Problém s pointací

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #31 od Standa » 07. 05. 2018, 23:29

Obracím se na zkušenější kolegy s prosbou o radu. Mám následující problém. Montáž AZ-EQ6 ovládám z PC přes EQMOD/ASCOM. Pointaci bych chtěl provádět kamerou G1-2000 přes program SIPS. Ten využívá port ST4 na kameře/montáži. V EQMODu/EQASCOMu jsem nastavil pointaci přes ST4 port a rychlosti v DE/RA na External (jiná nastavení rychlosti vedou ke stejnému výsledku). Při kalibraci pointace v SIPSu se však vykoná pouze pohyb podél DE osy, RA se ani nehne. Nesetkal se z vás někdo s takovýmto chováním? Kabel mezi kamerou a montáží jsem proměřil a je OK, souhlasí i propojení pinů (až na prohození směrů +/- v osách). Nemusí se v EQMODu/EQASCOMu/SIPSu ještě něco nastavit/povolit/zakázat?

Díky,

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17369
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Problém s pointací

Příspěvek #32 od MilAN » 07. 05. 2018, 23:38

V EQMOD se nic , co se týče pointace, nenastavuje. Kromě možné rychlosti. Zapátrej v Sipsu. SIPS jsem používal před mnoha lety, netuším už, zda kalibruje i v DEC. Podstatné je , jestli chodí pointace - a to je z grafů i vidět. ne ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #33 od Standa » 07. 05. 2018, 23:53

Právě že nechodí. Během kalibrace vyjde v SIPSu nesmyslně malá rychlost v RA a tudíž pak i dlouhé pulzy během pointace (delší jak 30s). SIPS takové kroky zahazuje a pointace se neprovede.

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14195
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #34 od MMys » 07. 05. 2018, 23:57

Máš správný propojovací kabel mezi G1-2000 a montáží ? Nemáš to zrcadlově ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #35 od Standa » 08. 05. 2018, 00:05

Kabel používám ten, co došel s kamerou. Není křížený, zapojení konektorů je na obrázku níže. Kontroloval jsem to přímo u dalekohledu a zapojení mi přijde OK. Ale možná se mýlím...

Standa
Přílohy
zapojeni_ST4_CCD_EQ6.png
zapojeni_ST4_CCD_EQ6.png (211.4 KiB) Zobrazeno 764 x
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14195
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #36 od MMys » 08. 05. 2018, 00:10

No to by mělo být dobře. Tak ještě zkontrolovat, jestli vede, jestli jsou všecky plíšku dotknuté. Občas stačí an ten RJ konektor nechtěně šlápnout, ta plastová žebra mezi kontakty se maličko ohnou a plíšek v zásuvce už tam nezaskočí aby se dotýkal.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #37 od Standa » 08. 05. 2018, 00:19

To mě nenapadlo... Proměřil jsem jej jen ohmmetrem a ten ukázal, že dráty jsou průchozí. Podívám se na to.

Díky,

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #38 od Standa » 08. 05. 2018, 10:42

Vymontoval jsem desku u montáže (při odpojeném napájení) a kabel sedí v konektoru ST4 jak má. Po osazení konektorů mámadesky zpět, přišroubouvání desky zpátky na montáž a přivedení napětí, se rozsvíté LEDka, ale motory montáže nereagují. V Eqmodu se čísílka DE/RA mění, ale motory se ani nehnou. Stejně tak přes ručku... Tož jsem z toho jelen... Zapojení konektorů jsem kontroloval x-krát podle snímku před jejich odpojením z desky... Takže to vypadá na vadnou desku... Lze ji opravit nebo je lepší zakoupit novou?

Standa

P.S. Pokud je pravda, že mezi piny 1-2 ST4 konektoru na montáži má být 5V (viz obrázek zapojení výše), tak odešlo právě tohle napájení.. Není tam ani volt...
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14195
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #39 od MMys » 08. 05. 2018, 10:54

To napětí tam není k ničemu potřeba, a na kameře bývá tento pin vždy nezapojený, pokud je napájení z jiného zdroje. A upřímně řečeno, na EQ6 jsem ho tam nikdy neviděl. To by musela být nějaká novinka.

Nějak nerozumím tomu texy. Motory se nehýbou při spínání pinů RA+/- a DE+/- proti GND na autoguider portu, přestože souřadnice v EQMOD a na ručce se mění ? (pozor, pohyb je opravdu nepatrný, v DE musíš chvíli počkat aby to bylo vidět, v RA se jedná pouze o malé zpomalování/zrychlování vůči siderické rychlosti)

Hýbou se ty motory při normálním provozu ? Pokud ano, tak nic vadného není. A nebo to myslíš tak, že teď už se to nehýbe vůbec ?

Pokud by byl vadný autoguider port, tak se stále dá pointovat přes ASCOM, bez propojování kamery do autoguider portu.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #40 od Standa » 08. 05. 2018, 11:16

Omlouvám se za nesrozumitelnost... Nehýbe se nic, chtěl jsem později najet na Venuši, abych s pointačním okulárem viděl, že se něco děje/neděje...

