si hnedka vsimnul, ze to je trochu mimo, ale rikal jsem si ze to stejnak oriznu a pri zpracovani me to pak stvalo.
Fotak ovladam tedka jen pres dratenku, takze PC je jen na pointaci. Tim padem dithering zatim resit nebudu, mam se i tak jeste co ucit :D
Kazdopadne diky za tipy, minimalne zase vim, ktery temata bych mel jeste prelouskat, abych neco zlepsil.

MMys píše:A hlavně neotáčej foťák

Na fotak vubec nesaham, komakorektor s bajonetem je tam natvrdo nasazenej a jen nacvaknu fotak pred focenim. Pri preklopeni se s nim vubec nehybe. To samy s dalekohledem v kruzich. To mam taky porad stejny.
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #212 od nosuh » 11. 05. 2018, 09:31

Bill píše:Použit se dá APT + PHD, nebo BackyardEOS + PHD. APT je levnější. Možná by fungovala i free verze. Ale cena je symbolická.


Tak sem vcera koupil to APTcko a chystam se to o vikendu instnout na pozorovaci notas. Predpokladam ze fotak je pak propojenej rovnou s aplikaci pres kabel a ovlada se primo z apky. Funguje tam i ztreba zivy nahled? Je potreba instalovat i origos SW od Canonu na ovladani fotaku?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3282
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #213 od Bill » 11. 05. 2018, 09:54

Pokud si to pamatuji správně, tak pro Win XP jsem musel nainstalovat drivery k foťáku, u Win7 už jsem neinstaloval nic.

Jenom jedno upozornění - pokud si to správně pamatuji, tak některé foťáky se dají přepnout na USB do režimu mass storage, ale v něm nejde foťák ovládat. Ale možná je to dávná historie...

Živý náhled funguje - je tam několik možností nastavení, raději lehce mrkni na manuál. Je tam volba "LIve view automation" ta nastavuje max. citlivost, což může někdy vadit (jde to samozřejmě vypnout).
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #214 od nosuh » 11. 05. 2018, 10:04

Ok,
super diky:D TEstnu to o vikendu, stejnak bude hnusne, tak si budu moct hrat..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

storno77
Příspěvky: 36
Registrován: 08. 12. 2016, 11:51
Bydliště: Brno
Věk: 32

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #215 od storno77 » 11. 05. 2018, 11:15

U APT jsem si teď hrál s PointCraft a PlateSolve2 a fungovalo to výborně.
https://ideiki.com/astro/usersguide/pointcraft_and_plate_solving.htm

Ukázka:
https://www.youtube.com/watch?v=FUyvgZb8H2A
Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI 120 MC

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #216 od Cztwerec » 15. 06. 2018, 11:25

Kolegové, případní vlastníci AZEQ6, prosím Vás, jakou vůli, nebo co se seřizuje těmito dvěma (je jich tam tedy víc) imbusy?

Obrázek

Děkuji Martin
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #217 od MilAN » 15. 06. 2018, 12:01

Ty horní 2 jsou slepé díry se závitem M6. Netuším, proč tam jsou, co se na ně má nebo může přidělat. Ty spodní s červíky drží tu hlavici na DEC hřídeli.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2219
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #218 od SIRIUS_758 » 15. 06. 2018, 20:26

Kdysi jsem tu hlavici zkoumal, tak jsem si to nafotil.. :-) Tak kdyby se to někomu hodilo.. Upínací hlavice se dá koupit a vylepšit s ní starší EQ6ku. Rovněž tak vyrábějí pro (AZ)EQ6 upínací hlavice i jiní výrobci příslušenství ( např. Altair-Astro ).

DSCF8022 - u.JPG
DSCF8022 - u.JPG (93.22 KiB) Zobrazeno 811 x

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #219 od nosuh » 16. 07. 2018, 08:39

Ahoj, mam dotaz ohledne rizeni AZEQ 6 pres PC. Jedna se mi hlavne o to, jak ji sesynchronizovat, napr. s CDC (Cartes du Ciel), ktery pouzivam. Montaz mam propojenou pres rucku kablikem s prevodnikem. PC ji ovlada pres ASCOM drivery a to pouze v Direct PC modu, nastavenym na rucce. Vse facha v pohode.
Ustavil jsem, zarovnal na 3hvezdy, posledni byla Vega. Chyba byly v radech minut. V CDC jsem oznacil Vegu a dal synchronizovat, potvrdil. KDyz jsem chtel pak prejet na Deneb, coz je kousek od ni, montaz ujizdela uplne mimo a hlavne opacnym smerem. Je to spravny postup? Nebo se to resi nejak jinak, pres parkovaci polohu, bez zarovnani na hvezdy atp?
Jinej postup me prozatim logicky nenapad, protoze abych mohl montaz ovladat, musim ji mit prepnutou do direct modu.
Jak tohle resite?
DIky
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #220 od MilAN » 16. 07. 2018, 08:57

Napadá mě jediné : máš správně vyplněny zeměpisné souřadnice a časové pásmo ? Jak v ručce, tak v planetáriu ? (netuším, které jsou prioritou pro navádění)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #221 od nosuh » 16. 07. 2018, 09:08

No rozdil bude minimalni - v montazi mam presne GPS Orlika, v CDC bude nejspis PRaha, coz je rozdil cca 70km..ale jeste o overim az budu doma.
Kazdopadne ten postup 1)ustaveni, zarovnani na hvezdy, pak 2) zapnout direct pc mod, pripojit v CDC dalekohled a dat synchronizaci s CDC je spravny a mel by takto fungovat?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #222 od MilAN » 16. 07. 2018, 09:47

Ten rozdíl v souřadnicích nebude mít žádný vliv. Jde o to, aby byly dobře zadány sever/jih a východ/západ.
A na směr otáčení při najíždění má také vliv to, že pokud má najet dalekohled na druhou stranu od poledníku než kam najížděl před tím , dojde k jeho proložení. Jde o to , jestli ti najede správně na objekt, ne jakým směrem se k němu vydá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #223 od nosuh » 16. 07. 2018, 09:55

Ok, takze postup je spravny zda se. Az budu testovat priste, otestuju to na objektu pred polednikem, nekdy na vychode, aby nebylo pochyb, kterym smerem se ma montaz vydat. Ten Deneb jak je tedka uz vysoko, tak je mozny, ze ta montaz to chtela vzit z druhy strany, ale ja mel strach , ze to vezme pres nohy montaze, tak sem to stopnul. Vyzkousim a uvidim. DIky Milane
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 717
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #224 od nosuh » 31. 07. 2018, 10:01

Zdar, mam dotaz na majitele direct kabelu. Objednal jsem si RJ45 verzi tohodle (USB2EQ5)
http://www.store.shoestringastronomy.co ... cts_eq.htm.
NApada me par dotazu k teto problematice:
1) propojeni je primo pres PC a tedy i ovladani montaze a jejich pohybu pres ASCOM na pozadi. Rucka tedy nemusi byt vubec pripojena ( je to tak? )
2) Zarovnani na 1-3 hvezdy nemusim v realu taky delat - staci montaz ustavit podle polarniho hledacku, pak najit nejakej objekt v dalekohledu, oznacit v planetariu v PC a dat synchonizovat a montaz je zarovnana? Pak uz by mela najet na jakekoli misto v CDC (Ciel), oznacene jako target presne. Chapu to spravne?
3) Co s encoderama? NEchat zapnute nebo vypnute? Ma to vubec na neco vliv?
4) je potreba si dat jeste na neco pozor?
DIky
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1935
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #225 od KpS » 31. 07. 2018, 11:22

ad 1) Propojení kabelem USB2EQ5 je přímé, HC není potřeba.

ad 2) Pokud je polární ustavení dostatečně přesné, stačí pro funkčnost GOTO startovat z rozumné "Home Position", mít nastavený "Dialog Alignment", najet přes GOTO na jednu hvězdu, doladit a provést Sync. Všechny pohyby pouze motoricky. Kdyby po najetí na hvězdu byla chyba větší než asi 15°, Sync se neprovede. Když potom chci zlepšit přesnost GOTO někde v jiné části oblohy, znovu tam opakuji Sync. Staré indexy se vymažou a vytvoří se nové.

ad 3) Doporučuje se Enkodéry vypnout, počítání kroků je přesnější.

V EQMOD je možnost zapnout "Force Flip". Ten umožní s pomocí GOTO přejet přes meridián bez proložení montáže. Na té "špatné" straně ale nefunguje Sync.
Karel


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů