Filtry eliminující barevnou vadu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Uživatelský avatar
Patriot
Příspěvky: 67
Registrován: 25. 02. 2004, 01:08

Filtry eliminující barevnou vadu

#1

Příspěvek od Patriot »

Zdravím Vás.Na stránkách www.celestron.cz jsem v sekci filtry objevil filtry na potlaceni barevne vady za prijatelnou cenu kolem 1500 Kc,konkretne jde o typy FRINGE KILLER a CONTRAST BOOSTER.Nemáte prosím nekdo zkusenosti s temito filtry?Myslite si,ze pokud bych si koupil f/5 achromát,napr.SW 120/600 a k nemu tento filtr,ze by se s touto kombinaci daly pozorovat planety v dobre kvalite?Potrebuju prenosny dalekohled a refraktor SW SK1206AZ3,120mm,ohnisko 600mm se mi jevi jako dobra volba,jen mam strach,ze pozorovani planet nebude kvalitni z duvodu barevne vady.Myslite si tedy,ze s timto dalekohledem a jiz zminenymi filtry se budou moci dat obstojne pozorovat i planety?Dekuju.
Patriot
Uživatelský avatar
GaN
Příspěvky: 233
Registrován: 07. 07. 2006, 16:23

Filtry eliminující barevnou vadu

#2

Příspěvek od GaN »

V Sky & Telescope duben 2004 přinesl velký test barevných filtrů.
Je zde testováno:
Sirius MV1 propouští modrou a červenou okrajovou část spektra a z 20% žlutou.
Sirius MV20 propouští modrou a z 25% zelenou a žlutou.
Orion V-block modrou a červenou okrajovou část z 80%
Baader Contrast-booster propouští ze 100% modrou, blokuje přechod mezi modrou a zelenou, 70% zelené propouští, blokuje přechod zelená-žlutá, propouští cca 100% žluté a blokuje celou zbylou část, přičemž uprostřed červené propustí úzké pásmo ze 20%
Baader Fringe-killer, propouští plně okrajovou část modré, zbytek modré jen ze 40%, přechod modré a zelené, zelená, žlutá až do poloviny červené je blokováná zbytek červené je propuštěn.
Baader Neodymium je nejsložitější, propouští dva píky modré z 30% při 425nm a při 475nm, složitě zelenou cca 60-80%, přechod zelená žlutá blokován, celá žlutá 100% propuštěno, blokace červené s částečnou blokací žlutá - červená, při 680 nm propouští 20% červené.
Na Měsíc vyšla nejlépe kombinace Baader Fringe-killer a Neodymium filtr, ostatní měly zbytkovou barevnou vadu.
Mars všechny měly zbytkovou barevnou vadu, nejlépe obraz vypadal přes Baader Contrast booster.
Jupiter. Baader Fringe-Killer a Sirius MV20 nejlépe ukázal rudou skvrnu, ale měl velmi slabou barevnou vadu, kterou odstranil Baader contrast booster
Saturn - všechny filtry vhodné, ale rozdíl mezi "barvami" na prstenci a planetě. Nejlépe vyšel Sirius MV20 a kombinace Baader Fringe killer s Neodymium filtrem.
Realistické očekávaní:
Filtr za 60$ nemůže z tvého achromátu za $600 udělat apochromat v ceně 10x větší. Barevná vada bude zmenšena, ale ne eliminováná. Jestli-že je druhotné spektrum agresivní, stane se s filtrem snesitelné. Z celého testu vyšel nejlépe Sirius MV20 a kombinace Baader Fringe-killer s Neodymium filtrem.
Testováno na čínském f8 6'' refraktoru.
Pro zajímavost barevná vada zmizí při
3'' f/9; 4'' f/12; 5'' f/15; 6'' f/18; 8'' f/24
40'' dalekohled v Yerkes je dlouhý 400 stop...
Jde o výtah z článku T. A. Bobbinse...
web Baader
http://www.baader-planetarium.de/downlo ... cht_en.pdf
Uživatelský avatar
Patriot
Příspěvky: 67
Registrován: 25. 02. 2004, 01:08

Filtry eliminující barevnou vadu

#3

Příspěvek od Patriot »

GaN napsal:
Filtr za 60$ nemůže z tvého achromátu za $600 udělat apochromat v ceně 10x větší. Barevná vada bude zmenšena, ale ne eliminováná. Jestli-že je druhotné spektrum agresivní, stane se s filtrem snesitelné. Z celého testu vyšel nejlépe Sirius MV20 a kombinace Baader Fringe-killer s Neodymium Dekuju,takze myslis si,ze kvalita obrazu u achromátu f/10 bude stejná jako kvalita obrazu u achromátu f/5 s fitrem potlacující barevnou vadu?
Dekuju
Patriot
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Filtry eliminující barevnou vadu

#4

Příspěvek od michal.b »

Jak moc prenosny musi byt ten dalekohled? Pokud uvazujes o pozorovani pri vetsim zvetseni, tak je achromat f/5 + filtr dost nouzove reseni.

Jinak jedna recenze Baader Fringe Killer je tady: http://www.astromart.com/articles/artic ... cle_id=135
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5421
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Filtry eliminující barevnou vadu

#5

Příspěvek od vla »

Patriot napsal:
Dekuju,takze myslis si,ze kvalita obrazu u achromátu f/10 bude stejná jako kvalita obrazu u achromátu f/5 s fitrem potlacující barevnou vadu?
DekujuNebude stejná, filtr Ti ovlivní celkové barevné podání objektů a bar. vada se jen sníží, ale nezmizí. Dělal jsem pokusy s achr.152/990 a nejlépe mi na potlačení bar. vady vyšel barlov 2x, ale bral bych to jen pro můj konkrétní dalekohled. Speciál. filtr jsem si nakonec nekoupil žádný a dalekohled prodal. V nižší cen kategorii dalekohledů je z hlediska kvality obrazu (aspoň podle mě) lepší zvolit newtona stejné velikosti a třeba i světelnosti.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Filtry eliminující barevnou vadu

#6

Příspěvek od MP »

Jak Fringe Killer, tak Contrast Booster barevnou vadu potlacuji, i kdyz kazdy jinak. Fringe Killer orezava hlavne kraje spektra a zbytku se temer nedotkne, je tedy primo urceny pro potlaceni barevne vady achromatu. Contrast Booster ma slozitejsi prubeh ( v prispevku vyse je popsany spatne ), potlaci modrou a zelenozlutou ( tedy rtutove i sodikove vybojky a znacnou cast rozptyleneho svetla ve vzduchu ) a ma maxima kolem OIII a H-beta a druhe kolem H-alfa ( ale nema tak ostry prubeh, jako treba UHC ). Je to tedy spis deep-sky filtr, ale pekne v nem vypada i Mesic a planety. Pouzivam ho na zvyseni kontrastu v mistech se silnejsim svetelnym znecistenim. Ktery z nich je lepsi na svetelnem achromatu, to nevim - zadny takovy dalekohled nemam. Spouste kolegu se libi pohled pres Fringe Killer, ja mam zase radeji Contrast Booster. Asi je lepsi nedat na nase subjektivni dojmy, domluvit se s p. Zahajskym a oba si vyzkouset.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Patriot
Příspěvky: 67
Registrován: 25. 02. 2004, 01:08

Filtry eliminující barevnou vadu

#7

Příspěvek od Patriot »

O co mi vlastne jde.Potrebuju dalekohled,ktery budu muset pro kazde pozorovani prenaset cca 700m.V hledacku jsem mel tyto systemy:bud MAk ci SC nebo Refraktor.Dalekohledem chci rovnym dilem pozorovat jak DEEP-SKY tak planety.Shledl jsem parkrat obraz v Schmidt-Cassegrainu a pri srovnani s refraktorem byl SC na DEEP-SKY horsi,alespon podle meho subjektivniho pocitu.Takze nevim,bud f/5 achromat s filtrem nebo Maksutov,proste mi jde o to abych mel prenosny dalekohled vhodny jak na DEEP-SKY tak i na planety...a zrcadlo nechci,podle me by pri castem prenaseni vlivem otresu trpelo...
Patriot
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Filtry eliminující barevnou vadu

#8

Příspěvek od MP »

Mak i SC maji take zrcadla ...

Tezko radit, uvazujes o prilis rozdilnych systemech i ucelech. Rozlehlejsi deep-sky pri malem zvetseni budou asi lepsi v achromatu s filtrem, planety a planetarni mlhoviny asi zase v Maku. A Newtona bych nezavrhoval, na deep-sky bude lepsi, nez Mak i svetelny achromat. Radil bych vsechny uvazovane pristroje si nejdriv osahat a porovnat nejen zobrazeni, ale i prenosnost, pripravu k pozorovani "v terenu" apod. Zalezi take na tom, co pouzijes za montaz nebo stativ, treba se ukaze, ze samotny dalekohled neni zrovna ta nejobtizneji prenosna cast.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Filtry eliminující barevnou vadu

#9

Příspěvek od michal.b »

A az budes mit ty dalekohledy v ruce, zkus je tech 700m nest. Zezacatku to vypada jako pohodicka, po 100 metrech te zacnou bolet ruce, po 200 metrech zacnes nadavat a po 400 metrech budes litovat, ze sis vybral takovyho nemoznyho konicka ;D

Jinak Celestron zacal vyrabet 150mm SC, coz by taky stalo za uvahu.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11729
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Filtry eliminující barevnou vadu

#10

Příspěvek od Psion »

Patriot napsal: O co mi vlastne jde.Potrebuju dalekohled,ktery budu muset pro kazde pozorovani prenaset cca 700m.V hledacku jsem mel tyto systemy:bud MAk ci SC nebo Refraktor.Dalekohledem chci rovnym dilem pozorovat jak DEEP-SKY tak planety.Shledl jsem parkrat obraz v Schmidt-Cassegrainu a pri srovnani s refraktorem byl SC na DEEP-SKY horsi,alespon podle meho subjektivniho pocitu.Takze nevim,bud f/5 achromat s filtrem nebo Maksutov,proste mi jde o to abych mel prenosny dalekohled vhodny jak na DEEP-SKY tak i na planety...a zrcadlo nechci,podle me by pri castem prenaseni vlivem otresu trpelo...
To chce opravdu lehký dalekohled např. MAK 127mm, nebo refraktor ED80mm. Lehký by mohl být také Newton 150mm na dobson montáži. Ostatní bude už těžší a ono se to nezdá, ale 700m je docela dost. Zrcadla bych se nebál, protože při počasí, které zde vládne, se dají DSO solidně pozorovat tak 30x za rok :-).
Odpovědět