Je to ještě zábava?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 282
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 62

Re: Je to ještě zábava?

#31

Příspěvek od Aletel »

Dovolím si za sebe do tohoto vlákna taky něco zabrblat a ocitovat kolegu Cztwerec z příspěvku VÁNOČNÍ A NOVOROČNÍ PŘÁNÍ, neb mi v tom jeho vyjádření rezonuje hluboké poznání, uvědomění a doteky lidství.
viz. věta "Děkuji všem, kteří se na tom mém roce astronomie podíleli. Zjistil jsem, že je to opravdu neuvěřitelný zájem, který je spíše stylem života, než jen koníčkem."
On vlastně každý koníček je určitou formou nadšení, zápalu, zkoumáním, relaxací, ... v lepším případě i ušlechtilou formou jakési posedlosti - stylem života.
Na pozadí tohoto dění lze vnímat a pozorovat neustálý boj života s neúprosnou entropií a zdánlivému chaosu dát nějaký smysluplný řád. ("pochopit pochopa")

K astronomii mě dovedl kolega Vlk, který už žel, není mezi námi. Měli jsme spousty společných témat k mudrování o tajích života a postupně mě mimoděk i svým zájmem o astronomii naočkoval a v horizontu dalších událostí, narouboval svými znalostmi. Zvídavými otázkami k současným možnostem dostupných technologií a jejich případnému použití pro astronomii v amatérských podmínkách, mi otevřel prostor pro bastlení a zkoušení různých udělátek cestou k astrofocení od pantového stolku až po dálkově ovládanou, téměř robotickou astroboudu. Něco se povedlo, něco ne a minulost si to vzala s sebou. Ta cesta samotná je pro mě velikým obohacením poznatky v oborech a směrech, které bych jinak životem míjel.
Byly chvíle, kdy jsem si stejnou otázku "Je to ještě zábava?" mnohokrát pokládal v momentech, kdy se věci nedařily a převažovaly více k vzteku, než k ušlechtilému naplnění tužeb a očekávání. Naštěstí i tyto situace nejsou trvanlivého rázu a jsou střídány drobnými "úspěchy", které udávají směr kudy dál.

Ke stavbě a automatizaci astroboudy mě dovedla více méně nutnost - pracovně jsem občas vyjížděl do různých koutů republiky, někdy na celý týden, kdy Murphyho zákony skvěle zafungovaly. Bylo v tom čase rozfoceno a jako na potvoru v noci jasno, takže možnost ovládání a focení na dálku v té chvíli citelně chyběla. Byly situace, že jsem astroharaburdí vozil i s sebou, ale kolikrát už večer nebyl dech a síly ještě trávit noc pod oblohou a ráno pokračovat u zákazníka do dalšího večera. Těch dalších důvodů postupně přibylo, takže nakonec došlo k realizaci snové představy.
Dnes jsem za to rád, že mohu ovládat montáž s bižuterií na dálku, případně zapnout, předhodit plán focení a v klidu si odjet do práce na noční, zatímco si "automatika" spustí a jede podle plánu a v práci si pak jen zkontrolovat, jestli vše funguje. Je v tom pak taky kus radosti, když se dílko daří.

Nejsem vizualista, více mě baví ty technické věci kolem a navíc, současný, zhoršující se stav noční oblohy mě dost irituje. To co si pamatuji, jak vypadala a působila noční obloha v mém dětství, obávám se, že už v Česku nezažiji - i ta současná Šumava je jen slabým povzdechem k připomenutí minulého.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
Uživatelský avatar
Svart
Příspěvky: 36
Registrován: 08. 06. 2017, 08:44
Bydliště: Velké Hamry

Re: Je to ještě zábava?

#32

Příspěvek od Svart »

Ať už jste spíš akční typ, co vyjede pozorovat do polí nebo spíš domácí kutil robo-dalekohledu, pro kterého i ta cesta je cíl, vždycky si v tom každej najde to svoje. O tom žádná.
Ale kdo automatizuje a skutečně má při tom ty obavy, že už to zábava nebude, tak myslím, že bude spíš ten akční typ. Musím jedině doporučit - pokud na to máte aspoň trochu čas, zůstaňte akční, zvolte venkovní přístup a buďte u toho. V noci se toho dá dělat a zažít spousta, zatímco dalekohled si dělá to svoje. Dokonce i když pominu samo o sobě bombastické vizuální pozorování oblohy. Že jsem trochu survivalista, tak je pro mě je třeba výzvou se správně vybavit a nezmrznout (třeba na Jizerce). Nebo stavím pro dalekohled větrolam. Nebo vezmu s sebou známé a udělám jim zábavný a zajímavý astrovečer. Nebo prostě čekám, co se šustne. Na mě už přišly prasátka, srny, mufloni, lišky, ježci, kuny, náhodně mě na poli vypátraly policejní hlídky autem i helikoptérou (to samozřejmě nebylo při focení úplně žádoucí :D ) Taky častějc natrefíte třeba na pořádný bolid. Kdybych seděl doma a řídil to na dálku, neměl bych moc na co vzpomínat a co vyprávět.
Bresser NT-203/1000 EXOS-2 GOTO "Lucifer"+ Canon EOS 1200D + Lacerta MgenII ;triedr Bresser Hunter 10x25
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5403
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Re: Je to ještě zábava?

#33

Příspěvek od vla »

Díky všem za názory, jsem sice s automatizací poněkud na chvostě, či spíše za ním, ale jsem rád, že se zde najde pár podobných týpků jako jsem já. Předchozí příspěvek v zásadě vystihuje o co vše při dálkové správě přicházíme. Samozřejmě automatizérům přeji ať jim to šlape.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2844
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Je to ještě zábava?

#34

Příspěvek od Homer »

Pokud by to nebyla zábava, koníček, relaxace, hobby či jak to pojmenujeme, tedy to, co nám přináší určitou formu uspokojení a naopak by nám to mělo přinášet jen diskomfortní pocity, pak se tím logicky zabývat nebudeme.
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 4112
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#35

Příspěvek od biker.fm »

Nekdy zabava je i jisty druh adrenalinu kdyz vezmu v potaz ze v okoli se potuluje medved ... Ten byl zachycen fotopasti cca 10km od mista kam jezdim fotit a porozovat. Je to pak stale zabava adrenalin nebo uz to spada do jine kategorie ? :shock:
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Je to ještě zábava?

#36

Příspěvek od MilAN »

Mohla by to být zábava pro toho medvěda ... :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#37

Příspěvek od Konihlav »

me napriklad bavi uplne nejvic ty vylety a vyjezdy jednonocni na astrofoceni... je to jako sport - clovek nevi, zda vyhraje zapas nebo prohraje nebo remizuje - proste kdyz autem nezapadnu ve snehu (resp. se vykopu), nafotim nejaky super kvalitni data (pri paradnim seeingu) a preziju treba noc co je -17 stupnu atp. Proste nejvice me bavi ty noci venku, "daleko" od "civilizace", jen ja, fototechnika a zviratka - jelen, liska, zajic, srnky, sovy... byt venku a dychat vlahy nocni vzduch, proste paradni relax. A kdyz k tomu mi sestava astrofoti a sbira fotony, je to super.

Co me nebavi je zpracovat pak ty data :-) na to totiz potrebuji tak 3 hodiny na kalibraci (diky superpocitaci co na to mam) ale hlavne na to potrebuji tak 3-4 volne vecery po 3 hodinach kdy krok po kroku zkousim co z toho jde vydolovat... no a kdyz ted zpracovavam 5 snimku za rok, tak vzdy vse zapomenu a ucim se znova :D

No a co me jeste bavi pasivne je vymyslet ruzne fotosestavy pro jeden ucel. Treba pro foceni DSO tezkou sestavou (maximalne mobilni co jde dat do auta a odjet s tim) po co nejmensi miniaturizovanou, ale plne funkcni... po sestavu na mlhoviny, po sestavu na male planetarky, po sestavu na planety, po sestavu na lucky imaging (specialni kamerka)... proste vymyslet treba nejlepsi refrak na trhu co vazi do 5ti kg a vykresli full frame (takovy totiz neexistuje)...

