Precese

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Zvedavec
Příspěvky: 16
Registrován: 13. 07. 2017, 15:24

Re: Precese

#31

Příspěvek od Zvedavec »

MilAN píše:Máš jeden zásadní problém. Ty nerozlišuješ souhvězdí a znamení.
Myslim, ze mas na mysli obdobu toho, ze napriklad Velky Vuz je sice znameni, ale soucasne je casti vetsiho souhvezdi, tj. Velkeho Medveda. Tohle vim jen povedome, ze jsem si toho vsimnul pri cteni nejake literatury o Astronomii. Neni sice casti Zverokruhu, ale je to jediny priklad, o kterem vim.
MilAN píše:Vztah mezi jarním bodem, astronomickým souřadným systémem a astrologickým systémem souřadnic je naprosto jednoduchý, a pokud v tom má někdo zmatek, tak to znamená jednoduše jen to, že nerozumí ani jednomu.

V tomhle mne nic nenapada. Muzes to nejak osvetlit?
MilAN píše:A astronomii i astrologie nemá žádný pevný jarní bod, v obou se jarní bod vlivem precese pohybuje. A v obou systémech je to výchozí bod pro umístění těles, od něhož vycházejí všechny výpočty.
Astronomie nemá jiné výpočty na obloze než astrologie, v tom se naprosto neliší.
Rozumim tomu, ze ten pevny bod, jako treba ten Beran, je jenom symbolicky, protoze k dobremu pochopeni je treba vedet nejaky vychozi bod (Dejte mi pevny bod a pohnu vesmirem Kant).
¨............
MilAN píše:A jen tak na okraj: astrologie nijak nesouvisí s křesťanstvím ani s kalendáři.A byla tu daleko dříve, než křesťanství. O tom jasně svědčí to, že prvním znamením je beran, to je z doby, kdy v tom souhvězdí byl jarní bod.

Jo, tohle by byl dobry bod. Je to opravdu tak, zeby se podle toho dal usuzovat pocatek te vedy (Astrologie)? Ale stejne by to vypadalo, ze Astronomie tady byla driv a z ni se teprve ta Astrologie vyvinula. A samosebou tem doktrinam kazdy neveri. Ja verim, ze na nich neco je, protoze jsme ovlivneny vsim, co nas obklopuje.

Jenze pri tom vsem, jak Astronomie tak i Astrologie, na rozdil od Krestanstvi, zustavaji pouhymi svetskymi vedami, to je ten klicovy rozdil. Jenze to do tohodle fora uz nepatri.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Precese

#32

Příspěvek od MilAN »

Myslím, že budeš muset nejdříve nastudovat nějaké základy a terminologii. Takhle se není možno domluvit. Velký vůz není žádné znamení, je to součást souhvězdí Velké Medvědice. Zkus se podívat, jaký je rozdíl mezi souhvězdími, zvířetníkem, znameními. Není to , co si myslíš

Ad jarní bod: ten je počátkem souřadného astronomického systému i počátkem znamení Berana v astrologii. A to vždy , bez ohledu na roky, kalendáře. Je to základní bod. A není pevný - viz precese.

Jarní bod není pevný bod myšleno v průběhu času, ale je to pevný bod v okamžiku pozorování - zase viz precese- A platí to v astronomii i astrologii

Astrologie není věda - nemá žádné parametry vědy.

Astronomie se celkem jednoznačně vyvinula z astrologie - na nic jiného pozorování oblohy v historii nebylo potřeba
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zvedavec
Příspěvky: 16
Registrován: 13. 07. 2017, 15:24

Re: Precese

#33

Příspěvek od Zvedavec »

Zeme se za 1/4 roku diky svemu ekliptickem obehu kolem Slunce a diky stalemu smeru sve osy naorintuje vuci Slunci o 90* a tim se deji sezony prechodem ze zimniho Slunovratu do jarni Rovnodennosti, tedy jarniho bodu, atd.

Takze jarni rovnodennost by se dela vzdycky ve stejny okamzik a ve stejnem miste. To by se opakovalo jakoby do nekonecna, kdyby nebylo precese. Ta ale tuhle casovou a prostorovou symetrii rozrusuje tak, ze ten jarni bod posunuje jak v miste tak i v case vuci souhvezdim v pozadi. Takze se jarni rovnodennost premistuje kazdym dnem, kazdou hodinou, minutu i vterinu a to rychlosti 20.4 minut za rok opacnym smerem nez pohyb Zeme po sve draze obehu, tedy vstric uplynulym souhvezdim.
MilAN píše:Máš jeden zásadní problém. Ty nerozlišuješ souhvězdí a znamení. Tím pádem se v tom plácáš stále stejně a tvé závěry nedávají žádný smysl.
Na tom sitovem odkazu o Zverokruhu je vysvetleno:

"....Astrologove rozdělili před třemi až čtyřmi tisící lety zvířetník na 12 stejných obdelnikovych dílů o délce po 30°, které nazvali zvířetníková znamení....".

"....Zvířetníková znamení jsou pojmenována po zviretnikovych souhvezdich, s nimiž se původně kryla. Od dob Hipparcha se zvířetníková znamení v důsledku precese zemske osy posunula od zvířetníkových souhvězdí zhruba o jedno...."
Zvedavec píše: Protoze, coby druhorady vysledek nemenneho data pro jarni rovnodennost, je to obloha co se tim musi neustale posouvat vuci umele stanovenemu jarnimu bodu musi se tim prece rozrusovat astrologicke doktriny o nemennem vztahu mezi lidskym charakterem a umistenim slunce v urcitem souhvezdi v dobe jeho zrodu .
Nasel jsem si na siti stranku "Denni Horoskopy" a tam je udano, ze ve znameni Vodnare jsou ti, co se narodili mezi 21.lednem a 19.unorem a ve znameni Ryb jsou zrozeni mezi 20.unorem a 20.breznem.

Nasel jsem si taky udaj, kde kdy bylo Slunce v letosnim roce. Mezi 16.unorem a 12. breznem bylo ve Vodnari a v Rybach bylo mezi 12.breznem a 19.dubnem.

Nemuzu pochybovat o tom, ze Astrologove vedi co delaji, a ze tedy tu precesi nejak v potaz berou, ale tady se zda byt jasny rozpor a zatim jsem nepochopil jak s jejim vlivem nakladaji.

Protoze ti, co se treba narodili 25.unora jsou podle techto dvou sitovych stranek sice ve znameni Ryb, ale jelikoz je Slunce v ten den jeste ve Vodnari, a je to prece umisteni Slunce v urcitem souhvezdi co urcuje charakter tech, co se v ten jisty den narodili, zda se, jestli se tady nepletu, ze je tady rozpor.

I kdyz duvodem muze byt to, ze jarni bod je umele udrzovan na tom 21.breznu, ale problem je v tom, ze kdyby to horoskop nebral v uvahu, jasne by daval spatnou informaci tem, co se podle nich ridi pri nejakem dulezitem zivotnim kroku. Takze to by nebylo moc dobre. Ale mozna se tu pletu, je to dost zamotane.

Budu se opakovat, ale jde snad o to, jak jsem si to vzdycky predstavoval, ve kterem souhvezdi, jejichz poloha na obloze se nemeni, je Slunce umistene, a ne ve kterem znameni. Nikdy mne nenapadlo, ze tohle bude tak slozite.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Precese

#34

Příspěvek od MilAN »

Zvedavec píše:
I kdyz duvodem muze byt to, ze jarni bod je umele udrzovan na tom 21.breznu, ale problem je v tom, ze kdyby to horoskop nebral v uvahu, jasne by daval spatnou informaci tem, co se podle nich ridi pri nejakem dulezitem zivotnim kroku.
Budu se opakovat, ale jde snad o to, jak jsem si to vzdycky predstavoval, ve kterem souhvezdi, jejichz poloha na obloze se nemeni, je Slunce umistene, a ne ve kterem znameni. Nikdy mne nenapadlo, ze tohle bude tak slozite.
Ale ono to je přeci úplně obráceně. Jarní bod není uměle udržován na 21. březnu. Jarní bod je reálný okamžik, kdy Slunce přechází přes rovník.To že chceme , aby se tak dělo 21.března znamená, že jsme si tak museli přizpůsobit kalendář a jeho chod.
To že znamení a souhvězdí jsou 2 různé a odlišné věci, už víš.
A to , jestli v astrologii je důležité znamení, a ne nějaká poloha Slunce na obloze mezi hvězdami (a zrovna tak poloha planet a jejich aspekty), je věc astrologie a víry v ní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
gunaroid
Příspěvky: 297
Registrován: 15. 08. 2010, 13:38

Re: Precese

#35

Příspěvek od gunaroid »

Zvedavec:
Tebou zmiňovaný rozpor, spočívající v tom, že v současnosti se už vlivem precese většinou Slunce nekryje se souhvězdím, odpovídajícím aktuálnímu znamení, jsem se jednou jal vysvětlovat kamarádce. Reagovala na to vyděšeným výrazem, zacpáním uší a prohlášením ve smyslu, že nechce bořit svůj svět.

Když si lidi vymysleli astrologii, bylo to v době, kdy si mysleli, že hvězdy jsou nějaké svítící body co vězí v křišťálové sféře obíhající zemi. Taky si mysleli, že Slunce obíhá zemi, přinejlepším někde mezi Venuší a Marsem. Při takové úrovni znalostí dokážu pochopit, že si někdo mohl představovat, že vzájemná pozice sféry Slunce a sféry hvězd může mít jakýsi vliv na kdovíco.
Co ale upřímně nechápu je, jak tomuto vlivu může někdo byť jen částečně věřit v době, kdy už máme o vesmíru podstatně přesnější a hlavně pozorováním potvrzenou představu. Přijde mi to stejně šílené, jako kdyby můj soused začal uctívat kargo kult.

A ještě moje vlastní zkušenost s astrologií - mám narozeniny 21. března. Ségra mi, když jsem byl mrně, vždycky říkala, jak jsem typický Beran. Pak se někdy v době kdy jsem končil ZŠ dočetla, že vzhledem k tomu, že jsem se narodil brzo ráno, jsem vlastně ještě těsně Ryba. A tak jsem teď zas typická Ryba :lol:
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Zvedavec
Příspěvky: 16
Registrován: 13. 07. 2017, 15:24

Re: Precese

#36

Příspěvek od Zvedavec »

MilAN píše:
Zvedavec píše:
I kdyz duvodem muze byt to, ze jarni bod je umele udrzovan na tom 21.breznu,....
Ale ono to je přeci úplně obráceně. Jarní bod není uměle udržován na 21. březnu. Jarní bod je reálný okamžik, kdy Slunce přechází přes rovník.To že chceme , aby se tak dělo 21.března znamená, že jsme si tak museli přizpůsobit kalendář a jeho chod.
Precese dava pojeti co znamena slovo rok dvoji vyznam. Musi se tedy zvazit nejenom kdy se udalosti stavaji v ramci rocniho cyklu tady na Zemi, tedy v prubehu tzv. tropickho roku, ale taky kde se Zeme v tu dobu nachazi vzhledem ke Slunci na svem obletu kolem neho, tedy v prubehu tzv.roku siderickeho aby v tom byl nejaky rad.

Aby se vyrovnal rozdil mezi temito dvema pojetimi roku, ktery narusta kazdym okamzikem, musi se umele pridat dny do zabehleho kalendare. A da se tedy rict, ze se tim okamzik jarni rovnodennosti umele udrzuje na 21.breznu tak jako se treba umele meni doba vychodu a zapadu slunce posunutim casu o hodinu vpred a pak zpatky, kdy se tvrdi, ze "Slunce ted nevychazi ve 4:35 ale v 5:35".
Zvedavec
Příspěvky: 16
Registrován: 13. 07. 2017, 15:24

Re: Precese

#37

Příspěvek od Zvedavec »

MilAN píše:To že znamení a souhvězdí jsou 2 různé a odlišné věci, už víš.
A to , jestli v astrologii je důležité znamení, a ne nějaká poloha Slunce na obloze mezi hvězdami (a zrovna tak poloha planet a jejich aspekty), je věc astrologie a víry v ní.
gunaroid píše:Zvedavec:
Když si lidi vymysleli astrologii, bylo to v době, kdy si mysleli, že hvězdy jsou nějaké svítící body co vězí v křišťálové sféře obíhající zemi. Taky si mysleli, že Slunce obíhá zemi, přinejlepším někde mezi Venuší a Marsem. Při takové úrovni znalostí dokážu pochopit, že si někdo mohl představovat, že vzájemná pozice sféry Slunce a sféry hvězd může mít jakýsi vliv na kdovíco.
Co ale upřímně nechápu je, jak tomuto vlivu může někdo byť jen částečně věřit v době, kdy už máme o vesmíru podstatně přesnější a hlavně pozorováním potvrzenou představu. Přijde mi to stejně šílené, jako kdyby můj soused začal uctívat kargo kult.
Astrologie mne nijak nezjima a nepidim se po tom, co mi predpovida horoskop. Ale nemuzu ji uplne odmitnout, protoze jsme ovlivneni vsim, co nas obkopuje aniz bychom si to vetsinou uvedomovali.

Jednou jsem si, napriklad, precet knizku "Vedska Astrologie", ktera popisuje Astrologii rozebranou astrology ve stare Indii, a ktera jeste rozdeluje kazde znameni na dalsi 3 casti zvane naksatry, a musel jsem uznat, ze to muj charakter vystihuje jeste presneji. Takze na Astrologii neco bezpochyby je, bych rek.

Nemusim nezbytne verit tomu, ze jsou to nezbytne hvezdy a souhvezdi, co ovlivnuji lidsky charakter. Muze to byt rocni obdobi s nimi spojena a prespousta dalsich veci.

Napriklad je celkem rozumne se domnivat, ze kdyz se nekdo narodi treba v srpnu, to ze je zrovna leto ho bude muset nejak poznacit na zbytek zivota, zrovna tak jako pocity matky vseobecne, a i kvuli horkemu a slunecnemu pocasi za posledni 4 mesice, se kterou byl 9 mesicu neoddelitelne spojen. Atd. atd. Tak jako je napriklad kazdy jinak ovlivnen, na dusevni urovni, uplnkem, tedy tmou noci ve ktere zari uplnek, oproti jen temnote noci bez mesice, atd., atd.

Takze to nebude ani tak otazkou viry, jako spis rozumove uvahy o vecech nebezkych.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Precese

#38

Příspěvek od MilAN »

Zkusme ctít pravidla a ducha tohoto fóra. Jsem už hodně vzdáleni od precese i kalendáře. Astrologie a víra je už mimo toto AF.
Nikdo ti tvoji víru v cokoliv nebude brát, ale nebudeme o tom tady na AF diskutovat. Je to tvoje interní věc.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Homer
Příspěvky: 2844
Registrován: 23. 11. 2006, 23:09
Věk: 69

Re: Precese

#39

Příspěvek od Homer »

Za sebe jen podotknu, že v kontextu starého Egypta, Číny, posléze řeckých filozofů, Arabů, mayské civilizace atd. si myslím, že astronomie spíš koexistovala souběžně s astrologií, pokud ji dalece v čase nepředběhla. Myslím, že spíše existoval jakýsi "základní výzkum" - vedly se dlouhodobé záznamy zatmění, zaznamenávaly se komety, tvořily kalendáře, hvězdné mapy, což vedlo ke schopnosti předpovídat zúrodňující záplavy, určovat čas k náboženským rituálům atd. Spíše bych citem myslel, že astrologie jak ji známe, se k těmto staletí shromažďovaným ( a třeba i zapomínaným ) poznatkům "přilepila" posléze. Už je to dlouho, co jsem přestal podceňovat naše předky, nad ledasčím co dokázali, zůstává dnes rozum stát.
Zvedavec
Příspěvky: 16
Registrován: 13. 07. 2017, 15:24

Re: Precese

#40

Příspěvek od Zvedavec »

Jeste jednu otazku ohledne precese je treba oslovit.

Zacal jsem clankem o Veku Vodnare a nasledovne se musel snazit zjistit, jak se ta precese deje. Prosel jsem si 4 nebo 5 rozlicnych stranek na siti abych to pochopil. Ve vetsine byl udan duvod pro ni vetsi gravitacni vliv Slunce a Mesice na "vypouklou" oblast Zeme, tedy kolem rovniku, protoze je jim bliz a ten vetsi vliv Zemi rozkoliba. To je hodne logicke.

V jedinem z tech clanku se ale zminili, ze je zpusobena otacenim se nasi galaxie kolem sve osy.

Je mi jasne, ze se to nejspis neda zmerit a tezko vyteorizovat. Bylo by tedy neco takoveho skutecne casti prijate vedecke uvahy anebo si to tam vycucali z prstu?
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Precese

#41

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět