Pozorování komet

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
KaoS
Příspěvky: 938
Registrován: 04. 04. 2002, 09:26

Pozorování komet

#1

Příspěvek od KaoS »

Toto téma zakládám především pro méně zkušené pozorovatele, kteří by rádi namířili svůj dalekohled na nějaký zajímavý objekt. Řeč je o drobných tělesech Sluneční soustavy, konkrétně o kometách.

Každý rok do přísluní doputuje několik desítek komet a některé z nich jsou v dosahu menších dalekohledů, triedrů nebo dokonce i neozbrojeného oka.

Co si od pozorování komet slibovat? Většina pozorovatelných komet mají vzhled mlhavé skvrnky se zjasněním u centra, bez výrazných detailů. Jedná se ale o dynamické objekty, které se s časem mění a pohybují oblohou. Je tedy zajímavé pozorovat jednu kometu při jejím vývoji průletu okolo Slunce. U většiny komet lze již v rozmezí několiak týdnů pozorovat značné rozdíly v jasnosti i velikosti, u některých aktivnějších dokonce i vývoj jednoho či více ohonů.

Rozhodně se jedná o velmi dynamické objekty a prakticky jediná tělesa na obloze, na kterých můžeme v našel astronomicky krátkém životě pozorovat výrazné změny nejen v jasnosti ale také ve vzhledu.

Pro pozorování komet nesmíme zapomínat, že se jedná o objekty extrémě citlivé na jas pozadí. Přesvícená obloha měst a jejich okolí je velkým problémem.

Pro základní orientaci viditelnosti komet s různými dalekohledy postačuje tento rychlopřehled limitních jasností komet, které lze spatřit různými průměry objektivů dalekohledů:
Pouhým okem lze pozorovat komety do jasnosti 4 - 5 mag.
~50 mm - Malým triedrem Jsou vidět komety do 7 - 8 mag.
~100 mm - Například v obřím binokuláru 25x100 lze pozorovat komety až 10 mag.
~200 mm - základní dobson se zrcadlem 20 cm umožnuje pozorovat objekty do 11 - 12 mag.
>300 mm - u větších dalekohledů začíná být problém plošná velikost komet, ale menší a kondenzované komety okolo 13 mag jsou dobré objekty např pro reflektor 35 cm.

Užitečné informace pro pozorování komet lze najít například v tomto článku: Jak pozorovat komety

Shlédnutím komety pozorování končit nemusí, pokud by někdo měl zájem se na kometu více než podívat, v dnešní době jsou stále cenná vizuální pozorování komet a odhadování jasnosti pro určování jejich fyzikálních parametrů. Profesionální astronomové nezvládají velké množství různorodých komet. Více o tom jak takové pozorování vypadá se můžete dočíst zde: Odhad jasnosti komety a dalších údajů
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
TomTom
Příspěvky: 584
Registrován: 01. 08. 2010, 15:24
Bydliště: Třebíč

Re: Pozorování komet

#2

Příspěvek od TomTom »

Je tady někdo, kdo se snaží najít nové nebo ztracené komety? Don Machholz má na svém youtubovém kanále vypráví o svých i dalších objevech a vlastně pozorování obecně. Poslechl jsem si několik dílů a dost mě to nadchlo. Rád bych se tomu začal věnovat, ale třeba už tady někdo takový je a podělí se se mnou o zkušenosti.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, Bresser 10x50.
Castor 98

Re: Pozorování komet

#3

Příspěvek od Castor 98 »

TomTom píše:Je tady někdo, kdo se snaží najít nové nebo ztracené komety? Don Machholz má na svém youtubovém kanále vypráví o svých i dalších objevech a vlastně pozorování obecně. Poslechl jsem si několik dílů a dost mě to nadchlo. Rád bych se tomu začal věnovat, ale třeba už tady někdo takový je a podělí se se mnou o zkušenosti.
Napadá mě Martin Mašek (Cassi) především s dalekohledem FRAM, i když ten komety zatím "jen" znovuobjevuje. Ale kdo ví, třeba časem nezůstane jen u toho. :D
Odpovědět