Je to ještě zábava?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5403
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Je to ještě zábava?

#1

Příspěvek od vla »

Narážím zde na ne moc úspěšný nákup v cizině, ale jedná se ještě o zábavu když chci automatické ovládání dalekohledu z postele, z hospody (po každém třetím panáku mrknu na displej, jestli ta věc tam venku se chová korektně a na oslavu si dám čtvrtýho? :D ). Nevím mě by to nebavilo a ani to moc nechápu, pro mě je prioritní být pod temnou oblohou a i když se třeba fotky nevydaří je mi to jedno, měl jsem krásný večer pod hvězdami. Nelíbí se mi třeba ani malé kopule, z kterých není nic vidět atd. Chápu, profesionálové mají robotizované systémy ovládané z celého světa. Ale jako relaxační astronom, což by každá zábava nějak měla být nevidím v dálkovém ovládání nic přínosného.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#2

Příspěvek od ok1in »

On je to trochu problém hodnotit - každý má jiný úhel pohledu a cíl :idea: Někomu stačí binokulár a kochá se, jiný potřebuje 20" a další robotický dalekohled. Neodvážil bych se hodnotit, tak jako nehodnotím problematiku délky expozice - každý má prostě svůj přístup a baví jej něco jiného. Zaplať pánbůh, že je to tak, doby povinného jednotného přístupu už minuly (i když se opět vrací jako bumerang odjinud) :evil:
Takže ať si každý dělá, co jej baví a uspokojuje (a na kolik má)...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#3

Příspěvek od MMys »

Já myslím že je. Pro mne určitě, protože astronomie není jediné mé hobby.

Mě třeba kromě té astronomie (na vizuální okuk mám 400-ku dobsona + chromosférák na sluníčko) baví od mládí už i ta technika, navrhovat a vyrábět elektroniku, programovat firmware do ní, či její obslužný SW. A konstruovat a stavět dalekohledy a montáže a zprovozňovat to do funkčních celků, no a samozřejmě tím produkovat nějaké obrázky, je pěkná kombinace všech těch oborů.

Ale z kopule nekoukám, přesně jak píšeš. Není to z ní ono, chybí tam ta obloha nad hlavou. Na to mám dalekohled na terase, nebo ho odvezu za tmou. Pak to paradoxně končí tak, jako na poslední MHV. Že jsem na louce s ostatními u dalekohledů, a na dálku z mobilu hlídám sestavu fotící v kopuli doma v Bělči :D
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 634
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I č.44
Věk: 85
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#4

Příspěvek od amil »

Zdravím,souhlasím ,že být venku a sledovat snímání a přitom i ostatní objekty třeba Dobsonem i když je již znám je pro mě zábava a hlavně potom co jsem z toho vytvořil je další radost.Takže asi tak.Další koníček je u mne poslech z desek či CD jazzová hudba ,kterou jsem v mládí amatersky provozoval....a j.Fotit z domova je jako se dívat na TV.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Je to ještě zábava?

#5

Příspěvek od MilAN »

No jo, Martine, ale když si tady čtu příspěvky mnohých, tak pro ně není zábava to vymýšlet, programovat, sestavovat a mít radost, že to funguje, že to zvládli ..... Ale pro ně je cílem, aby to všechno fungovalo z té postele, pokud možno samo, ale moc o tom nevědí a je to pro ně nekonečný příběh problémů, s kterými si nevědí rady. Ale nepřistoupí na to, že to jde všechno i velmi jednoduše a se stejným výsledkem a i bez zklamání, co všechno se podělalo :)
Chápu, že pro někoho není koníček to sestavovat a vymýšlet, pro někoho není ani koníček to focení ani pozorování ani nějaký hlubší zájem o astronomii. Pro někoho je koníčkem jen to patlání s barvami v PC a hledání programů, které to za ně udělají pokud možno hezky sami. Někdy mi to připadá podle hesla : mám peníze a všechno si koupím...( a ono to nechce fungovat :) )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
adam.trhon
Příspěvky: 216
Registrován: 08. 04. 2018, 20:18
Bydliště: Brno
Věk: 35

Re: Je to ještě zábava?

#6

Příspěvek od adam.trhon »

vla: Můžu se zeptat, čím se živíš?

Mě by to třeba taky nebavilo. Kolem elektroniky se nalítám dost v práci, cpát si to ještě do koníčku... Ale když s tím někdo nepracuje každý den, elektronika je pro něj zábava a řídí se heslem "cesta je cíl", tak to musí být paráda. Šťourat se v tom, ladit parametry, zjišťovat proč to nefunguje... Kdybych toho neměl plno v práci, taky by mě to bavilo :lol:
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 610
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 45

Re: Je to ještě zábava?

#7

Příspěvek od dablik »

Ano, noc pod hvezdami je porad uzasna vec. Ale clovek musi i do prace a prosedet noc u sestavy proste nekdy nejde. V lete to tak delam, ale v zime ... to uz ne. A kazdy, kdo foti venku bude souhlasit, ze i tak u toho stravis nejakou tu hodinu, az to vsechno zacne slapat. Pak se teprve muzu kochat a hrat si s binem nebo tak nejak. Takze pro mne je automatizace spis moznost, jak vytezit z toho mala casu, ktery mam, alespon neco.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Je to ještě zábava?

#8

Příspěvek od MilAN »

A mohl bys napsat, co ti udělá automatizace rychleji, než uděláš ručně - a kdy pracuje sama, bez toho, abys u toho mohl být. ? Jasně , u vlastního focení nemusíš být, ale to dělá program ke kameře, bez kterého stejně nic nenafotíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 6076
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Bratislava

Re: Je to ještě zábava?

#9

Příspěvek od Roman (Rick) »

ok1in to napísal najlepšie. Veď pre každého by to mala byť zábava, mal by robiť, čo ho baví ...

dablik tak isto. Preto poslednú dobu fotím v podstate stále len z balkóna (z postele :D) s počítačom a teamviewerom ...
Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1600
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 40

Re: Je to ještě zábava?

#10

Příspěvek od LukasNestak »

100 ľudí 100 chutí :)
Keď niekto chce a baví ho ísť na nákup do obchodu 3km pešo a 3km sa vracať s vytahanymi rukami po zem, tak je to ok :) je to jeho vec "prípadne zdravie".
Ja si to radšej šikovne zbehnem na autíčku, som šťastný z toho ako dobre poslúžilo a ešte som aj ušetril trochu času :)
"sorry za metaforu, ale práve som sa vrátil z Kauflandu :)"
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1481
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Je to ještě zábava?

#11

Příspěvek od Dansemacabre »

Vla nejspíš naráží na můj příspěvek ve vedlejším vlákně... :)
Vylepšovat a "tunit" sestavu a neustále přicházet na nové vychytávky, je pro leckoho zábava sama o sobě. A někoho baví si to celé dělat po svém a pájet a programovat si software, ale někdo je na to zkrátka levý a radši stráví pár dní v práci navíc, aby si zaplatil "hotové" řešení (a pak si stejně musel přijít na to, jak to celé uvést do provozu). Jo, koupil jsem si za pár tisíc něco, co jde nejspíš samo-domo s udělat za polovic, pokud na to někdo má znalosti - jenže já je nemám, tak si holt připlatím. Nevidím v tom nic špatného.

Začínal jsem své astrofocení manuálním mačkáním spouště každou minutu, pokračoval přes upevňování pointačního dalekohledu na hlavní kobercovou páskou, aktuálně zkouším poloautomatické ovládání přes mobil. Je to proces a je to pořád zábava - a navíc čím funkčnější a odladěnější sestava, tím víc času pod oblohou zbývá na jiné věci. Dokud se mi něco pokazilo každých deset minut a neustále jsem to musel spravovat a nastavovat, byl jsem po ránu akorát tak vymrzlý a zpruzený a odnášel si stejně sotva dvě hodiny expozic... S pokročilejší "automatizací" to odpadá a čas během focení mohu trávit koukáním nahoru, pozorováním přes záložní dalekohled, nebo třeba jen pitím piva a kecáním s jinými astrofotografy.

Tahle diskuze mi přijde podobně subjektivní jako ta, jestli má nebo nemá smysl fotit astro mobilem a jestli je to vůbec zábava, "když z toho stejně nic nevyleze". Každému, co jeho jest. ;)
ES 12" dobson, APM 100mm ED APO binar
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 610
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Zichovec
Věk: 45

Re: Je to ještě zábava?

#12

Příspěvek od dablik »

V podstate jsi to popsal v dalsi vete. Automatizace ti nepomuze seskladat sestavu, zapojit kabely a poradne ustavit. Setri to cas v prubehu foceni, kdy proste u toho clovek nemusi sedet - nemusis kazdou chvili vylezat ze spacaku a zaostrovat rucne, prehazovat filtry. Po meridian flipu muzu udelat astrometrii a synchronizovat montaz, aniz bych u toho sedel atd.
A ze se v prubehu foceni muze pokazit cokoliv si uz zazil asi kazdy. Taky jsem nejednu noc stravil hledanim problemu a nafotil prd. Ale to je uz OT.
Je to ciste subjektivni, ale porad to cloveka bavi.

MilAN píše:A mohl bys napsat, co ti udělá automatizace rychleji, než uděláš ručně - a kdy pracuje sama, bez toho, abys u toho mohl být. ? Jasně , u vlastního focení nemusíš být, ale to dělá program ke kameře, bez kterého stejně nic nenafotíš.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 8293
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Je to ještě zábava?

#13

Příspěvek od Cztwerec »

No já bych se rád k něčemu podobnému "snížil", alespoň částečné automatizaci. Sestava by fotila a já bych si to kontorloval dole v místnosti, což taky plánuji v současné době, ale bude to běh na dlouhou dobu. Jedná se mi hlavně o to mít vše online při vyjasnění a dobrém seeingu.

Mám celkem vysilující práci, hodiny trávím na nohou a potom až do noci, kdy končím cestou domů. Zatím největší hardcore pro mě byl, když jsem po služební cestě přijel k ránu z Dánska, nastavil montáž, kompozici a objektivy, pointaci a nechal pár hodin fotit. K východu Slunce jsem to zase vypnul a odpoledne šel opět na 12 hodin do práce, když jsem byl v půl druhé ráno doma, zase vše zapnul a nechal fotit, abych to ráno vypnul a takhle jsem to opakoval třikrát, s tím, že poslední den jsem šel do práce na 14 hodin od 9 od rána.

Bylo mi prostě líto toho krásného jasna... :D a tady bych něco, co by to všechno podstatné ohledně focení dělalo za mě využil. Ve finále jsem totiž zjistil, že data za to moc nestála, protože jsem dobře nezaclonil objektiv a pointace nešlapala jak bych asi potřeboval. Ale i ten pokus měl něco do sebe.
Lectorem iustus...
Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1481
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Je to ještě zábava?

#14

Příspěvek od Dansemacabre »

Pamětníci si možná vzpomenou: byla kdysi v komunitě amatérských astronomů podobná debata, když doma ručně broušená zrcadla začala nahrazovat laciná výroba z Číny a najednou si mohl dalekohled koupit za pár korun každý optiky neznalý nýmand? Byla debata, když se objevily autoguidery a focení najednou nebylo nutně vykoupené hodinami u okuláru a ruční korekcí? Nebo když se objevil první "goto" systém s databází objektů. Teď se technika dá ovládat poloautomaticky přes počítač nebo mobilem a za pár let třeba plně automaticky přímo čipem v hlavě. Naštěstí si každý může vybrat.
ES 12" dobson, APM 100mm ED APO binar
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 842
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 52

Re: Je to ještě zábava?

#15

Příspěvek od mirkovacik »

Neviem, ako iní, ale ja si myslím, že hlavnou motiváciou pre koníčky je "niečo dokázať". Veď keby išlo len o to, vyrobiť najlepšiu fotku, tak na Hubbla sa nechytá nikto a nemalo by to význam. Myslím si, že každý (keď sa bavíme o fotení) má radosť z toho, že spraví peknú fotku. Že sa podarila. Že som sa zas niečo naučil, zlepšil, posunul ďalej. Že som tú fotku spravil ja a že som to dokázal. Že som sa dokázal prebrodiť cez kopu problémov.

Problémy sú - ja vidím 3: technika (=peniaze), čas, vlastná šikovnosť.

Ja som tiež začínal na pantovom stolčeku, keď som krútil rúčkou tak, aby sekundovka na hodinkách bola na jednom mieste... Dnes mám SkyTracker. Tiež som mačkal spúšť podľa hodiniek. Potom som používal externý časovač, teraz BackyardEOS. Neviem zaostriť - chcelo by to autofocus. Pointáciu.
Keby som mal stanovisko, mohol by som využiť aj krátku dieru v oblakoch, teraz to hodinu rozkladám na dvore - keď všetko ide.

Ale už to ide z notbooku - takže môžem zatiaľ doma umývať riad alebo robiť nejakú inú potrebnú činnosť a cez remote desktop to dohliadať. Keď to začne pípať, viem, že treba odbehnúť von - napr. to ofénovať od rosy... Keby som to nemal z notebooku z domu, tak by som niekedy nemohol fotiť, lebo by som tomu nemohol venovať potrebný čas. Keby som mal pevné stanovisko, mohol by som fotiť ešte častejšie - príprava by trvala iba pár minút.

Čiže mne automatizácia pomáha prekonať problém hlavne s tým časom. Dostanem sa von málo a takto nejaký čas ušetrím a keď už si nejaký čas na toho koníčka uchmatnem, tak mi technika pomáha, aby som nemal veľký odpad.

Ja pri fotení hviez vidím fúru krokov, čo je vhodné riadiť počítačom - kvôli spoľahlivosti, šetreniu času, vyššej kvalite. Vzdialený prístup je už iba čerešnička na torte, ktorá je ale umožnená tým, že som veľa začal riadiť počítačom.

A až budem mať pevné stanovisko, dobrú techniku a až budem všetko vedieť ovládať, spracovávať, budem robiť pekné fotky viac menej rutinne - tak je možné, že ma to prestnane baviť. ;) Ale dôchodcomm budem skôr a objektov na oblohe je veľa aj na dôchodok, tak sa toho nebojím. A technika ide dopredu, tak aj ciele sa posúvajú.
Odpovědět