Astrofotografie mobilem

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 4112
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#976

Příspěvek od biker.fm »

Bill píše:
pedrosanchez píše: Jestli dokázal to, že nemusí být obklopen tunami drahých astro krámů a kabelů, tak je to fajn.
Jenomže to nedokázal. Jenom specializovanou kameru za 30 kKč nahradil mobilem se stejnou cenou :-(
Jeho rozpočet bych odhadoval tak na 100 kKč v cenách nových věcí. Za ty prachy by fotky mohly vypadat s jinou technikou lépe - což je ten problém, který se tady pořád řešil.
pedrosanchez píše: Teď ještě čtu, že z AF odešel.
Moc si nemyslím, že by někam chodil. Tenhle projekt je bez publicity ještě větší ptákovina.
Nekolikrat jsem se s howkingem na to tema jeho projektu bavil osobne a taky jsem mu rikal at si poridi nejakou tu kamerku. Vysledek byl takovy, ze kdyz uz ma ten mobil, tak s nim i zkusi astrofoto a je zvedavy na vysledky. Neporidil si mobil aby mohl delat astrofoto. A kdyz uz porad jen cetl jak mu to vsichni vymlouvate a presvedcujete ho at dela to nebo ono, ted uz to nevydrzel a praskl dvermi z druhe strany kde neni klika ale jen koule. Paradoxem je, ze nedavno uz sam rikal ze by si necim ten mobil i nahradil v budoucnu. Osobne si taky myslim ze mohl s nejakou kamerou "za par supu" delat perfektni snimky a lepsi nez to co mu vypadlo z mobilu, ale bylo to jeho rozhodnuti.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1675
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#977

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Koupi kamery někdy v budoucnu nevylučoval, avšak taky říkal: "Já toho messiera mobilem dodělám."
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200, Bresser MS 127/1900
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-D E-M1 mark III, OM-D E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#978

Příspěvek od ok1in »

Nechcete už nechat Howkinga na pokoji? Byla to jeho volba a jeho zábava - i kdyby to pro někoho byla ptákovina, je to prostě jeho věc... :evil:

PS: Někdo fotí (afokálně) mobilem, někdo kompaktem. Kompakt nevadí a mobil ano...?
martin b
Příspěvky: 247
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: Astrofotografie mobilem

#979

Příspěvek od martin b »

pedrosanchez píše:Jak Vás tady čtu, vy jste všichni profíci s kvalitním vybavením a zkušenostmi, ale já jsem třeba nováček a laik v této oblasti, takže se mi zamlouvá, když jde něco udělat snáze.
Snáze jak v čem. S mobilem se dá úspěšně cvaknout Měsíc nebo nasnímat planety, aniž by člověk musel cokoliv dalšího kupovat, prostě jen použije to, co stejně nosí v kapse. Ale vydolovat z toho alespoň trochu hezké DSO už evidentně dalo hodně práce, i když, jak už tu padlo, leccos by vyřešil jiný mobil dovolující delší expozice.

Každopádně je pořád nutné se na to koukat jako na zábavu. Většina se snaží v rámci svého omezeného rozpočtu dosáhnout technicky co možná nejlepších fotek DSO, čili pak samozřejmě řeší, jestli lepší fotku pořídí mobilem za 20 000, nebo kamerou za 5000 a raději si nekoupí o to levnější mobil, ačkoliv je to z hlediska zábavy naprosto irelevantní. Někdo totiž může spatřovat ten prvek zábavy v tom, že zkusí fotit nějakou všeobecně podceňovanou technikou, což je právě mobil, s vidinou překvapených reakcí okolí. Koneckonců tato část motivace je myslím vlastní snad všem fotičům, člověk se rád pochlubí známým, co sám dokázal vyfotit, případně to vystavuje na internetu na odiv ostatním. Ostatně, kdyby nám šlo jen o to mít úžasné fotky na hardisku, tak si všichni můžeme stáhnout galerii HST a máme hotovo. ;) Je to zkrátka zábava a je na každém, co si od toho slibuje.
Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 602
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 43

Re: Astrofotografie mobilem

#980

Příspěvek od pedrosanchez »

Koneckonců tato část motivace je myslím vlastní snad všem fotičům, člověk se rád pochlubí známým, co sám dokázal vyfotit, případně to vystavuje na internetu na odiv ostatním. Ostatně, kdyby nám šlo jen o to mít úžasné fotky na hardisku, tak si všichni můžeme stáhnout galerii HST a máme hotovo. ;) Je to zkrátka zábava a je na každém, co si od toho slibuje.
Tomu rozumím a souhlasím, ale přeci jen....já jsem si sám zkoušel saturn cvaknout afokálně mobilem (trošku jsem si upravil ISO, ostření atd). Učinit též krátké video. Byla to hrůza, ale zase ne taková beznaděj. Pak jsem ho snímal planetární CCD kamerkou (DBK 21.aus color, Imaging Source) a asi po hodině práce mi to hodilo stejný výsledek jako tím mobilem. Usuzuji, že asi nebudu tak zdatný v nahrávání ve Fire Capture a následném zpracování v Registaxu 6.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 6076
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Bratislava

Re: Astrofotografie mobilem

#981

Příspěvek od Roman (Rick) »

Nekonečný príbeh :evil:. Howking jasne ukázal, že to ide aj mobilom, niečim, čo by nikoho nenapadlo, že by mohlo byť použitelné na astrofoto. A ešte k tomu s minimom investícií. Ale banda tunajších tvrdohlavcov to jednoducho odmietla uznať napriek všetkým jeho argumentom. Ako sám povedal "ako hádzať hrach o stenu", kto si to nechce dať vysvetliť, tomu to človek proste nevysvetlí. Nečudujem sa, že odišiel, keď tu druhí nevedia pochopiť aj iný prístup k astrofotografii, ako ten ich. Radšej, keby tí členovia odišli. Lepšie by sa diskutovalo o nových veciach a možnostiach dnešnej techniky a nie tu stále omieľať zastarané názory spred niekoľkých rokov, keď bola technika zaostalejšia.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4758
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Astrofotografie mobilem

#982

Příspěvek od Bill »

Roman (Rick) píše:A ešte k tomu s minimom investícií.
No a to je právě to, na čem se neshodneme. Mi přijde zhruba 100 tis. Kč dost velká investice a to vůbec nemluvím o spotřebovaném čase. Jako exotika je to fajn. Ale určitě to není cesta pro nějakého začátečníka. Samozřejmě myslím DSO. Planetárních fotek je z mobilu celá řada od více lidí a opravdu s minimem nákladů. Dokonce i z nepoháněného dobsonu.
M:736 750 113
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 4112
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#983

Příspěvek od biker.fm »

Bill píše:
Roman (Rick) píše:A ešte k tomu s minimom investícií.
No a to je právě to, na čem se neshodneme. Mi přijde zhruba 100 tis. Kč dost velká investice ...
On ale neinvestoval 100K do techniky pro foceni, ty jeho investice byly ve zlomku toho co pises. Tady kazdy vidi (mytus) jen to ze si koupil mobil proto aby mohl fotit, opak je pravdou. Kdyz ten mobil uz ma, tak ho vyzkousi i na neco jineho nez jen na volani. Krome montaze a dalekohledu (vse z bazaru) veskerou ostatni techniku bud uz mel nebo si ji poridil a to pro svou praci, ktera ho zivi a netyka astronomie. Ze to vyuzil i na neco jineho (zpracovani dat z foceni) je uz jen jeho takovy "bonus" kdyz uz ten HW ma.

Nebylo by lepsi se venovat se uz jen tomu foceni mobilem, kdo se chce venovat tomuto tematu, a ne porad tady jen resit howkinga ? Stejne to nikam nevede a pripadne informace pro toho, koho to zajima, se ztraceji v tunach prispevku o howkingovi :-)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4758
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Astrofotografie mobilem

#984

Příspěvek od Bill »

Ale tady se přece vůbec nejedná o Howkinga, ale o focení DSO mobilem.

Máš v mobilu 256GB paměti? Máme doma dva velice slušné fotomobily - Starší služební iPhone který má 16GB (volné mám tak 3GB) a ještě starší Lumii - tá má dokonce Karl Zeiss objektiv. Možná by obrázky byly i lepší - ale paměti bude mít ještě méně asi 8GB. Takže nic. Navíc určitě nebude nějaká vhodná aplikace na Win7.1. Pak jsme měli Samsunga s Androidem - ten měl i externí SD karty, ale max. velikost tuším 64GB. Taky nic. Ze 3 smartmobilů ani jeden se nedá použít. Možná ten Samsung pokud by uměl delší expozice, tak by se na tu kartu něco vešlo. Ale je "rozpláclý", takže bych musel nějaký další koupit.

Jaký potřebuješ dalekohled? S 10" Newtonem/F4 jsou ty fotky tak na hraně, s horším bych to určitě nezkoušel. Jakou potřebuješ montáž na 10" dalekohled? I ta EQ6 je spíše na hraně, pokud nefouká. Menší ani náhodou.

Nafotil jsi 10 tisíc fotek, dokážeš je zpracovat na svém počítači? Jako jasně - je to otázka času. Ale nechal by jsi běžet kalibraci snímků třeba několik dnů? To je asi blbost ne?

Prostě pokud máš doma sestavu srovnatelnou s Howkingem, tak s ní můžeš zkusit levně bez dalších větších investic fotit DSO mobilem.

Nemá moc smysl srovnávat bazarové ceny, jiná sestava by taky byla v bazarových cenách levnější. Taky - když něco sháníš, tak se to v bazaru rok neobjeví, až když to koupíš nové :-(

Ale možná jsem tu cenu trošku přestřelil - EQ6-R stojí nová 33kKč, N250/100 22kKč, komakorektor, okulár Hyperion, SSD diskové pole...
Mobil bych sice asi neměl počítat, ale když zadám 256GB, tak na mě padají modely okolo 20kKč...
M:736 750 113
Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 6076
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Bratislava

Re: Astrofotografie mobilem

#985

Příspěvek od Roman (Rick) »

Bill píše:Ale tady se přece vůbec nejedná o Howkinga, ale o focení DSO mobilem.

Máš v mobilu 256GB paměti? Máme doma dva velice slušné fotomobily - Starší služební iPhone který má 16GB (volné mám tak 3GB) a ještě starší Lumii - tá má dokonce Karl Zeiss objektiv. Možná by obrázky byly i lepší - ale paměti bude mít ještě méně asi 8GB. Takže nic. Navíc určitě nebude nějaká vhodná aplikace na Win7.1. Pak jsme měli Samsunga s Androidem - ten měl i externí SD karty, ale max. velikost tuším 64GB. Taky nic. Ze 3 smartmobilů ani jeden se nedá použít. Možná ten Samsung pokud by uměl delší expozice, tak by se na tu kartu něco vešlo. Ale je "rozpláclý", takže bych musel nějaký další koupit.

Jaký potřebuješ dalekohled? S 10" Newtonem/F4 jsou ty fotky tak na hraně, s horším bych to určitě nezkoušel. Jakou potřebuješ montáž na 10" dalekohled? I ta EQ6 je spíše na hraně, pokud nefouká. Menší ani náhodou.

Nafotil jsi 10 tisíc fotek, dokážeš je zpracovat na svém počítači? Jako jasně - je to otázka času. Ale nechal by jsi běžet kalibraci snímků třeba několik dnů? To je asi blbost ne?

Prostě pokud máš doma sestavu srovnatelnou s Howkingem, tak s ní můžeš zkusit levně bez dalších větších investic fotit DSO mobilem.

Nemá moc smysl srovnávat bazarové ceny, jiná sestava by taky byla v bazarových cenách levnější. Taky - když něco sháníš, tak se to v bazaru rok neobjeví, až když to koupíš nové :-(

Ale možná jsem tu cenu trošku přestřelil - EQ6-R stojí nová 33kKč, N250/100 22kKč, komakorektor, okulár Hyperion, SSD diskové pole...
Mobil bych sice asi neměl počítat, ale když zadám 256GB, tak na mě padají modely okolo 20kKč...
Pekný príklad toho, že kto si to nechce dať vysvetliť, tomu to človek proste nevysvetlí. Howking už dávno v tomto vlákne rozpísal svoje náklady a koľko toho investoval do astrofota. Mal by si si to prečítať ešte raz a pomaly. A potom pre istotu ešte raz, než začneš písať tieto nezmysly. Myslím, že to pochopili všetci, okrem teba. Ako pozorovateľ by ten ďalekohľad i montáž mal tak či tak, tie diskové polia si zriadil pre vlastný účel, ako itčkar, ten mobil proste použil, lebo ho aj tak doma mal. Len ho využil aj na niečo iné, ako telefonovanie a surfovanie po nete. On tie náklady, ktoré investoval do astrofota vyčíslil rádovo nižšie, ako to tu ty uvádzaš (v podstate len na držiaky, redukcie či okuláre). Myslím, že všetci pochopili (okrem teba) o čo sa tu pokúšal. To, že to nie si ochotný akceptovať je už tvoja vec. On si naďalej robí super fotky aj bez potreby investovania horibilných súm do ccd kamerky a pointácie. A o tom to je ...

Každopádne, je už trápne dookola opakovať to isté. Každý si už svoj názor dávno spravil, dúfam, že tu ešte uvidím, nejaké, aspoň podobné výsledky, aké sa podarili Howkingovi. Bol priekopníkom v tejto oblasti a je mi ľúto, že musel odísť, kvôli niekoľkým členov AF, ktorí pre takéto niečo nemali pochopenie (zrejme z dôvodu ich poraneného ega).

A jo, mr. Howking spravil ďalšiu veľmi podarenú fotku M22, ešte k tomu za svitu Mesiaca ;). Viď astrofotky, meno autora Daniel Beneš.
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5573
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#986

Příspěvek od Karell »

Romane, piš si tady svoje názory libovolně, to ti nikdo nebere, zvaž ale prosím tě, jak píšeš o ostatních účastnících diskuse. Už je to opakovaně na hraně. Nebo spíš za hranou.
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5573
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#987

Příspěvek od Karell »

Odstranil jsem příspěvky mimo téma. Pro LukasNestak: že zrovna ty hodnotíš ostatní členy AF negativním způsobem beru s úsměvem. Stačí se podívat, kolik dotazů tady máš a kolik lidí se zapojí do jejich zodpovězení. Tak se trochu zamysli než vyřkneš podobné soudy.
s0f
Příspěvky: 64
Registrován: 25. 12. 2018, 13:13
Bydliště: Brno
Věk: 37

Re: Astrofotografie mobilem

#988

Příspěvek od s0f »

Hm, Xiaomi predstavila Redmi Note 7. Ja sa moc nevyznám v optike ani fotografovaní - vedeli by ste niekto vzdelanejší podľa parametrov toho foťáku odhadnúť či sa bude hodiť na fotenie astro?

48 Mpx (PDAF, F1,8, LED, 1080p video) + 5 Mpx

Celé parametre tu: https://www.cnews.cz/xiaomi-redmi-note-7-parametry-cena

A recenzia na idnese:

https://www.idnes.cz/mobil/telefony/xia ... lefony_oma

"...pro použití ve zhoršeném světle umí fotoaparát spojit sousedící buňky a při rozlišení 12 megapixelů pak dovede „polapit“ daleko více světla a zlepšit třeba kvalitu nočních fotografií..."
SW 6” 150/750mm, EQ-3-2
BRESSER Skylux 70/700, AZ-shit
triedr TENTO BPC 8x40, USSR power
s0f
Příspěvky: 64
Registrován: 25. 12. 2018, 13:13
Bydliště: Brno
Věk: 37

Re: Astrofotografie mobilem

#989

Příspěvek od s0f »

Redmi note 3, bez holderu, modrý filter. Aj s malým šaškem celkom solídne divadlo. Keby som u toho neklepal kosu, tak by to asi dopadlo lepšie :)
Obrázek
SW 6” 150/750mm, EQ-3-2
BRESSER Skylux 70/700, AZ-shit
triedr TENTO BPC 8x40, USSR power
Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1675
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie mobilem

#990

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Chtělo by to lepší pozicování - zarovnat osu čočky mobilu s osou okuláru a pohrát si s pozicí foceného objektu, aby byl primárně ve středu zorného pole okuláru a ne jak tady spíš u okraje, kde obraz výrazně trpí. To je foceno přes nějaký základní plössel?
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200, Bresser MS 127/1900
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-D E-M1 mark III, OM-D E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Odpovědět