Mám teď desku na stole, u napájecích konektorů je něco, co připomíná lineární stabilizátory, a má na sobě označení DII 5RC 17-50... Nad ním, u diody pro polární hledáček, je stejné pouzdro s nápisem DII3kG 17-33. Ten druhý má na výstupu 3.3V, z čehož jsem usoudil, že ten první by měl dávat 5V. Na vstupu mají oba dva 12V, na výstupu má ten 17-50 kolísavé napětí mínus 1-2V... Pokud 5V napájí logiku, tak by se tím dalo vysvětlit, že svítí jen dioda a nic víc se neděje... Ručka je napájená vyšším napětím (používám stabilizovaný zdroj 15V), proto se připojí. Deska nejeví známky nějakého zkratu (nic není ohořelé, nic "nesmrdí")...

S.

P.S. Zkoušel jsem předtím propojit G1-2000 přes ASCOM ovladače s PHD2 programem. Ale bez úspěchu. S win moc neumím, jsem linuxář a na win jsem přešel z důvodu ovládání kupole, která jinak ovládat než ve win přes ASCOM nejde. Používám win7 64 bit, ascom mám 64bit, PHD je (prý) 32bitová aplikace, ale s ovladači ASCOM 32bit ani 64bit kamery G1-2000 se to nedomluvilo... Resp. kameru PHD2 nenašlo...
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14195
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #41 od MMys » 08. 05. 2018, 12:31

Počkej, takže před rozbráním montáž normálně jezdila, jen nepointovala v RA, a nyní po rozebrání/složení je to mrtvé úplně ?
Co jsi s tím vlastně dělal ? Přeci jenom připojedním/odpojením desky se to nerozbije. To kolísavé napětí myslíš že je tam 5V s poklesem 1-2V, tedy napětí 3-4V ? Nebo tam je fakt záporné napětí mínus 1 až mínus 2V ? ten text je nejednoznačný. To je něajké blbost, v EQ6 nikdy žádný zdroj záporného napětí nebyl. Desku od AZ-EQ6 jsem měl v ruce pouze jednou, ale žádné záporné napětí si nevybavuji. Opravit to jít může.

Je to v záruce nebo již ne ?
Kde je to koupené ?
Odkud jsi ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #42 od Standa » 08. 05. 2018, 12:42

Jen jsem povolil 4 šrouby a před odpojením konektorů motorů a dalších jsem oměřil kondíky, jestli jsou vybité. Nerozebírám elektroniku poprvé ;-) Je tam záporné napětí mínus 1-2V. Sám tomu nerozumím, co se stalo. Statická elektřina to bý nemohla, "vybil" jsem se než jsem to otevřel... V záruce už montáž není, koupil jsem ji v Supře před více jak dvěma roky. Jsem z Roudnice n.L. V šuplíku mám možná ještě nějakou 7805, můžu ji zkusit připojit... Nebo je to blbost?

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #43 od Standa » 08. 05. 2018, 16:09

Psychicky jsem to nevydržel, a vypájel stabilizátor 5V a místo něho na drátky "zavěsil" klasickou 7805... A se smrtí v očích po zabudování desky zpět do montáže zapnul napájení... Montáž FUNGUJE!!!! Ufff. Zítra koupím v gme 1A SMD verzi stabilizátoru ať tam není drátová hrůza. Stabilizátor má teplotu tak 40stupňů, lze jej chvilku udržet mezi prsty. Teď jen vyřešit pointaci...

S.

P.S. Povzbuzen "úspěchy" jsem ještě ověřil kontakty mezi kabelem a konektorem v kameře - kabel sedí jak má. Pokud ručně spojím příslušné vodiče kabelu k montáži se zemí, tak montáž reaguje jen na pohyb DEC-...Vypadá to nejspíše na vadnou desku montáže...

P.S.2 Zkusil ještě jednou propojit G1-2000 v PHD2 programu... Program hlásí, že kamera není připravena. V SIPSu (64bit) kamera funguje. 32bitový ovladač ASCOM pro G1-2000 se sice nainstaloval, ale po pokusu připojení kamery přes něj v SIPSu ASCOM hlásí, že 32bit ovladače nebudou v 64bit verzi ASCOMu chodit, byť jsou řádně registrovány... Je z toho cesta ven? Odinstalovat 64bit ASCOM a nainstalovat 32bit? Nebo vyměnit desku v montáži, aby byl funkční ST4 port?
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14195
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #44 od MMys » 08. 05. 2018, 19:22

No já bych nejprev nainstaloval 64 bit ASCOM. Přesně z tohohle důvodu mám na PC ve hvězdárně všecno 32-bitové. Spoustavěcí pro x64 není a kompatibilatia je mizerná.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Problém s pointací

Příspěvek #45 od Standa » 08. 05. 2018, 21:04

Díky za odpověd... Ze stránek ascom-standards.org jsem stáhl instalační soubor. Jenže, jak chápu instalaci ve windowsech, tak jakmile instalátor zjistí, že mám 64b win7, tak nainstaluje 64bit verzi ASCOMu. Lze instalátoru nějak sdělit, že chci 32bitovou verzi? Nebo je nutno přeinstalovat win OS na 32bit?

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů