FireCapture

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1941
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #61 od KpS » 07. 04. 2018, 16:10

Martine, na planety 8 bit stačí, ale obecně s Tvým doporučením nesouhlasím. Ve hře je mnoho různých faktorů. Uvedu měření na svém notebooku Core i7, 16 GB RAM, 500 GB SSD.

Firecapture 2.6.07 x64, ASI174MM-C, plné rozlišení 1936x1216, expozice 5 ms, snímáno vždy 3000 snímků.
USB Traffic 95%, Heapsize 4 GB, RAM Buffer 2 GB.

16 bit, formát .ser, buffer 455 snímků, fps 78,7
8 bit, formát .ser, buffer 911 snímků, fps 128,7
8 bit, formát .avi, buffer 911 snímků, fps 128,7

Zápis probíhal zcela bez problémů, buffer se nezmenšoval, v podstatě nebyl potřeba. Měřené fps je podíl celkového počtu snímků a celkové doby snímání. Tyto údaje jsou v logu.
Karel

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5443
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #62 od Cztwerec » 07. 04. 2018, 16:57

Mám i7, 16 gb ram, ssd - apod. v podstatě na doporučení výrobce...

SER, 16 bit - expozice 5 ms odhad 75 fps, skutečnost 33 fps??? Proč, to nevím...

Lze nějak definovat maximální využití RAM? FC si "bere" 2 GB. No pravdou je, že jsem neměl nastaven Heapsize.

Proč vlastně 5 ms?
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1941
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #63 od KpS » 07. 04. 2018, 18:47

Na těch pěti milisekundách nezáleží. Jde jen o to, aby délka expozice nebyla pro fps omezením. Expozice 5 ms umožní až 200 fps. Skutečná rychlost je menší a je dána průchodností.
Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17373
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: FireCapture

Příspěvek #64 od MilAN » 07. 04. 2018, 18:55

Cztwerec píše:SER, 16 bit - expozice 5 ms odhad 75 fps, skutečnost 33 fps??? Proč, to nevím...

No, ale to jsem už dost daleko od těch hodnot ve tvém příspěvku č. 51 a 54 :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5443
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #65 od Cztwerec » 07. 04. 2018, 18:59

Pomalu ale jistě se to zvyšuje :D Ne chápu to, to omezení FPS je jasné, uvidíme, budu laborovat dál.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5443
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #66 od Cztwerec » 21. 04. 2018, 11:10

Padlo tady slovo na nastavení gamma hodnoty. Chtěl bych jí lehce stáhnout na hodnotu 45 kvůli dennímu snímání. Nevím jak je to možné, nebo kde dělám chybu, ale ikdyž mám gammu a její korekci zaškrtlou, nejde s tím hnout ani o kousek.

Setkal jste se s tím někdo také?

Firecapture v. 2,6.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5443
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #67 od Cztwerec » 21. 04. 2018, 14:51

Jedná se tedy konkrétně tady o to nastavení.

Ve verzi 2,5 jde (a logicky začíná na 50) verze 2,6 nelze posunout nikam, je neaktivní...
Přílohy
FC.jpg
FC.jpg (90.06 KiB) Zobrazeno 1337 x
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 325
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: FireCapture

Příspěvek #68 od pedrosanchez » 05. 08. 2018, 19:10

Dobrý večer, trápím se s FireCapture. Jupiter a Saturn v něm vidím mizerně. Shlédl jsem různá videa na youtube (někde však mají možnost i ořezání videa-crop, to já tu ani nemám, ale to vykoumám, hlavně mě trápí přenos obrazu), ale nějak nedokáži docílit lepšího výsledku než této hrůzy:

http://umsle.peklo.biz/img/1533488783.jpg

Máte, prosím, třeba nějaký tip jaký filtr pro jakou planetu? UV, RGB, L? Jak se v tom máme vyznat.

Zkoušel jsem debayer (barva), i bez něho. Posouvat různě gain, gamma, exp. a kombinovat hodnoty, 30fps, ale buď je to přesvícené nebo rozmazané, nebo nepřirozeně jednobarevné (zelené, žluté atd). Jupiter mám prakticky pořád jako přezářenou kouli. Když uberu gain či gamma, tak je to jen takové kolečko, ani ty dva známé pásy nevidím. Vždy je to malinkaté, což chápu, že je tím, že tam nemám barlow. S ní to ale není o moc lepší.

Občas mi tu lidé psali, že si mám beztak udělat video (v .avi .ser nebo .raw?) a pak si s tím hrát v Registaxu, ale pořád je to hrůza co udělám ve FireCapture, to je v mém případě stejné jako afokálně mobilem, čili něco dělám asi špatně. Kamerku vidíte nahoře v obrázku.

Děkuji za případné tipy. Jsem z toho nějak zoufalý :/ :(
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D modif., DBK 21AU618.AS

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5443
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #69 od Cztwerec » 05. 08. 2018, 20:34

Snížit gain, expozici i gammu. To je základ od kterého se můžeš odpichnout. Tohle co tam máš je špatně. Na barevnou kameru určitě UV/IR filtr, přizpůsobí obraz vjemu oka. Každopádně to chce pak i dobré podmínky abys vydoloval něco rozumného. Jo a ještě ten crop si můžeš udělat z předdefinovaných rozměrů, nebo sám udělat svůj výřez ze zachytávaného obrazu, pouhým pretazenim myší.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1941
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #70 od KpS » 05. 08. 2018, 22:38

pedrosanches: Jen několik poznámek. DBK 21AU618.AS je velmi dobrá a poměrně citlivá kamerka a Jupiter má světla dost. Abyste se dostal do nějak funkčního rozsahu parametrů, nastavte expozici 10ms, hodnotu gamma na 50 (a dál už s ní nehýbejte). Když bude Jupiter tmavý, zvyšte gain a naopak. Ideální jas by měl být někde kolem 60-ti procent histogramu. Nyní můžete podle jeho vzhledu zaostřit, při preview můžete mít zapnutý debayer. Kolem Jupitera myší nakreslete obdélník a potvrťe, že to je ta oblast čipu (ROI), která vás zajímá. Nyní ohledně filtrů. Na vašem snímku FC obrazovky je bílé kolečko s nápisem UV. To ve Vašem případě neznamená vůbec nic. Naklikat tam můžete cokoli, ale nic to nezmění. Abyste tímhle mohl měnit filtry, musel byste mít elektrické filtrové kolo osazené skutečnými filtry a v FC pro to kolo nastavit ASCOM driver. Chcete-li použít nějaký filtr (pro barevnou kameru nejspíše UV-IR cut, nebo L) musíte ho mít a našroubovat do nosu kamery.
Karel

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 325
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: FireCapture

Příspěvek #71 od pedrosanchez » 06. 08. 2018, 11:45

Ctwerec: Moc děkuji! Když jsem snížil gain, expozici, i gammu, planety byly mdlé, nevyrázné a slaboučké. Crop vyzkouším dle tvojí rady. Tedy UV/IR filtr je tedy skutečný filtr, který bych si měl obstarat a připevnit před kamerku nikoliv volba nějakého nastavení ve Firecapture...

KsP: Velice Vám děkuji, budu postupovat podle Vašeho návodu a pohraji si s tím. ČIli výběr těchto filtrů ve Firecapture je bezpředmětný? To bych měl mít "filter wheel" a skutečně je vybírat v něm? Já jsem se domníval, že je to jen virtuální věc, protože když si je ve Firecapture měním, tak i obraz se mění. Proto mi vrtalo hlavou, co mám mít vybráno za filtr ve Firecapture.
V každém případě saturn či jupiter jsou pak stejně příliš malé a pak je obtížné s nimi pracovat v registaxu. Video jsem si ořezal v nějaké online aplikaci, ale i tak.
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D modif., DBK 21AU618.AS

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1941
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #72 od KpS » 06. 08. 2018, 13:14

pedrosanchez: Neříkám, že byste měl mít "filter wheel". Kamera je barevná a jediné, co je třeba vzít do úvahy je to, že nemá IR-cut filtr. Proto by bylo by vhodné koupit UVIR-cut filtr. Za ním bude kamera zachytávat už jen červené, zelené a modré světlo.
Karel

tomhala
Příspěvky: 30
Registrován: 21. 04. 2018, 13:52

Re: FireCapture

Příspěvek #73 od tomhala » 11. 08. 2018, 17:40

Zdravím,

Stáhl jsem si FireCapture v2.4, abych mohl připojit webkameru(to ještě fungovalo), ale když jsem zvolil jinou planetu např. Jupiter, tak mi celý program spadl. Nevíte čím to je, nebo jak to opravit?
Log:
Hidden Content
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.
Naposledy upravil(a) tomhala dne 11. 08. 2018, 19:02, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 268
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: FireCapture

Příspěvek #74 od palkog » 11. 08. 2018, 18:43

Skus nahrat log file, ktory je spominany na konci toho vypisu. Alebo skus napisat autorovi FireCapture. Ja som s nim uz viackrat riesil nejake chyby a vzdy rychlo a ochotne odpovedal, ze kde moze byt problem...
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

tomhala
Příspěvky: 30
Registrován: 21. 04. 2018, 13:52

Re: FireCapture

Příspěvek #75 od tomhala » 11. 08. 2018, 19:14

palkog píše:Skus nahrat log file, ktory je spominany na konci toho vypisu. Alebo skus napisat autorovi FireCapture. Ja som s nim uz viackrat riesil nejake chyby a vzdy rychlo a ochotne odpovedal, ze kde moze byt problem...


Hotovo, dál jsem sem log a poslal zpravu autorovi


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů