INFINITY

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

INFINITY

#1

Příspěvek od MilAN »

Software Iinfinity od ATIKu bylo vyvinuto pro kameru stejného jména pro tzv. videoastronomii. Je mi jasné, že nad tím ohrnou nosy jak ortodoxní fotiči, tak ortodoxní vizualisti. Program je to takřka plně automatický, nevyžaduje žádné znalosti v CCD focení. Podle mě , hlavní iniciativa pro takový program je rozšířenost různých , např polovidlicových montáží, které neumožňují příliš dlouhé expozice ve spojení s SCT dalekohledy. Právě tady s uplatní tento program . Nastavím délku expozice, kterou ta montáž ještě umožní a nechám exponovat a skládat. Proti vizuálnímu pozorování je daleko větší dosah, a pokud není mým hlavním cílem fotka, nemusím táhnout expozici příliš dlouhoProhlá´édnu si objekt, nebo ho ukáži kamarádum a jde se na další objekt,.
Je to trochu povýšené nad kdysi používané snímání analogovými kamerami , kteér uměly také vyskládat snímky ( až tuším do 256 dílčích) , jen tam byla velmi krátká ta expozice. Výsledek na TV nebo monitoru.
Tady se snímá digitální kamerou, a zobrazujke na NB nebo PC, počet epozic je "neomezený" a délka jednotlivých expozic dle techniky nebo světla.
Původně byl software pro kamery ATIK Infinity- nechlazenou kameru, -založenou na čipu ICX 265. Dnes program spolupracuje s kamerami ATIK, řady 4xx.
K vyzkoušení mě navedl Tomáš Mojžíš, protože mám kameru ATIK 414 a ta má stejný čip, jen je chlazená.

Jak vypadá prostředí programu :
Snímek obrazovky .png
Snímek obrazovky .png (972.67 KiB) Zobrazeno 3375 x
V podstatě je vidět, že lze nastavit expoziční dobu, limit FWHM pro vyřazení nepovedených expozic a nastavení histogramu dle snímku a pak se jen dívat, jak se automaticky přičítá další snímek. Lze nastavit jak skládání na průměr, tak na sigmu - bez volby hodnot.

Protže jsem před tím fotil SN v NGC 6217, nechal jsem všechna nastavení stejná, včetně PHD a spustil Infinity. Byl jsem dost zvědav na rozdíl, když volím parametry a skládám v AstroArtu . Potom přišel mrak a já zastavil stack. To jsem netušil, že v default nastavení se to tím i resetuje ( což je ale zase dost logické, pokud si chci prohlížet objekty- ale to lze zrušit). Takže jsem výsledek neuložil. Naštěstí jsem si před tím sejmul obrazovku ( sejmul na PC v obýváku, kam mě z NB jde obraz přes VNC ) a byl zvědav, jaká hrůza bude při srovnání se snímkem regulérně zpracovaným za stejných podmínek. To je bez použití DF, FF a zostření event. odšumění a jen tedy úpravou histogramu, jako u Infinity. A v obou případech 45 expozic po 90s, snímky ve 100% , 0,66"/pix
Výsledek mě více než překvapil .
Test Infinity.jpg
Test Infinity.jpg (308.54 KiB) Zobrazeno 3375 x
obrázky otevřít na nové kartě !

* Jednotlivé snímky i výsledný lze ukládat ve formátech FIT, JPG a PNG, takže lze snímky později zpracovat v klasických programech
** chtělo by to odzkoušet i s barevnou kamerou. Pokud by se program choval alespoň z části tak dobře jako u mono, mohlo by to být zajímavé. Pro prohlížení objektů určitě
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: INFINITY

#2

Příspěvek od MMys »

Jo, to je pěkné. Něco hodně podobného umí SharpCap k ASI kamerkám. Také je tam online stacking s registarcí a základní úpravy nastavení jasu a kontrastu. Používám na video pozorování, když chci ukázat někomu něco, co tady na té zaneřáděné obloze není vidět.

Funguje Infinity jen s Atik kamerami, nebo to umí obecnou ASCOM kompatibiilní kameru, není tam ta volba někde zašitá ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: INFINITY

#3

Příspěvek od MilAN »

Umí to jen s ATIK kamerami řady 4xx, kameru si to najde, žádná volba kamery není.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Tomáš Mojžiš
Příspěvky: 211
Registrován: 15. 08. 2012, 18:21
Bydliště: Roztoky
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: INFINITY

#4

Příspěvek od Tomáš Mojžiš »

Ahoj Milane,

děkuji moc za vyzkoušení kamery. Já se této formě amaterské astronomie věnuji něco vyše roku, protože mi práce a rodina nedovolují příliš často vyjíždět za tmou. Nevím, kdo ze zdejších členů se tomuto věnuje taky, já jsem sem o tom ani nepsal, protože to není ani astrofoto, ani vizuální pozorování. Každopádně, tato forma mi kousek za Prahou umožňuje pozorovat struktury galaxií, všechny Hicksony a mnoho mnoho dalšího.

Kdyby měl někdo zájem, jak to vypadá se stejným CCD chipem (ICX825), ale nechlazeným (kamera Atik Infinity), při celkové expozici 10-20min, tak téměř všechna moje pozorování jsou zaznamenána zde:

https://www.cloudynights.com/gallery/me ... as-mojzis/

Upozorňuji, že to nemá parametry astrofotografie, je to pouze záznam z pozorování.

Na CN je celá sekce zabývající se videoastronomií (https://www.cloudynights.com/forum/73-e ... equipment/), je tam spousta užitečných informací. Než jsem s tím začal, tak jsem to fórum cca 1/2 roku pročítal.

@MMys - ano, SharpCap je nejlepší volba pro ASCOM kompatibilní kamery, umí toho i víc než INFINITY. Hlavní výhodou INFINITY je, že je velice jednoduchý a takový plug&play a jeho obsluhu zvládne opravdu každý. Na druhou stranu, jako SW inženýr bych uvítal možnost jeho rozšíření, nebo implementace pluginů a pomocných automatizačních skriptů - ale ten program je hlavně na koukání a kochání se :)

Kdyby měl někdo zájem, rád se podělím o svoje zkušenosti s programem, kamerou, filtry pro videoastronimii apod.

T.
Astrograf 300/1200 na EQ-8, ZWO ASI533MM
Fotopokusy, Online pozorování (EAA log)
Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 2001
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: INFINITY

#5

Příspěvek od Beda »

Milane díky za založení tohoto vlákna včetně překvapivého srovnání softwarového zpracování na kameře ATIK 414EXM a také Tomášovi s Martinem za jejich zajímavé příspěvky. Videoastronomie nabývá díky stále citlivějším kamerám a pokračujícímu světel. znečištění oblohy na popularitě a bude mít určitě své stálé příznivce.
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Re: INFINITY

#6

Příspěvek od ladis »

Kameru Atik 3xx (např. 314L+) by to asi nebralo, že?
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: INFINITY

#7

Příspěvek od MilAN »

Infinity byl sw pro stajnojmennou kameru a teprve později byl přizpůsoben pro řadu 4++.
O řadě 3++ není nikde zmínka (?)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět