Restart výbavy

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#31

Příspěvek od Tharos »

SIRIUS_758 píše:Co se týče AZ montáží, tak doporučuji obezřetný výběr
Děkuji za shrnutí. V průběhu dnešního dne jsem pročítal nejrůznější fóra a zkušenosti s nimi. Dospěl jsem k závěru, že zamýšlený set by fungoval, nicméně kmitání a jistému nekomfortu bych se nevyhl. Pamatuji si na pradávnou zkušenost z dětství s 4.5" f/8 Newtonem na čemsi, co se tuším dnes nazývá EQ2. Kmitání jsem vnímal jako samozřejmost, neznal jsem nic jiného :), nicméně po přechodu na EQ5 tehdy jsem byl až překvapen tím, jaké to je, když je obraz klidný, nevadí mírný vánek, zaostření netrvá nijak dlouho.

Čímž se dostávám opět k myšlence, která mi zde byla napovězena, a totiž vrátit se ke staré dobré EQ5, u které bych sice s sebou musel tahat činku, ale jinak vychází asi ve všem lépe. Nehledě na možnost motorizace obou os a velmi přesného sledování pohybu oblohy (dodnes na ten komfort vzpomínám).

Otázka pro SIRIUS_758: pokud by pod tím byla EQ5, jaký dalekohled na ní bys preferoval? TS PHOTOLINE 115 mm f/6,96 APO Triplet, anebo TS ED 110mm f/7? :) Čistě pro vizuální pozorování, všeobecné.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Restart výbavy

#32

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Na EQ5ku bych posadil co největší refraktor při ještě slušně komfortní stabilitě - SW ED120ku, čili to, co výše radil Gabo... Je o kilo lehčí toho 115 tripletu. Má stařičká EQ5ka se s motorama a gelovým aku vejde do běžného kufříku na nářadí s rozměrem cca 46 x 34 cm. Stativ je na převoz ekvivalentní těch AZ montáží a jak píšeš sám, k tomu ještě protizávaží.

Nabízí se v tomto případě ještě lehčí a subtilnější montáž - dokonce s ještě lepší stabilitou - a tou je iOptron ZEQ25 nebo CEM25P. Na tu bych se nebál posadit ještě větší refrák - velmi dobrý dublet TS 125 mm F/7,8, který je cenově totožný s ED120kou ( 7,6kg oproti 5,2kg ED120, resp. 6,4kg u TS115 ). Kamarád Vašek provozuje tento refraktor na EQ5 a je to tak tak.. A já dokonce na EQ5ku dával mého CFF140 a to už je na motorové ostření a bezvětří.. :-)
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5403
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Re: Restart výbavy

#33

Příspěvek od vla »

Dost se tady v názorech objevuje SW ED 120, podle mě jeden z horších ED refraktorů od SW, měl jsem ji na vyzkoušenou, shodl jsem se s prodejcem, že tento model není právě povedený, mě dost vadilo hodně "teplé", barevné podání obrazu, bar. vada spíš do červena, než do modra. Pro mě je to jediný ED, co jsem zkoušel a fakt nechtěl. Naopak zmíněné motorové ostření provozuji na CG4 s newtonem 150/750 a to je fakt luxus. Rychlé precizní zaostření dáky tomu, že se na dalekohled nesahá a při ostření i na té slabší montáži se nic nechvěje.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Restart výbavy

#34

Příspěvek od SIRIUS_758 »

ED120ka je bezesporu nejslabší EDčko od SW... Je to samozřejmě jako vždy o nárocích a penězích. Nevím, jak velké nároky na barevn.vadu má kolega Tharos - já ho do teď pokládal spíš za pozorovatele DSO. Na příležitostné pokoukání na Měsíc a planety zvětšením 100 až 150x i ta ED120ka dobře poslouží.

Z mého náročného a zmlsaného pohledu jsou všechna SW EDčka sotva průměrná, včetně tuze populární ED80ky. Vixení ED dublety jsou o notný kus lepší, ale je to znát i na peněžěnce. SW ED120ka při své světelnosti musí být z pohledu větší zbytkové barevné vady z podstaty o třídu horší, protože se u ní projevuje už dost silně sferochromatická vada. Pozitivní reklama W.Rohra, který až zázračně nízkými Rc-indexy naměřenými u několika ED120tek tento dalekohled zpopularizoval, vedla k nejednomu zklamání. Všechna SW ED navíc nejsou vyrobena z optimální kombinace skel - obsahují sice špičkovou S-FPL 53ku, ale k ní pak horší sklo partnerské. ED objektivy, které jako partnerské používají sklo lanthanové, jsou ve stejném rozměru zkrátka o třídu lepší.
Stejného zklamání se dostává z principu i u věhlasnějších značek, pokud je optickým designem pouze dublet, ale ten je přitom příliš světelný - mám teď konkrétně na mysli Takahashi a Borg. Co naplat, že v objektivu je použit fluritový prvek, když je světelnost dalekohledu F/5,6 ( např. Takahashi Sky 90 ) - výsledkem je průměrné EDčko ( myšleno samozřejmě z pohledu zbytkové barev.vady).

Takže k tomu ED120 asi tolik... Osobně si myslím, že na dso bude tento dalekohled přínosnější, než triplet TS 115mm. A ten mnou doporučený TS ED 125 je samozřejmě poskládaný z optimální kombinace skel a je opravdu i v praxi velmi dobrý, což jsme mohli na MHV ověřit i na planetách. Prostě výborný poměr výkon/cena.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Restart výbavy

#35

Příspěvek od MilAN »

Z celé té diskuse mi jako "ideál" vychází Dobson 150/1200 :)
Jen to není refraktor, ale o tom zpočátku nebyla ani diskuse .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#36

Příspěvek od Cztwerec »

Milane to máš pravdu, ale ona ta méně líbivá řešení tady často nemají odezvu, ikdyž jsou perfektní. Mě například dodnes štve, že jsem před lety nevzal pádlo 150/1600 OO a dnes se mi to nechce kupovat jako holé zrcadlo, natož stavět :D
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Restart výbavy

#37

Příspěvek od SIRIUS_758 »

..jenže Tharos není začátečník, ale zkušený dobsonista.. :-) Takže velice dobře ví, o čem to je. Navíc diskuzi začal otázkou rovnou na refraktory.. ;)
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1319
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Re: Restart výbavy

#38

Příspěvek od Achernar »

MilAN píše:Z celé té diskuse mi jako "ideál" vychází Dobson 150/1200 :)
Jen to není refraktor, ale o tom zpočátku nebyla ani diskuse .
Přesně. To mi taky připadá nejjednodušší a zároveň nejlevnější a nejpohodlnější. Sám jsem oddaný refraktorián, ale jako dalekohled výše uvedeného typu “grab and go” mám newtona 100/1000 na Vixen Porta. Popřípadě bych na tutéž montáž dal nějakého newtona o něco málo většího většího. Precejen je to na trojnozce s jemnými pohyby o něco pohodlnější než relativně nízký dobson těchto parametrů.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#39

Příspěvek od Tharos »

Mám zkušenost s jedním 200mm f/5 skládacím dobsonem, který jsem jistou dobu jako příruční používal. Nebylo to špatné, ale mělo to pár principiálních neduhů. Například jsem si nikdy pořádně nezvykl na nízkou polohu výtahu u dobsona takových parametrů. Musel jsem u toho všemožně posedávat na zemi nebo na malé stoličce a nebylo to úplně ono…

Také, díky své subtilnosti, měl problém s vyvážením. Principiální, prostě když jsem dal do výtahu Paracorr a třeba nějaký robustnější TV okulár (a nebo dokonce ještě PowerMate), těžiště bylo hned někde úplně jinde a byl to trochu boj… Nemluvě o časté ztrátě objektu právě při výměně okuláru.

Vím, že to byla daň za subtilní konstrukci, světelnost a trochu i za konkrétní řešení jistých detailů. Plnotubus 200 mm f/6 by tímhle už nejspíš netrpěl. Ale ohnisko přes metr už se tak úplně nepotkává s mou zálibou v širokých polích. Vyloženě malá zvětšení (<30) už kvůli výstupní pupile vůbec nepřicházejí v úvahu a i pro relativně malá bych musel dokupovat okuláry… V tomto mi prostě ty krátké ED/APO refraktory přijdou zajímavější. Nehledě na jednoznačně vyšší pozorovatelský komfort ve spojení například s EQ5. Nemůžu říct, že by mi popostrkování dobsona vyloženě vadilo, ale… Viz obliba poncetek, zkrátka pokud se pozorovatel může plně soustředit na objekt a ne tříštit svou pozornost na jeho pozorování a zároveň sledování dobsonem, je to prostě příjemné.

Stále mi dobsony přijdou geniální a třeba poměr výkon/cena je u nich vskutku jak z jiného vesmíru. Na druhou stranu vnímám, že existuje celý zástup spokojených uživatelů těch menších EDček a mám dojem, že na tom něco je. Jako kdybych těm lidem jaksi začínal rozumět. :)

Věřím, že teď už je moje inklinace k nim pochopitelnější. Stále ji považuji za racionální, jen kritéria, se kterými pracuji, nejsou možná úplně typická. Ještě jinými slovy, chtěl bych si vyzkoušet, jaké to je. Může se samozřejmě stát, že mě to neosloví – tak to pak nějak vyřeším. :)
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Restart výbavy

#40

Příspěvek od Cztwerec »

A co SW ED 100/900... na seznámení s pořádným delším ED, nezahučíš za moc a výkon skvělý. Hodně rozmazlených pozorovatelů ti řekne, že doba je jinde (což je), ale je to stále perfektní přístroj, pokud nehledáš Takahashi a nějaké vyloženě fluoritové ED. Na DSO to chce průměr, tak nevím jak to u tebe je, ale na obecná pozorování, nebo při větších zvětšeních na planety (ty jsou ale někde u trávníku) pořád skvělé...
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#41

Příspěvek od Tharos »

Cztwerec píše:A co SW ED 100/900...
SW ED 100 f/9 se mi moc líbí a určitě by mi udělal skvělou službu. Nicméně v de facto stejné relaci mi ten 110mm dublet od TS připadá zajímavější. Má přece jen o malinko větší aperturu (vychází mi, že zachytí o 21 % více světla, což netuším, jestli v praxi poznám, ale proč jít do menšího) a je světelnější, což ocením. Ohlasy na tyhle TS refraktory jsem našel zatím pouze dobré a jsou pro mě důvěryhodné, protože nevěřím, že by prodejce formátu TS pod svým brandem prodával cokoliv pochybného…
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Restart výbavy

#42

Příspěvek od SIRIUS_758 »

U těch menších průměrů je každý centimetr znát... Jen Tě chci ještě upozornit, že mezi těmi dvěma refraktory, které tady opakovaně zmiňuješ - 102 ED APO a 110 ED - bude dost velký rozdíl ve zbytkové barevné vadě. Ten menší je totiž složen z optimální kombinace skel ( S-FPL 53 + S-LAL.. ), kdežto ta 110ka obsahuje sklo FPL-51 - při světelnosti F/7 pro tento dalekohled navíc platí stejná úskalí, jaká jsem popisoval u SW ED120. Ta je F/7,5 a z lepší FPL 53ky - takže oklikou se opětovně dostávám k tomu, že by ta SW ED120 nemusela být marná...
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Restart výbavy

#43

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ta TS 110 ED je navíc fotograficky pojatá - má totiž velmi dobře nadimenzovaný okulárový výtah - je dokonce 3" - což je na vizuál zbytečné. Dalekohled je v důsledku těžší a těžiště se znatelně posune ke spodnímu konci dalekohledu.

Pro ilustraci výše zmíněného ( všimni si, kde je ta ED100ka upnutá ) přikládám pár fotek sestavy, se kterou jsem pár let jezdíval na Šumavu. Taky proto, že třeba stále ještě uvažuješ i o AZ variantě.. "-)
ED100+AZ4-1m.jpg
ED100+AZ4-1m.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 2787 x
ED100+AZ4-2m.jpg
ED100+AZ4-2m.jpg (824.01 KiB) Zobrazeno 2787 x
BIKUKR70+MN152-1V.JPG
BIKUKR70+MN152-1V.JPG (845.31 KiB) Zobrazeno 2787 x
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 684
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Restart výbavy

#44

Příspěvek od Tharos »

Děkuji za užitečné informace!

Dodám, že o 100mm TS už jsem v případě EQ5 přestal uvažovat, protože proč ji nenaložit víc, že? Z těch TS refraktorů mi zůstává ve hře jen zmíněné 110mm ED a pak ještě dříve zmíněný 115mm triplet (zmínil jej vla tuším ve svém prvním příspěvku v tomto vláknu).

Moc se mi líbí ty tvé sestavy. Nejeden by řekl, že to ED musí docela kmitat, ale co já vím… já neříkám nic. :)

V souvislosti s 3" výtahem…

Beru zpět, už jsem přepracovaný :), samozřejmě píšu nesmysl. Z tvých fotek je patrné, jak se to má s těžištěm… Z čehož mi vyplývají body pro lehčí, 2.5" výtah.
Uživatelský avatar
Kami
Příspěvky: 2060
Registrován: 02. 01. 2004, 06:45
Věk: 46

Re: Restart výbavy

#45

Příspěvek od Kami »

Ahoj Tharosi

Koukám jak jsi se přidal k nám do party. Někdo je na tom líp, někdo hůř.
Za mladých let jsme hltali každý centimetr průměru optiky navíc a pln vášně cestovali daleko či vysoko za tmou, kdy to jen šlo. Snili o vlastní observatoři. Bohužel život s lidmi někdy tak zatočí, že si to lze snad představit jen v nejčernějších snech. Někomu jen přibudou starosti s novou rodinou, či novou prací, která toho volného času víc sežere. Když je to jen to, je to ještě v pohodě. Těžší je, když bojujete o své potomky, i o střechu nad hlavou po soudech a ostatních institucích, včetně pracovního chaosu ve vlastní práci, kde vás též chtějí dosucha vyždímat při každé příležitosti. Pak ani hvězdárna co je pár kroků od vás s fajnovým vybavením vás nezláká jít pozorovat. Pak už je jedno, zda tam má majitel 300-400mm velkou aperturu, nebo jen malé kulátko na letmý okuk oblohy. Vše jde stranou..... :?

Tharosi... Schvaluji ti výběr cestovního dalekohledu na rychlý okuk oblohy, bude rozhodně fajn. Velkýho dobsíka se rozhodně nezbavuj, čert ví kdy by jsi se k nějakému většímu kukátku zase dopracoval. ,,Co je doma to se počítá" :D Takže, všem váhavým (co ztrácí naději v Astronomii ve středním a pokročilejším věku) hlavu vzhůru! Může být vždy i hůř.... ;)

Já osobně to mám teď složitější, ale své vybavení držím zuby nehty. Astronomii jsem trochu pověsil na hřebík a čekám a čekám. Až bude lepší ovzduší a ta fujavice přejde.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět