Astrofotografie mobilem
Re: Astrofotografie mobilem
No podíl iPhone bych vyloučil (a ne proto, že je to "ten iPhone", ale protože toto: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=H ... 614543.jpg - jestli jeho optika nějakou komu má, tak opačnou). Pokud je to koma od Newtonu (na tam malém zorném poli bych ji nečekal, ale zase je to velké zvětšení - takže v důsledku je možná z principu koma bez korekce pro parabolu v kraji pole stále stejně velká pro různou velikost reálného pole, ale stejnou velikost výsledného snímku - bodově) je třeba pořídit komakorektor (stejně se hodí i do budoucna k nějaké kamerce). Ale i když aspoň barevná vada v okrajích zmizela, svedl bych to zase na okulár. Ale jestli je to okulár, nebo parabolické zrcadlo fakt zatím nevím, ale telefon (a ne z ovcovských důvodu, že je to "ten iPhone", ale pod tíhou argumentů fotky čistě jen jeho optikou bych asi vyloučil). No zkusím sehnat komakorektor (a nebo jsem uvažoval i nad ATC okuláry s komakorekcí) a uvidíme.
To mi připadá jako docela velká legrace, jak porovnáváš optiku Iphonu s Pentaxem XF .. tedy čistě obecně. Už jsem měl v ruce hodně smartphonů a taky s nima fotil, dovedu si udělat představu jakou dovedou vytvořit fotku.Howking píše:...svedl bych to zase na okulár. .... ale telefon... bych asi vyloučil
Nezbývá než popřát, abys našel vhodný okulár a komakorektor a případně další doplňky, které by "optimalizovaly" optické vlastnosti tvého Iphonu..
Jo a ještě takový naprosto upřímný dotaz - když se dívám na tu poslední fotku M13ky .. jak si představuješ že měl výsledek vypadat ? co ti na ní vlastně vadí ?
Komu dělá Iphone, a tu zrnitost/šum taky .. (můj názor) .
Tak upřímně - komu okuláru neznám ( a myslím, že bude u nějakého slušnějšího okuláru dost těžko dohledatelná).- spíš bych řekl, že za ni může zakřivení pole ' ( i iPhon bych z toho nevylučoval - ten objektiv je dost širokoúhlý) A samozřejmě tam je koma od zrcadla- pokud si ji neuvědomuješ při zvětšení 100x, tak se na ni trochu zaměř a bude tam.
Asi nemusím psát, že za cenu kvalitnějšího okuláru ( u kterého stejně nevíš, jak si poradí v kombinaci s I Phonem) by byla kamera a na tenhle dosah by stačila expozice bohatě 2s - ale to ty víš.
Asi nemusím psát, že za cenu kvalitnějšího okuláru ( u kterého stejně nevíš, jak si poradí v kombinaci s I Phonem) by byla kamera a na tenhle dosah by stačila expozice bohatě 2s - ale to ty víš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Tak jasně. Kamera bude, ale teď mi jde o tu srandu dotáhnout tuhle nesmyslnou kombinaci k dokonalosti Asi zkusím ten komakorektor, stejně ho budu v budoucnu potřebovat, tak to ani není marný pokus.MilAN píše:.. by byla kamera a na tenhle dosah by stačila expozice bohatě 2s - ale to ty víš.
Naposledy upravil(a) Howking dne 28. 06. 2017, 12:07, celkem upraveno 1 x.
- zrnitost a šum jasně - já za to taky pořádně tahal, aby byla i tak koma vidět. A je to jen 500 snímků vůči mým obvyklým 5000+. Ale proč tedy ta koma není viditelná na té holé fotce Orionu. Jen Sírius vykazuje známky komy a to ještě dostředné. Ostatní hvězdičky i v kraji pole jsou jen lehounce protažené (ale to jsou i na fotkách s kamerami a komakorektory - minimálně v jednom rohu vždy - nic není dokonalé)Rekmarik píše:Komu dělá Iphone, a tu zrnitost/šum taky .. (můj názor) .
Pekne ze si Orion odfotil bez komy len tak Iphonom a pole je pomerne ploche, ale to neznamena ze v optickej sustave : Objektiv -> okular -> objetiv -> snimac, ti koma nevznikne.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Na to nedokážu odpovědět, nejsem astrofotograf. Když se ale podívám na tvé DSO mobilem, tak všechny mají docela brutální komu, kterou jsem nikdy neviděl jak vizuálně v teleskopu f4 bez paracorru ani na jiných DSO fotkách které nejsou přes mobil. Samotné zrcadlo řekl bych tak velkou komu snad udělat nemůže, ani okulár ..Howking píše:Ale proč tedy ta koma není viditelná na té holé fotce Orionu.
- tak ty fotky jsou okulárem za litr, na ty nehleď. Tam je ta koma i barevná vada v kraji vidět i okem. Teď ta M13 je jiným okulárem a ta koma je násobně menší a barevná vada není vůbec, ale tak nějak jsem čekal, že bude ještě menší. No možná je to fakt jak píše Milan jednak od zrcadla a jednak že se potkaly dvě kulová zobrazovací pole (velké od zrcadla a malé od okuláru - oko, které periferně malou komu nerozliší a při přímém pohledu do kraje automaticky přeostří tak bodový dotyk ostrosti eliminuje, ale to mobil neudělá). Jeho postřehy mi připadají nejreálnější. Takže dobrá by měla být kombinace komakorektoru a okuláru s co nejrovnějším polem.Rekmarik píše:Když se ale podívám na tvé DSO mobilem, tak všechny mají docela brutální komu, kterou jsem nikdy neviděl jak vizuálně v teleskopu f4
Celé zorné pole mobilu. Ukázka až ke kraji zorného pole okuláru. A taky ukázka neexistence astronomické noci včera
To je spíš ukázka toho, jak vytahuješ šum. I v soumraku lze normálně fotit, na snímku to nemusí být znát a je jen menší dosah. Zvláště u bodových zdrojů s tím není žádný problém.Howking píše: A taky ukázka neexistence astronomické noci včera
lepší rada žádná než špatná
- tak jistě že by nebyl u tohohle obrázku stáhnout stíny i s šumem do černa aniž by se ztratila jediná hvězda, ale šlo mi o to ukázat kde končilo zorné pole okuláru a tak jsem to naopak vytáhl. I mimo pole toho okuláru není plná četná. Třeba když jsem fotil kometu na Bumálce před nedávnem a ještě byla astronomická noc, tak okraj zorného pole rozlišit prostě nešel.MilAN píše:To je spíš ukázka toho, jak vytahuješ šum.
M17 a M57 z předvčerejška (SW254/1000, Pentax 8,5mm, iPhone 7, 2000x1/3s ISO1600, 500 dark, PIPP kalibrace a Nebulosity vytažení, Budišovice - mezi Ostravou a Opavou) - pokus o lepší barvy.
M17 M57
M17 M57
Včerejší Saturn přes mraky. Místo obvyklého okuláru Pentax SX 8.5 (jen 4x3minuty videa)
Včerejší test nového Baader MPPC Mark III koma korektoru, aneb DSO při Měsíčku. (SkyWatcher 254/1000, Baader MPPC Mark III, Pentax XF 8.5, iPhone 7 - každý 2000x1/3s ISO 1600, 200xdark, debayer a kalibrace PIPP, stack Nebulosity, curves Photoshop)
Naposledy upravil(a) Howking dne 12. 07. 2017, 14:20, celkem upraveno 1 x.
Včerejší test nového Baader MPPC Mark III koma korektoru, aneb DSO při Měsíčku. (SkyWatcher 254/1000, Baader MPPC Mark III, Pentax XF 8.5, iPhone 7 - každý 2000x1/3s ISO 1600, 200xdark, debayer a kalibrace PIPP, stack Nebulosity, curves Photoshop)
Naposledy upravil(a) Howking dne 12. 07. 2017, 14:19, celkem upraveno 1 x.