Poraďte studium

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Therp
Příspěvky: 41
Registrován: 30. 12. 2017, 00:47
Bydliště: Moravské Budějovice
Věk: 24

Re: Poraďte studium

#46

Příspěvek od Therp »

Je to tak. Musíš si uvědomit, že v NASA chtějí ty nejlepší. A abys "nejlepší" byl, tě bude stát celé roky studia a i tak budeš "nejlepší" v jednom oboru. Nemá smysl studovat astrofyziku, inženýra a třeba geofyzika., protože v této době je prakticky nemožné zabývat se velmi do hloubky všemi obory, co si výše uvedl. Prostě když budeš studovat všechno dohromady, tak ti lidé, co studovali pouze jeden obor pořádně do hloubky na tom budou z hlediska pro NASA atraktivnější a lepší než ty, který znáš všechno povrchně.
Uživatelský avatar
Sajri
Příspěvky: 524
Registrován: 05. 04. 2002, 19:28
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Potřebuji radu (začátečník)

#47

Příspěvek od Sajri »

Lukas88 píše:Prosím môžete mi niekto povedať čím sa zaoberajú inžinieri NASA? ja chcem študovať astronomiu ale to v tom zmysle že chcem pracovať na výskume, sondách a aj pozorovanie. proste pracovať tak ako inžinieri v NASA. ale mám to nejaké pomiešané :D čo by som mal študovať ak sa chcem presadiť v tej práci na výskumoch, pozorovaní vesmirnych objektov, projkty so sondami.. čo by som mal teda študovať? vopred ďakujem za odpovede :D
Chápu na co se ptáš, jen jsi proto použil nevhodné označení "inženýři". Inženýr je absolvent technických oborů, inženýři v NASA jsou tedy lidé, kteří sondy vyvíjejí a staví. Co chceš spíš ty, je stát se vědcem, který bude např. navrhovat, co by nějaká sonda měla měřit a/nebo ta měření zpracovávat.
Nic lepšího než jít studovat do USA asi nelze doporučit, ale samozřejmě i výteční absolventi přírodovědných oborů u nás se mohou nakonec v NASA prosadit.
Pokud bys nemířil tak vysoko, ale prostě se jen chtěl podílet na výzkumu, které meziplanetární sondy provádí, tak to jde i u nás. Např. tým okolo docenta Čadka z katedry geofyziky MFF UK zpracovává měření ze sondy Cassini a zabývá se vlastnostmi saturnova měsíce Enceladu.
Lukas88
Příspěvky: 7
Registrován: 12. 11. 2018, 18:20

Re: Poraďte studium

#48

Příspěvek od Lukas88 »

Ďakujem za odpoved. A ano ja sa chcem výskumom zaoberať a mozni aj tym navrhovanim a stavanim sónd. :D a prosim ja som sa pytal aj hlavne na aku strednú mam ist ked chcem toto robiť a na akú vysokú (nyslim typy tých škôl ale mozes aj konekretne nejaku vymenovat :D) kazdopadne velmi pekne dakujem za odpoved :) :D
Lukas88
Příspěvky: 7
Registrován: 12. 11. 2018, 18:20

Re: Poraďte studium

#49

Příspěvek od Lukas88 »

Ahoj, ak niekto náhodou vie ktorá stredná škola v Česku je najlepšia na astronomiu, astrofyziku tak prosím poraďte. Chcem byť astronóm čo pracuje na výskume, so sondami ale pozor nechcem byť Inžiniér! (ten čo stavia sondy a navrhuje ich). Vopred všetkým ďakujem za odpovede! :D
Uživatelský avatar
gunaroid
Příspěvky: 297
Registrován: 15. 08. 2010, 13:38

Re: Poraďte studium

#50

Příspěvek od gunaroid »

Když chceš být astronom, tak musíš být na astronomii a astrofyziku nejlepší ty a ne tvoje střední škola.
Jinými slovy, na žádné střední škole se tyhle obory téměř neřeší a to jestli se následně dostaneš a úspěšně absolvuješ nějakou použitelnou VŠ záleží především na tvém vlastním aktivním zájmu. Už ti tady asi pět lidí napsalo, že máš jít na gympl a dát si záležet na matice, fyzice, chemii a cizích jazycích. Možná to nechceš slyšet nebo pochopit, ale nic jednoduššího k tvé vysněné profesi asi nevede.
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Lukas88
Příspěvky: 7
Registrován: 12. 11. 2018, 18:20

Re: Poraďte studium

#51

Příspěvek od Lukas88 »

gunaroid píše:Když chceš být astronom, tak musíš být na astronomii a astrofyziku nejlepší ty a ne tvoje střední škola.
Jinými slovy, na žádné střední škole se tyhle obory téměř neřeší a to jestli se následně dostaneš a úspěšně absolvuješ nějakou použitelnou VŠ záleží především na tvém vlastním aktivním zájmu. Už ti tady asi pět lidí napsalo, že máš jít na gympl a dát si záležet na matice, fyzice, chemii a cizích jazycích. Možná to nechceš slyšet nebo pochopit, ale nic jednoduššího k tvé vysněné profesi asi nevede.
Ale nepojdem na takú školu na ktorej sú učitelia čo nemajú snahu naučiť niečo svojich žiakov, na nejakú kde sú zlí učitelia ale možno tieto moje benefity sú len blbosť ktorú si namýšľam :D každopádne ďakujem za odpoved a toto som potreboval počuť že nezáleží na škole ale na mne. Ďakujem :D
mukel
Příspěvky: 8
Registrován: 27. 04. 2019, 01:07

Fyzika

#52

Příspěvek od mukel »

Ahojte.
Nenašiel som žiadne fórum o fyzike, tak svoju otázku posielam tu. Chcel by som si podať prihlášku na Biofyziku, ktoré organizuje UPJŠ. Problém ale je, že som na strednej škole (gymnázium) fyziku nenávidel a mal z nej trojky. Chcem sa spýtať, či sa vôbec oplatí ísť študovať fyziku, ak som z nej neexceloval? Ďalej ma zaujíma nejaká literatúra, (uprednostňujem knihy) z ktorej by som si za rok mohol fyziku doštudovať, aby som si mohol podať prihlášku.
Takisto by som vo voľnom čase rád študoval matematiku, keďže k fyzike neodmysliteľne patrí. Poraďte tiež nejakú literatúru... mám maturitu.
Ak ma ešte niečo napadne, spýtam sa.
Brumlajs
Příspěvky: 12
Registrován: 28. 11. 2017, 20:06
Věk: 29

Re: Poraďte studium

#53

Příspěvek od Brumlajs »

Zdravím,
podívej, nikdo za tebe nemůže dělat taková rozhodnutí, to musíš vědět sám, čemu chceš věnovat čas. Hlavní věc, co potřebuješ, je nadšení a zájem o ten obor. Pokud chceš studovat biofyziku a ani jedno tě ve škole nebavilo, tak sice není všemu konec, jelikož na základní a střední škole se učí ty základy, které upřímně řečeno nebaví asi nějak moc nikoho, ale na druhou stranu musíš počítat s tím, že první dva semestry na VŠ to všechno budeš muset stejně dělat znova, v ještě těžším formátu. Pokud v tom oboru vidíš něco, co tě bavit bude a o co už se teď zajímáš, tak to určitě smysl má a přes ty základy se s určitým úsilím prostě prokoušeš a pochopíš je. Jestli chceš ale na VŠ jen z toho důvodu, aby si měl titul, ale nějaká znalost biofyziky tě vůbec netankuje, tak to smysl nemá, protože ve vědě potřebuješ cítit to, že to je tak trochu tvoje "poslání".

Co se týče knih, tak ti asi moc neporadím, jelikož to "BIO" je mi u fyziky cizí. Nejlepší by asi bylo prolítnout učebnice ze SŠ, popřípadě se podívat do učebního plánu té vysoké školy. Vždycky se online dají najít předměty, které budeš muset podstoupit, které budou dobrovolné atd., z toho si potom třeba najít přednášky na YT, nebo postahovat veřejně dostupná skripta. Asi nepočítej, že tomu všemu hned budeš rozumět, ale alespoň takhle získáš přehled, co by tě čekalo.
Brumlajs, Dobson SW 200/1200
mukel
Příspěvky: 8
Registrován: 27. 04. 2019, 01:07

Re: Poraďte studium

#54

Příspěvek od mukel »

Mal by som skôr záujem (o knihy) o kurz všeobecnej fyziky, pretože si myslím, že tam budú predpokladať, že tú už viem. Len neviem ako si vhodne vybrať, aby pre mňa konkrétna kniha nebola veľmi náročná.
Takisto mi ide aj o knihy z matematiky, keďže som v plánoch odboru videl algebru a mat. analýzu. Nerád by som si podával prihlášku vytretý, aby ma hneď v prvom semestri nevyhodili. Ak by niekto poradil, bol by som vďačný.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5403
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Re: Poraďte studium

#55

Příspěvek od vla »

Zkusit to jde snadněji než si myslíš, vyber si vhodný studijní obor, navštiv pár přednášek na příslušné VŠ a uvidíš co se tam přednáší, jaké se předpokládají "vstupní " znalosti atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Duponte
Příspěvky: 63
Registrován: 05. 05. 2008, 19:31
Bydliště: Parndorf

Re: Poraďte studium

#56

Příspěvek od Duponte »

Ja mam vystudovanu biofyziku (UK BA). Biofyzika je medziodborova veda. Je to fyzika v kombinacii s viacerymi vedami ako s biologiou (hlavne biologia bunky) a chemiou. Z fyziky je potrebna Vseobecna fyzika, Elektromagnetizmus, Kvantova mechanika... z ostatnych odborov je to hlavne Fyzikalna chemia, Cytologia, Molekulova a bunkova fyzika, Biofyzika bunky.... samozrejme cele napisane matematikou. Medziodbornost nie je ale len limitovana tymito vedami, je to velmi siroky zaber, podla smeru ktorym sa chces vydat ((bio)informatika, matematika, neuroveda, farmakologia...).
Nemylit is to s Biomedicinskou fyzikou (co je zase medziodbor biofyziky a mediciny) kde je vystupom odbornik na CT/MRI, scintigrafia...zobrazovacie metody v medicine (napriklad).
Napis mi, ak chces poradit.
SW ED80, N130/1070
mukel
Příspěvky: 8
Registrován: 27. 04. 2019, 01:07

Matematika vo fyzike

#57

Příspěvek od mukel »

Ahojte, chcem študovať Biofyziku a rád by som si naštudoval aj potrebné partie Matematiky k štúdiu. Poraďte mi prosím aj literatúru, z ktorej by som mohol študovať od základov. Nemám rád ale knihy písané štýlom veta-dôkaz. Ak by bola matematika vysvetľovaná bez toho, bol by som šťastný.

DIK.
xarrow
Příspěvky: 72
Registrován: 13. 06. 2018, 14:44

Re: Matematika vo fyzike

#58

Příspěvek od xarrow »

mukel píše:Ahojte, chcem študovať Biofyziku a rád by som si naštudoval aj potrebné partie Matematiky k štúdiu. Poraďte mi prosím aj literatúru, z ktorej by som mohol študovať od základov. Nemám rád ale knihy písané štýlom veta-dôkaz. Ak by bola matematika vysvetľovaná bez toho, bol by som šťastný.

DIK.
Před pár týdny jsem si pořídil tohle: https://ucebnice.heureka.cz/matematika- ... us-iii-3/# a vypadá to celkem schopně.

Jinak klasika je Matematická analýza nejen pro fyziky I. - V.
http://matfyzpress.cz/matematika/25-mat ... iky-i.html
Příklady z matematiky nejen pro fyziky I. - V.
http://matfyzpress.cz/matematika/29-pri ... iky-i.html
mkoch
Příspěvky: 33
Registrován: 28. 09. 2018, 17:04
Bydliště: Od narození Praha
Věk: 54

Re: Poraďte studium

#59

Příspěvek od mkoch »

Co se tyka opravdu kvalitních učebnic Matematické analyzy tak ja osobně bych šel po antikvariatech. Puvodni Brabec-Rozensky a i druhý díl Brabec-Hruza byly naprosto nepřekonatelné. Ja jsem sice měl od maturity základy od Vocelky, ale 5 semestru matematiky na CVUT jsem s těmito ucebnicemi (plus scripta na algebru, statistiku, numericke metody....) bez problemu absolvoval dokonce i s Jílkovou, Kohoutem a neletel jsem ani od Ptáka.
Obě knihy mám doma, ale nemám v úmyslu je prodat. Už jsem je v antiku viděl kolem 1000Kc.
Foton27
Příspěvky: 2
Registrován: 31. 12. 2019, 13:31
Věk: 20

Jak poznat, jestli mám na to, se stát astrofyzikem?

#60

Příspěvek od Foton27 »

Nevím, jestli na to mám. Mám ještě druhou možnost, tou je chemie, ale ta není taková. Navíc je experimentální a na to nejsem šikovný. Jak tedy poznat, že jsem dostatečně dobrý třeba v matematice či fyzice?
Odpovědět