Problém s pointací

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13473
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #46 od MMys » 08. 05. 2018, 21:45

Tak to fakt netuším, já si na hvězdárenské PC kvůli tomu dal 32-bit Win7 a mám klid.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 278
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Kladno/Slaný
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #47 od ok1in » 08. 05. 2018, 22:18

Standa píše:Lze instalátoru nějak sdělit, že chci 32bitovou verzi? Nebo je nutno přeinstalovat win OS na 32bit?
S.

Mám obavu že nikoliv - wokna jedou po svém a s tím zřejmě nic neuděláš. Jak psal Martin - přejít na 32bit Win... ;)
73! Petr - OK1IN, Newton 210/730, 110/440, refr. SW 102/500, LX-50, EQ-5M, QHY5...
http://www.ok1in.cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13473
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #48 od MMys » 09. 05. 2018, 07:31

Standa píše:P.S. Povzbuzen "úspěchy" jsem ještě ověřil kontakty mezi kabelem a konektorem v kameře - kabel sedí jak má. Pokud ručně spojím příslušné vodiče kabelu k montáži se zemí, tak montáž reaguje jen na pohyb DEC-...Vypadá to nejspíše na vadnou desku montáže...


Ještě se na tu desku znova podívej, jestli na autoguider portu mezi konektorem a MCU na desce není nějaký "oddělovací" prvek. Galvanické oddělení tam obvykle nebývá, ale u značné části montáží je tam nějaký TTL buffer, invertor nebo nějaká podobná logická součástka za desetikorunu, která zajistí, že při nějakém průšvihu umře ona, nikoli hlavní MCU na desce, který naprogramovaný neseženeš, a přečíst nejde. Pokud tam bude, mělo by stačit ji vyměnit.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 168
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #49 od Standa » 09. 05. 2018, 09:57

Ahoj Marine,

díky za tip. Myslím, že jsem tam nějakou součástku u které jsem nalezl popis TTL buffer našel. Podívám na to. Oprava hw je pro mě lepší, než přeinstalace win64 na win32 s dodatečnou instalací všeho dalšího...

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50&&SW 80ED&&Newton 114/500 na EQ-1&&Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5&&Dobson 355/1700&&www stránky

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 168
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #50 od Standa » 09. 05. 2018, 21:34

Na desce jsem prošel s lupou u oka trasu od pinů konektorů autoguideru a došel až k PIC 18F25K20. Žádně "záchranné" obvody při cestě. Cesty ohmicky v pořádku, takže to vypadá na odpálené PIC18F25. Zkusím tedy přeinstalovat win64 na win32 a snad bude fungovat alespoň pointace přes ascom.

S.
triedr 8x30 a 8-20x50&&SW 80ED&&Newton 114/500 na EQ-1&&Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5&&Dobson 355/1700&&www stránky

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 297
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #51 od amil » 15. 05. 2018, 11:48

Zdravím,chci dělat více fotek cca 100ks do 1hod dobrý a asi po 1hod. mi již Polárka jde mimo kruh asi 2mm dovnitř v PH a hvězdy jsou oválky.takže to znovu ustavím a zase to je dobrý na hodinu.Vše mám seřízené jak má být a nemůžu na to příjit.Má stím někdo zkušenosti na EQ6Pro, N200/800,pointér 60/540,..Tv guider MMys jde dobře,PH seřízen na Polárku ,montáž vodrovně, ustavení na Halfa kol.dole nebo na Kochab,rychlost piont. 0,5 na ručce...Díky za radu.Andrej.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 466
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 39

Re: Problém s pointací

Příspěvek #52 od dablik » 15. 05. 2018, 12:08

mas serizeny polarni hledacek? nestaci se ti pole?

co srouby (elevacni a azimutalni) na montazi? Jsou utazene? mas utazenou montaz o sloup nebo stativ?
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 297
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #53 od amil » 15. 05. 2018, 12:59

Díky, asi to bude stáčení pole to mě nenapadlo point hvězdu jsem zřejmě měl trochu dále od objektu tak to hned vyzkouším.Jinak el.šrouby jsou na fest.PH seřízen ale na jedné straně Polárka nepatrně vykukuje .Prima rada děkuji ti.Andrej.
Fotil jsem M51.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16305
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Problém s pointací

Příspěvek #54 od MilAN » 15. 05. 2018, 13:49

amil píše:PH seřízen ale na jedné straně Polárka nepatrně vykukuje ..

Z čeho a kam ti vykukuje ? Přeci se ustavuje kvůli tomu, aby byla tam, kam patří, ne ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 297
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #55 od amil » 15. 05. 2018, 14:08

No, jen tak malinko těsně vedle středu na jedný straně. jak do toho šahnu strávím hodinu seřízením ještě to upravím včera nebyl čas.Dík za upozornění.To by ale nemělo výrazně vadit.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 168
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #56 od Standa » 19. 05. 2018, 10:29

MMys píše:No já bych nejprev nainstaloval 64 bit ASCOM. Přesně z tohohle důvodu mám na PC ve hvězdárně všecno 32-bitové. Spoustavěcí pro x64 není a kompatibilatia je mizerná.


Poslušně hlásím, že "downgrade" na 32bit windows pomohl. Pointace přes ST4 port sice stále nechodí, byť se mi podařilo opravit desku v montáži tak, že při ručním přivedení GND na příslušné piny se pohybovala, jak měla, ale přes program SIPS a kameru G1-2000 to stále zlobilo. Avšak "pulsni" pointace přes ascom ve stejném programu už chodí perfektně.

Díky za pomoc!!!!!

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50&&SW 80ED&&Newton 114/500 na EQ-1&&Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5&&Dobson 355/1700&&www stránky


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bill a 0 hostů