Temné mlhoviny mezi Perseem a Býkem
Re: Temné mlhoviny mezi Perseem a Býkem
Jo, tomu rozumím 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
deavi: jsem rad, ze jsem Te inspiroval tou LBN782, musim rict, ze me se ta oblast hodne libi, ale ja se musel zamerne vyhnout te velice jasne hvezde co mam u sveho snimku "dole" pod zornym polem, protoze Wynne mi u super jasnych hvezd dela reflex... 
myslim, ze Ti ten snimek vysel paradne - jasne, mas tam sumu hromadu
ale to ja mel taky, silenou hromadu, pak jsem to trochu potlacil a-la MMys 
proste na duchariny to chce poradnej pixel, proto vlastne ta moje KAI-11002 cipova kamera s 18um se v LRGB neztrati ani dnes...
jinak odkaz na vsechny LBN782 na astrofotkach:
LBN782
jo a ty 2-3 noci co jsme spolecne fotili na Sumave, to byl balzam na nervy, pohoda, klidek, celou noc jasno a pekne... jen skoda, ze pro lepsi seeing musime jezdit za pavebo-em
bud je proste temna obloha a seeing naprd, nebo mirne horsi obloha a seeing vybornej 
foticum ducharin zdar!

myslim, ze Ti ten snimek vysel paradne - jasne, mas tam sumu hromadu

proste na duchariny to chce poradnej pixel, proto vlastne ta moje KAI-11002 cipova kamera s 18um se v LRGB neztrati ani dnes...
jinak odkaz na vsechny LBN782 na astrofotkach:
LBN782
jo a ty 2-3 noci co jsme spolecne fotili na Sumave, to byl balzam na nervy, pohoda, klidek, celou noc jasno a pekne... jen skoda, ze pro lepsi seeing musime jezdit za pavebo-em

foticum ducharin zdar!
díky všem,
podle mě největší rezervy jsou ve zpracování
Ale jsem rád, že tyto temné oblasti někdo fotí. Kdybych je neviděl u Konihlava, tak bych ani nevěděl že existují. Jinak na odkazu jsou jen tři snímky a celkově na internetu poskromnu. Ještě mám nezpracovaný NGC1333, tak se na to mrknu a hodím to sem
Ale je to podobná duchařina.
to Pavebo: Pavle, ta Šumava až tak lepší není než Bezvěrov/Sepuska, v zimě je to jasná volba, dostaneš se nad inverzi. Ale je to už 1,5 hodiny jízdy, zatím co Bezvěrov 30 minut, což při kratších nocí je zase výhoda
podle mě největší rezervy jsou ve zpracování

to Pavebo: Pavle, ta Šumava až tak lepší není než Bezvěrov/Sepuska, v zimě je to jasná volba, dostaneš se nad inverzi. Ale je to už 1,5 hodiny jízdy, zatím co Bezvěrov 30 minut, což při kratších nocí je zase výhoda

http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 200/760mm f:3,8, karbon 7mm, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, SW ED 80/600, TVGuider, CCD kamera ZWO ASI071PRO, Baader 7nm Ha, OIII, SII, Astronomik 2'' filtr L,R,G,B, CANON 70D, Canon L 17-40
EQ-8, Newton AG 200/760mm f:3,8, karbon 7mm, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, SW ED 80/600, TVGuider, CCD kamera ZWO ASI071PRO, Baader 7nm Ha, OIII, SII, Astronomik 2'' filtr L,R,G,B, CANON 70D, Canon L 17-40
To by člověk nevěřil, že 110x5 minut může tak šumět.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM
- Roman (Rick)
Psion, že, tiež ma to prekvapilo.
Nerozumiem, čo má nedočkavosť spoločné s porovnaním toho snímku. Možno neznalý, to by mi dávalo väčší zmysel. Prišlo mi len zvláštne, že vzhľadom na tak rozdielny expozičný čas a rozdiel priemerov ďalekohľadov by som v Davidovom snímku čakal menej šumu. Milan to napísal dobre, bez zbytočných narážok. Mohol by si to skúsiť aj ty
. Napriek mojej poznámke je ten Davidov snímok výborný, veľmi podobný tomu od Pavla. Ja nemám v pláne do toho snímku investovať toľko času a pre mňa je toto takmer finálny snímok (aj s tým šumom
).
novo píše:Vieš ,keď spravíš 45 min a začneš to zasa porovnávať s 9 hodinami s väčším priemerom a svetelnosťov, ako to nazvať?
človek nedočkavý, asi.
Nerozumiem, čo má nedočkavosť spoločné s porovnaním toho snímku. Možno neznalý, to by mi dávalo väčší zmysel. Prišlo mi len zvláštne, že vzhľadom na tak rozdielny expozičný čas a rozdiel priemerov ďalekohľadov by som v Davidovom snímku čakal menej šumu. Milan to napísal dobre, bez zbytočných narážok. Mohol by si to skúsiť aj ty

Ještě jsem si ze snímkem lehce pohrál, lehká redukce šumu, mírné zmenšení hvězd a trochu zesvětlit. Zdálo se mi to dost tmavé.
Mě ten šum až zas tolik nevadí, jde o to že neumím to pěkně vyžehlit, aby to bylo přirozeně odšumělé a nebylo to poznat. To je vše.
Snímek je duchařina a je nutné si to uvědomit, prostě se loví, loví a šum roste...
Původní snímek f5, nebudu ho dávat znova.
Mě ten šum až zas tolik nevadí, jde o to že neumím to pěkně vyžehlit, aby to bylo přirozeně odšumělé a nebylo to poznat. To je vše.
Snímek je duchařina a je nutné si to uvědomit, prostě se loví, loví a šum roste...

Původní snímek f5, nebudu ho dávat znova.
http://www.astronom.cz/deavi/