Lidlskop
Lidlskop
aj od pondelka 18.12.2006 budu v lidloch na slovensku v ponuke 2 dalekohlady: ETX-70 a refraktor 70.
Lidlskop
Martan napsal:
...už jsem také dalekohled otestoval (včera byly trochu vidět hvězdy).
Výtah je zřejmě i pro 2" okuláry? Kolik je malá osa sekundárního zrcátka? Můžete někdo poskytnout všechny rozměry pro Newtwin? viz
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 951;start=
Dá se už něco říct k tomu, jak dobrá je optika (na krabici není nikde přislíbena parabola, i když to u Meade předpokládám)?
Dík za i dílčí údaje.
...už jsem také dalekohled otestoval (včera byly trochu vidět hvězdy).
Výtah je zřejmě i pro 2" okuláry? Kolik je malá osa sekundárního zrcátka? Můžete někdo poskytnout všechny rozměry pro Newtwin? viz
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 951;start=
Dá se už něco říct k tomu, jak dobrá je optika (na krabici není nikde přislíbena parabola, i když to u Meade předpokládám)?
Dík za i dílčí údaje.
Lidlskop
Pro Foxe: použil jsem vlastní konektor pro napájení (měj jsem takový ten univerzální s mnoha konektory, vypadá jako ježek s několika ostny a ty nepotřebné jsem zalepil izolepou proti nechtěnému zkratu ale jistě lze tentýž konektor v prodejnách se součástkami koupit) a kabel jsem si k němu připájel, použil jsem svůj vlastní zdroj od handheldu.
Pro greatgig: Výtah je pro 2'' okuláry, ve výbavě je adaptér na 1,25'' a fotografický adaptér. + ten zmíněný okulár SuperPlössl ohn. vzd. 26 mm. Ostatní parametry, na které se ptáš, mi v současné době nejsou známy (nejsou nikde uvedeny, ani na krabici ani v manuálu a na internetu jsem je nenašel, jedině bych je musel fyzicky zjistit).
Pro greatgig: Výtah je pro 2'' okuláry, ve výbavě je adaptér na 1,25'' a fotografický adaptér. + ten zmíněný okulár SuperPlössl ohn. vzd. 26 mm. Ostatní parametry, na které se ptáš, mi v současné době nejsou známy (nejsou nikde uvedeny, ani na krabici ani v manuálu a na internetu jsem je nenašel, jedině bych je musel fyzicky zjistit).
Lidlskop
Martan napsal: Ostatní parametry, na které se ptáš, mi v současné době nejsou známy (nejsou nikde uvedeny, ani na krabici ani v manuálu a na internetu jsem je nenašel, jedině bych je musel fyzicky zjistit).
Právě to jsem myslel, přeměřit, omlouvám se za nejasnost. Tyto údaje, snad až na průměr zastínění sekundárem, se nikde neuvádějí a tak je může zjistit jen vlastník.
A co optika, jak ukazuje (včera bylo jasno, dneska je jasno...)?
Právě to jsem myslel, přeměřit, omlouvám se za nejasnost. Tyto údaje, snad až na průměr zastínění sekundárem, se nikde neuvádějí a tak je může zjistit jen vlastník.
Lidlskop
greatgig napsal:
Pozoroval jsem velkou mlhovinu v Orionu, zároveň i triedrem na stativu (taky z Lidlu, Bresser 10x50, mám ho asi půl roku), abych měl představu, jak se obrazy obou přístrojů liší a co je v Newtonu vidět navíc. Těším se, až bude vidět např. Jupiter, Měsíc jsem také ještě nepozoroval (nevydržel jsem tak dlouho vzhůru a okna máme přesně na jih, Měsíc bych musel sledovat možná v 5 hodin ráno. Teď toužím mít domek s kopulí ve střeše, někde za Prahou (to mi ale nevyjde, leda že by ten domek nabízeli také v Lidlu, za třetinovou cenu). S tím okulárem 26 mm se i velice příjemně prohlíží obloha bez elektrického pohonu, když se povolí aretace a rukou se hýbe s tubusem, který se drží lehce rukou na konci u zrcadla. Když se dalekohled na montáži dobře vyváží, pohybuje se snadno a lehce, takže lze s tímto okulárem provádet pozorování i bez napájení, podobně jako třeba s dobsonovu montáží. Je i příjemné, že otáčení Země se zkoriguje otáčením pouze jedné osy a objekt nemůžu ztratit, jako u jiných montáží. Samozřejmě že nejpříjemnější je zapnout si pohon a dalekohled sleduje objekt sám.
Pozoroval jsem velkou mlhovinu v Orionu, zároveň i triedrem na stativu (taky z Lidlu, Bresser 10x50, mám ho asi půl roku), abych měl představu, jak se obrazy obou přístrojů liší a co je v Newtonu vidět navíc. Těším se, až bude vidět např. Jupiter, Měsíc jsem také ještě nepozoroval (nevydržel jsem tak dlouho vzhůru a okna máme přesně na jih, Měsíc bych musel sledovat možná v 5 hodin ráno. Teď toužím mít domek s kopulí ve střeše, někde za Prahou (to mi ale nevyjde, leda že by ten domek nabízeli také v Lidlu, za třetinovou cenu). S tím okulárem 26 mm se i velice příjemně prohlíží obloha bez elektrického pohonu, když se povolí aretace a rukou se hýbe s tubusem, který se drží lehce rukou na konci u zrcadla. Když se dalekohled na montáži dobře vyváží, pohybuje se snadno a lehce, takže lze s tímto okulárem provádet pozorování i bez napájení, podobně jako třeba s dobsonovu montáží. Je i příjemné, že otáčení Země se zkoriguje otáčením pouze jedné osy a objekt nemůžu ztratit, jako u jiných montáží. Samozřejmě že nejpříjemnější je zapnout si pohon a dalekohled sleduje objekt sám.
