Rady a názory na GS 600 od Matouška

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11600
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Rady a názory na GS 600 od Matouška

#46

Příspěvek od Psion »

FunTomas napsal:
Skutocne budem musiet prist pozriet niekedy na nejaku cesku starparty, aby som na vlastne ruky a oci vyskusal tie dalekohlady (gulickove loziska, loziska z plstenej podlozky, ...). Pokial totiz nedam ku gulickovym loziskam adekvatnu treciu brzdu, tak ten dalekohlad je nepouzitelny!!! Toto mi hadam nevyvrati nikto. Konstrukcia s loziskami je drahsia ako konstrukcia s teflonom, resp. s poteflonovanym laminatom. Ale ako som pisal, treba sa presvedcit na vlastne oci. Takto tomu tazko uverit. V ziadnom pripade nikoho nenapadam, ze by klamal alebo zavadzal. ;)
Samozřejmě že brždění ložiska je nutné - to má např. Celestron vyřešeno pomocí šroubu, kterým se nastaví přítlak a otáčení je pak brzděno. Pak stačí jenom dalekohled postrkovat jedním prstem byť je 40kg těžký. Na orig. teflonových obdélníčkách je pak pohyb trhavý obzvláště u velkých zvětšení a síla k otočení dalekohledu je potřeba mnohem větší. Určitě se to dá vyřešit i teflonem, ale ložisko je podle mě lepší.

Já osobně používám tři malinká kolečka mezi spodní a horní deskou montáže - je to mnohem lepší než teflon, ale na ložisko to nemá.

Jenom proboha se nesnažme nyní hájit to co máme doma, prostě výrobci přešli na ložiska z prostého důvodu - požadavek zákazníků a konkurenceschopnosti prodeje. Pokud někomu vyhovuje teflon a je spokojen, nic proti tomu.
Vasek III.
Příspěvky: 47
Registrován: 20. 01. 2005, 13:10

Rady a názory na GS 600 od Matouška

#47

Příspěvek od Vasek III. »

Koukám, že se tu pěkně rozproudila diskuze. :D

Zítra frčím do té Prahy a jelikož jsem zjistil u pana Matouška na stránkách, že u GSO zmizeli oba dobsony (250 + 300mm), tak se zajdu optat i do
"SUPRA" a možná se tady ještě budu ptát, který dalekohled je lepší, tak se připravte.

Odpovědět