Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#241

Příspěvek od Psion »

Nevím, jaká by byla reakce na to, kdyby se zlikvidoval  dalekohled  v Dáblicích, ale tuším, že by byla asi  jiná,  než když se  v Prostějově zlikvidoval 60 cm  dalekohled  ( nebo nyní  likviduje 40cm v hl kopuli,) nebo když se v Kysuckém N.Mestě rozhodli  vyhodit Kozelského montáž  na Zeissův AS  objektiv 200/3000....
Jak říkám "Ono se to dobře vyhazuje, když jsem to nemusel platit". Nakonec i moje přítelkyně by prodala všechny moje dalekohledy za pár tisíc, nemají v jejích očích žádnou cenu, tak jako zaměstnanci hvězdáren nemají vztah k ničemu co nemuseli platit.... (vyjímky se určitě najdou)
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#242

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Honza Ebr:
Zkuste se do NTM někdy podívat. Dalekohled tam nemají rozhodně jeden. A kdybyste měl možnost vidět depozitář optických přístrojů, jako jsem jej viděl já, už byste se lehce červenal :-).
Dle Vašeho pohledu na věc - proč se dnes tak opatrně a pečlivě shromažďují úštěpky kamenných nástrojů, jenž byly ve své době často jen odpadem? Tušíte, z čeho jsou archeologové skutečně nadšeni a jásají? Z odpadních jam, studní, starých zásypů - hrabou se tedy v historických odpadcích, ve střepech, v zahozených věcech. A my se zde bavíme o funkčních, nikoliv masově vyráběných věcech, ale atypech, kusovkách, vzniklých způsobem, který jsem zde už popsal. Čili takový dalekohled je svého druhu památkou a nemá s lopatou nic společného...
No vidíte, podle vaší logiky by bylo nejelpší dalekohledy vyhodit, protože to pak budou mít archeologové nejradši. Váš argument nemá žádnou logiku, podle něj bychom měli vzít úplně všechno, co máme a co nejlepčlivěji to uschovat, protože by to jednou mohlo někoho zajímat. Do důsledku dokonce mluví proti zachovávání dalekohledů, protože pro poznání života v dobách minulých jsou typicky (jak jste správně podotknul!) nejzajímavajší ty nejběžnější věci, což dalekohledy nejsou.

Přiznejte si to, většina z vás má iracionálně internalizovaný pocit, že dalekohled je něco strašně zásadního, mnoho lidí z doby, kdy to byla skutečně vzácnost, ale žádná solidní loigcká konstrukce za tim není. Kdybyste přišli do skupiny lidí zabývajícíh se něčím radikálně odlišným, pravděpodobně byste nedokázali pochopit, jaké náhodné předměty obdivují tam.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2845
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#243

Příspěvek od Homer »

To je kolego ale pouze Vaše "logika". Archeolog si nemůže vybírat, které předměty jsou zajímavé, které mají tu či onu vypovídací hodnotu. K jiným, než těm nejběžněji používaným, nejčastějším a tedy i v největším počtu nějak zachovaným, se dostane jen zřídka. Ale přesto i ty běžné stojí za výzkum.
Neplatí, že nejzajímavější jsou věci nejběžnější, ty se jen z logiky věci nejčastěji nachází. Naopak jsou o to více zajímavé věci atypické, neobvyklé a vzácně se vyskytující, jak to ostatně platí i dosud - tedy alespoň pro některé lidi :-). Dalekohled jistě není něco strašně zásadního - právě tak jako motocykl či fotbalový míč. Ale když je to originál vyrobený ve sklepě na koleně a ve své době překonávající okolí, kus dokreslující obraz doby, když tím motocyklem je Čechie nebo Ogar, když je to míč hadrák vyrobený kluky z židovského ghetta, pak je to jiná věc. Už mi rozumíte?
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4469
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#244

Příspěvek od dvader »

Chtěl jsem napsat něco obdobného:
Nemá smysl (a je i neúnosně drahé) zachraňovat všechno. Stačí pár správně vybraných kousků. :)

Jen si vezměte, jak to vypadá na příklad s památkami v ČR. Máme jich na to, jak jsme malý stát tolik, že nejsou ani peníze a ani síla je dát pořádně dohromady. Kdyby se významně zredukovaly na ty nejhodnotnější, tak by jim stát a obce/kraje mohly dát glanc a udělat z nich skutečnou pokladnici pro všechny...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2845
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#245

Příspěvek od Homer »

Ano, je to tak. Movité věci mají oproti nemovitým tu výhodu, že se lépe a levněji skladují a udržují :-). Navíc věc, která se nám dnes zdá bezcenná, nemusí být, a často není, bezcenná za 20,50,100 či více roků. Kolik z nás lituje, co všechno jsme dříve vyhodili? Takže abych se vrátil k tématu - jsou podle mého přístroje hvězdáren, které by si zasloužily uchovat pro budoucno, protože nejsou tuctové, zrcadlí svoji dobu, nesou si v sobě potenciál umu svých tvůrců, kteří rovněž nebyli tuctovými lidmi...
Uživatelský avatar
xavier_debeerst
Příspěvky: 9
Registrován: 04. 11. 2015, 01:11

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#246

Příspěvek od xavier_debeerst »

To chápu, ne všude ale existoval fenomén lidových hvězdáren iniciovaných a budovaných nadšenci v jejich volném čase, budovaných pro osvětu obyvatel, pro kroužky dětí, často z čirého amatérizmu. Budovalo se v době všeobecného nedostatku stavebních materiálů, stavebních a výrobních kapacit, i proto se "narodili" ti Kozelští, Gajduškové, Středové, Erhartové...Je to doklad doby, kterou jsme někteří prožili, doklad umu, nadšení takovýchto lidí a tak takovéto přístroje mají mnohem bohatší vypovídací hodnotu a podle toho by s takovýmto kulturním dědictvím mělo být i zacházeno.
Jsem si velmi dobře vědomi, že jest to Peoples Hvězdárna a nikoli veřejné observatoř.
Vážím si hodně lidí, kteří postavené po dobu pěti let observatoře.
Jsem si vědom toho, že observatoř a Gajdusek-Kozelský teleskop jsou součástí vašeho dědictví a snažím se respektovat to.
Pořád nechápu, proč žádná soukromá osoba učinil nabídku na koupi observatoř? Byla jsem jediná, kdo učinil nabídku.
Město Ždánice převzal odpovědnost observatoře na pár roku před tím, než byl prodán. Náklady na údržbu byly na vysoké.
Observatoř Budova je ve velmi dobrém stavu. Líbí se mi budovu hodně. Hotel je ve velmi špatném stavu. To nejlepší, co dělat s hotelem je vzít to dolů a jen udržet v hlavní budově. Než může být řízena.

----

I'm very much aware that is was Peoples Observatory and not a Public Observatory.
I respect a lot the people who built for five years the observatory.

I'm aware that the observatory and the Gajdusek-Kozelsky telescope are part of your heritage and I try to respect this.
I still don't understand why no private person made an offer to buy the observatory? I was the only one who made an offer.

The City of Zdanice took over the resposability of the observatory for a couple of year before it was sold. The maintenance costs were to high.

The Observatoy building is in very good condition. I like the building a lot. The Hotel is in very bad condition. The best thing to do with the hotel is to take it down and only keep the main building. Than it can be managed.
Arcturus Observatory
http://www.debeerst.com
Gajdusek Kozelsky Telescopes
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#247

Příspěvek od Psion »



I still don't understand why no private person made an offer to buy the observatory?  I was the only one who made an offer.
I think only a few people saw this advertisement about selling the observatory.

Uživatelský avatar
rob.kr
Příspěvky: 1598
Registrován: 13. 06. 2008, 01:35
Bydliště: Brno

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#248

Příspěvek od rob.kr »



I think only a few people saw this advertisement about selling the observatory.


And some of them made several offers for optics and was told that it would lower the price of observatory so it can't be sold separatly. And now it is sold. Another point of view, price for entire observatory, other buildings and area was ca 8 mil. CZK (300000 EUR), average salary is ca 240000 CZK (8900 EUR) per year. And short look to history tells that it was bought for 1 mil CZK, sold for 2, then sold for 4, then offered for 8 with no reconstruction at all. Even the building of observatory is not in good condition, roof is holey, domes are damaged and rusty. A lot of books in library were damaged because of water. Dome with 160/2400 refractor was worse, rain and melted snow was falling down to the scope, that's why objective was so damaged, my tries to force owner to rotate the scope or to cover it had no succes, sadly.
refraktor Meade, dobson Drbohlav
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#249

Příspěvek od Psion »

Včera jsem navštívil Jičínskou hvězdárnu a musím říci, že to mají nádherné. Kvalitní Newton 500mm v parádním tubusu , oboustranným výstupem pro okulary a i kameru s derotátorem a refraktor CFF 180mm na dokonalé AZ montáži od Martina Myslivce, ten kluk fakt umí, smekám! Je vidět, že když s chce tak to jde sehnat peníze a zrekonstruovat celou hvězdárnu do moderní podoby.
Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3423
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Bydliště: Tábor (Dražičky)
Věk: 64

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#250

Příspěvek od hamr »

Mě bylo právě divny, že by rušili tak pěknou hvězdárnu?
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1461332420
Takže rekonstrukce vybavení?
EQ 6R na pilíři + SCT 8" na hvězdárně, ASI 224 barevná, achromát Bresser 127/1200
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#251

Příspěvek od MilAN »

To byla celá přestavba, z původního tam zůstalo tak 10%.
Trochu mě zaráží jen to, jak málo zaměstnanců má stačit na provoz celého zařízení ( není to jen hvězdárna) - a jestli do budoucna využijí vše, co bylo z dotace vybudováno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
stana85
Příspěvky: 1042
Registrován: 12. 01. 2008, 19:19

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#252

Příspěvek od stana85 »

A co tam bude místo toho půlmetru?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#253

Příspěvek od MilAN »

Hvězdárna je komplet hotová
fotky třeba ZDE

nebo : http://jicinsky.denik.cz/galerie/jicinh ... mm=6685278
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Hery
Příspěvky: 24
Registrován: 09. 10. 2010, 11:26

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#254

Příspěvek od Hery »

Opět půlmetr, jen ne F5 ale F 4 na AZ polovidlici pro podstatně lepší přístup k OV(pro veřejnost bez štaflí) a zároveň postavený jako astrograf v karbon-tubusu.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

#255

Příspěvek od Psion »

Pěkné je, že s reduktorem 0,75x to dává F/2.9 a dají se veřejnosti ukazovat fotografie DSO v barvě z ASI 174MCC kamery online.

Když jsem viděl Martinovu přednášku ohledně dalekohledu Newton a speciálně navržené montáže, neskutečný nářez, kdo to uvidí na MHV, tak uzná, že tohle je podle mě světový unikát, jak něco vyrobit za málo peněz v neskutečně krátké době a super funkčního, protože to vyráběli astronomové a ne strojaři, který nevidí, co je zatím dál.

Je tam spousta dalších zajímavých činností, tedy to neslouží jen jako hvězdárna, ale pro další, např. botanické účely.
Odpovědět