Lidlskop
chlapi, poradte. Ve ct jsem si koupil dobsona 200/1200 - po pulroce divani se s triedrem a mapou v ruce. Ma cenu zitra koupit lidlskop refraktor 70/700? Jako druhy, mobilnejsi dalekohled. Jsem zacatecnik. Stale se rozhoduju zda koupit, ci nikoliv. Poradte
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Lidlskop
Myslím, že nemá. Raději si dovybav toho dobsona. Pokud máš toho dobsona čím a kam vozit, uvidíš, že ho vuyžiješ plně. Lidlskop by asi po prvním podívání putoval do kouta
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lidlskop
MMys> diky za radu! Auto mam, bydlim v Jicine, za mestem je relativne tmava obloha (i kdyz do idealu to ma take daleko - Hr.Kralove z jedne a Boleslav z druhe strany), tak dobsona snad plne vyuziju. Na ten lidlskop tedy rezignuju, asi je skutecne lepsi prisetrit par korun a dokoupit filtr ci okular...
Diky!
Diky!
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Lidlskop
Ja uvazuji nad tim, ze bych si ho koupil jako dalekohled na slunce. Zadne problemy s temperovanim, prumer dostatecny, zvetseni vic jak 100 se ve dne stejne pouzit neda...
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Lidlskop
Ahoj, nevíte někdo mají li ještě ten LXD75? Vím, že už je to z minulého pondělka, ale třeba ještě někde vydržel. Problém u Lidlu je, že nemají zveřejněná na sebe čísla, takže člověk nemůže zavolat, a optat se. Asi je to součást obchodní politiky, aby lidi nevolali účelově jen kvůli jednomu druhu zboží.
V Pze je docela dost Lidlů, tak by ještě někde ho mohli mít. Kdyby ho tento týden ještě někde v Pze viděl, tak, ať prosím, napíše
V Pze je docela dost Lidlů, tak by ještě někde ho mohli mít. Kdyby ho tento týden ještě někde v Pze viděl, tak, ať prosím, napíše
Lidlskop
quaovar napsal: Ahoj, nevíte někdo mají li ještě ten LXD75? Vím, že už je to z minulého pondělka, ale třeba ještě někde vydržel. Problém u Lidlu je, že nemají zveřejněná na sebe čísla, takže člověk nemůže zavolat, a optat se. Asi je to součást obchodní politiky, aby lidi nevolali účelově jen kvůli jednomu druhu zboží.
Dneska začal jeho prodej (takže ne minulý pondělí, ale dneska). Vyprodáno bylo ale asi brzo, alespoň to tipuju tady v Liberci, tady se po nich zaprášilo (sám sem jeden koupil pro kámošku, kerá nějakej chtěla pod stromek ). Jinak neváhej se zejtra mrknout, otevíraj v 7 (víc na www.lidl.cz)
Dneska začal jeho prodej (takže ne minulý pondělí, ale dneska). Vyprodáno bylo ale asi brzo, alespoň to tipuju tady v Liberci, tady se po nich zaprášilo (sám sem jeden koupil pro kámošku, kerá nějakej chtěla pod stromek ). Jinak neváhej se zejtra mrknout, otevíraj v 7 (víc na www.lidl.cz)
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
Lidlskop
Ano, ode dneška má, aspoň dle létáků, prodej MEADE ETX 70 a nějakého refraktoru 70/700.
Já měl na mysli ale Newton LXD75, který byl v Lidlu od minulého pondělí. Viz předchozí příspěvky v tomto threadu. Proto jsem se ptal někoho z Prahy, kdo ho ještě třeba dnes někde viděl.
Já měl na mysli ale Newton LXD75, který byl v Lidlu od minulého pondělí. Viz předchozí příspěvky v tomto threadu. Proto jsem se ptal někoho z Prahy, kdo ho ještě třeba dnes někde viděl.
Lidlskop
quaovar napsal: Ano, ode dneška má, aspoň dle létáků, prodej MEADE ETX 70 a nějakého refraktoru 70/700.
Já měl na mysli ale Newton LXD75, který byl v Lidlu od minulého pondělí. Viz předchozí příspěvky v tomto threadu. Proto jsem se ptal někoho z Prahy, kdo ho ještě třeba dnes někde viděl. Ja jsem toho Newtona videl v patek v Lidlu v Pruhonicich (Uhříněveská 850).
Tusim, ze byl dokonce jeste zlevneny.
Já měl na mysli ale Newton LXD75, který byl v Lidlu od minulého pondělí. Viz předchozí příspěvky v tomto threadu. Proto jsem se ptal někoho z Prahy, kdo ho ještě třeba dnes někde viděl. Ja jsem toho Newtona videl v patek v Lidlu v Pruhonicich (Uhříněveská 850).
Tusim, ze byl dokonce jeste zlevneny.