Nová ASI 224
Nová ASI 224
MilAN:Rád ho nasdílím. Je to ale bez zapnutého chlazení. Jiný teď odpoledne nemám k dispozici. 120s, gain 148
http://ulozto.cz/xNo4b42D/dark120s-zip
http://ulozto.cz/xNo4b42D/dark120s-zip
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Nová ASI 224
No to je pěkná divočina - s tím bych nechtěl zápasit
Bude důležité, jak si budou jednotlivé darky podobné ( a samozřejmě i light snímky) a kolik jich bude potřeba pro slušnou kalibraci
Bude důležité, jak si budou jednotlivé darky podobné ( a samozřejmě i light snímky) a kolik jich bude potřeba pro slušnou kalibraci
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nová ASI 224
A teď si mě rozbrečel :'(.
Ne vážně, oproti DSLR jsem zajásal, že po kalibraci a složení všech snímků, nevidím žádné pro mě viditelné gradienty nebo vertikální/horizontální pruhy. Nemusím ani spouštět dithering. Když jsem měl kameru G1-0300 nebo IMG0HM se Sony CCD čipama, tak to byla také taková divočina. Mě právě zarazil rozdíl mezi ASI224 a mou kamerkou, tak jsem to začal zkoumat. Ta ASI224 je na tom mnohem lépe.
Nemohl by mě, prosím, někdo vysdílet jeden 120s dark s rozumně nastaveným ziskem z uvedených Atiků. Abych se rozbrečel ještě více. ;D.
Ne vážně, oproti DSLR jsem zajásal, že po kalibraci a složení všech snímků, nevidím žádné pro mě viditelné gradienty nebo vertikální/horizontální pruhy. Nemusím ani spouštět dithering. Když jsem měl kameru G1-0300 nebo IMG0HM se Sony CCD čipama, tak to byla také taková divočina. Mě právě zarazil rozdíl mezi ASI224 a mou kamerkou, tak jsem to začal zkoumat. Ta ASI224 je na tom mnohem lépe.
Nemohl by mě, prosím, někdo vysdílet jeden 120s dark s rozumně nastaveným ziskem z uvedených Atiků. Abych se rozbrečel ještě více. ;D.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Poslal jsem ti SZ. Nasdílel jsem nechlazenou ASI 174 MM v tebou udaných hodnotách...
Klidně to vystav. Jestli jsem něco neudělal špatně tak je ta 174 MM poměrně asfalt, ale jak jsi mě upozornil snímal jsem omylem v 8 bit.
Martin
Klidně to vystav. Jestli jsem něco neudělal špatně tak je ta 174 MM poměrně asfalt, ale jak jsi mě upozornil snímal jsem omylem v 8 bit.
Martin
Lectorem iustus...
Nová ASI 224
hokle: SZ
Nová ASI 224
Tady je ode mne ATIK 414 exm 120s / -10°C
lepší rada žádná než špatná
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Teď když vidím toho Atika, tak je jasný rozdíl. Otázka je jasná, která ze ZWO kamer může mít pro DSO největší potenciál?
Lectorem iustus...
Nová ASI 224
jak jsem uz psal o par stran zpet, seriozne jsem uvazoval o nakupu ZWO 178 v barevne verzi prave na lucky imaging... prozatim jsem to ale pustil k ledu :-/ [veci co chci je vic a nechce se mi nejak vyhazovat tisic eur za kazdou blbost co bych chtel zkusit].
od hokle-ho jsem ziskal uz pred Vanoci par biasu a flatu, ale ani po rozlozeni na 4 mono kanaly jsem nebyl schopen nejak urcit cteci sum, vychazel mi gain 0.06e- na ADU a cteci sum kolem 0.36e- coz je tak trochu mimo realitu.
jinak 600 sekundovy dark a dark kalibrovany o bias k videni zde:
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/fil ... erdark.jpg
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/fil ... erbias.jpg
od hokle-ho jsem ziskal uz pred Vanoci par biasu a flatu, ale ani po rozlozeni na 4 mono kanaly jsem nebyl schopen nejak urcit cteci sum, vychazel mi gain 0.06e- na ADU a cteci sum kolem 0.36e- coz je tak trochu mimo realitu.
jinak 600 sekundovy dark a dark kalibrovany o bias k videni zde:
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/fil ... erdark.jpg
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/fil ... erbias.jpg
Nová ASI 224
Tady je porovnání. Snímky jsou stejně strečnuté. Snad to je korektně.
Větší na klik
Hm, ty Atik kamery mají darky úplně jinde.
Edit:
Ještě jedna moje úvaha. Pokud je špatná, tak mě opravte. Tady se děsím nad divokýma darkama, ale pokud půjde master dark dobře odečíst od light snímků, což se mi u dvouminutových snímků zdá OK, tak by to snad neměl být velký problém, ne?
Větší na klik
Hm, ty Atik kamery mají darky úplně jinde.
Edit:
Ještě jedna moje úvaha. Pokud je špatná, tak mě opravte. Tady se děsím nad divokýma darkama, ale pokud půjde master dark dobře odečíst od light snímků, což se mi u dvouminutových snímků zdá OK, tak by to snad neměl být velký problém, ne?
- Psion
- Věk: 61
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Ty Atik mají chlazený čip a vypnutý zesilovač na čipu, takže se to těžko porovnává. Tedy lepší by byla chlazená 224ka (dark při -10°). Nemyslím si, že by ten dark byl velký problém, ale spíš by mě zajímal dark 25s, a nebo 2 minutový light nějakého Halfa objektu.
- KpS
- Věk: 78
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Počasí mi nepřeje a tak jsem při seznamování se s novou kamerou měřil čtecí šum. U CMOS má každý pixel svou elektroniku a tím i svůj čtecí šum. Výsledek jsem shrnul do histogramu pro ASI174MMC. Nejprve pro čip při -10°C a potom +32°C (bez chlazení). Tady mne překvapila skupina několika tisíc pixelů s výrazně menším čtecím šumem. Jde nejspíše o warm pixely, které kamera (nebo driver?) interpoluje podle čtyř okolních pixelů. Hodnota 6e- pro gain=0 odpovídá publikované. Časem ještě přidám histogram pro nechlazenou ASI224MC.
Karel
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Omlouvám se za chybu v předchozím příspěvku ohledně interpolace warm pixelů. Neprováděla ji kamera ani driver, ale jedna zapomenutá fajfka při zpracování ve Fitswork. Histogram je opravený.
Karel
- Psion
- Věk: 61
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Stejně je Karle zajímavý, že ten rozdíl v rozsahu 40°C není vůbec velký, člověk by to čekal podstatně horší (tedy pokud jsi neoddělil nějakou pro mě neznámou metodou termální šum).
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
I mne to překvapilo, ale žádný šum jsem neodděloval. Inspirací byl pro mne článek na stránkách firmy Andor. Zkusil jsem, zda dostanu aspoň trochu podobný histogram. Vyšel jsem z 300x1ms bias snímků s jasem už z kamery zvýšeným o 10 ADU (při 12bit) a sledoval, jak hodnota každého jednotlivého pixelu kolísá kolem své střední hodnoty dané master biasem. RMS má každý pixel trochu jinak a výsledek pro celý čip ukazuje histogram.
Měření jsem si zjednodušil. Pro přepočet z ADU na elektrony jsem použil hodnotu zisku publikovanou pro gain=0 dB. Důslednější by asi bylo měřit zisk každého pixelu zvlášť.
Měření jsem si zjednodušil. Pro přepočet z ADU na elektrony jsem použil hodnotu zisku publikovanou pro gain=0 dB. Důslednější by asi bylo měřit zisk každého pixelu zvlášť.
Karel
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Nová ASI 224
Dva histogramy čtecího šumu pro nechlazenou ASI224MC jsou při stejné teplotě, ale s různým zesílením. Při nastavení gainu na 135 (13,5 dB) je zisk kamery 1 e-/ADU. Čtecí šum vyjádřený v jednotkách e- s rostoucím zesílením klesá.
Karel