AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3204
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #196 od Bill » 04. 04. 2018, 07:42

No odpověď je v tomto vlákně :-)

Je tady odkaz na tento článek: http://posec.astro.cz/index.php/clanky/ ... cne-upravy
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #197 od nosuh » 04. 04. 2018, 09:17

To sem prave nasel:D Proto sem se ptal i tady, abych si to potvrdil
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1928
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #198 od KpS » 04. 04. 2018, 14:44

Prodlužovací sloupek pro AZEQ6-GOTO mám ze stejných důvodů jako Boris. Hlavu montáže potřebuji mít přiměřeně vysoko a přitom dostatečně blízko u zábradlí lodžie. Za hlavní nedostatek považuji přichycení sloupku ke stativu. Centrální šroub musí být opravdu hodně dotažen, jinak by stačilo zavadit třeba o tyč s protizávažím, sloupek se pootočí a pracné ustavení je pryč.
Karel

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #199 od nosuh » 04. 04. 2018, 15:15

Aha, to zni logicky, diky za odpoved..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5310
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #200 od Cztwerec » 13. 04. 2018, 02:43

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, toto je normální? Ta vůle tedy... Vadí to ustavení?

https://www.youtube.com/watch?v=toFL_GjCVxg

Tuším, že jsem to už viděl u staré HEQ 5.

M.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #201 od nosuh » 13. 04. 2018, 07:30

Tyjo, to není asi uplne dobře, mas utazeny i ty aretacny kolecka po stranách? ty ja po ustaveni vždycky ještě utahnu,ale mam pocit, ze takhle moc se mi to stopro nekyve
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17067
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #202 od MilAN » 13. 04. 2018, 08:03

Hýbe se mi to úplně stejně. Ale v okamžiku, kdy tam je i dalekohled, tak je to zatížené jednostranně a po dotažení postranních matic to nemá na nic vliv.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5310
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #203 od Cztwerec » 13. 04. 2018, 09:41

Mám ten samý dojem, že to logicky nemůže mít žádný vliv na nic, ale nevím, domnívám se, že to dotažené mám a nechci to zbytečně přetahovat. A pokud to zatím šlape jak má asi do toho zasahovat nebudu.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #204 od nosuh » 09. 05. 2018, 22:40

Ahoj na foru. Mel bych dotaz na zkusenejsi fotice. Po preklopeni montaze po pruchodu meridanem mi při najeti na objekt montaz najela ne uplne presne a při naslednym skladani mi vznika nehezka hrana v sumu a i jeho intenzita. Počet expozic tak i tak je cca stejny ( 23/20). ¨Nesnimam přes ASCOM ani zadny SW, ale normal rucne, pointace přes PHD2. Preklopeni jsem udelal "ruco" - když uz se dalekohled blizil k noze, zadal jsem na rucce znovu ten samy objekt a montaz sama najela do opacne pozice.
Da se nejak docilit, aby najela nejak presneji ? At uz přes rucku nebo nejakym nastavenim?
Diky
Obrázek
Obrázek
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17067
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #205 od MilAN » 09. 05. 2018, 23:37

Ona možná ta montáž najíždí dost přesně (možná se dá věřit i firemním údajům, že s přesností 5ˇ), jenže každý dalekohled usazený na montáži má nějakou kónickou chybu, takže po proložení míří dalekohled o dvojnásobek té chyby mimo. Dá se to z části vyelimínovat usazením dalekohledu v montáži( nejspíš u větších dalekohledů jen vypodkládáním pod lištou a nakonec po najetí ručně vycentrováním objektu. Z ručky toho víc nejde
..............
Edit: proč to dáváš současně do 2 vláken ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 676
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #206 od nosuh » 09. 05. 2018, 23:53

Tak protože jedno souvisi se zpracovanim následných dat a jedno k technice snimani samotne..navíc každý necte Pixinsight téma..
Ale priste zkusim dorovnat najeti ruco..
A na ten dithering v montazi primo nic není ne? To se da nastavit nekde v phd, jak jsem tak nejak pochopil z ruznych stripku, co sem o tom cet?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17067
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #207 od MilAN » 10. 05. 2018, 00:03

Tak o ditheringu tu nebyla řeč. Ale dithering nesouvisí s montáží, ale s pointací. Pokud by šel nastavit ( automat) v montáži a pointace o tom nevěděla ( a to nemůže - pointace jen koriguje montáž), tak by ti ten posuv, co udělala montáž, pointace zase srovnala zpět - zrovna tak jako kteroukoliv chybu vedení - ( pokud by to bylo v mezích limitu pohybu)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13885
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #208 od MMys » 10. 05. 2018, 07:24

Na kónickou chybu má vliv i kolimace. Pokud je nekolmý fokusér k ose tubusu, tak sice zkolimuješ soustavu korektně, ale bude celá v tubusu malinko našikmo. Nějakého čtvrt stupně náklonu na 800mm ohnisku uděláš celkem v pohodě, ani o tom nevíš, to je pár mm. A po proložení je to chyba půl stupně (průměr měsíce v ohnisku toho dalekohledu) Tvůj posun je ale znatelně menší. Tohle prostě u převozné soustavy nemá smysl řešit. Prostě musíš dojet pole podle předchozího snímku ručně. Když trávíš hodiny focením, tak je přeci nesmysl neobětovat pár minut na jetí stejného záběru.

A hlavně neotáčej foťák, to je zbytečné, budeš muset začít trefovat kromě RA a DE ještě úhel. Registrace si to otočí sama.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13885
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #209 od MMys » 10. 05. 2018, 07:28

Dithering musí dělat ten HW nebo SW, kterí řídí pointaci a ovládá foťák či kameru. Tedy to zařízení (třeba Lacerta, nebo nějaký SW běžící na notebooku) musí umět jak ovládat snímání, tak pointovat. Aby ty posuny udělal synchronizovaně, mezi expozicemi, nikoli v jejich průběhu.

z HW zařízení to umí pointér Lacerta. Ale nevím, co se běžne používá na notebooku z free SW. Já mám placený MaxIm DL. Ale co vím, tak PHD neumí ovládat foťák. Možná APT (to sice není free, ale je za hubičku), určitě odpoví někdo, kdo to tak dělá.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3204
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #210 od Bill » 10. 05. 2018, 08:11

Použit se dá APT + PHD, nebo BackyardEOS + PHD. APT je levnější. Možná by fungovala i free verze. Ale cena je symbolická.
M:736 750 113


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host