Začínám s astrofoto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Začínám s astrofoto

#16

Příspěvek od Vabra »

Ahoj Pavle,

nějak jsem nepochopil tvůj příběh s montáží iEQ30PRO.

S čím je vlastně problém:
- s nosností ? I s 6,5kg Espritem 2kg guiderem, 1kg kamerou mi přijde že máš celkem rezervu.
- s Lištou Vixen/Losmandy? Výměnu určitě zvládneš a je to otázka pár set korun...(klidně ti jednu Vixenku pošlu)
- s financemi ? Větší montáž bude o dost dražší, zejména při započtení ztráty z prodeje té menší...

Navíc mám pocit že těch 12kg je už opravdu na leteckou přepravu hodně... (letos při cestě do Afriky jsem musel nechat třetinu plánovaného vybevení doma a to má moje hlava SW AZ EQ5 jen něco okolo 7kg a karbon stativ Gitzo 3,5kg).

Asi bych ti doporučil montáž neprodávat, ale spíše doladit za pár korun a teprve po ověření, že je tam skutečný problém to řešit výměnou... ;)
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Začínám s astrofoto

#17

Příspěvek od Konihlav »

Vabra: ahoj kamarade, problem je v tom, ze jsem si myslel, ze montaz s nosnosti 13 uveze 7kg ale ono je to spis k 9ti kg a fakt ten Esprit 100 je 2x vetsi nez hlava montaze iEQ30. Takze jen z pohledu na vec je mi jasny, ze tohle fungovat nemuze (uz fotim pres 6 let, tak bych nemel bejt takovej vul - ale jsem).

Kdyz bych k 30tce koupil 2" stativ a dalsi protizavazi, tak je to navic 300,- a kdyz se podivas na cenu novy 45tky tak ta je neco pres 1.800,- a 30tka stala 1.600,- takze nebejt debil, priplatil jsem dve kila a mel 2" stativ a zavazi navic.

Primarne to potrebuji na foceni v zahranici, kdyz jsem v praci. Kdyz jsem doma, ceka tu na me verne ASA. No a jaksi 80mm skoup jsem uz mel, tak chci zmenu, chci dosahnout refrakem dal nez malym 80mm. Puvodni plan, kdyz bydlis v 5. patre bez vytahu jsem tedy musel zmenit na to, ze bude holt montaz bydlet v kufru meho sedanu (dokud bude jezdit) proste porad, v cizine se tolik nekrade jako u nas.

dalsi veci pro zacatecnika, seznam co je potreba:
- el panel na flaty
- vyhrivaci pasek spravneho prumeru a vyhrivaci jednotku
- poresit pripojeni guidescopu ci OAGu
- zajistit vsechny redukce pro spojeni kamery s rovnacem s vytahem
...

:-)

co me osobne depta je mnozstvi kabelu, ktery clovek potrebuje, na ASA sestavu jich mam snad 50 a stavim sestavu 2 hodiny nez zacnu fotit (po prijezdu na louku). Takze proste potrebuji neco jednodussiho, jakoby znova pro zacatek :-)
Uživatelský avatar
Lukáš Dusílek
Příspěvky: 7
Registrován: 01. 10. 2015, 20:37

Začínám s astrofoto

#18

Příspěvek od Lukáš Dusílek »

Zdravím, před asi 3 měsící jsem koupil dalekohled binorum 114/900 (vím za tu cenu jsem prohloupil, ale to není proč píši) a chtěl bych se zeptat zdali je možné přez něj i fotit, jsem naprostý začátečník, kvuli viditelnosti a času jsem pozoroval zatím jen měsíc, jupiter s měsící, venuši a mlhoviny v orionu, i když vím že to všechno mužu vidět nafocené u zkušenejších, chci se pustit do něčeho vlastního.

Prvotně jsem zkoušel fotit měsíc kompaktem od ruky přez čočku 20mm (základní) a celkem to na ty náročné podmínky šlo.

Nyní však plánuji se soustředit na zkvalitnění a ostrost fotografii. Mam možnost půjčení NIKONU D5100 (18-55mm AF-S DX VR) ale problém je především ve zkušenostech, jestli stačí koupit redukci a muže se fotit, nebo zdali je potřeba více.

Fotit bych si představoval, měsíc, jupiter a ty "základy" dobře viditelné mlhoviny( s kratší expoziční dobou), hvězdokupy atd. I když vím že uvažování je jednodušší než realita

Problem o kterém vím a musím vyřešit je montáž je to na az2 a ta když to přeženu "neudrží ani hledáček" a mít na tom foták ? ... to snad ne ...

Pár dotazu jsem zde hledal ale je toho tady už tolik že jsem asi přehledl nebo nenašel, nechci to dělat na profi urovní, ale chci ať to nejsou rozmazané pixely

Tak jeden asi ten nejvetší je zdali bude (jakakoli) mlhovina lepe vidět na fotce která bude mít expoziční čas např 0.5-2sec a bude poskládaná třeba z 30 fotek, nebo běžně okem v dalekohledu.
A hned ten druhý, zdali je možné bez pointace skládat ty snímky aby hvězdy byli bodové(fotky by se v nějakém programu třeba posunuli a to "hlavní" by bylo ostré a některé hvězdy na kraji by byli bud máznuté nebo pouze např na polovině fotek, nevím jestli to z toho jde pochopit ale takovou "pointaci" bych řešil upravou že bych je naskládal přesně na sebe kde které body jsou), právě proto se ptám na krátké expoziční časy neboť na delší to už vyžaduje kvalitní eq montáž (myslím :D, a nejlepe goto)

Tak už se v tom sám ztrácím ale přejdu tedy k poslednímu dotazu o montáži, plánuji výrobu montáže a to asi upraveného dobsona, který by se pohyboval pomocí závitové tyče nahoru a dolu a obdobně i dokola ručně pomocí zpřevodovaného kolečka. Konstrukci zatím nemám přesně vymyšlenou a spoustu věcí planuji třeba špatně ale ta az2 mě tolik rozčiluje že chci cokoli jiného. S otcem máme truhlárnu a jsem neomezený výrobou ze dřeva, překližky, dřevotřísky ... konkrétně 40mm dřevotřísku  kterou chci použít i na sveho dobsona. Mam i soustruh na dřevo (s kopírkou od ligmetu) a zkoušel jsem na něm hliník a jde to ale pomalu .... na nějakou přesnost 0.1-2 mm to vidím max. Vidím že EQ montáž je asi nejjednodušší cestou jak na pozorování tak foceni, ale manualní pohon u toho focení už tak praktický asi není. Finančně chci investovat co nejméně (zatím) právě proto vymýšlím nějakou montáž kterou pořídím za pár stovek a bude tuhá a v určitém slova smyslu přesná. Pořád nemám jasno a nevím jestli ukuchtat relativně jemně laditelného dobsona (spíše na pozorovačku) z dřevotřísky nebo se pokusit o EQ z hliníku. Každopádně princip EQ jestě uplně tak docela nechápu ... :-/  s těmi možnostmi obrábění hliníku bych to dokazal pořešit, horší je chod, když už bych dělal eq tak motorizovanou, s šikovností si myslím že jsem na tom dobře, horší jsou ty zkušenosti s montážemi a s tím jak co "funguje" a jak má chodit, předci jen se nepředcenuji a jsem začátečník.

Návody na výrobu dobsonů jsem viděl a hned desítky, ale snad všechny byli štelovatelné pomocí "strku" a to mě podle mého myšlení na fotografování nestačí, a také na udržení fotoaparátu ... jo a modifikaci naprosto vylučuji i když to s držením nemá nic společného

Pokud máte nějaké rady tak je opravdu velice ocením, na AF čtu často a z každé rady si snažím něco vzít, predevším jak by šel tento můj nápad "astrografie na koleni" zrealizovat co je potřeba dokoupit a nějaké odpovědi na otazky ohledně těch fotek.

A v poslední řadě se omlouvám jestli to vkládam do špatného téma, ale nechtěl jsem to tu "zasírat" novým tematem.[reason]otázky[/reason]
114/900 na dobsonově montáži s jemným posuvem
Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1221
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 48

Začínám s astrofoto

#19

Příspěvek od Prazan »

Takových dotazů je tady jistě vznesena obrovská halda. Je to mnohokrát prošláputá slepá cesta. Pokud máš možnost si něco vyrobit z překližek a závitových tyčí a chuť zkoušet astrofoto, hledej pojem "pantový stolek" ("barn door"). Na ten upevni zrcadlovku s tím setovým objektivem a začni zkoušet. Bez pohonu (ze stativu) s tím jde také mnohé zkusit ... stopy hvězd, velmi krátké expozice na nejkratší ohnisko ... už u toho lze získat hodně zkušeností s ostřením a osahat si hranice této techniky. Na focení ohniskem 900 mm zrcalovkou (zvlášť v podání tohoto konkrétního dalekohledu) klidně zapomeň. Je to ztráta času a financí do jakékoli redukce. S dlouhými ohnisky jde ruku v ruce požadavek na tuhý výtah, tuhou (a přesnou) montáž a pointaci. To s překližkou a hliníkem nemá smysl ani začít zkoušet. Je mi líto. Nemarni čas. Ten investuj šetřením na slušnou montáž, optiku a získávání zkušeností smysluplnou cestou.
S tím dalekohledem můžeš zkusit vyfotit něco hodně jasného (Měsíc, planetu, Slunce přes filtr) projekcí za okulárem. Prostě namiř dalekohled třeba na Měsíc a za okulár umísti objektiv mobilu nebo kompaktního fotoaparátu a zkus něco vyfotit. Už tady zjistíš, co obnáší banální fotografie něčeho, co sám můžeš vidět v okuláru.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Uživatelský avatar
Lukáš Dusílek
Příspěvky: 7
Registrován: 01. 10. 2015, 20:37

Začínám s astrofoto

#20

Příspěvek od Lukáš Dusílek »

To už jsem právě zkoušel a tak jsem chtěl zkusit něco co mi tu kvalitu zlepší, aspon tedy "afokální techniku" jak jsem se dozvěděl z článku na astro.cz, nebot toto bylo zatím od ruky, chtěl bych si na fotoaparát vyrobit aspon nějaký držák v ose s čočkou a samozřejmě tu montáž, vidím to tedy na výrobu nějakého toho dobsona a časem určitě přechod na lepší dalekohled.

Dalekohled jsem vybíral dlouho a radil jsem se na novedalekohledy.cz a jak vidím jsou to pěkný prevíti, už jen díky tomu že tubus je jen z šefovaného plechu a dorazil promáčknutý, takže jsem to musel rovnat a vubec se mi k tomu nevyjadřili a nekomunikovali + tyto "super" rady na dalekohled. Já neříkám že to byla bezhlavá koupě ale jako začátečník jsem vsadil na rady odborníků a jak je vidět tak teprv AF mi otevírá oči.

Nevím co víc dodat, ale ta odpověd mi stačila na tolik že víc nepotřebuji slyšet ted jen vyrobit dobsona aby dobře chodil a pak to asi poslat do světa ...
114/900 na dobsonově montáži s jemným posuvem
Uživatelský avatar
ufonek
Příspěvky: 158
Registrován: 02. 01. 2015, 03:14
Věk: 44

Začínám s astrofoto

#21

Příspěvek od ufonek »

Ahoj potrebuji poradit cim fotit na heq 5 synscan
(unesla by montaz i 200/800??)

je tento dalekohled vhodny?

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... cuser.html
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5574
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Začínám s astrofoto

#22

Příspěvek od Karell »

Je to na hraně, ale dá se s tím fotit. HEQ5 + N200/800
Howking
Příspěvky: 1513
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02

Re: Začínám s astrofoto

#23

Příspěvek od Howking »

Narazil jsem na možná jeden problém. Při focení volím teplotu vyvážení bíle 5200K (Slunko), ale ani nevím proč. Jakou zvolit správně pro správný poměr barevných složek?
Uživatelský avatar
borg
Příspěvky: 282
Registrován: 15. 04. 2006, 23:59

Re: Začínám s astrofoto

#24

Příspěvek od borg »

Howking píše:Narazil jsem na možná jeden problém. Při focení volím teplotu vyvážení bíle 5200K (Slunko), ale ani nevím proč. Jakou zvolit správně pro správný poměr barevných složek?
ak fotíš do rawu, tak je to jedno. Vyvázenie bielej si nastaviš potom pri spracovavaní.
Howking
Příspěvky: 1513
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02

Re: Začínám s astrofoto

#25

Příspěvek od Howking »

borg píše:
Howking píše:ak fotíš do rawu, tak je to jedno.
- a ak nefotím (já vím, i tak mohu bílou vyvážit expost), ale jde mi to to, že jdu na hranu citlivosti čipu (a to v mém případě fakt velmi) a každý posun tam a zpět mi ubere bitovou hloubku rozlišení jasu. TAk mě jen zajímá, která hodnota v podstatě znamená r*1, g*1, b*1 při snímání.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Začínám s astrofoto

#26

Příspěvek od MMys »

Pravděpodobně žádná. Ani nemůže. Kvantové účinnosti pro jednotlivé RGB kanály téměř jistě nejsou v korelaci s vyzařovacím zákonem absolutně černého tělesa. Takže ve foťáku jsou pro jednotlivé barevné teploty zakomponované nějaké korekční koeficienty. Ale asi neuděláš chybu, pokud fotíš na "sluníčko". Sluneční světlo obecně považujeme u nás na zemi za bílé.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Howking
Příspěvky: 1513
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02

Re: Začínám s astrofoto

#27

Příspěvek od Howking »

MMys píše:Pravděpodobně žádná... ...Ale asi neuděláš chybu, pokud fotíš na "sluníčko".
- no to je mi jasný, že tam nějaká korekce asi bude - ale chtěl jsem vyloučit další korekci korekce i proto, že silně předpokládám hrubou nelinearitu jasu v té nejslabší mezní oblasti (a tím by se mi rozkolísala bíla pro tuto oblast). Dík za konkrétní odpověď.
Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1600
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 40

Re: Začínám s astrofoto

#28

Příspěvek od LukasNestak »

Prosím o radu,
včera som skúšal fotiť Perseidy a bola to bieda :(
Techniku som použil: Canon 700D + Canon 50mm F1.8 EF II
Nadstavil som: ISO 800-1600... F2,8-3,2... expozíciu 5-10s
Po experimentovaní mi vyšli uvedené hodnoty ako najvhodnejšie, ale aj tak nič moc.
- ISO: menej ako 800 - moc tmavé, viac ako 1600 veľa šumu
- svetelnosť: menej ako F2,8 moc bledé, viac ako F3,2 moc tmavé
- expozícia: nad 10s bolo vidieť posun hviezd - 7s sa osvedčilo asi najviac
Čo robím zle? Objektív má moc úzke zorné pole?
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Začínám s astrofoto

#29

Příspěvek od MMys »

Na ISO 1600 a expozici 5-10s při světelnosti pod 2.8 moc světlé pozadí ? odkud to fotíš ? Snad ne z města. Na meteory se musí na co nejtmavší místo, to z města fakt nejde.

A chce to širší objektiv, 50-ka kor na APS senzor je fakt moc dlouhá. Můžeš zkusit sice dát radiant do středu pole, ale zkušenost je taková, že ty meteory se rozsvítí většinou až dál. Chce to něco kolem 8-20mm, a co nejsvětelnější a do tmy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 359
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Re: Začínám s astrofoto

#30

Příspěvek od Jackxl »

Já je fotil s objektivem 10mm a expozicí 10 minut, abych jich tam zachytil třeba i víc a mám tak 3 na jedné fotce. Vůbec mi nevadí, že fotka vypadá jako focená za dne a s pohybem hvězd. Samozřejmě foceno z tmavého místa mimo město.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod
Odpovědět