Dik, tak ci tak by to chcelo ten mobil nejak zafixovat. A vidis skusim natocit video, ale ked bude slusnejsi seeing, lebo v poslednej dobre je to celkom bieda u nas, vela vlhkosti a pohybu v atmosfere.
Inak mobilom sa mi uz podaril aj lepsi a ostrejsi mesiac, ale tento sa mi paci hlavne koli kraterom s lucmi, Tycho a Kopernik
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Jinak hezky snimek Plejad a Hyad dohromady! -budu muset vyjet někam za město - trochu víc černé by tomu asi pomohlo.
Umřel mi včera mac a tak jsem to dnes zkoušel na pecce v Registaxu a DeepSkyStackeru - ale nějak to nevypadá. Mám pocit, že Lynkeos to skládá mnohem lépe.
Ahoj docela by mne zajímalo, jak jsi dělal těch 100 snímků tím mobilem. - koupil jsem na ebayi toto:
a v iPhonu mám aplikaci kde jde nastavit délka expozice až na půl sekundy a ISO až na 2000 a taky jde nastavit, že před prvním snímkem dá x sekund pauzu a pak udělná n snímků po n sekundách - takže já měl nastaveno 0.5s ISO 2000 5s pauza (aby se uklidnila rozklepaná montáž po ťuknutí spouště) a pak 100 snímků po půl sekundě. Defakto 50 sekud expozice. No a Lídlskop jsem nastavil jako EQ montáž pokud možno přesně a pomalým pohybem v rektascenzi jsem rukou simuloval hodinový stroj - nebyl jsem přesný, ale v rámci půl sekundy dostatečně a další nepřesnosti zarovnal Registax.
Aplikace se jmenuje ProCamera.
Video je naprd - krátká expozice a brutální komprese. Tady jsem fotil do nekomprimovaného TIFU. Sice ISO 2000 brutálně šumí, ale to se spojením vyeliminuje a zůstane skoro hladký obraz.
A na ty snímky bez Lídlskopu samozřejmě jakýkoli stativ pro mobil. Pohyb oblohy je mimo rozlišení mobilu a to co se hne za 50s postupně zase srovná registax.
Taky mám zkušenosti (i když si s tím hraju jen chvilku), že sloučení 100 i velmi špatných snímků a následné ostření dá mnohem víc detailů, než sloučené 4 nejlepší z nich. Tak nějak se to statisticky zprůměruje a "rozmaže" natolik homogenně, že zostření z toho dostane víc detailů.
Toto je složenina z 100 snímků z nichž ani jeden nezobrazil ani vzdáleně tolik detailů: http://alefnula.wz.cz/astro/pozorovani/ ... 15/sat.jpg - pouhý achromat (dvě čočky) 70/900, GSO barlow 2,5x, prodloužení 10 cm, GSO superplossl 25mm, iPhone - optická osa přítomna nebyla (lídlskop už ten barlow držel nakřivo - pak nakřivo to prodloužení a tak...). Saturn max 10o nad obzorem.
Jenže pokud složíme méně snímků s lepší kvalitou... - to už musí být snímky s výrazně lepší kvalitou (skoro dostatečnou aby byly použity samostatně), pokud ale mám snímky jen vcelku špatné a velmi špatné, tak se mi zatím jevilo, že velké množství těch velmi špatných navíc i když by selský rozum říkal že to musí posunout nežádoucím směrem spíše pomůže, než nechat jen ty vcelku špatné, kterých je málo. (no asi to chce i cit co ještě nechat a co ne a ten ještě nemám, takže se mi taktika "čím víc tím líp" jeví zatím nejfunkčnější).
Spíš chytit dobrý seeing, alespoň průměrný. Pokud máš špatná data, nepomůže ti ani jedna z alternativ. Buď to bude hnus s menším šumem a nebo hnus s větším šumem, ale nic kloudného to nepřinese.
Při průměrném seeingu se dá kouzlit s tím co říkáš, složit více snímků ale reversně zaostřit, nebo přesněji přes "neostrou masku". Nikdy to ale nenahradí dobré podmínky. Viz. první věta Máš v podstatě pravdu.
Ovšem skládání většího množství horších snímků přináší o něco méně horší fotografii. Otázka je co je měřítkem... Pokud máš ovšem podmínky špatné, nijak bych se netrápil a poslal to do koše.
Lídlskop 70/900, GSO superplossl 25mm, iPhone6 (průměr objektivu iPhonu menší, než výstupní pupila Lídlskopu s tímto okulárem, takže jsem nevyužil celou plochu objektivu)
49 snímků 0,5s 2000 ISO.
Samozřejmě z otevřeného okna uprostřed Ostravy bez hodinového pohonu