Vstup ČR do ESO

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2899
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Vstup ČR do ESO

#16

Příspěvek od Homer »

Kolegové, téma trochu odbíhá, ale budiž:
Nejde přece jen o evropskou integraci - celý svět je integrován ať chceme nebo ne globaližačním procesem. Integrujícícm prvkem jsou peníze - chcete-li obchod a to nehledě na stupěň integrace Evropy.
Ekonomický výkon USA je přibližně 4x vyšší než výkon celé EU. Na druhé straně je Asie s Čínou, Indií, Indonézií atd. Z tohoto globálního pohledu je zřejmě nepříliš důležité, zda ČR je či není integrována. Nejen Švýcarsko ale i např. Norsko si dohodnutými platbami směrem k EU kupuje možnost vstupovat do evr. obchodního prostoru a získávat tak v této oblasti obdobná práva jako členské země. Je otázkou jak poté vypadá saldo - náklady na tyto poplatky a na druhé straně ušetřené členské příspěvky, které platí i ČR. Nemluvím o udržení si nezávislosti na legislativě, maastrichtských kritériích atd.Typl bych si, že na tom netratí. Chytří švýcaři. :).
Ale jak jsem již uvedl, každé užitečně investované peníze zaslouží pochvalu a zde je třeba určitě souhlasit. Homer
VK
Příspěvky: 1851
Registrován: 12. 12. 2008, 21:59

Vstup ČR do ESO

#17

Příspěvek od VK »

Homer napsal: Ale jak jsem již uvedl, každé užitečně investované peníze zaslouží pochvalu a zde je třeba určitě souhlasit. Homer
 
Tato poslední věta je velmi dobře napsaná.

V. K.
Uživatelský avatar
karel.mokry
Příspěvky: 199
Registrován: 27. 02. 2004, 04:02

Vstup ČR do ESO

#18

Příspěvek od karel.mokry »

Česká republika vstoupí do Evropské jižní observatoře od 1. 1. 2007

Podrobnosti na astro.cz: http://www.astro.cz/clanek/2619

Smlouva musí být do 120 dní ratifikována oběma komorami parlamentu ČR. Takže je stále možné, že nakonec nevstoupíme. Doufám, že vše skončí úspěšně.

Na začátku roku se na astro.cz k tématu určitě vrátíme.
Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2559
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Bydliště: Praha Lužiny
Věk: 78
Kontaktovat uživatele:

Vstup ČR do ESO

#19

Příspěvek od KpS »

karel.mokry napsal: Česká republika vstoupí do Evropské jižní observatoře od 1. 1. 2007Je to potěšující zpráva a věřme, že podobně to bude i s ratifikací.

Pro výzkum na špičkové úrovni je v naší době účast v nadnárodnich projektech téměř nezbytná. Např. členem CERN jsme už od roku 1991 (Česká republika ovšem až od roku 1993). Co se týká finanční stránky, zcela souhlasím s Homerem, je to otázka relativní. Myslím si však, že výši vstupního poplatku lze i porovnat. Kdyby u nás bylo aspoň trochu podobné nebe, jaké je nad pouští Atacama, nakolik by asi dnes přišel řekněme další dvoumetr, či víc, s budovami a celým svým zázemím? Možná i dráž?

Výhody plynoucí ze vstupu do ESO jsou nepochybné a byť jen astronom-amatér, mám pocit, že blíže světové astronomii budou nejen naši profesionální astronomové, ale i celá naše astronomická obec.
Karel
Odpovědět