Upgrade z Dobsona 6"

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
martin b
Příspěvky: 247
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#16

Příspěvek od martin b »

Ty drahé jsou takové, které dokáží velmi dobře zkombinovat široké zorného pole, pohodlí při koukání (velkou vzdálenost výstupní pupily) a velmi vágně řečeno kvalitu obrazu.
Přičemž ty levnější přirozeně znamenají nějaké ústupky. Třeba ty baader ortho pěkně ukazují, ale mají na dnešní poměry úzké zorné pole a v kratších ohniscích se do nich špatně kouká.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#17

Příspěvek od MilAN »

A k čemu je u Newtona 130/650 to GoTo na focení planet ? Nehledě na to, že na focení planet to je opravdu malý průměr a pokud máš podobného Dobsona. tak bych moc neviděl přínos v ničem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#18

Příspěvek od MMys »

Píšu to pořád, s planetami to bude následujích hodně let (udělaj si simulaci v planetáriu) velká bída. Dvě nejzajímavější (Jupiter a Saturn) jsou či budou v létě nízko nad jižním obzorem a žádný zázrak to nebude ani pro majtele velkých 30-40cm přístrojů, vybavených ADC korektorem. Takže investovat v současnosti do něčeho pro snímání/focení planet nemá moc smysl. Dejme tomu tak za 8 let už by to smysl mít mophlo :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 602
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 43

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#19

Příspěvek od pedrosanchez »

Děkuji Vám za užitečné rady, ukládám si :-) já bych moc rád i DSO, teď v zimě třeba mlhovinu v orionu, nebo galaxii v andromedě, tak, že bych šel do většího... Ten osmipalcový 200 mm by nestačil, je tam markantní rozdíl oproti 254 (jasně, větší průměr posbírá více světla, ale v praxi)? Přeci jen, cenový rozdíl 8 a 10 palec je cca 5 000 Kč. Mám možnost jet i mimo pražské předměstí, na zahrádku k Příbrami do vyšší nadmořské výšky, což bude jistě fajn pro DSO, ale zase už mi šrotuje v hlavě, jak tam budu autem tahat tu obří rouru.

Vím, že nemohu mít všechno (tj. velký průměr, vhodné pro astrofoto atd.), zvl. když se mi nechce tolik investovat, ale mohl bych se pro začátek alespoň rozhodnout, jestli lepší okulár pro dobsona 6 nebo dobson 10. Což je asi finančně dost podobné. Teď píše Martin Myslivec, že s planetami to bude pár let na houby, chjo.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 29. 12. 2017, 10:36, celkem upraveno 1 x.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7198
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#20

Příspěvek od Artaban »

pedrosanchez píše: Teď píše Martin Myslivec, že s planetami to bude pár let na houby, chjo.
Tak neházej hned dalekohled do žita. To ještě neznamená, že si pozorování planet, nebudeš moct užít. Holt se jen nedostanem na ty jemné detaily. No a Mars začne být slušný asi za 4 roky :) . Pozorování planet, je třeba trénovat, ikdyž jsou nízko nad obzorem.
250mm Dobson, se do auta vejde dobře a Flex Tube tuplem.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 602
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 43

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#21

Příspěvek od pedrosanchez »

To jen tak do žita nehodím :) koukám na star light nebo star chart kde zrovna jsou, zatím jsem si dobře prohlédl jen Jupiter. Na Venuši jsem nějak líný brzy ráno vstávat, Saturn byl věčně na jihu a tam mám přírodní bariéry (musel bych se přemístit, ok jsem líný a mám výmluvy).... Mars bych někdy rád spatřil :-)
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Uživatelský avatar
Achernar
Příspěvky: 1319
Registrován: 20. 12. 2004, 05:56

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#22

Příspěvek od Achernar »

Čím dál tím víc oceňuji snadnou manipulovatelnost, pohodlnost. A už tu někde padla ta velká pravda: nejlepší dalekohled je ten, který používáte nejčastěji. A obloha je krásná a bezedná v jakémkoli průměru. Upřednostňuju dalekohledy, jimž se v angličtině říká grab-and-go, čili bych se za maximálním průměrem nehnal, ale volil bych kompromis mezi maximem a pohodlím, což, myslím, nějakých 250mm velmi dobře poskytuje. Jistěže větší průměr přináší výhody vždy, nejen někde v ideálních podmínkách. Ale pohodlí je také hodnota. Celá léta jsem pozoroval jen malým refraktorem a oblohu jsem nevykoukal. Pak jsem přešel na 14cm refraktor a pořád jsem neviděl než zlomek toho, co tenhle průměr nabízí. A teď mám k disposici i 400mm, ale tam si budu už nejspíš vždycky připadat jako myš před oceánem. A když jsem k sobě poctivý, tak v současnosti mým hlavním dalekohledem je 10 cm newton, který mám na balkoně a používám ho tudíž pořád. Takže summa summarum: 250mm.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uživatelský avatar
DaveR
Příspěvky: 74
Registrován: 11. 10. 2015, 23:04
Věk: 46

Re: Upgrade z Dobsona 6"

#23

Příspěvek od DaveR »

Zdravím všechny.
Od založení otázky jsem upgradoval, po cca roce přidávám poznatky co a jak dopadlo. Jsou to moje poznatky, každý samozřejmě může věc vidět jinak, ale někomu to snad může pomoci. Berte to prosím jako pohled relaxačního astroamatéra :)

Nakonec jsem po urputném zvažování variant 10-12", pevný/flexi,... zvolil 10" GSO deluxe.

Faktory, které volbu podpořily:
  • velikost - do auta to vejde na zadní sedadla akorát, pěkně se to připásá a jedem. Delší by už musel být v kufru se sklopeným sedadlem. Krabici, ve které to došlo, jsem měl trochu trable narvat do auta i tak.
  • hmotnost - za mne už ta 10" je tak maximum, co bych chtěl vláčet. Najednou se dá poponést jen kousek, jinak po částech.
  • plná roura - většinou pozoruji na zahradě a říkal jsem si, že všelijaká boční světla z ulice a od sousedů by mi v případě flexi řešení hatila obraz, byl by potřeba nějaký látkový rukáv, a to by byly další trable - prášení, vlhnutí,...
  • dvojrychlostní výtah - do obyčejného bych už nešel. Navíc v něm ty okuláry pěkně drží (uchycení pérkem po obvodu, ne bodově šroubkem)
  • výška - dá se u toho sedět
  • azimutální axiální ložisko - slušné, plynulý chod (předchozí dalekohled měl jen kluzáky, to byla bolest - napřed nic a pak "hop")
  • možnost posouvání osy náklonu-když vím,že všechny používané okuláry jsou těžké, šoupnu dalekohled víc dolů
  • ventilátor zespodu zrcadla

S čím je potřeba počítat (a viz dále úpravy)
  • základna má nesmyslné jedno ucho, kterým se prostě nedá přenést
  • dekl se v základní podobě blbě otevírá, navíc je z plastu, který se v chladu znatelně smršťuje a má pak tendenci propadnout dovnitř
  • setové okuláry jsou pro začátek ok (1.25" 9mm a 2" 30mm), zvlášť ten 2" je zážitkový :)
  • světelný zisk je veliký, na pozorování Měsíce rozhodně vzít (polarizační) filtr (asociace na výstrahu z laboratoře fyziky: nedívejte se zbylým okem do laseru)
  • hledáček je celkem dobrý, ale často jsem kvůli pohledu do něj musel objímat dalekohled, po nalezení objektu jsem do dalekohledu strčil,....
  • i při zkolimování jsou hvězdy chlupatice-komakorektor pomohl (s původním 6" jsem si toho buď nevšiml, nebo nebyly)

Úpravy, které jsem provedl a stojí za to
  • domontoval jsem z obou boků základny pořádné kovové uši, tak lze celý dalekohled kousek poponést
  • druhý držák na 6 okulárů
  • dřevěná šuplíková úchytka v deklu - na pohodlné vyndávání
  • dřevěná šuplíková úchytka na okraji tubusu pro manipulaci s ním (kov v zimě dokáže pořádně prostudit ruku)
  • tříosá vodováha na základě
  • EZ PUSH TO-super
  • flexibilní držák mobilu
  • přidány gumové nožičky na spodku tubusu,aby nestál na šroubech při přenosu
  • závaží na neodymový magnet
  • rosnice-v mých podmínkách nutné, sekundární zrcátko je
  • lomený hledáček - eliminuje problém výše uvedený, zas je ale dost "psycho" orientace (kam se dívám oko, kam dalekohled, kam která strana) - už mi přijde lepší použití toho EZ PUSH TO
  • stavitelná stolička-polstrovaná, velmi užitečné
  • vytiskl jsem si na 3D tiskárně nízký adaptér na foťák (mám bajonet EF-M)
Ještě plánuji udělat stavitelné nožičky základny, vylepit sametkou tu rosnici a tubus. Lehce přemýšlím i nad binohlavou, ale zatím nevím.


Nejčastěji používám okuláry ES 24mm(68°) a 11mm(82°) příp. ten setový 2" 30mm eventuálně 6,7mm(82°), určitě doporučuji i ten komakorektor (vzal jsem GSO), je to znát. Určitě doporučuji i již vzpomenuté filtry na pozorování Měsíce.

Tož asi tak, snad to bude někomu ku pomoci.
Odpovědět