Co me naopak zas nebavi je ta frustrace, kdyz clovek vyrobene dily na zakazku slozi a ono to nefoti tak kvalitne, jak bych chtel :D (protoze jsem rozmlsan kvalitnim zrcadlem a kvalitni kamerkou :D ).
Uživatelský avatar
francek
Příspěvky: 158
Registrován: 16. 02. 2012, 15:22

Re: Je to ještě zábava?

#38

Příspěvek od francek »

Niet nad krásne ticho prírody pod nočnou oblohou. Pripadalo mi smiešne, keď sa poľovníci rozčuľovali, že im svetlom červených LED od montáže plaším zver. Ja som musel vlastným telom - rozsvietenou čelovkou- "brániť" fotozostavu pred nimi splašeným stádom jeleňov.
Celestron AVX, CG-4, RC 152/1380, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#39

Příspěvek od Psion »

Konihlav píše:... proste vymyslet treba nejlepsi refrak na trhu co vazi do 5ti kg a vykresli full frame (takovy totiz neexistuje)...
Co třeba Pentax 75 SDHF? (neříkám, že je nejlepší, ale vykreslí s rozumně velkými pixely i větší formát)
Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 6076
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Bratislava

Re: Je to ještě zábava?

#40

Příspěvek od Roman (Rick) »

Konihlav píše:me napriklad bavi uplne nejvic ty vylety a vyjezdy jednonocni na astrofoceni... je to jako sport - clovek nevi, zda vyhraje zapas nebo prohraje nebo remizuje - proste kdyz autem nezapadnu ve snehu (resp. se vykopu), nafotim nejaky super kvalitni data (pri paradnim seeingu) a preziju treba noc co je -17 stupnu atp. Proste nejvice me bavi ty noci venku, "daleko" od "civilizace", jen ja, fototechnika a zviratka - jelen, liska, zajic, srnky, sovy... byt venku a dychat vlahy nocni vzduch, proste paradni relax. A kdyz k tomu mi sestava astrofoti a sbira fotony, je to super.

Co me nebavi je zpracovat pak ty data :-) na to totiz potrebuji tak 3 hodiny na kalibraci (diky superpocitaci co na to mam) ale hlavne na to potrebuji tak 3-4 volne vecery po 3 hodinach kdy krok po kroku zkousim co z toho jde vydolovat... no a kdyz ted zpracovavam 5 snimku za rok, tak vzdy vse zapomenu a ucim se znova :D

...
Tie výjazdy ma tiež bavia práve pre tie veci, čo spomínaš. Akurát ma stále viac baví túlať sa cez deň a v noci skôr pozorovať, ako sa "zabávať" s technikou. Mňa zas skôr baví to spracovanie, resp. vizualizácia tých dát, ukázať, čo sa na tej oblohe pred zrakmi skrýva. Aj preto som málokedy mal potrebu venovať snímku 40 hodín expozícií a prezentovať dokonalý snímok bez štipky šumu atp, ale skôr robiť len také "náhľadovky", kde bolo to podstatné vidieť, hoci aj s dávkou šumu. A aj preto ma stále viac baví hrať sa so surovými dátami vesmírnych ďalekohľadov, či sond, ktoré navštíviili planéty, keďže sa tak dostanem k podstate kvalitnejším dátam, ako by som dokázal s mojou zostavou. Alebo si proste prenajať ďalekohľad niekde v Austrálii a pofotiť si za pár minút to, čo by som tu fotil dlhé hodiny (a hlavne, keď tu je dva mesiace mizéria s počasím) ;).
Odpovědět